Vittvrak

Medlem
 • Innehållsantal

  453
 • Gick med

 • Besökte senast

Inlägg postad av Vittvrak


 1. 21 timmar sedan, Nils Engström sade:

  Benägen att instämma, vad gäller kostfrågan men annars tveklöst klimatalarmisterna. De som hävdar datormodeller (med medelkurvan efter en bred skara kurvor, som helt avviker från fakta) övertrumfa verklighetens temperaturdata, uppmätta på olika höjd över jordytan. En enda kurva överensstämmer någorlunda med de verkligt uppmätta - den från en rysk vetenskapsman som hävdar tecken finnas till början av kommande istid. Klimataktivisterna skulle enligt honom påskynda istiden genom att stoppa koldioxidutsläppen.

  P.S.

  Allt bygger f.ö. på tanken att den lilla ökningen sedan år 1750 tills nu på 0,01 % av koldioxidhalten i atmosfären, skulle orsaka katastrof inom tio år. Det har beräknats att ca. 70% av atmosfärens temperaturreglering ligger på molnens och luftfuktigheten inverkan. Om koldioxiden antas stå för hela resterande 30% reglering, skulle alltså 0,01% av 30 % = 0,003 % ökning av koldioxidens tidigare påverkan tillmätas de katastrofala förändringar som alarmisterna hävdar.

  Invändningar???

  Invändningar vet jag inte men jag har helt köpt utfasningen av fossilt bränsle och lägger ingen energi på det, gillar svensk energi.

  Skulle vilja ha namnet på den ryska forskaren du skriver om.

  Har en egen rysk favorit, Sergey Zimov som vill hålla permafrosten frusen med betande djur. 

   

  • Gilla 1
  • Tack! 2

 2. 3 timmar sedan, Nils Engström sade:

  Våra jordar

  Inte särskilt märkligt med tanke på att våra utarmade jordar dränerats på såväl spårmetaller som vitaminer. Ett bra standardexempel är innehållet i ett äpple nu och i början av 1900-talet, då det motsvarade en väsentlig del av det magnesium som kroppen kräver dagligen. Nu har andelen magnesium sedan då sjunkit med över 80 %. Det samma gäller rader av andra livsviktiga ämnen i våra jordar.

  Dåliga kostråd

  Det spelar ingen roll vad professor Mai-Lis Hellenius rekommenderar (att dagligen äta minst ett halvt kilo frukt och grönsaker). Lägger man till detta att folk av hänsyn till klimatet skall börja övergå till vegankost, försvåras läget ytterligare.

  Skillnaden mellan animalisk och växtbaserad föda

  Jämfört med det som den växtbaserade kosten innehåller, får den som äter animaliska produkter, visserligen i sig i storleksordningen tio gånger mer per viktmängd av de för en del av kroppen nödvändiga födoämnena, speciellt via inälvsmat som lever och njure. Vissa komponenter kan dock behöva kompletteras - just för kroppens upptag av magnesium och kalcium. I varje fall i solfattiga Sverige, kan kosttillskott i form av D-vitamin bli aktuellt.

  Bakgrunden till behovet av kosttillskott och det logiska tvånget att tillfredsställa

  Det låter ju betryggande att vi genom D-vitamin möjliggör optimering av upptaget av magnesium och kalcium (i den mån de finns i tillräcklig mängd i vår föda) men har man då brist på K2-vitamin, vilket är relativt vanligt, blir man fortfarande inte lycklig. Då riskerar man att kalciet inte söker sig till benstomme och tänder utan lagras i mjuk vävnad resp. i hjärtats kransartärer och blodkärlen i övrigt (blodkärlen hårdnar och ger högre blodtryck).

  Att slutligen säkra sig genom tillskott av K2-vitamin blir då naturligt - en logisk följd av det allt sämre näringsinnehållet i våra jordar och föda - att man vill säkra kroppens möjligheter att utnyttja det som finns i den. Tillskott av magnesium, D3-vitamin och K2-vitamin kan då behövas.

  Problemet med Sveriges solfattiga miljö

  För den som värnar om att hålla vikten kan det, vad gäller kalciumupptaget särskilt om mjölkprodukter undviks,  vara svårt att få i sig tillräckligt. Det framgår tydligt av den tråd jag relaterade till några inlägg tidigare. LCHF-kosten ger visserligen betydande fördelar jämfört med vegankosten men kan inte ändra på det faktum att vi lever i en solfattig miljö, som ställer extra krav på komplettering, som den rikliga solen i medelhavsländerna inte medför.

  Jordar är väldigt intressant men kalcium är ju inte särskilt komplicerat. 

  • Gilla 1

 3. Skriver bara ner min magkänsla här, inget du behöver bry dig om du inte vill. Kan du äta mer? Mycket mer?

   

  Och lagom mycket lever. Och så där mycket tillskott kanske man måste fasa ut, men är dom nödvändiga har du inte hittat rätt kost, tror jag iallafall.

  • Gilla 2

 4. 2 timmar sedan, Kattuggla sade:

  Jag som bor på landet och är beroende av bilen, kan bara hålla med! Det vore en bra åtgärd för att stimulera svensk matproduktion, som jag anser att vi behöver.

  Jag bor också på landet och åker bil till jobbet. Vi behöver elbilslösningar som är riktade mot pendlare, inte till dom som vill glassa med en Tesla i stan.

  Skippa nuvarande elbilssubvention, skrota reseavdraget. Inför ett förmånligt lån till elbil för alla som enligt nuvarande regler har rätt till reseavdrag. Vet inte om det är rimligt eller görligt men nånting riktat mot landsbygden vore bra.

  Billigare elbilar är på gång.

  • Gilla 2

 5. Vi behöver minska användningen av fossila bränslen. 

  Om vi höjer bränslepriset kraftigt även för bönder, vad händer då?

  Vi måste införa tullar, vi måste också införa subventioner på mat eftersom all mat blir dyrare och mat behöver alla.

  Gris-och kycklingproducenter får det svårt om dom inte hittar på något, det blir dyrt att producera mat till dessa djur. Tråkigt men kanske sunt.

  Vegetabilier blir dyra, producenter får ett incitament att använda mindre bränsle, bra.

  Det blir olönsamt att producera spannmål till gräsätare, mycket bra.

  Gräsbeteskött skulle bli det normala som det alltid borde ha varit. Omställning till nära 100% bete är ingen omöjlighet, sånt pysslar dom med i USA, googla wintergrazing och regenerative agriculture.

  I bästa fall kan nötkött sjunka i pris relativt vegetabilier då det i stort sett inte krävs fossila bränslen alls ens för storskalig produktion.

  Så för ett bättre kött åt folket, hjälp till att kräva högre bränslepriser!

  • Gilla 2
  • Tack! 2
  • Boom 1

 6. 3 timmar sedan, Karro K sade:

  jo jag vet men det va de här ”stickningarna” som jag aldrig upplevt innan. Är nyfiken på vad det är. Det känns exakt som när jag käkade PWO-pulver för ett par år sedan. 

  Lågt blodsocker kanske.

  PWO-pulver, låter som nån räkna kalorier grej, lågt blodsocker.

  (Bara gissar förstås)


 7. 3 timmar sedan, Karro K sade:

  men har varit lite dålig med matmängd. 

  Mhm, och även om du tycker att det borde finnas att ta av så kanske inte kroppen är så effektiv på det ännu.

  Dåligt med matmängd är ett recept på sockersug. Våga äta.

  • Gilla 1

 8. Jag vet nån som skrev så här för bara några dagar sedan:

  "Enligt Martina ska man ju ge det 18 månader innan man utvärderar men hon skriver även att det tar 3-6 månader för musklerna att adaptera"

  Tålamod.

  Styrketräning är skitbra, kul att det går bra.

   

  • Gilla 2

 9. 7 timmar sedan, SGK sade:

  Under våren har jag läst två böcker som fått mig att se det industriskaliga jordbruket  – som är helt beroende av konstgödsel och besprutning – som den viktigaste orsaken till klimatproblem när man ser till livsmedelsproduktion.

  Böckerna är Schwartz, Judith: Cows save the planet och Harvey, Graham: Grass-fed nation.

  Några punkter som togs upp i böckerna:
  • i England finns tillräckligt med betesmark för att räcka till att producera gräsbeteskött i den mängd som engeslmännen konsumerar (utan att inkräkta på odlingsmark)
  • det industriskaliga odlandet av vegetabilier leder till att det vart tionde år förstörs odlingsmark motsvarande Sydafrikas storlek
  • om man odlar på traditionellt vis, där djuren är en viktig ingrediens, behövs varken instektsutrotning eller annan bespruptning
  • konstgödsel i sig utarmar jorden och gör den till sist obrukbar
  • en total övergång till traditionell livsmedelsproduktion skulle i sig kunna binda så mycket koldioxid att den oroande situation vi nu lever i skulle rätta till sig inom bara några år (om jag minns rätt)
  • jord är alltså något som kan binda koldioxid om den "vårdas" på rätt sätt
  • det är kommersiella intressen som huvudsakligen ligger bakom att detta för klimatet förödande sätt att producera livsmedel fortgår

  Jag bedömer att båda dessa böcker är trovärdiga. Jag tror också att man i forskningsvärlden är så inriktad på nya "teknologiska" lösningar att man inte ens är intresserad av att jämföra med det gamla "hederliga" sättet att bruka jorden.

  Tack för boktips, finns mycket på Youtube i samma anda med Gabe Brown, Joel Salatin, och min nya favorit Walter Jehne.

  • Gilla 3
  • Tack! 1

 10. On 2019-07-14 at 11:27, Vittvrak sade:

  Där har du det, vägrar tro på det där. Sockertroll motas med mycket och bra mat.

  Får försöka förtydliga mig då. Jag vill hävda (egentligen hoppas) att för mycket mat inte finns, däremot fel mat. Skulle tro att de flesta har möjlighet till kvalitetsförbättringar i valet av mat.

  De flesta, särskilt kvinnor, har plats för mer muskler som kan hjälpa till att omsätta denna högre kvalitet. Nä ät utav bara fan och parera med styrketräning. 

  Tänk om alla gjorde som jag vill, va bra det skulle bli. Tror jag ska försöka själv endera dan.

  • Gilla 3
  • Haha 4

 11. 10 timmar sedan, Peter B sade:

  Meen har du missat grafen med Welabsvärden i startinlägget  (De är inte tagna med min mätare!).  Det finns alldeles för många mätvärden på 7 så det är inte falska positiver (om man nu ska kalla det positivt 😉 )... passade förstås också på att mäta med min egen mätare vid dessa tillfällen. Sen är jag förstås nöjd med med att HbA1C inte ligger högre men det är inte poängen... Poängen är att fastevärdet normalt  ska ligga betydligt lägre.

  Det vi inte ser vid glukosbelastningprovet är hur insulinet ligger och hur länge....

  Hur har fastevärdet legat sen läkarbesöket? Det har väl blivit några stick kan jag tro...

  • Gilla 4

 12. On 2019-05-23 at 22:03, Peter B sade:

  Grafen som jag bifogade ovan i tråden  på mina fastevärden är uppmätta av Werlabs. Det kanske duger som referensmätningar? 😉 De stämmer väl överens med mina egna mätningar. Det är fakta Zepp! :)

  HbA1C är ett sätt att mäta "skada" av blodsocker men det är inte per definition ett medelvärde av blodsocker. Högt fastesocker  är en oberoende riskfaktor för en mängd sjukdomar inom ramen för det metabola syndromet. Jag tycker egentligen inteheller att en diabetsdiagnos passar som jag skrivit högre upp. Men fastesockret indikerar en metabol skada som väl motiverar användande av Metformin under en testperiod för att se om  fastevärdet kan pressas ner till en mer normal nivå.


   

  Är det möjligt att klara ett glukosbelastningstest perfekt om man är prediabetiker? Oavsett tidigare lite höga uppmätta värden.

  Borde du inte försöka misslyckas några gånger innan du börjar knapra piller?

  Kanske har tagit några år att bli frisk.

  • Gilla 3

 13. 6 timmar sedan, Peter B sade:

   

   

  6 timmar sedan, Peter B sade:

  HbA1C värdet hos en person som äter LCHF, tränar 5ggr/vecka  och är helt metabolt frisk bör rimligtvis ligga under normalintervallet eller i det absolut lägsta spannet är min bedömning :) Frekvent förekommande värden runt 7,0 mmol/L är inte heller ett tecken på att man är metabolt helt frisk. C-Peptid värden i övre delen av normalintervallet är knappast heller förväntat vid LCHF kost. Sen att det inte räcker till en diabetes-diagnos är en annan sak.  😉

  De flesta som får typ 2 diabetes gör rimligen en resa dit? Värdena är knappast genomgående helt normala för att sedan över en natt motsvara kriteriekraven på typ 2 diabetes? I min värld borde vården lägga mycket resurser på personerna  som påbörjat resan mot typ 2, inte avvakta den slutgiltiga domen, men det är väl bara jag som tänker så? :)

  5 ggr i veckan, det är väl ganska mycket? (Stress)

  • Gilla 1