Jump to content

leva_stark

Medlem
 • Posts

  22
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by leva_stark

 1. Lev gott alla ni där ute! Smaklig måltid och må bäst! /frid
 2. Det står i bogomilernas böcker - Det som andas är inte mat. Gnostiska kristna, Bogomiler, var förföljda av katoliker. Men dom var vegoätare. Det finns stenar med inskriptioner på detta överallt i Bosnien & Hercegovina exempelvis. Vegokost är inget nytt från Indien.
 3. Gnostiska kristna var till stor del vegetarianer. Bland annat bogomilerna på Balkan var vegetarianer, strikta. Det är fel att det kommer från Indien enbart. Inget unikt för något ställe i världen. Shaolinutövare som är kanske världens mest fysiskt lagda är till stor del veganer. Dom sover inte med munskydd.
 4. Exakt! Vegovägen finns för dom som har övertygelse eller tro, på vad det nu kan vara för något. Men också som ett aktivt hälsoval för den som vill ställa om från det den är uppvuxen med och få mer ut av hälsan.
 5. Jag har inte en enda gång i denna tråd sagt åt dig vad du bör eller inte bör göra. Det är ditt psyke som vill vara känsligt, gnälla, gråta och tycka synd om dig eftersom vegofolk vill "något" med dig. Men då är det andra problem i ditt liv, inget med denna tråd att göra =)
 6. Det viktigaste är hur du lever än hur länge du lever. Dessutom är hälsa inte enbart vad du stoppar in genom munnen. Ett gott lynne gör dig starkare, ett gott medvetande, ett gott hjärta och så vidare. Alldeles för ofta pratas det om vad man tuggar och sväljer. Det är en liten del av det, mycket mer borde fokuseras på att prata om vår inställning till varandra och framför allt till oss själva! Insikter och medkännande, respekt och bättre attityd. Man måste må bra och äta med kärlek för det man äter. Där börjar det. Vissa som någon sa dricker och röker och mår bra och länge, så bra för dom! =)
 7. Som någon skrev här, vi äter det djuret äter haha =) All all mat kan göras vegansk och det finns oändligt möjligheter av recept för den som gillar variation dagar in och dagar ut. Googla vegan food, på youtube, eller vegan något något.. Personligen äter jag mestadels råkost, sen så varierar det mellan olika rätter. Vad veganer äter är en lös fråga eftersom det är detsamma som att säga "vad äter likätare?". Anledningen till det är att det varierar, beroende på personens livsstil. Det vill säga du kan vara en gourmetvegan, en skräpmatsvegan, en hälsosam vegan... precis som med alla kostdieter. Vegan är ett så tråkigt ord, för min del förenklar det diskussionen. Jag lever gott utan animaliska innehåll eftersom att det är möjligt i vårt "civiliserade" samhälle. Det är inget märkvärdigt och inget nytt. Som jag skrev i början, jag äter vad tjuren äter och är lika stark =) off topic här med f.d. presidenten B. Clinton https://www.youtube.com/watch?v=R3ied_AD4iE
 8. När du inget har att säga eller kul att säga så är det god tid att äta! Smaklig måltid! - gammalt talspråk
 9. Förbjudet numera i Sverige? Opastöriserad mjölk menar jag, att köpa? Verkar som att mjölk i sin rena form är potent, men att den i dagens massproducerade pastöriserade form mest är en kvarleva. Alltså att man tillskriver den goda egenskaper baserade på som den var förr i tiden. *nedan inte svar på ovan kommentar* Själv så dricker jag inte mjölk alls, alltså från kor som stått och blivit maskinellt mjölkade, fått sina barn ifråntagna och pumpade med mediciner. Och med dagens mjölkvanor så skulle knappast en god riktig mjölk räcka åt alla. Så du missar inget av att skippa mjölkpropagandan =)
 10. Hade varit en skön tillvaro om man kunde gå och plocka lite här och där! Gräsmattor, buskar, prydnadsträd.. varför? När man kan ha ätbara ting även här i Sverige!
 11. Känner inte till dom två herrarna. Tyvärr, veganismen är så utbredd att två "förstå-sig-påare" lätt kommer undan =) Jag tycker att man i oändlighet kan cykla med argument. Men dom bästa argumenten är det man faktiskt kan se och göra. Det man kan möta och som imponerar. Vegetarisk mat rekommenderas av många världsledande organisationer, medicinska studier, forskare och så vidare. Så det är knappast som du säger, taget ur luften med "intellektuell ohederlighet". Men det vet du nog själv också.
 12. Som sagt, massor av socker. Om du varit och rest där så förstår du. En annan sak är att den nya ekonomiskt välmående klassen i Indien tycker det är fint med djur och socker som mat och äter ihjäl sig. Helst friterat, sött, saftigt och så där onyttigt. Precis som den där stereotypa bilden av USA. Dom rör sig lite och äter mycket dålig mat. Dessutom är McDonalds i Indien en familjerstaurang och ses på annat sätt än som vi ser på McDonalds här i Sverige. Så den nya fetman i Indien drabbar faktiskt den nya mer välbärgade klassen. En annan sak är att vegetarianer i Indien äter massor av friterade grönsaker, massa vego-skräpmat också. Framför allt i städerna. Så bara för att du äter mat med vego-innehåll gör den inte nyttig. Så det handlar inte om kött, fett eller vego. Det handlar om en livsstil där som är rätt förvirrad på många sätt. Den nya klassen som börjar få mer pengar blir gärna som dom värsta exemplen vi har i västvärlden. Sen så finns det bra traditionella dieter därifrån som Satvik mat. Men i Indien finns som i Sverige en slags ohälsosam Svenssondiet... man bara byter ut nationalitetsprefixet =)
 13. Bra tips redan nämnda, men jag tänkte tillägga några till som jag insett hjälper för att "ta farväl av dagen" =) Personligen har jag märkt att det inte är längden på min sömn som ger mig energi, utan det jag gjort och varit under dagen och det jag ser fram emot nästa dag. Det vill säga att om det vakna livet känns bra så smittar det av på nattvilan. Sen att kunna stänga ner sin "smarta del av en själv" är viktigt. För det är lätt att hitta något att oroa sig för till nästa dag eller tänka ihjäl något som varit. Men man kan observera sig själv och kunna bli bättre på att "reglera" sig och släppa taget. För mig har denna grej gjort sömnen lättare, funkar bra när man har rutiner och även när man är på resande fot. Det vill säga med självreglering så är man inte lika beroende av att ha grejer på ett visst sätt - därigenom minska beroendet av yttre faktorer som påverkar sömnen. Diet har nog inte påverkat detta så mycket. Men att inte äta ihjäl sig god stund innan sömn är en fördel =)
 14. Man kan körsbärsplocka undersökningar som man vill också. Då får man inte heller någon ordning på det =) Nu pratar vi ändå om vår värld och inte snöar in på Indien och hur dom lever. Alla i Indien är inte vegetarianer, även hindifolk äter kyckling, lamm och äter enorma mängder socker i allt! Men om vi vill lösa hälsofrågan i Indien så får vi åka dit och undervisa istället för att langa fram undersökningar =)
 15. För 100 år sen inte var så vanligt med vegetarianism i Sverige som det är idag. Och en liknande studie om 100 år kommer att ha en blandad kostvana bland resultaten? Det var inte direkt samma matkultur förr i tiden som nu. Därför är den studien missvisande om man ska se den från vego-perspektiv. Eftersom det kulturellt sett för 100 år sen knappast var lika utbrett med vego-folk som idag (i Sverige). Jag har en i släkten som blev väldigt gammal och hon hade varit vegan hela sitt liv. Tydligen en sån som redan som barn inte ville ha animaliskt. Hon fick höra på en massa tjöt men folk vande sig till slut. Så unikt var det på den tiden. Men om 100 år så är det annorlunda =)
 16. Håller med om det sista du skrev =) "Ett slags uttryck för fundamentalism...som för övrigt inte bara veganismen gör sig skyldig till men kanske bättre än någon annan representerar vad gäller området kost/hälsa." Ähh, veganism är inget märkvärdigt =) Det är väl en bra grej för någon som funderar på att "hmm, jag vill inte äta animaliskt men ändå vill göra det jag gör... funkar det?" Då är det bra att veta - Lugnt, det går utmärkt =) Det är inget nytt, ovanligt eller konstigt.
 17. Nu försöker du med det är "jag vill ha statistik" argumentet. Tyvärr, om du själv ska kräva statistik så kan du börja själv med att visa något relevant. Och eftersom du inte rest i Indien så har du nog inte sett hur mycket och vad dom äter väldigt mycket av. Dels har du inte sett dom ekonomiska och sociala problemen där. Eller har du? Det finns ingen omfattande och korrekt statistik på indiska populationen heller. Det enda som räknas är din hälsa fram tills du dör. Och där lever veganer generellt bättre. Lyxgvegetarianer kallar du det? Vad kallar du i så fall lyx-likätare? När jagade du ett djur med spjut senast exempelvis? Vilken tid på året kan du inte hitta likdelar från andra delar av världen? Så det är snarare lyx-likätning som är problemet. Det är inte många som lever över 100 år och att det skulle vara svårt att hitta veganer bland dom stämmer inte. Exempelvis i Indien har du 100+ som är vegetarianer, precis som att du i Japan har 100+ som lever på vegomat samt fisk. Så kontentan är att här i Sverige, och i väst, med samma förutsättningar så lever veganer bättre. I Indien så har folk mycket emot sig (ekonomi, sociala problem och massor av socker!) vilket gör att den statistiken är missvisande. Dessutom finns inga exakta uppgifter på indiska populationen. Och även där kan du träffa 100+ som är vego. Inte så knepigt som du vill få det till =)
 18. Har du rest i Indien? Har du sett hur folk lever där, både i landsbygd och i storstad? Det är mycket annat som kortar ner livslängden där borta. Men om du ser på I-länder där vi har bättre standard så är veganer friskare, i bättre form och allmänt mer välmående som äldre. Så den ljuva sanningen är att veganer är friskare generellt. Detta är inga far outliners. Se dig runt så får du se med egna ögon =) Inte för att livslängd är det viktigaste, men kroppens skick fram till döden är. Där är veganer mycket mer livade. Mina föräldrar har blivit mer vego på senare år och har sett hälsoförbättringar, nu snackar vi om 60 + som valt att äta mer vego. Så det funkar för alla åldrar.
 19. Här är en lista på kända (sett från USA) atleter och sportutövare som är veganer http://www.greatveganathletes.com Vill också tillägga att Shaolinmunkar är veganer. Dom äter lätt mat med bland annat mycket groddar som är otroligt näringsrika eftersom näringen provoceras fram vid groddningen. Dessutom tränar dom och är världens tuffaste veganer möjligen? Jag håller mig till vegansk kost, med god framgång och hälsa. Det är knappast något konstigt med att vara vegan om man ser runt i världen. Men det är lätt att födas in i Arla/Scan samhället och sluta upp som en skör skrynklig och kanske överviktig gamling. Nope, inte för mig. Jag käkar veganskt =)
 20. Carl Lewis, olympisk medaljör = vegan
×
×
 • Create New...