fiskhandlarn

Medlem
  • Innehållsantal

    14
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

15 Bra

Om fiskhandlarn

  • Rank

  1. Precis som jiim skriver så är raps inte bra om man vill tänka på omega 3/6-ration (jag har svårt att fatta varför vissa publika lchf-förespråkare förordar det öht). Den minst dåliga oljan ur ovanstående synpunkt (förutom kokosolja) är mig veterligen makadamiaolja. Den har en ganska neutral smak också imo. Den är dock väldigt dyr på de flesta ställen, men jag har lyckats hitta lite billigare på amazon: http://www.amazon.co.uk/1-Ltr-Macadamia-Nut-Oil/dp/B004RGOCA2/ref=sr_1_9?ie=UTF8&qid=1379859104&sr=8-9&keywords=Macadamia+Nut+Oil (kolla om det finns andra billigare från Naissance, var länge sen jag beställde) http://www.iherb.com/ kan också ha lite billigare. När jag har gjort aioli så har jag använt 2 dl olja för ett helt ägg. De två decilitrarna har jag fördelat så här: 1 msk olivolja, 1 dl + 1 msk kokosolja, resten makadamiaolja. Ju mer kokosolja desto mer fast blir den ju i kylskåpet, men denna ratio funkade ok för min smak, möjligt att andra vill ha mindre andel kokosolja. Vill också tipsa om stavmixer-tricket om någon missat det:
  2. Vet ej, tyvärr. Jag tror det är svårt att teoretisera eller räkna ut en sån liten förändring över så lång tid (kroppen är ju komplex, hormoner/stress/magbakterier/osv), så mitt tips är nog bara att testa och jämför värden innan och efter. Eller fråga på https://www.reddit.com/r/leangains .
  3. Om man har ett löpande energiunderskott (mindre än TDEE varje vecka t ex) så kommer man förmodligen inte bli lika stark som om man ligger på eller över TDEE. Men att ha underskott ena dagen och överskott den andra (som i leangains) tror jag inte påverkar styrkan, om totalintaget är jämnt. Det är ju inte så att kroppen jobbar i fristående 24-timmarscykler. Glukoset i musklerna finns iaf kvar längre än 24 timmar som jag förstått det (så att det kan ge drivkraft åt träningen, tömmas under träningen och sen fyllas på efteråt igen; dvs att tung styrketräning tömmer glukosdepåerna så att alla kolhydrater som intas efter träningen går åt att fylla på depåerna ist för att lagras som fett).
  4. Jag hade en sån trapets-stång som jag hade i dörren här hemma, så jag sätta stången rätt lågt och behövde inte ha nånting att stå på för att hoppa upp. Ta dig upp så fort du har sänkt dig ner är nog mitt tips. Jag har minskat i kroppsvikt. Vet inte vad jag vägde i våras (men absolut över 67 kg), i september vägde jag 66.5 kg, i november strax under 62 kg. Började med 84.5 cm i midjemått i våras, var nere i 76 cm i november.
  5. När jag började träna i våras efter tidigare uppehåll så gjorde jag typ 8+8+5 negativa chin-ups och försökte lägga på reps hela tiden tills jag klarade 3x10 efter ca 6 veckor. Träningspasset efter klarade jag 2 riktiga chin-ups. Yes, ca 150-160 g kolh på träningsdagar. Mest från grönsaker och frukt, men det slinker även ner en del fusk-mat (popcorn, glass, choklad, glutenfritt bröd osv). Jag har aldrig varit nöjdare med min kroppsammansattning än nu, men i ärlighetens namn vet jag inte om det beror på att jag de facto räknade kalorier och höll mig under uppskattad TDEE (vilket tar tid och energi) eller om det beror på leangains-upplägget. För att komma från en lchf/paleo-bakgrund känns det fortfarande som att jag "lurar systemet" på nåt sätt, och det i sig är en rolig känsla; jag kan frossa i goda kolhydrater och inte obsessa över det. Det i sig är skäl nog att köra den här tekniken (jag har dessutom redan erfarenhet av att käka lchf sen länge, så att äta det på vilodagar känns inte på nåt sätt som en uppoffring, särskilt när jag vet att jag kan go wild imorgon eller övermorgon). Jag har heller aldrig heller varit starkare än nu, men det handlar ju om att jag börjat styrketräna på riktigt.
  6. Jag kunde inte göra en enda chin-up när jag började, så jag gjorde negativa chin-ups tills jag klarade en riktig. Kan fortfarande inte göra 3x10 än, så jag tragglar på utan vikter och försöker lägga på reps varje träningstillfälle. Har aldrig testat någon maskin, innebär "lägsta viktplattan" att det är lättare än att göra en vanlig chin-up?
  7. Jag tänker att man ska äta tillräckligt med mat så att kroppen får energi att bygga muskler, om du fortfarande ökar i styrka (vilket jag tolkar ditt andra inlägg som) så äter du nog tillräckligt. Sen kanske jag missförstår andra halvan av din mening ovan, men jag tycker att träning är ett ganska bökigt sätt att skapa kaloriunderskott (framförallt konditionsträning), enklare att äta mindre isf. Exakt detta! Kunde inte sagt det bättre själv, det är så enormt gött att vräka i sig mat efter ett träningspass och jag håller mig ändå mätt på mindre på vilodagar (speciellt i kombination med 16:8-fasta).
  8. Jag är verkligen ingen expert eftersom jag bara lyft i några månader (kör http://stronglifts.com/5x5/ ). Tänker nog gå över till madcow när jag inte ökar i knäböj längre (enligt rekommendation på http://stronglifts.com/madcow-5x5-training-programs/ ). Det stämmer att http://www.leangains.com/2011/09/fuckarounditis.html bara ger styrkemål för kvinnor på "avancerad" nivå. Jag hittade det här när jag letade runt lite, kan kanske ge en fingervisning: http://www.exrx.net/Testing/WeightLifting/StrengthStandards.html. Men oavsett så är du ju inte nybörjare iaf, så välj nåt fortsättningsprogram och testa eller kör det du beskriver ovan. Den allmänna inställningen i https://www.reddit.com/r/leangains verkar vara att hypertrofi-övningar är onödigt, och att ist köra få reps och tungt (antingen pyramid eller samma antal reps), men testa att fråga där vetja.
  9. Ah ok, då är jag med. Precis, eftersom det är olika formler. Om du för musen över varje formel så ser du förklaring längst ner till vänster. De två första använder inte LBM. Jag använde Katch-McArdle (men det blev inte superstor skillnad mellan de tre för mig). Ang Harris-Benedict: "If you’re obese then the above formula will overestimate your BMR, and if you are very lean then the above formula will underestimate your BMR. Therefore, I prefer to use the Katch-McArdle BMR Formula." http://rippedbody.jp/nutritional-hierarchy-importance-calories/
  10. Först räknade jag ut min fettprocent m.h.a. navy-metoden (en kan använda både http://matkalkyl.se/rakna-ut-kroppsfett.phpoch http://rippedbody.jp/how-calculate-body-fat-percentage/). Utifrån det och min vikt så kan jag räkna ut min LBM. Den första länken räknar dessutom ut LBM åt en eftersom man måste fylla i vikt också. Utifrån LBM kan jag välja hur mkt protein som borde vara rimligt. Om jag följer riktlinjerna för proteinbehov under deff på http://rippedbody.jp/nutritional-hierarchy-importance-macros-fibre-alcohol/ så skulle jag med uppskattad LBM på 54 kg behöva ligga i spannet 124.2–167.4 g/dag; jag valde 130 g/dag för enkelhetens skull. Skulle säkert kunna ligga lägre än så (http://bayesianbodybuilding.com/the-myth-of-1glb-optimal-protein-intake-for-bodybuilders/), men protein mättar bra så jag äter oftast mer än 130g per dag. Jag vet inte vilken kalkylator du menar, men hur man än gör så kan ingen kalkylator i världen ge dig ett exakt värde, utan enbart en uppskattning. Man får testa sig fram vilket kaloribehov man har helt enkelt. Ett tips på en annan typ av kalkylator: http://www.1percentedge.com/ifcalc/(kräver flash) Dels har den en massa formler för att uppskatta LBM och TDEE, men framförallt är det enkelt att lägga upp ens makroförhållanden för vilo- och träningsdagar. (Perfekt för mig som ville justera mängden fett mot de ursprungliga LG-rekommendationerna.)
  11. Jag har använt US navy-metoden och sen använt den fettprocenten för att räkna ut proteinbehov (och sen tog jag ett värde i spannet som kändes rimligt att efterfölja mtp kostnad för mat och balans mellan de andra makronutienterna). Att uppskatta TDEE och aktivititetsnivå är ju just uppskattningar och kan nog variera väldigt mkt från person till person. Det enda sättet att säkert veta är att testa. Dvs, om målet är att gå ner, lägg dig under TDEE och se om du tappar fettmängd. Om du tappar, toppen; om inte, justera ner ännu mer. Om du verkligen vill veta vad du har för TDEE så får du göra på det här något bökiga sättet: https://www.reddit.com/r/leangains/comments/2rv09z/this_is_how_you_calculate_your_tdee/
  12. Jo, håller med. Jag kör dock inte riktigt lika mycket protein, har valt att köra på de lägre protein-rekommendationerna i http://rippedbody.jp/nutritional-hierarchy-importance-macros-fibre-alcohol/ist (2.3 resp 1.6 g/kg LBM beroende på deff/bulk). Om en deffar kan det bli lite väl lågt med fett på träningsdagar (vilket är lite bökigt om man är van med lchf/paleo), men jag drog upp fettet en del över rekommendationerna på den sidan och sänkte kolhydraterna och såg till att kalorisumman blev densamma. De flesta som kör LG verkar dock tycka att det viktigaste är att varva mängden mat på vilo/träningsdagar, att köra 16:8 och att lyfta tungt; så jag tänker att man kan trolla med makronutrient-ration och ändå få ett bra resultat. Det mesta med här upplägget är att jag får äta så jävla mycket god mat på träningsdagarna och slippa obsessa över att jag fått i mig för mycket holhydrater (som det var mycket fokus på innan för mig).
  13. Testa leangains vetja! Varva mängden kalorier och kolhydrater beroende på vilodag eller träningsdag + 16:8-fasta. Går utmärkt att köra på paleo. http://www.leangains.com/2010/04/leangains-guide.html http://www.nicklagard.se/Leangains.html (ej läst, men verkar vara bra sammanfattning på svenska) https://www.reddit.com/r/leangains/wiki/faq
  14. Som sagt kan vi inte ta tillvara på omega-3-innehållet i raps, så resultatet är att vi får i oss ca 20 g omega-6 per 100 g raps. Jag tycker det är trist att LCHF-tidningar och -skribenter ofta rekommenderar just rapsolja ist för att lyfta fram t ex kokosolja och andra animaliska fetter än smör. Olivolja har också en del omega-6, men har andra kvaliteter som verkar rimliga. Jag kan rekommendera macadamiaolja till sådant. Kan vara lite dyr, men mkt bättre fettsammansättning än både oliv- och rapsolja. Här är det billigaste jag har hittat på nätet: http://www.iherb.com/Life-Flo-Health-Pure-Macadamia-Oil-Skin-Care-16-fl-oz-473-ml/44209#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=macadamia&rc=252&sr=null&ic=6 http://www.amazon.co.uk/1-Ltr-Macadamia-Nut-Oil/dp/B004RGOCA2/ref=sr_1_9?ie=UTF8&qid=1379859104&sr=8-9&keywords=Macadamia+Nut+Oil Jag använder mest kokosolja när jag gör aioli, fungerar förvånansvärt bra! (Men då har jag också vant mig vid kokossmaken sen gammalt.)