Jump to content

Sabina

Medlem
  • Posts

    4
  • Joined

  • Last visited

About Sabina

  • Birthday January 14

Profile Information

  • Gender
    Male
  • Location
    Gävle

Sabina's Achievements

Nyanländ

Nyanländ (1/7)

6

Reputation

  1. Många bra tankar här Funderar på FODMAPs som nämns i studien och som tydligen ska vara det som man inte tål snarare än gluten. ___________________________________ Vilken mat är rik på FODMAPs? Här är en lista på livsmedel som kan vara rika på FODMAPs. Observera att nämnda livsmedel är rika på FODMAPs I just Australien där denna forskning bedrivs. Eftersom smaksättning och livsmedelsprocessning skiljer sig åt kan innehållet av FODMAP i dessa livsmedel vara annorlunda i Sverige. Oligosackarider (FOS och GOS) finns i råg och rågprodukter (t.ex. rågbröd), vete och veteprodukter (t.ex. vetebröd, pasta, couscous, vetekli), persikor, persimon, vattenmelon, kronärtskockor, och olika baljväxter (bönor linser), lök, vitlök. Disackariden Laktos finns i mjölk och yoghurtprodukter. Monosackariden fruktos i överskott jmf med mängden glukos finns i körsbär, mango, fruktkonserver, vattenmelon, fruktjuicer och torkad frukt, sparris, kronärtskockor, sockerärtor, honung och majssirap. Polyoler som sorbitol finns i äpplen, päron (äppel/päronjuice), aprikoser, päron, nekatariner och mannitol finns i blomkål, champinjoner och vattenmelon. Sorbitol, mannitol, xylitol isomalt och maltitol används som sötningsmedel i sockerfria tuggummin, godis och choklad. (Källa Alltomibs.se) ______________________________________ Det liknar LCHF väldigt mycket (vet dock inte vad som sägs om fett och dess kvalitet i samband med detta), dvs det man ofta tar bort mer eller mindre av. Att säga att man inte tål/klarar/utesluter gluten av hälsoskäl i en situation, fastän man inte har en diagnos på celiak/glutenintolerans/etc, kan man utifrån detta se som enklare än att rabbla dessa namn som jag tror icke insatta inte har den blekaste aning om vad det är. Gluten däremot är välkänt, även om det inte alltid blir rätt ändå. Många som blivit bättre genom att utesluta spannmål/gluten äter ju fortfarande en del av dessa saker utan att må dåligt, exempelvis sparris, blomkål, mejeriprodukter. Om det nu är detta som är problemet och inte gluten, så kan en ju fråga sig hur det kommer sig att uteslutande av just gluten ger såna förbättringar... Svamlar möjligen...
  2. Denna dök i min FB-feed idag. Försökt leta om den nämnts här eller på bloggen men hittar inget. Förstår jag rätt så säger den att det inte finns anledning för icke-celiak personer att äta glutenfritt. Men jag känner mig inte tillräckligt kunnig i ämnet eller i att läsa studier för att kunna bedöma värdet. Någon som vet eller kan tyda? Vem står bakom studien? http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23648697
  3. Smal=frisk? En sockerberoende person kan vara smal. Övervikt är inte lika med sockerberoende.Hade jag vetat som ung att sockerberoende fanns, hade kunskap som jag har nu och förstått mitt beteende, samt fått vettiga råd om att inte vara rädd för mättat fett...så kanske jag hade sluppit många problem. Nu är det inte så och jag måste göra det jag kan för att vända skutan. Sen litar jag mer på Bitten Jonsson än dig, då du verkar ta det hela med en klackspark. Men ge mig gärna en länk till en vegansajt om just sockerberoende, så jag kan se vad de förespråkar.
  4. Naturen är brutal och skoningslös för att vi kallar den det. Rovdjur dödar på det enda vis den kan, eller går under. Att vi människor kallar det barbariskt gör det inte barbariskt, det är så naturen är. Självklart ska vi göra minsta möjliga skada, där spelar LCHF en viktig roll då vi faktiskt lyfter fram frågan om matens kvalitet, vilket då inbegriper djurhållningen. Jag önskar att jag kunde köpa ekologiskt och närproducerat kött till 100% men just i dagsläget går inte det. Betyder det att jag ska avstå LCHF och gå tillbaka till att vara aktiv sockermissbrukare, må dåligt, gå upp mer i vikt, kanske utveckla diabetes typ 2? Aldrig! Däremot ser jag fram emot den dag då jag kan köpa så mycket ekologiskt och närproducerat som möjligt. Men du kanske kan berätta hur man klarar av sitt sockermissbruk genom vegankost?
×
×
  • Create New...