Inez

Medlem
 • Innehållsantal

  569
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  18

Inez vann senast 26 Oktober

Inez hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

1 948 Enastående

Om Inez

 • Rank
  Gammal i gården
 • Födelsedag 14 Juli

Profile Information

 • Gender
  Female
 • Location
  : I Roslagens famn
 • Interests
  Gå med hunden ute i naturen, läsa, skriva, måla akvareller.

Senaste besökare till profilen

1 028 profilvisningar
 1. Jag är på gränsen till fattigpensionär och går också en daglig balansgång mellan det önskvärda och det genomförbara. Man får göra så gott man kan. Men man ser ju fram emot den tid då termen "eko-" försvinner, eftersom det ekologiska är det normala. Det "konventionella" kallas då kemikalieproducerat och är belagt med straffskatt... 😍
 2. Det här borde fungera för inköp av ankfett: https://www.delicesdefrance.se/sv/home/36-ankfett-400g-3760149956176.html Burken med 400 g kostar 76 kr, och frakten 49, alltså totalt 125 kr. Vet inte om det kan kallas prisvärt... Talg går kanske att få härifrån, beroende på var du bor: https://www.gronagardar.se/sv/handla/produkt/537_talg Så här står det om hemleveranser: "I dagsläget erbjuder vi hemleverans i stora delar av Stockholm och Göteborg varje söndag. För dig som bor i Göteborg med omnejd: Se kartan nedan för att få en uppfattning om du kan få hemleverans till ditt område. Det bästa sättet att se om du kan få hemleverans i ditt område (både i Stockholm och Stor-göteborg) är att fylla i ditt postnummer i kassan vid beställning. Kommer "Hemleverans" upp som alternativ är detta möjligt."
 3. Inez

  Kramper

  Ulle: Jag saltar maten över hövan- älskar salt, men har ändå ibland kramper i vaderna- särskilt vid sängdags. Då inser jag att jag inte har ätit mitt magnesiumtillskott på ett par dagar. Äter jag extra magnesium varannan dag klarar jag mig helt utan kramper. Glömmer jag det, så att det dröjer ett par dagar för länge, så blir det problem när jag ska räta ut mig i slafen. Hjälper inte mer salt- prova magnesium-citrat eller magnesium-kelat. (En av våra berömda LCHF-gurus- minns i skrivande stund inte vilken- förordade ett "trippelsalt", bestående av en tredjedel vardera av havssalt/bergssalt, Saltin och örtsalt.)
 4. Spännande läsning och intressanta förslag. Men naturligtvis hängde jag upp mig på texten "Minskad animaliekonsumtion ger minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, och cancer" med hänvisning till Livsmedelsverket och Cancerfondens kostrekommendationer. Författaren fick som väl var på tafsen för det i kommentarsfältet...
 5. Effie skrev: Jag har sett förslaget i nån diskussion. Är det så viktigt att ha betande djur för öppna landskap, så behåll djuren utan att äta upp dem. Tänk inte bara på pengar! Eller man kunde få statliga bidrag... ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Det går nog att hålla landskap öppna med vidsträckta grönsaksodlingar också 😀 Jägarna måste ju vara veganernas hatobjekt nummer ett... Men om alla älgar och rådjur fick leva, skulle man nog till slut få lov att ha elstängsel och taggtråd kring grönsaksodlingarna. Och vargstammen skulle öka kraftigt, men några gläds väl åt det också. Det är mycket att tänka på i fråga om konsekvenser av mänsklighetens övergång till veganism. Oj, vad jag plötsligt längtar efter en saftig biff.
 6. En stor del av veganerna, i synnerhet ungdomar, äter inte animalisk föda därför att de tycker synd om djuren, som har ett så tufft liv och dödas brutalt för att bli kött. Särskilt synd är det om grisar, eftersom de är så intelligenta och vi slaktar dem redan som barn. (De kan bli 7-8 år gamla, men blir fläsk vid cirka 6 månaders ålder.) Jag har faktiskt förståelse för det här, och måste skjuta ifrån mig synminnet av små glada, intet ont anande grisar när jag steker min dagliga bacon. Men man måste ju tänka ett steg längre. Skulle vi alla bli veganer för att det är synd om djuren, så innebär det ju att vi utrotar "matdjuren" helt i stället. Inga gris-, ägg- eller mjölkbönder, eller köttdjursuppfödare, lär ju fortsätta att hålla djuren om de inte kan få sin inkomst av det. Vill veganerna verkligen att alla matdjur skall dö ut, och att vi bara skall ha en liten flock kor, grisar och höns i Kolmårdens djurpark för barnen att titta på? KRAV-uppfödda betesdjur pruttar inte sönder miljön, tvärtom kan de på sina håll förhindra ökenutbredningen (t.o.m.reversera den). Och betande djur, som får och getter, kan klara sig på otillgängliga marker där det inte går att odla grödor. Mångfald är nödvändig! Vi behöver flera ben att stå på i fråga om livsmedelsförsörjningen. En omställning till grönsaksodling på all jordbruksmark skulle också kräva enorma investeringar i utbildning, ny maskinpark och nybyggnad/ombyggnad av ladugårdar och hölador till lagerlokaler för veganernas livsmedel. Som jag ser det är veganerna uppfyllda av en romantisk dröm, och kan inte se hela bilden. Det vi behöver göra är ju att se till att våra matdjur får det så bra som bara är möjligt medan de lever, och att slakten sker på omtänksammaste vis.
 7. Diskussionerna i urspårade trådar är oftast intressantare att följa än de som snabbt tar slut för att ämnet är uttömt...
 8. Har ni sett den nya produkten "Fisk-ish-pinnar" som ICA introducerat i sin livsmedelsserie "Gott Liv"? Den serien är ju tänkt att få konsumenterna att äta litet nyttigare genom att man väljer produkter med den beteckningen. Ungefär som nyckelhålsmärkningen, och ungefär lika relevant. "Fisk-ish-pinnar" är ett veganskt substitut för fiskpinnar och förutspås bli barnens favorit. INGREDIENSER: Rehydrerat VETEPROTEIN 58%, VETEMJÖL, solrosolja, salt, förtjockningsmedel (E461), arom, VETESTÄRKELSE, VETEFIBER, örter och kryddor, linfröolja, potatisfiber, maltodextrin, majsstärkelse, lökpulver, vitlökspulver, järn, vitamin B12. Kan innehålla spår av ägg, mjölk och soja. (ICA:s egen skrivning med versaler. Jag har bara kopierat ingrediensförteckningen med copy-&-paste från deras hemsida.) "Gott Liv"! Barnens nya favorit! Någon mer än jag som blir förtvivlad?
 9. Nja, påverkan på min tjocktarm är rätt avsevärd, även om det kanske inte drabbar bakterierna. Erytritol verkar som ett kraftigt laxermedel i min kropp, även i små mängder. Men det kan säkert vara olika från person till person. Stevia däremot går utmärkt, men då har vi ju nackdelen med lakritssmaken vid högre dosering. Så det blir att avstå från sötare smaker för min del.
 10. Ingen anledning att beklaga! Detta forum har hela nystan av stulna trådar, men i de allra flesta fall lämnar den sortens stölder något gott i utbyte, så det jämnar ut sig
 11. De gånger jag tvingas rusa iväg och hitta något ätbart i en paus (eftersom det som bjuds inte liknar LCHF på något sätt), så letar jag i charkhyllorna efter ett paket med kort datum till reducerat pris- typ stekt makrill, rökt lax, färdiga kycklingdelar, salamikorv, skivad skinka eller rostbiff... alltid brukar det finnas något som passar. Till det köper jag en stor tomat och dricker vatten. Klart!
 12. Givetvis öppnade jag Sotardotters länk och läste, innan jag yttrade mig. Livsmedelsverket har representanter i gruppen som arbetar med NNR, men de kan inte uppdatera de nordiska näringsrekommendationerna på egen hand, som man får intryck av i Sotardotters inlägg. Däremot kan de uppdatera sina egna rekommendationer, på basis av NNR. Jag ställer mig dock lika tveksam som övriga här till att det skulle hända något revolutionerande med livsmedelsverkets egna rekommendationer. Verket måste ju vara medvetna om all den kritik som riktas mot dem, så någon liten eftergift kan man nog räkna med att de gör, för att rädda ansiktet. I övrigt anser jag att livsmedelsverket skall läggas ner. https://www.facebook.com/groups/667917029919842/
 13. Är det inte Socialstyrelsen som arbetar med de nordiska näringsrekommendationerna?
 14. Inez

  Fel Majo ...

  Det går ju att kompensera det borttagna majonnäsfettet genom att lägga en klick smör på tallriken samtidigt, men som andra redan har skrivit så handlar det snarare om att undvika tillsatta kemikalier. Själv skulle jag nog ha tömt burken i soporna/komposten och sedan avstått helt från majonnäs under den tid den här burken skulle ha räckt, för att uppväga kostnaderna för "felmajon".