Jump to content

Inez

Medlem
 • Posts

  596
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  18

Everything posted by Inez

 1. Det var evigheter sedan jag var inne på forumet. Det har runnit mycket vatten under broarna sedan sist, ser jag. Fantastiskt att se att så många välbekanta "stammisar" fortfarande är aktiva här och håller verksamheten vid liv. Om två månader firar jag 10-årsjubileum med LCHF. Långtidseffekterna är enbart positiva, om någon undrar. Jag får erkänna att jag fuskar litet oftare än jag gjorde i början, för min lekamen är så rutinerad i att drivas på ketoner, att det går väldigt fort att komma tillbaka i ketos. Senast inom 48 timmar, faktiskt. Dessutom har jag fått för mig att det kan vara hälsosamt att växla för att hålla alla kroppens system i trim. De första åren var enkla. Man åt så få kolhydrater som möjligt och fyllde på med fett. Fett kunde man äta obegränsat av. Proteiner var bra. Räkna inte kalorier! Forskningen gick vidare. Det visade sig att man borde begränsa proteinintaget, eftersom proteiner också triggar insulinet. Fett var fortfarande ok i obegränsad mängd. Nästa steg är nu, att om man inte går ner i vikt som man har tänkt sig, så måste man begränsa fettet i kosten också, för tillför man för mycket utifrån behöver inte kroppen ta av överskottslagret för att tillverka ketoner. Det är ju logiskt. Och nu kan man ersätta minskat fett med mer protein. Det som var så lätt när jag började med LCHF (minimalt med kolhydrater, ingen fara med proteiner och fett- ät så mycket du vill), börjar nu mest likna kalorirestriktion. Man ska hålla igen på både khdr, proteiner och fett, och det bästa man kan göra är att fasta, helst 3-5 dagar i sträck någon gång i månaden för att få optimal autofagi. Jag känner mig obekväm i den här nya världen. Så jag äter som jag gjorde i början, fast jag slutade med frukost för flera år sedan och har inte längre något fett i morgonkaffet. Längre än så orkar jag inte utveckla kosthållet. Jag har accepterat ett par mindre, kvarstående valkar runt midjan. Jag fyller 80 nästa gång, och det finns ju korsetter... PS: Jag mår bra och behöver inga mediciner. Jag har kvar min gamla hund, så det blir promenader flera gånger om dagen (kortare än förr- hunden orkar inte), jag gör dagliga armhävningar med händerna stödda mot armstöden på en fåtölj, och jag har just börjat följa "30 days of yoga with Adriene" på Youtube. Vi får se vad valkarna tycker om det senare.
 2. Bushmaster, hur har det gått med carnivorandet och din mage nu på litet längre sikt?
 3. Nej, kalktillskott äter jag inte, eftersom jag har uppfattat samma sak som du i det fallet. Men det gäller ju att få den kalk som slinker in med maten att inte cirkulera runt i blodet, utan dirigeras till skelettet. Egentligen tycker jag min son har det så mycket enklare. Hans filosofi är: "Jag äter allt. Genomsnittet blir perfekt." Än så länge mår han bra...
 4. Jag har med jämna mellanrum läst att Sverige har "selenfattiga jordar", vilket skulle bero på långvarig konstgödsling som rubbat balansen, i stället för att ha växelbruk med bajsande betesdjur inkluderade. För säkerhets skull petar jag därför i mig tillskott i form av selen, och magnesium eftersom jag har märkt att jag då slipper vadkramper nattetid, samt vitamin D3 och K2 för att vara säker på att få in kalk i mitt gamla skelett. Nyligen har jag börjat käka zinkpiller också för att boosta immunförsvaret... Jag verkar sitta fast i träsket Går det verkligen att få till allt det här bara genom att frossa i grönsaker?
 5. Man mår ju bättre om man kan se det komiska i saker och ting, så jag föreslår att vi väljer det... Trevlig helg, alla Forumdeltagare!
 6. Läste denna reklam för en prissänkt 3-pack konserverad makrill i tomatsås. Det började så bra, men sen... : "Fisk som är snål på kolhydrater och rik på både nyttiga fetter och protein. Passar till ris, pasta, på knäckemackan eller ..." Tydligen har man uppfattat att det är många som vill äta mat med få kolhydrater, men man nådde liksom inte ända fram. *Suck* Det kanske inte kan kallas "vilseledande marknadsföring", men förvillande är det ju absolut. Jag köpte några förpackningar ändå, men jag följer förstås inte serveringsförslagen ovan. Det blir smörslungad hel spenat och grovt riven zucchini med litet salt och limejuice i stället. Eller en stor portion Cole slaw. Man kanske skulle tipsa annonsören om det.
 7. Nu har jag svaret: Danderyds sjukhus. Heder åt deras moderna kunskaper om kost vid cancer!
 8. Stackars Jack: Efter att ha sett den här videon tittade jag på säkert 10 till som han gjort. Verkligen informativa och inspirerande. Nu prenumererar jag, så jag inte missar någon nygjord Dr Berry-video
 9. Välkommen till forumet, jentan! Nätbutiken Topformula har sitt eget märke av zink i form av zinklaktat, som skall vara lättupptagligt. Kostar 34 kr för 90 tabletter som skall sväljas hela, och gratis frakt. Det finns många olika fabrikat att välja på, och många hälsokostbutiker... Annars sägs zink från animalisk föda vara det som är lättast att tillgodogöra sig. Ost och musslor t. ex. innehåller bra med zink. (Ostron leder överlägset ligan, men man måste ju vara realistisk.) Kramp i vaderna/fötterna är ganska vanlig när man äter LCHF. Vi är många som tar magnesiumtillskott mot det. Äter man stora doser zink kan det motverka kroppens upptag av magnesium. Antingen kan man komplettera med ett magnesiumpiller, eller också äta ett kombinationspiller med både zink och magnesium. Topformula har ett sådant, men där ingår också vitamin B6 (varför vet jag inte).
 10. Personligen kunde jag trappa ner bltr-medicinen stegvis på egen hand (den var handikappande, och jag ville inte leva så), och efter ca 5 veckor med LCHF klarade jag mig fint helt utan mediciner. Blodtrycket var då lägre än när öppenvården var nöjd med min medicininställning. Det framgår inte hur länge din fru ätit LCHF-mat, men hjälper inte den kosten, utan hon ändå behöver medicin (som hon verkar ha besvär av), så vore det väl bra att få utrett vad det förhöjda trycket beror på. Det kan ju finnas en underliggande fysisk orsak som inte manifesterar sig på annat sätt än genom förhöjt bltr- än så länge. Dessvärre har jag inget tips på doktorer med moderna kunskaper om kost, för jag har inte behövt besöka någon på evigheter... men andra på forumet känner säkert till någon.
 11. Mycket intressant utvikning, tack för den
 12. Jag skulle också vilja påpeka att "sura uppstötningar", som oftast uppfattas som FÖR MYCKET magsyra, och därför behandlas med neutraliserande ämnen, i själva verket kan bero på FÖR LITET magsyra. Magsaften är normalt så sur, att den övre magmunnen måste hållas väl tillsluten för att det inte ska läcka ut syra från magsäcken och fräta på matstrupen, som inte har det skyddande slem som magsäcksväggarna och magmunnen har. Magmunnen reagerar på syrahalten i magsaften. Är inte magsaften tillräckligt sur, så sluts inte magmunnen till ordentligt, och då trycks magsaften lätt upp i matstrupen. Så i just det fallet finns det kanske anledning att försöka påverka pH-värdet i magsaften...
 13. Välkommen Ulrika! Utan att vara helt torrskodd så vill jag ändå förmedla den synpunkten, att vi ska nog inte alls laborera med att försöka påverka pH-nivåerna i vår kropp, så länge vi inte har symtom på något som kräver behandling. Kroppen behöver ha olika pH på olika ställen, och det är ett så viktigt och känsligt system att vi bör överlämna balanserandet till vår fenomenala kropp, och låta den sköta det hela ostört. Så har jag uppfattat det. (Dessutom har jag läst någonstans att det faktiskt inte går att påverka pH-nivåerna genom födan, som en ren säkerhetsåtgärd för kroppen. Men det kanske är fel.)
 14. Inez

  Fetter

  VÄLKOMMEN till Forumet, sth07! Jag är en sån människa. Det är "genetiskt". Jag och några släktingar har för dåligt med saltsyra i magsäcken (=läkardiagnos). Men det går att ordna genom att äta saltsyretabletter, gärna med tillsats av peptin. Det gick åt många saltsyrepiller i början av min LCHF-karriär... Konstigt nog har kroppen anpassat sig, så nu är det mycket sällan jag behöver något tillskott av saltsyra. Men jag har alltid en burk på lut, för konsekvenserna av ett akut tillstånd av saltsyreunderskott är väldigt otrevliga. Min dagliga måltidsdryck är vatten med en msk äppelcidervinäger, vilket möjligen kan vara till hjälp för att hålla syrligheten på en god nivå.
 15. Jag blir inte förvånad om det även kan ingå adrenalin i den hormonsoppa som Erik 2 lämnade recept på ...
 16. Hmmm... jag erinrar mig den gamla huskuren att dricka varm mjölk vid sänggåendet för att sova gott Erik2:s förträffliga beskrivning förklarar ju bra varför många får sömnsvårigheter när de fastar, även om de annars klarar t.o.m. strikt LCHF. De får helt enkelt för stor insulinbrist under fastan. Man börjar snarare undra hur vissa kan må bättre av att fasta. Själv klarar jag inte ens av periodisk fasta. Jag får så lågt blodsocker att jag blir svimfärdig innan lunch.
 17. Det verkar vara mer regel än undantag att sömnbehovet minskar med en eller ett par timmar när man äter strikt LCHF. Känner man sig inte utsövd och inte funkar bra under dagen, så får man förstås försöka göra något åt det. Men i annat fall är det som iAnna och Al@j skriver- bara att tacka och ta emot. Ett par timmar extra varje dygn är ju välkomna När jag någon gång har fuskat och proppat i mig festliga kolhydrater, sover jag ofelbart ett par timmar mer än vanligt natten efter. (Fuskar jag så brukar det vara någon storhelg, när man kan sova obegränsat morgonen därpå). Det verkar som om kroppar som min och många andras behöver mer sömn för att processa en ökad mängd kolhydrater, medan Håkan M och andra behöver mer kolhydrater för att få tillräckligt med sömn. Vilket bevisar den gamla sanningen att vi alla är olika... På strikt LCHF vaknar jag utsövd efter c:a 5 timmar. Under perioder med måttlig LCHF brukar jag behöva runt 6 timmars nattsömn. Så har det varit under de närmare 8 år som jag ätit enligt LCHF, och än så länge har inga inre organ protesterat.
 18. Skönt att få veta att man kan bli fri från virus om man häller sprit på dem... jag fick felaktig information av en veterinär. Fast spriten måste självtorka på händerna, och tvålen behöver 20 sekunder på sig att verka, läste jag igår. Men hur kan det komma sig att virus "förökar sig" och smittar om de inte lever? Att de behöver en levande organism för att fortsätta existera? Att de "dör"/slutar fungera som virus på t ex hissknappar och dörrhandtag om ingen rör dem under, säg, ett par timmar? Det här är visserligen inte LCHF, men kolossalt intressant.
 19. Jag frågade inte om vilket sjukhus, men jag ska nog göra det och återkomma. De förtjänar berömmelse...
 20. Halsont beror ofta på streptocock-bakterier i stället för virus, så då kan päronkonjaken ha varit bra. Det är ju inte fel att chansa
 21. Såvitt jag vet biter inte sprit på virus. Där är det omsorgsfull skrubbning med tvål/diskmedel under rinnande vatten som gäller. I brist på vatten borde våtservetter kunna fungera tillfälligt, ett par stycken efter varandra. Eller sprit och flera pappersnäsdukar. Huvudsaken är att man gnider bort det man har fått på händerna genom "mekanisk bearbetning".
 22. IGÅR UPPLEVDE JAG NÅGOT SÅ MOTSÄGELSEFULLT SOM EN TRÅKIG NYHET SOM GJORDE MIG GLAD... Jag talade med en granne, vars 28-åriga dotter drabbats av cancer. Hon hade fått strålbehandling och opererades sedan. Som avslutning får hon nu cellgiftsbehandling. Stackars människa. Jag sa lite försiktigt att vissa koständringar kan vara gynnsamma mot cancer, och nämnde att det är bra att sluta äta socker, spannmål och stärkelserik mat (eftersom jag misstänkte att grannen inte kände till begreppet LCHF). Nu kommer den glada sidan av saken. Grannen sa: "Jo- precis så sa dom på sjukhuset också. Hon får inte äta socker och mjölmat." Då tipsade jag om Dietdoctor.se... Är det inte fantastiskt?
 23. Talg har jag ingen erfarenhet av. Kan dock tänka mig att fårtalg måste vara värre än nöttalg. Ister kan vara bättre än talg rent smakmässigt. Jag har läst på ett flertal ställen att tillagning i micro snarare bevarar näringsämnena bättre, på grund av kortare tillagningstider och mindre behov av vätska. Ångkokning och micro-uppvärmning sägs vara de skonsammaste tillagningsmetoderna. Råd & Rön skriver så här: https://www.radron.se/artiklar/myter-om-mikron-/ Men det finns säkert stöd för Dr Eric Bergs påstående där ute på nätet också, om man letar...
 24. Inez

  Hellenius

  Här baseras bedömningen på under resp. över den gamla traditionella RI-nivån. Men hur giltig är den egentligen? Och trots att intag av fiber, grönsaker och fisk sägs vara högt hos en stor del av deltagarna i undersökningen, så påstås det samtidigt, att många kvinnor hade hög sannolikhet för otillräckligt intag av följande mikronutrienter under graviditeten: folsyra (54.4%), järn (49.6%), kalcium (36.2%), vitamin D (28.7%), jod (24.4%), och selen (41.3%)". Egendomligt, tycker jag. Vad menas med "hade hög sannolikhet för"? Har man inte ens kollat om de verkligen hade brist? Skräpstudie är rätt ord, nilu! Hellenius läser forskningsresultat som fan läser bibeln.
 25. Perfekt! Fetast möjliga ost, hoppas jag? (Get- och fårost brukar vara mindre fettbildande än ko-ost p g a annan kaseintyp, men då får man bre smöret ovanpå.) Det bästa med LCHF är ju att man bara behöver äta "sovlet". Brödet och potatisen hoppar man skamlöst över (farfar vänder sig i graven ) Faktiskt brukar jag ta med just ost-&smörrullar i en liten plastask och mumsa på, på tårtkalas med sju sorters kakor. Folk vänjer sig...
×
×
 • Create New...