Inez

Medlem
 • Innehållsantal

  589
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  18

Allt postat av Inez

 1. Inez

  Solvezink?

  Stackars Jack: Efter att ha sett den här videon tittade jag på säkert 10 till som han gjort. Verkligen informativa och inspirerande. Nu prenumererar jag, så jag inte missar någon nygjord Dr Berry-video
 2. Inez

  Solvezink?

  Välkommen till forumet, jentan! Nätbutiken Topformula har sitt eget märke av zink i form av zinklaktat, som skall vara lättupptagligt. Kostar 34 kr för 90 tabletter som skall sväljas hela, och gratis frakt. Det finns många olika fabrikat att välja på, och många hälsokostbutiker... Annars sägs zink från animalisk föda vara det som är lättast att tillgodogöra sig. Ost och musslor t. ex. innehåller bra med zink. (Ostron leder överlägset ligan, men man måste ju vara realistisk.) Kramp i vaderna/fötterna är ganska vanlig när man äter LCHF. Vi är många som tar magnesiumtillskott mot det. Äter man stora doser zink kan det motverka kroppens upptag av magnesium. Antingen kan man komplettera med ett magnesiumpiller, eller också äta ett kombinationspiller med både zink och magnesium. Topformula har ett sådant, men där ingår också vitamin B6 (varför vet jag inte).
 3. Personligen kunde jag trappa ner bltr-medicinen stegvis på egen hand (den var handikappande, och jag ville inte leva så), och efter ca 5 veckor med LCHF klarade jag mig fint helt utan mediciner. Blodtrycket var då lägre än när öppenvården var nöjd med min medicininställning. Det framgår inte hur länge din fru ätit LCHF-mat, men hjälper inte den kosten, utan hon ändå behöver medicin (som hon verkar ha besvär av), så vore det väl bra att få utrett vad det förhöjda trycket beror på. Det kan ju finnas en underliggande fysisk orsak som inte manifesterar sig på annat sätt än genom förhöjt bltr- än så länge. Dessvärre har jag inget tips på doktorer med moderna kunskaper om kost, för jag har inte behövt besöka någon på evigheter... men andra på forumet känner säkert till någon.
 4. Mycket intressant utvikning, tack för den
 5. Jag skulle också vilja påpeka att "sura uppstötningar", som oftast uppfattas som FÖR MYCKET magsyra, och därför behandlas med neutraliserande ämnen, i själva verket kan bero på FÖR LITET magsyra. Magsaften är normalt så sur, att den övre magmunnen måste hållas väl tillsluten för att det inte ska läcka ut syra från magsäcken och fräta på matstrupen, som inte har det skyddande slem som magsäcksväggarna och magmunnen har. Magmunnen reagerar på syrahalten i magsaften. Är inte magsaften tillräckligt sur, så sluts inte magmunnen till ordentligt, och då trycks magsaften lätt upp i matstrupen. Så i just det fallet finns det kanske anledning att försöka påverka pH-värdet i magsaften...
 6. Välkommen Ulrika! Utan att vara helt torrskodd så vill jag ändå förmedla den synpunkten, att vi ska nog inte alls laborera med att försöka påverka pH-nivåerna i vår kropp, så länge vi inte har symtom på något som kräver behandling. Kroppen behöver ha olika pH på olika ställen, och det är ett så viktigt och känsligt system att vi bör överlämna balanserandet till vår fenomenala kropp, och låta den sköta det hela ostört. Så har jag uppfattat det. (Dessutom har jag läst någonstans att det faktiskt inte går att påverka pH-nivåerna genom födan, som en ren säkerhetsåtgärd för kroppen. Men det kanske är fel.)
 7. Inez

  Fetter

  VÄLKOMMEN till Forumet, sth07! Jag är en sån människa. Det är "genetiskt". Jag och några släktingar har för dåligt med saltsyra i magsäcken (=läkardiagnos). Men det går att ordna genom att äta saltsyretabletter, gärna med tillsats av peptin. Det gick åt många saltsyrepiller i början av min LCHF-karriär... Konstigt nog har kroppen anpassat sig, så nu är det mycket sällan jag behöver något tillskott av saltsyra. Men jag har alltid en burk på lut, för konsekvenserna av ett akut tillstånd av saltsyreunderskott är väldigt otrevliga. Min dagliga måltidsdryck är vatten med en msk äppelcidervinäger, vilket möjligen kan vara till hjälp för att hålla syrligheten på en god nivå.
 8. Jag blir inte förvånad om det även kan ingå adrenalin i den hormonsoppa som Erik 2 lämnade recept på ...
 9. Hmmm... jag erinrar mig den gamla huskuren att dricka varm mjölk vid sänggåendet för att sova gott 🤔 Erik2:s förträffliga beskrivning förklarar ju bra varför många får sömnsvårigheter när de fastar, även om de annars klarar t.o.m. strikt LCHF. De får helt enkelt för stor insulinbrist under fastan. Man börjar snarare undra hur vissa kan må bättre av att fasta. Själv klarar jag inte ens av periodisk fasta. Jag får så lågt blodsocker att jag blir svimfärdig innan lunch.
 10. Det verkar vara mer regel än undantag att sömnbehovet minskar med en eller ett par timmar när man äter strikt LCHF. Känner man sig inte utsövd och inte funkar bra under dagen, så får man förstås försöka göra något åt det. Men i annat fall är det som iAnna och Al@j skriver- bara att tacka och ta emot. Ett par timmar extra varje dygn är ju välkomna När jag någon gång har fuskat och proppat i mig festliga kolhydrater, sover jag ofelbart ett par timmar mer än vanligt natten efter. (Fuskar jag så brukar det vara någon storhelg, när man kan sova obegränsat morgonen därpå). Det verkar som om kroppar som min och många andras behöver mer sömn för att processa en ökad mängd kolhydrater, medan Håkan M och andra behöver mer kolhydrater för att få tillräckligt med sömn. Vilket bevisar den gamla sanningen att vi alla är olika... På strikt LCHF vaknar jag utsövd efter c:a 5 timmar. Under perioder med måttlig LCHF brukar jag behöva runt 6 timmars nattsömn. Så har det varit under de närmare 8 år som jag ätit enligt LCHF, och än så länge har inga inre organ protesterat.
 11. Skönt att få veta att man kan bli fri från virus om man häller sprit på dem... jag fick felaktig information av en veterinär. Fast spriten måste självtorka på händerna, och tvålen behöver 20 sekunder på sig att verka, läste jag igår. Men hur kan det komma sig att virus "förökar sig" och smittar om de inte lever? Att de behöver en levande organism för att fortsätta existera? Att de "dör"/slutar fungera som virus på t ex hissknappar och dörrhandtag om ingen rör dem under, säg, ett par timmar? Det här är visserligen inte LCHF, men kolossalt intressant.
 12. Jag frågade inte om vilket sjukhus, men jag ska nog göra det och återkomma. De förtjänar berömmelse...
 13. Halsont beror ofta på streptocock-bakterier i stället för virus, så då kan päronkonjaken ha varit bra. Det är ju inte fel att chansa 😊
 14. Såvitt jag vet biter inte sprit på virus. Där är det omsorgsfull skrubbning med tvål/diskmedel under rinnande vatten som gäller. I brist på vatten borde våtservetter kunna fungera tillfälligt, ett par stycken efter varandra. Eller sprit och flera pappersnäsdukar. Huvudsaken är att man gnider bort det man har fått på händerna genom "mekanisk bearbetning".
 15. IGÅR UPPLEVDE JAG NÅGOT SÅ MOTSÄGELSEFULLT SOM EN TRÅKIG NYHET SOM GJORDE MIG GLAD... Jag talade med en granne, vars 28-åriga dotter drabbats av cancer. Hon hade fått strålbehandling och opererades sedan. Som avslutning får hon nu cellgiftsbehandling. Stackars människa. Jag sa lite försiktigt att vissa koständringar kan vara gynnsamma mot cancer, och nämnde att det är bra att sluta äta socker, spannmål och stärkelserik mat (eftersom jag misstänkte att grannen inte kände till begreppet LCHF). Nu kommer den glada sidan av saken. Grannen sa: "Jo- precis så sa dom på sjukhuset också. Hon får inte äta socker och mjölmat." Då tipsade jag om Dietdoctor.se... Är det inte fantastiskt?
 16. Talg har jag ingen erfarenhet av. Kan dock tänka mig att fårtalg måste vara värre än nöttalg. Ister kan vara bättre än talg rent smakmässigt. Jag har läst på ett flertal ställen att tillagning i micro snarare bevarar näringsämnena bättre, på grund av kortare tillagningstider och mindre behov av vätska. Ångkokning och micro-uppvärmning sägs vara de skonsammaste tillagningsmetoderna. Råd & Rön skriver så här: https://www.radron.se/artiklar/myter-om-mikron-/ Men det finns säkert stöd för Dr Eric Bergs påstående där ute på nätet också, om man letar...
 17. Inez

  Hellenius

  Här baseras bedömningen på under resp. över den gamla traditionella RI-nivån. Men hur giltig är den egentligen? Och trots att intag av fiber, grönsaker och fisk sägs vara högt hos en stor del av deltagarna i undersökningen, så påstås det samtidigt, att många kvinnor hade hög sannolikhet för otillräckligt intag av följande mikronutrienter under graviditeten: folsyra (54.4%), järn (49.6%), kalcium (36.2%), vitamin D (28.7%), jod (24.4%), och selen (41.3%)". Egendomligt, tycker jag. Vad menas med "hade hög sannolikhet för"? Har man inte ens kollat om de verkligen hade brist? Skräpstudie är rätt ord, nilu! Hellenius läser forskningsresultat som fan läser bibeln.
 18. Perfekt! Fetast möjliga ost, hoppas jag? (Get- och fårost brukar vara mindre fettbildande än ko-ost p g a annan kaseintyp, men då får man bre smöret ovanpå.) Det bästa med LCHF är ju att man bara behöver äta "sovlet". Brödet och potatisen hoppar man skamlöst över (farfar vänder sig i graven😁 ) Faktiskt brukar jag ta med just ost-&smörrullar i en liten plastask och mumsa på, på tårtkalas med sju sorters kakor. Folk vänjer sig...
 19. Hoppa över frukosten helt- kan de va nåt? Bara dricka kaffe eller te. Väldigt effektivt för viktminskning, och magen vänjer sig förvånansvärt snabbt vid att det inte dalar ner något på morgnarna.
 20. VÄLKOMMEN till forumet, Maja 2! Det enkla svaret på din fråga är: Ät bara när du är hungrig, och sluta äta innan du blir helt proppmätt. Ett mer utförligt svar är: Du får nog prova måttlig LCHF och se om det är tillräckligt för att behålla vikten. Två eller tre dagar i veckan med 16-17 timmar från sista kvällsmålet till lunchen dagen därpå brukar vara bra för att behålla sin vikt (intermittent fasta). Det är inte ovanligt att LCHF-are gör så varje dag. Man får pröva sig fram till vad man själv mår bra av. (Efter 16 timmar utan tillförsel av näring utifrån börjar kroppen använda beståndsdelarna i "utgångna" celler för reparationsarbetet, vilket betyder en nyttig städning i kroppen.) Vissa av oss ser till att vara i ständig ketos. Andra har perioder av ketos varvat med en något liberalare LCHF-kost. Och jag tror att de flesta tillåter sig att medvetet "hoppa över skaklarna" ett par dagar om året, som sin födelsedag och julafton, till exempel. Men det måste vara planerat i förväg ("På julafton skall jag NJUTA av onyttigheterna utan dåligt samvete!") och begränsat till en dag, annars kan det dra iväg. Pröva dig fram tills du hittar din egen nivå och en egen "ät- och sovklocka", som får dig att behålla vikten och som du kan klara att leva med resten av livet. Vi är alla olika
 21. Jag är på gränsen till fattigpensionär och går också en daglig balansgång mellan det önskvärda och det genomförbara. Man får göra så gott man kan. Men man ser ju fram emot den tid då termen "eko-" försvinner, eftersom det ekologiska är det normala. Det "konventionella" kallas då kemikalieproducerat och är belagt med straffskatt... 😍
 22. Det här borde fungera för inköp av ankfett: https://www.delicesdefrance.se/sv/home/36-ankfett-400g-3760149956176.html Burken med 400 g kostar 76 kr, och frakten 49, alltså totalt 125 kr. Vet inte om det kan kallas prisvärt... Talg går kanske att få härifrån, beroende på var du bor: https://www.gronagardar.se/sv/handla/produkt/537_talg Så här står det om hemleveranser: "I dagsläget erbjuder vi hemleverans i stora delar av Stockholm och Göteborg varje söndag. För dig som bor i Göteborg med omnejd: Se kartan nedan för att få en uppfattning om du kan få hemleverans till ditt område. Det bästa sättet att se om du kan få hemleverans i ditt område (både i Stockholm och Stor-göteborg) är att fylla i ditt postnummer i kassan vid beställning. Kommer "Hemleverans" upp som alternativ är detta möjligt."
 23. Inez

  Kramper

  Ulle: Jag saltar maten över hövan- älskar salt, men har ändå ibland kramper i vaderna- särskilt vid sängdags. Då inser jag att jag inte har ätit mitt magnesiumtillskott på ett par dagar. Äter jag extra magnesium varannan dag klarar jag mig helt utan kramper. Glömmer jag det, så att det dröjer ett par dagar för länge, så blir det problem när jag ska räta ut mig i slafen. Hjälper inte mer salt- prova magnesium-citrat eller magnesium-kelat. (En av våra berömda LCHF-gurus- minns i skrivande stund inte vilken- förordade ett "trippelsalt", bestående av en tredjedel vardera av havssalt/bergssalt, Saltin och örtsalt.)
 24. Spännande läsning och intressanta förslag. Men naturligtvis hängde jag upp mig på texten "Minskad animaliekonsumtion ger minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, och cancer" med hänvisning till Livsmedelsverket och Cancerfondens kostrekommendationer. Författaren fick som väl var på tafsen för det i kommentarsfältet...
 25. Effie skrev: Jag har sett förslaget i nån diskussion. Är det så viktigt att ha betande djur för öppna landskap, så behåll djuren utan att äta upp dem. Tänk inte bara på pengar! Eller man kunde få statliga bidrag... ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Det går nog att hålla landskap öppna med vidsträckta grönsaksodlingar också 😀 Jägarna måste ju vara veganernas hatobjekt nummer ett... Men om alla älgar och rådjur fick leva, skulle man nog till slut få lov att ha elstängsel och taggtråd kring grönsaksodlingarna. Och vargstammen skulle öka kraftigt, men några gläds väl åt det också. Det är mycket att tänka på i fråga om konsekvenser av mänsklighetens övergång till veganism. Oj, vad jag plötsligt längtar efter en saftig biff.