Gå till innehåll

Inez

Medlem
 • Innehållsantal

  595
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  18

Inlägg postad av Inez

 1. 3 timmar sedan, Ekner sade:

  Det är den stora frågan. När jag läser litteratur av forskare och läkare, exempelvis Tim Spector, så varnas uttryckligen där för kalktillskott då dessa tvärtom bidrar till skelettskador. Där finns en konstant ton som varnar för pillerburkar och etiketter som enbart deklarerar sådant tillverkarna vill ska stå där. Alternativet är att äta sådant som saknar innehållsförteckning....en sund inställning enligt mej.

  Nej, kalktillskott äter jag inte, eftersom jag har uppfattat samma sak som du i det fallet. Men det gäller ju att få den kalk som slinker in med maten att inte cirkulera runt i blodet, utan dirigeras till skelettet. 

  Egentligen tycker jag min son har det så mycket enklare. Hans filosofi är: "Jag äter allt. Genomsnittet blir perfekt."  Än så länge mår han bra...

  • Gilla 3
 2. Jag har med jämna mellanrum läst att Sverige har "selenfattiga jordar", vilket skulle bero på långvarig konstgödsling som rubbat balansen, i stället för att ha växelbruk med bajsande betesdjur inkluderade. 

  För säkerhets skull petar jag därför i mig tillskott i form av selen, och magnesium eftersom jag har märkt att jag då slipper vadkramper nattetid, samt vitamin D3 och K2 för att vara säker på att få in kalk i mitt gamla skelett. Nyligen har jag börjat käka zinkpiller också för att boosta immunförsvaret... Jag verkar sitta fast i träsket 😀 

  Går det verkligen att få till allt det här bara genom att frossa i grönsaker?

  • Gilla 3
  • Tack! 1
  • Förvirrad 1
 3. On 2020-03-12 at 12:21, Peter B sade:

  Vad är det för fantastiskt sjukhus? Är de inte anmälda till typ Socialstyrelsen? 😉

   

  Nu har jag svaret:

  Danderyds sjukhus. Heder åt deras moderna kunskaper om kost vid cancer!

  • Gilla 7
 4. Stackars Jack:

  Efter att ha sett den här videon tittade jag på säkert 10 till som han gjort. Verkligen informativa och inspirerande. Nu prenumererar jag, så jag inte missar någon nygjord Dr Berry-video :)

   

  • Gilla 5
 5. Välkommen till forumet, jentan!

  Nätbutiken Topformula har sitt eget märke av zink  i form av zinklaktat, som skall vara lättupptagligt. Kostar 34 kr för 90 tabletter som skall sväljas hela, och gratis frakt. Det finns många olika fabrikat att välja på, och många hälsokostbutiker...

  Annars sägs zink från animalisk föda vara det som är lättast att tillgodogöra sig. Ost och musslor t. ex. innehåller bra med zink. (Ostron leder överlägset ligan, men man måste ju vara realistisk.)

  Kramp i vaderna/fötterna är ganska vanlig när man äter LCHF. Vi är många som tar magnesiumtillskott mot det. Äter man stora doser zink kan det motverka kroppens upptag av magnesium. Antingen kan man komplettera med ett magnesiumpiller, eller också äta ett kombinationspiller med både zink och magnesium. Topformula har ett sådant, men där ingår också vitamin B6 (varför vet jag inte).

  • Gilla 2
 6. Personligen kunde jag trappa ner bltr-medicinen stegvis på egen hand (den var handikappande, och jag ville inte leva så), och efter ca 5 veckor med LCHF klarade jag mig fint helt utan mediciner. Blodtrycket var då lägre än när öppenvården var nöjd med min medicininställning.

  Det framgår inte hur länge din fru ätit LCHF-mat, men hjälper inte den kosten, utan hon ändå behöver medicin (som hon verkar ha besvär av), så vore det väl bra att få utrett vad det förhöjda trycket beror på. Det kan ju finnas en underliggande fysisk orsak som inte manifesterar sig på annat sätt än genom förhöjt bltr- än så länge.

  Dessvärre har jag inget tips på doktorer med moderna kunskaper om kost, för jag har inte behövt besöka någon på evigheter... men andra på forumet känner säkert till någon.

  • Gilla 4
 7. 1 timme sedan, SGK sade:

  Apropå att äta veganskt. Igår såg jag i tidningen att Malin Persson i TV-programmet Trädgårdstider, som bara äter veganskt i programmet, hade de sämsta hälsovärdena av alla fyra deltagarna i programmet, trots att hon "äter mest hälsosamt" enligt Pernilla Månsson Colt. Malin är 41 år, och smal och borde väl ha utmärkta värden, tänker man.

  Ursäkta utvikningen från ämnet, men jag reagerade på detta. Och i dessa karantäntider träffar jag nästan ingen, så då är det kanske okej att tråka er med mina tankar 😋

   

  Mycket intressant utvikning, tack för den :)

   

  • Gilla 5
 8. Jag skulle också vilja påpeka att "sura uppstötningar", som oftast uppfattas som FÖR MYCKET magsyra, och därför behandlas med neutraliserande ämnen, i själva verket kan bero på FÖR LITET magsyra.

  Magsaften är normalt så sur, att den övre magmunnen måste hållas väl tillsluten för att det inte ska läcka ut syra från magsäcken och fräta på matstrupen, som inte har det skyddande slem som magsäcksväggarna och magmunnen har. Magmunnen reagerar på syrahalten i magsaften. Är inte magsaften tillräckligt sur, så sluts inte magmunnen till ordentligt, och då trycks magsaften lätt upp i matstrupen. Så i just det fallet finns det kanske anledning att försöka påverka pH-värdet i magsaften...

  • Gilla 6
  • Tack! 1
 9. VÄLKOMMEN till Forumet, sth07!

  Jag är en sån människa. Det är "genetiskt". Jag och några släktingar har för dåligt med saltsyra i magsäcken (=läkardiagnos). Men det går att ordna genom att äta saltsyretabletter, gärna med tillsats av peptin.

  Det gick åt många saltsyrepiller i början av min LCHF-karriär...  Konstigt nog har kroppen anpassat sig, så nu är det mycket sällan jag behöver något tillskott av saltsyra. Men jag har alltid en burk på lut, för konsekvenserna av ett akut tillstånd av saltsyreunderskott är väldigt otrevliga.

  Min dagliga måltidsdryck är vatten med en msk äppelcidervinäger, vilket möjligen kan vara till hjälp för att hålla syrligheten på en god nivå.

  • Gilla 4
 10. 5 timmar sedan, PiaB sade:

  Jag har läst någonstans (vet ej var) att sömnsvårigheter vid fasta/strikt LCHF kan bero på adrenalinutsöndring. Men köper även Erik2 förklaring med serotonin/melatoninbrist.

   

  Jag blir inte förvånad om det även kan ingå adrenalin i den hormonsoppa som Erik 2 lämnade recept på ...

  • Gilla 4
 11. 2 timmar sedan, Erik 2 sade:

   Insulinhöjning på kvällen kan hjälpa men behöver inte vara kolhydrater. Aminosyror eller mejeri (ett glas mjölk) höjer också insulin. 

   

  Hmmm... jag erinrar mig den gamla huskuren att dricka varm mjölk vid sänggåendet för att sova gott 🤔

  Erik2:s förträffliga beskrivning förklarar ju bra varför många får sömnsvårigheter när de fastar, även om de annars klarar t.o.m. strikt LCHF. De får helt enkelt för stor insulinbrist under fastan. Man börjar snarare undra hur vissa kan må bättre av att fasta. Själv klarar jag inte ens av periodisk fasta. Jag får så lågt blodsocker att jag blir svimfärdig innan lunch.

  • Gilla 2
 12. Det verkar vara mer regel än undantag att sömnbehovet minskar med en eller ett par timmar när man äter strikt LCHF.

  Känner man sig inte utsövd och inte funkar bra under dagen, så får man förstås försöka göra något åt det. Men i annat fall är det som iAnna och Al@j skriver- bara att tacka och ta emot. Ett par timmar extra varje dygn är ju välkomna :)

  När jag någon gång har fuskat och proppat i mig festliga kolhydrater, sover jag ofelbart ett par timmar mer än vanligt natten efter. (Fuskar jag så brukar det vara någon storhelg, när man kan sova obegränsat morgonen därpå). Det verkar som om kroppar som min och många andras behöver mer sömn för att processa en ökad mängd kolhydrater, medan Håkan M och andra behöver mer kolhydrater för att få tillräckligt med sömn. Vilket bevisar den gamla sanningen att vi alla är olika...

  På strikt LCHF vaknar jag utsövd efter c:a 5 timmar. Under perioder med måttlig LCHF brukar jag behöva runt 6 timmars nattsömn. Så har det varit under de närmare 8 år som jag ätit enligt LCHF, och än så länge har inga inre organ protesterat. 

  • Gilla 3
 13. Skönt att få veta att man kan bli fri från virus om man häller sprit på dem... jag fick felaktig information av en veterinär. Fast spriten måste självtorka på händerna, och tvålen behöver 20 sekunder på sig att verka, läste jag igår.

  Men hur kan det komma sig att virus "förökar sig" och smittar om de inte lever? Att de behöver en levande organism för att fortsätta existera? Att de "dör"/slutar fungera som virus på t ex hissknappar och dörrhandtag om ingen rör dem under, säg, ett par timmar? 

  Det här är visserligen inte LCHF, men kolossalt intressant.

  • Gilla 2
  • Förvirrad 1
 14. 11 timmar sedan, Peter B sade:

  Vad är det för fantastiskt sjukhus? Är de inte anmälda till typ Socialstyrelsen? 😉

   

  Jag frågade inte om vilket sjukhus, men jag ska nog göra det och återkomma. De förtjänar berömmelse...

  • Gilla 5
 15. 4 timmar sedan, MariaF sade:

  Va? Har jag druckit päronkonjak i onödan då när jag haft känningar i halsen? (Det är det enda rena stark-starka jag får ner...)

  Halsont beror ofta på streptocock-bakterier i stället för virus, så då kan päronkonjaken ha varit bra. Det är ju inte fel att chansa 😊

   

  • Gilla 2
  • Tack! 1
  • Haha 1
 16. Såvitt jag vet biter inte sprit på virus. Där är det omsorgsfull skrubbning med tvål/diskmedel under rinnande vatten som gäller.

  I brist på vatten borde våtservetter kunna fungera tillfälligt, ett par stycken efter varandra. Eller sprit och flera pappersnäsdukar. Huvudsaken är att man gnider bort det man har fått på händerna genom "mekanisk bearbetning".

  • Gilla 3
 17. Talg har jag ingen erfarenhet av. Kan dock tänka mig att fårtalg måste vara värre än nöttalg. Ister kan vara bättre än talg rent smakmässigt.

  Jag har läst på ett flertal ställen att tillagning i micro snarare bevarar näringsämnena bättre, på grund av kortare tillagningstider och mindre behov av vätska. Ångkokning och micro-uppvärmning sägs vara de skonsammaste tillagningsmetoderna. 

  Råd & Rön skriver så här: https://www.radron.se/artiklar/myter-om-mikron-/

  Men det finns säkert stöd för Dr Eric Bergs påstående där ute på nätet också, om man letar...

  • Gilla 3
 18. On 2020-02-06 at 08:40, Erik 2 sade:

  ...however, the contribution of saturated fatty acids to the total energy intake was above RI in the majority (85.2%) of women. Carbohydrate intake was below RI in 43.9% of the women, and 69.5% exceeded the RI of salt. 

  Här baseras bedömningen på under resp. över den gamla traditionella RI-nivån. Men hur giltig är den egentligen?

  Och trots att intag av fiber, grönsaker och fisk sägs vara högt hos en stor del av deltagarna i undersökningen, så påstås det samtidigt, att många kvinnor hade hög sannolikhet för otillräckligt intag av följande mikronutrienter under graviditeten: folsyra (54.4%), järn (49.6%), kalcium (36.2%), vitamin D (28.7%), jod (24.4%), och selen (41.3%)". Egendomligt, tycker jag. Vad menas med "hade hög sannolikhet för"? Har man inte ens kollat om de verkligen hade brist? 

   Skräpstudie är rätt ord, nilu! Hellenius läser forskningsresultat som fan läser bibeln.

  • Gilla 6
 19. On 2020-01-22 at 08:34, Mitsy123 sade:

   

  Idag blir det lite ost/smör rullar till frukost..

   Perfekt! Fetast möjliga ost, hoppas jag? (Get- och fårost brukar vara mindre fettbildande än ko-ost p g a annan kaseintyp, men då får man bre smöret ovanpå.)

  Det bästa med LCHF är ju att man bara behöver äta "sovlet". Brödet och potatisen hoppar man skamlöst över (farfar vänder sig i graven😁 )

  Faktiskt brukar jag ta med just ost-&smörrullar i en liten plastask och mumsa på, på tårtkalas med sju sorters kakor. Folk vänjer sig...

  • Gilla 4
×
×
 • Skapa nytt...