Gladan

Medlem
  • Innehållsantal

    430
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar vunna

    6

Gladan vann senast 18 Januari

Gladan hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

984 Enastående

Om Gladan

  • Rank
    Stammis
  1. Hur räknar man kolhydrater?

    Det handlar ju lite om på vilken nivå man vill ligga på och hur nördig man är. - Och kanske hur känslig man är för kolisar. Men i regel behöver man inte räkna kolisar i livsmedel man bara äter väldigt lite av, t ex kryddor. (Såvida man inte öser matskedsvis med kryddblandningar som innehåller socker, kanske..) Dricker man te som innehåller socker (vissa tepåsar innehåller en liten mängd som vågorna slog högt kring för något år sen) - ja, hur många såna påsar blir det på en dag? 1-2 är säkert inget att bry sig om, dricker man 10 kan det utgöra ens "dagsdos". Så svaret på hur man räknar är "beror på".
  2. Känslig ketos

    Hur mäter du att du är i ketos? Mäter du blod (BHB)? Vilka värden kommer du upp i? Tränar du regelbundet? Om du söker så hittar du några trådar där vi har diskuterat runt det fenomenet som även Phinney och Volek beskriver - efter dom hade skrivit sin bok... dom skriver att en icke-fettdriven kropp kan till en början komm aupp i ganska höga värden, de som föranledde den där välkända kurvan, där en optimal nivå verkar vara mellan 1,0 och 3,0. Men så kommer verkligheten ikapp....efter ett tag blir kroppen mer van vid fettdrift och lägger inte längre upp ett lager av BHB, vilket ser så ut att ketosen minskar. Dvs blodvärdet sjunker. Men det kan vara så att kroppen lärt sig att bygga precis så mycket ketoner som behövs....Phinney lär senare ha sagt att det inte är säkert att det är bra för kroppen att jämt ha höga ketonvärden...men det finns ju ingen forskning på det, tyvärr. (Mer än för epileptiska barn som går på en speciell ketogen diet, och där finns det tydligen lite problem, men dom äter väldigt extrem också) Det som verkar viktigt är att kolla hur blodsockret beter sig och vad förhållandet mellan de två är, den sk glukos-keton-indexet (GKI). Kika lite runt på den här sidan: https://optimisingnutrition.com/2015/07/20/the-glucose-ketone-relationship/ Men. Härom tvistar de lärde....
  3. Strikt, måttlig eller liberal

    Mängden kolhydrater. (gram per dag) Strikt: 0-20 g Måttlig: 20-50 g Liberal 50-100 g Läs mer här: http://www.kostdoktorn.se/lchf
  4. Frukost

    Jag äter "vanlig mat" till frukost, dvs vad andra äter till lunch eller middag. En köttbit eller pannbiff med grönsaker. Varför ska man äta annorlunda just till frukosten kan jag inte (längre) förstå.
  5. Vandring och pemmikan

    Ta med torkade grönsaker också och drick mycket vatten, annars får du lätt stop i systemet. Sen så är det nog en fördel att du är ordentlig fettadapterat innan du åker....för annars kommer du att må rätt risigt. Glöm inte ta med dig salt och magnesiumtabletter (inte oxid - om inte du behöver laxativ..)
  6. Omstart och ketoner

    De mätare som mäter blodketoner är alltid egentligen mätare för blodsocker som även kan mäta ketoner! sen så är ketonstickor dyra, blodsockerstickor bra billigare. Och sen finns det ett samband mellan blodsocker och ketoner, vilket betyder om du har koll på blodsocket får du indirekt veta hur du ligger till på ketonsidan. Fast det är andra saker som också spelar roll, t ex förhållandet mellan blodsocker och ketoner, det s k glukos-keton-indexet. Du hittar mycket spännande läsning här: https://optimisingnutrition.com/2015/07/20/the-glucose-ketone-relationship/
  7. Förutom Annas tips, eller kanske det är en del i detta, men om du går upp i vikt äter du för mycket, företrädesvis för mycket fett. Att äta typ 5000 kcal per dag i en månad utan att öka i vikt fungerar bara för killar i 20 års åldern. Nu tror jag inte att du äter SÅ mycket, men du äter över ditt behov. När man går över 50-års åldern minskar ämnesomsättningen, muskelmassa minskar och kroppen behöver inte så mycket mat längre. Så, tyvärr, man får anpassa intaget. Äta mindre och äta mer sällan är en bra kombo.
  8. Bregott vs margarin

    Monique Forslund på boggen Lifezone har under lång tid kämpat för smör i skolan! http://www.lifezone.se/en-kamp-om-bra-mat-i-skolan/ Läs eller kontakta henne!
  9. Orolig över mina värden

    Strunt i alla värden! Din kropp har inte ställt om sig till fettdrift och då ser värdena ofta märkligt ut. ta ett nytt prov tidigast om ett halvår eller år. Ketoner, dvs den keton som man hänvisar till när man vill ha ett visst värde, betahydroxibutyrat, kan endast mätas i blod, inte i urin! Urinstickan säger inget meningsfullt alls mer än så här i början där de indikerar att din kropp har börjat tillverka ketoner, men din kropp har inte lärt sig använda dessa. Det är därför du kissar ut dom! När din kropp går på fettdrift komemr den att använda ketoner och du kommer inte längre kissa ut något. Ang kolesterol hade vi precis för nån dag sen en liknande fall. Läs den tråden. Eller det här: http://4health.se/hogre-ldl-kolesterol-mindre-risk-for-karlskador
  10. Jag har alltid varit hungrig på morgonen! Sen hoppade jag på LCHF-tåget och fick lära mig att man "borde" hoppa över frukosten. 16:8.Men det var inte rolig! Jag bara gick hela förmiddagen och väntade på att äntligen få äta! Dvs jag var tillbaka på samma ruta där jag var innan LCHF. Sen åt jag och kraschade regelbundet på eftermiddagen. Var jag hemma la jag mig gärna för att sova på eftermiddagen.... Sen läste jag på om den cirkadiska rytmen och förstod att jag hela tiden motarbetat min inre klocka och "kraschen" på eftermiddagen hängde ihop med hormonet ghrelin. Sen vände jag på det, åt frukost och sen lunch (gärna runt kl 15) och hoppade istället över kvällsmaten. Det fungerar mycket bättre för mig! Om jag sköter maten på dagen. Ibland blir det inte perfekt ( t ex när man "måste äta kl 12 av sociala skäl) och då blir jag hungrig på kvällen och då äter jag. Men helst inte efter kl 18 så jag får minst 12 timmar utan mat. Så, hur var och en reagerar på att hoppa över måltider är nog mycket individuellt. Sen förändras kroppen och man behöver justera sina vanor. Lägga till eller dra ifrån. ...
  11. 2 veckors kajakpaddling och maten

    Det går fint att torka t ex köttfärs (steks först) och annat kött i egen ugn. Korv går att torka. Du kan torka grönsaker själv. Ta med kryddor, en tub tomatpure, en tub ost, lite parmesan, några vitlöksklyftor, torkade korvar (äkta lufttorkad salami) och sen är det bara fantasin som sätter gränser. Nötter om du vill ha. Och fett vilket du vill i byttor som är täta även om fettet skulle smälta! testa! Det är inte kul med fett som rinner ur sin förpackning en varm dag.... Det finns även äggpulver att köpa och det går att göra omelett av det! bara häng inte upp dig på "rätter". Släng ihop vatten, kött, grönsaker, kryddor i valfir blanding, koka en stund, låt dra så det mjukas upp 10-15 minuter, koka upp igen och ät. öva på det hemma så går det lättare när du är ute.
  12. Kalorier

    Det intressanta är hormonsvaret som olika näringsämnen ger, men även timingen av näringsintag (vilket också påverkar hormoner och andra signalsubstanser). Beroende på den hormonella påverkan du får via maten och matens påverkan på din tarmflora mm regleras ämnesomsättningen upp eller ner, och i detta är den egentliga mängden kalorier oväsentlig.
  13. Vaccin mot gluten!

    Genialt! Alla kan fortsätta som vanligt, läkemedelsindustrin tjänar mer pengar, världen är räddat! Förlåt om jag låter cyniskt....
  14. Utebliven viktnedgång!

    Ja, det finns en rätt enkel förklaring för det. Anna Hallén har precis i dagarna skrivit ett inlägg om det: http://www.annahallen.se/jag-rasade-i-vikt Har man misshandlat sin kropp under många år med många dieter (samt är dessutom i klimakteriet) så blir kroppen mindre samarbetsvillig. Och ju mer man då trakasserar den med ännu mer svält, ju mer envist blir det! Fortsätt med ca 20 g KH/dag. Ät tillräckligt med protein - 1-1,5 g/kg kroppsvikt (målvikt). vart sparsam med mejerier (utom smör). SEN efter det, när hon är hungrig, fyll på med fett. (Kroppen ska ju ta av sitt eget i första hand!) Sen kan det gå månader utan att det händer saker, för kroppen behöver läka sig och finna "trygghet". Bara att hålla vikten är bra! Händer det något med måtten är det super! PÅ sikt kommer det även hända saker med vikten. Det har tagit tid att äta sig till den vikten hon har idag, då går det inte på en kafferast att bli av med det. Ovanstående är det primära. Sen kan det ju finnas annat. Hormoner, när hon nu innehar den åldern. Men även det som det skrivs om här: http://martinajohansson.se/blockerar-histamin-din-viktminskning/
  15. Räkna kcal?

    Vad är syftet med att du vill gå ner i vikt när du är normalviktig? Det kanske snarare är att du vill gå ner i fettprocent? Det kan vara en hel annan sak och behöver inte påverka vikten något vidare. Såna processer är i hög grad hormonstyrda och handlar mer om timing. En bra bok i detta ämne är Martina Johanssons Hormonsmart mat: http://www.adlibris.com/se/bok/hormonsmart-mat-och-effektiv-traning-9789163611674