Gladan

Medlem
  • Innehållsantal

    425
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar vunna

    6

Gladan vann senast 18 Januari

Gladan hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

968 Enastående

Om Gladan

  • Rank
    Stammis
  1. De mätare som mäter blodketoner är alltid egentligen mätare för blodsocker som även kan mäta ketoner! sen så är ketonstickor dyra, blodsockerstickor bra billigare. Och sen finns det ett samband mellan blodsocker och ketoner, vilket betyder om du har koll på blodsocket får du indirekt veta hur du ligger till på ketonsidan. Fast det är andra saker som också spelar roll, t ex förhållandet mellan blodsocker och ketoner, det s k glukos-keton-indexet. Du hittar mycket spännande läsning här: https://optimisingnutrition.com/2015/07/20/the-glucose-ketone-relationship/
  2. Förutom Annas tips, eller kanske det är en del i detta, men om du går upp i vikt äter du för mycket, företrädesvis för mycket fett. Att äta typ 5000 kcal per dag i en månad utan att öka i vikt fungerar bara för killar i 20 års åldern. Nu tror jag inte att du äter SÅ mycket, men du äter över ditt behov. När man går över 50-års åldern minskar ämnesomsättningen, muskelmassa minskar och kroppen behöver inte så mycket mat längre. Så, tyvärr, man får anpassa intaget. Äta mindre och äta mer sällan är en bra kombo.
  3. Monique Forslund på boggen Lifezone har under lång tid kämpat för smör i skolan! http://www.lifezone.se/en-kamp-om-bra-mat-i-skolan/ Läs eller kontakta henne!
  4. Strunt i alla värden! Din kropp har inte ställt om sig till fettdrift och då ser värdena ofta märkligt ut. ta ett nytt prov tidigast om ett halvår eller år. Ketoner, dvs den keton som man hänvisar till när man vill ha ett visst värde, betahydroxibutyrat, kan endast mätas i blod, inte i urin! Urinstickan säger inget meningsfullt alls mer än så här i början där de indikerar att din kropp har börjat tillverka ketoner, men din kropp har inte lärt sig använda dessa. Det är därför du kissar ut dom! När din kropp går på fettdrift komemr den att använda ketoner och du kommer inte längre kissa ut något. Ang kolesterol hade vi precis för nån dag sen en liknande fall. Läs den tråden. Eller det här: http://4health.se/hogre-ldl-kolesterol-mindre-risk-for-karlskador
  5. Jag har alltid varit hungrig på morgonen! Sen hoppade jag på LCHF-tåget och fick lära mig att man "borde" hoppa över frukosten. 16:8.Men det var inte rolig! Jag bara gick hela förmiddagen och väntade på att äntligen få äta! Dvs jag var tillbaka på samma ruta där jag var innan LCHF. Sen åt jag och kraschade regelbundet på eftermiddagen. Var jag hemma la jag mig gärna för att sova på eftermiddagen.... Sen läste jag på om den cirkadiska rytmen och förstod att jag hela tiden motarbetat min inre klocka och "kraschen" på eftermiddagen hängde ihop med hormonet ghrelin. Sen vände jag på det, åt frukost och sen lunch (gärna runt kl 15) och hoppade istället över kvällsmaten. Det fungerar mycket bättre för mig! Om jag sköter maten på dagen. Ibland blir det inte perfekt ( t ex när man "måste äta kl 12 av sociala skäl) och då blir jag hungrig på kvällen och då äter jag. Men helst inte efter kl 18 så jag får minst 12 timmar utan mat. Så, hur var och en reagerar på att hoppa över måltider är nog mycket individuellt. Sen förändras kroppen och man behöver justera sina vanor. Lägga till eller dra ifrån. ...
  6. Det går fint att torka t ex köttfärs (steks först) och annat kött i egen ugn. Korv går att torka. Du kan torka grönsaker själv. Ta med kryddor, en tub tomatpure, en tub ost, lite parmesan, några vitlöksklyftor, torkade korvar (äkta lufttorkad salami) och sen är det bara fantasin som sätter gränser. Nötter om du vill ha. Och fett vilket du vill i byttor som är täta även om fettet skulle smälta! testa! Det är inte kul med fett som rinner ur sin förpackning en varm dag.... Det finns även äggpulver att köpa och det går att göra omelett av det! bara häng inte upp dig på "rätter". Släng ihop vatten, kött, grönsaker, kryddor i valfir blanding, koka en stund, låt dra så det mjukas upp 10-15 minuter, koka upp igen och ät. öva på det hemma så går det lättare när du är ute.
  7. Det intressanta är hormonsvaret som olika näringsämnen ger, men även timingen av näringsintag (vilket också påverkar hormoner och andra signalsubstanser). Beroende på den hormonella påverkan du får via maten och matens påverkan på din tarmflora mm regleras ämnesomsättningen upp eller ner, och i detta är den egentliga mängden kalorier oväsentlig.
  8. Genialt! Alla kan fortsätta som vanligt, läkemedelsindustrin tjänar mer pengar, världen är räddat! Förlåt om jag låter cyniskt....
  9. Ja, det finns en rätt enkel förklaring för det. Anna Hallén har precis i dagarna skrivit ett inlägg om det: http://www.annahallen.se/jag-rasade-i-vikt Har man misshandlat sin kropp under många år med många dieter (samt är dessutom i klimakteriet) så blir kroppen mindre samarbetsvillig. Och ju mer man då trakasserar den med ännu mer svält, ju mer envist blir det! Fortsätt med ca 20 g KH/dag. Ät tillräckligt med protein - 1-1,5 g/kg kroppsvikt (målvikt). vart sparsam med mejerier (utom smör). SEN efter det, när hon är hungrig, fyll på med fett. (Kroppen ska ju ta av sitt eget i första hand!) Sen kan det gå månader utan att det händer saker, för kroppen behöver läka sig och finna "trygghet". Bara att hålla vikten är bra! Händer det något med måtten är det super! PÅ sikt kommer det även hända saker med vikten. Det har tagit tid att äta sig till den vikten hon har idag, då går det inte på en kafferast att bli av med det. Ovanstående är det primära. Sen kan det ju finnas annat. Hormoner, när hon nu innehar den åldern. Men även det som det skrivs om här: http://martinajohansson.se/blockerar-histamin-din-viktminskning/
  10. Vad är syftet med att du vill gå ner i vikt när du är normalviktig? Det kanske snarare är att du vill gå ner i fettprocent? Det kan vara en hel annan sak och behöver inte påverka vikten något vidare. Såna processer är i hög grad hormonstyrda och handlar mer om timing. En bra bok i detta ämne är Martina Johanssons Hormonsmart mat: http://www.adlibris.com/se/bok/hormonsmart-mat-och-effektiv-traning-9789163611674
  11. Jag skulle vilja ändra ordningsföljden av dina frågor: 1. Finns det någon risk att en kaloriminskning ger "svältläge" i kroppen så att förbränningen avtar? 2. Om kroppen drivs av fett, är det ändå till sist en minskning av antalet kalorier som gör en viktminskning? jag förstår att keto-maten ska bidra till att man vill äta mindre. 1. om din kropp hela tiden utsätts för insulinpåverkande mat, så går den på glukos som enda bränsle. insulinet stänger av tillgången till dina fettdepåer. Leptin är där för att tala om för hjärnan att det finns mat i fettdepån, men hjärnan kan inte lyssna på leptinet när insulinet är där och tjatar. Om du då minskar antal kalorier, men fortsätter äta insulinhöjande mat minskar hjärnan ner ämnesomsättningen för den inte kan uppfatta att det finns mat i depån och tror att det verkligen är svält på gång. 2. Om kroppen har lärt sig att växla mellan glukos- och fettdrift och är känslig både för leptin och insulin, samt det finns mat i fettdepåerna kan hjärnan relaxa då det blir ont om mat utifrån. Även om blodsockret sjunker som en sten till väldigt låga nivåer, så puttrar glukoneogenesen på (=kroppen bygger själv den glukos den verkligen behöver) och bygger ketoner av fett och försörjer resten av kroppen med mat från depån. Kroppen uppfatta alltså en sådan situation inte som svält, så länge det finns fett i depån. Finns ingen anledning att sänka ämnesomsättningen då! Du har så att säga ett "kaloriunderskott" om du bara räknar det du stoppar i munnen, men mellanskillnaden "äts" ju av ditt kropsfett! Om du i detta läge tillför fett via maten tar kroppen hand om detta hellre än att angripa reserverna. Du svälter inte, men minskar sannolikt inte heller i vikt, tvärtom kan du öka i vikt. Det finns tydligen de som kan äta betydligt mer kalorier än dom behöver utan att gå upp i vikt, men den mekanismen förstår jag inte. Rultiga tanter som jag ökar, var så säker!
  12. Proteinerna i mejeriprodukter är också insulinhöjande, speciellt vassleproteinerna. Kasein kan dessutom koppla till receptorer i hjärnan som s k endomorfin och gör att du tycker det är belönande att äta mer mjölk(produkter). Kasein finns mest i ost, jogurt osv. Mjölkproteiner påverkar också en tillväxtfaktor, IGF-1...googla på det, finns massor skrivet om det. Effekten av denna kan vara bra om man är kroppsbyggare, men det kanske främjar tillväxt av celler man inte vill de ska växa. Mjölk kan också främja inflammatoriska processer i kroppen.
  13. Varför fastar du? Fett ger inte insulinpåslag, men det kan störa andra processer du kanske är ute efter med din fasta. T ex kommer levern att använda fettet i ditt kaffe att bygga ketoner av. Signalen till kroppen är att den fortfarande kan hålla i sina fettdepåer, det kommer in näring fortfarande.... Fettet påverkar mättnadshormoner. Så fastar du för att återställa dessa är det kontraproduktivt att störa processen genom att tillföra mat. Koffeinet påverkar kortisol och adrenalin, som styr hur din kropp hanterar "svälten" den utsätts för. Din kropp behöver inte fler stimulantia under fastan, den är redan i krisläge. Hur länge ska du fasta? Ju längre fasta ju sämre blir effekten av näringstlilförsel under tiden.
  14. Vi fungerar alla olika. Vissa kan lära sig att leva med ersättningar till det de är vana vid, och då kan det ju fungera med att ersätta mjölk med grädde. Det kan fungera ett tag, tills du eventuellt upptäcker att mejeriprodukter kanske inte hjälper dig att minska vikt (om nu detta är anledningen att du vill äta LCHF). Andra behöver bryta helt med en vana, för alla ersättningar gör att de bara blir besvikna för det är just en ersättning som ju smakar annorlunda och så går de och är jämt sugna "på originalet". För dessa kan det vara lättare att helt avstå och lägga till något nytt i sitt liv. Dricka ett annat te utan någonting i, börja dricka kaffe.... Vilken typ är du?
  15. Ja, en dubbelblindstudie skulle jag vilja se....och inte utfört på tulpaner...