Gladan

Medlem
 • Innehållsantal

  434
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  6

Gladan vann senast 18 Januari

Gladan hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

1 011 Enastående

Om Gladan

 • Rank
  Stammis

Senaste besökare till profilen

234 profilvisningar
 1. Rå havre / gullbygg

  Spannmål innehåller inte det man är ute efter när vi pratar resistent stärkelse. Eller säger vi så: i väldigt låga halter och det medför alltid en massa andra kolhydrater som du inte vill ha. Medan halten resistens stärkelse är högre i (vissa) bönor, t ex kidneybönor och högst i potatis (gärna som mjöl)
 2. Hm, gammal tråd. Skrev jag såhär?? Och inte ens ett år sen! Snabbt man glömmer! Kan säga att jag numera har lärt mig äta grönsaker, men har släppt allt drickande av en massa fett. 500 g grönt per dag fördelat på 2-3 måltider. så, summan av kardemumman: ge det tid! Det ordnar sig!
 3. Mandelmel og Omega 6

  Hur långt är ett snöre? Om 2-3 portioner per dag är för mycket beror ju på - hur stor portion? - Vad äter du i övrigt som innehåller omega 6? - hur mycket omega 3 äter du?....För det är ju förhållandet mellan omega 6 och 3 som är det viktiga, inte nödvändigtvis absoluta mängder. - Vilken grad av inflammation har du i kroppen Personligt tycker jag: ät mat! fröknäcke är inte mat! Allt du äter för att det är gott och som du inte kan låta bli utan frestas av att äta hela tiden påverkar beroendehjärnan. Och det kan upprätthålla cravings även efter sött eller annat som får dig falla av vagnen. Ät lagad mat tre gånger per dag och inte oftare är mitt tips.
 4. Periodisk fasta och recept

  Finns olika skolor. De som säger att upp till 50 kcal inte bryter fastan och de som säger all intag av föda stör fastan. Men det beror på vad fokus med fastan är. Om fokus är ett jämt blodsocker lär intag av rent fett inte påverka. Vid fastan händer en massa saker i levern (som man vill komma åt genom fastan) och intar man då föda som levern måste ta hand om, störs denna process. (Vilket är fallet även vid svart kaffe, så egentligen ska man låta bli saker med koffein i också). Jag kan tycka att om du inte äter kött och fågel, varför då göra en fejk-KÖTTfärsgratäng? Gör något annat istället? En god fiskgratäng? Någon grönsaksgratäng med en massa ägg och ost i? Eller bara ägg....
 5. Hur räknar man kolhydrater?

  Det handlar ju lite om på vilken nivå man vill ligga på och hur nördig man är. - Och kanske hur känslig man är för kolisar. Men i regel behöver man inte räkna kolisar i livsmedel man bara äter väldigt lite av, t ex kryddor. (Såvida man inte öser matskedsvis med kryddblandningar som innehåller socker, kanske..) Dricker man te som innehåller socker (vissa tepåsar innehåller en liten mängd som vågorna slog högt kring för något år sen) - ja, hur många såna påsar blir det på en dag? 1-2 är säkert inget att bry sig om, dricker man 10 kan det utgöra ens "dagsdos". Så svaret på hur man räknar är "beror på".
 6. Känslig ketos

  Hur mäter du att du är i ketos? Mäter du blod (BHB)? Vilka värden kommer du upp i? Tränar du regelbundet? Om du söker så hittar du några trådar där vi har diskuterat runt det fenomenet som även Phinney och Volek beskriver - efter dom hade skrivit sin bok... dom skriver att en icke-fettdriven kropp kan till en början komm aupp i ganska höga värden, de som föranledde den där välkända kurvan, där en optimal nivå verkar vara mellan 1,0 och 3,0. Men så kommer verkligheten ikapp....efter ett tag blir kroppen mer van vid fettdrift och lägger inte längre upp ett lager av BHB, vilket ser så ut att ketosen minskar. Dvs blodvärdet sjunker. Men det kan vara så att kroppen lärt sig att bygga precis så mycket ketoner som behövs....Phinney lär senare ha sagt att det inte är säkert att det är bra för kroppen att jämt ha höga ketonvärden...men det finns ju ingen forskning på det, tyvärr. (Mer än för epileptiska barn som går på en speciell ketogen diet, och där finns det tydligen lite problem, men dom äter väldigt extrem också) Det som verkar viktigt är att kolla hur blodsockret beter sig och vad förhållandet mellan de två är, den sk glukos-keton-indexet (GKI). Kika lite runt på den här sidan: https://optimisingnutrition.com/2015/07/20/the-glucose-ketone-relationship/ Men. Härom tvistar de lärde....
 7. Strikt, måttlig eller liberal

  Mängden kolhydrater. (gram per dag) Strikt: 0-20 g Måttlig: 20-50 g Liberal 50-100 g Läs mer här: http://www.kostdoktorn.se/lchf
 8. Frukost

  Jag äter "vanlig mat" till frukost, dvs vad andra äter till lunch eller middag. En köttbit eller pannbiff med grönsaker. Varför ska man äta annorlunda just till frukosten kan jag inte (längre) förstå.
 9. Vandring och pemmikan

  Ta med torkade grönsaker också och drick mycket vatten, annars får du lätt stop i systemet. Sen så är det nog en fördel att du är ordentlig fettadapterat innan du åker....för annars kommer du att må rätt risigt. Glöm inte ta med dig salt och magnesiumtabletter (inte oxid - om inte du behöver laxativ..)
 10. Omstart och ketoner

  De mätare som mäter blodketoner är alltid egentligen mätare för blodsocker som även kan mäta ketoner! sen så är ketonstickor dyra, blodsockerstickor bra billigare. Och sen finns det ett samband mellan blodsocker och ketoner, vilket betyder om du har koll på blodsocket får du indirekt veta hur du ligger till på ketonsidan. Fast det är andra saker som också spelar roll, t ex förhållandet mellan blodsocker och ketoner, det s k glukos-keton-indexet. Du hittar mycket spännande läsning här: https://optimisingnutrition.com/2015/07/20/the-glucose-ketone-relationship/
 11. Förutom Annas tips, eller kanske det är en del i detta, men om du går upp i vikt äter du för mycket, företrädesvis för mycket fett. Att äta typ 5000 kcal per dag i en månad utan att öka i vikt fungerar bara för killar i 20 års åldern. Nu tror jag inte att du äter SÅ mycket, men du äter över ditt behov. När man går över 50-års åldern minskar ämnesomsättningen, muskelmassa minskar och kroppen behöver inte så mycket mat längre. Så, tyvärr, man får anpassa intaget. Äta mindre och äta mer sällan är en bra kombo.
 12. Bregott vs margarin

  Monique Forslund på boggen Lifezone har under lång tid kämpat för smör i skolan! http://www.lifezone.se/en-kamp-om-bra-mat-i-skolan/ Läs eller kontakta henne!
 13. Orolig över mina värden

  Strunt i alla värden! Din kropp har inte ställt om sig till fettdrift och då ser värdena ofta märkligt ut. ta ett nytt prov tidigast om ett halvår eller år. Ketoner, dvs den keton som man hänvisar till när man vill ha ett visst värde, betahydroxibutyrat, kan endast mätas i blod, inte i urin! Urinstickan säger inget meningsfullt alls mer än så här i början där de indikerar att din kropp har börjat tillverka ketoner, men din kropp har inte lärt sig använda dessa. Det är därför du kissar ut dom! När din kropp går på fettdrift komemr den att använda ketoner och du kommer inte längre kissa ut något. Ang kolesterol hade vi precis för nån dag sen en liknande fall. Läs den tråden. Eller det här: http://4health.se/hogre-ldl-kolesterol-mindre-risk-for-karlskador
 14. Jag har alltid varit hungrig på morgonen! Sen hoppade jag på LCHF-tåget och fick lära mig att man "borde" hoppa över frukosten. 16:8.Men det var inte rolig! Jag bara gick hela förmiddagen och väntade på att äntligen få äta! Dvs jag var tillbaka på samma ruta där jag var innan LCHF. Sen åt jag och kraschade regelbundet på eftermiddagen. Var jag hemma la jag mig gärna för att sova på eftermiddagen.... Sen läste jag på om den cirkadiska rytmen och förstod att jag hela tiden motarbetat min inre klocka och "kraschen" på eftermiddagen hängde ihop med hormonet ghrelin. Sen vände jag på det, åt frukost och sen lunch (gärna runt kl 15) och hoppade istället över kvällsmaten. Det fungerar mycket bättre för mig! Om jag sköter maten på dagen. Ibland blir det inte perfekt ( t ex när man "måste äta kl 12 av sociala skäl) och då blir jag hungrig på kvällen och då äter jag. Men helst inte efter kl 18 så jag får minst 12 timmar utan mat. Så, hur var och en reagerar på att hoppa över måltider är nog mycket individuellt. Sen förändras kroppen och man behöver justera sina vanor. Lägga till eller dra ifrån. ...
 15. 2 veckors kajakpaddling och maten

  Det går fint att torka t ex köttfärs (steks först) och annat kött i egen ugn. Korv går att torka. Du kan torka grönsaker själv. Ta med kryddor, en tub tomatpure, en tub ost, lite parmesan, några vitlöksklyftor, torkade korvar (äkta lufttorkad salami) och sen är det bara fantasin som sätter gränser. Nötter om du vill ha. Och fett vilket du vill i byttor som är täta även om fettet skulle smälta! testa! Det är inte kul med fett som rinner ur sin förpackning en varm dag.... Det finns även äggpulver att köpa och det går att göra omelett av det! bara häng inte upp dig på "rätter". Släng ihop vatten, kött, grönsaker, kryddor i valfir blanding, koka en stund, låt dra så det mjukas upp 10-15 minuter, koka upp igen och ät. öva på det hemma så går det lättare när du är ute.