Gladan

Medlem
 • Innehållsantal

  444
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  6

Gladan vann senast 18 Januari 2017

Gladan hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

1 059 Enastående

Om Gladan

 • Rank
  Stammis

Senaste besökare till profilen

312 profilvisningar
 1. Gladan

  Vad mättar den feta?

  Intressant läsning här om gluconeogenesen.... ”GNG is demand driven, and excess protein does not turn to sugar or cake.” http://www.ketotic.org/2012/08/if-you-eat-excess-protein-does-it-turn.html det som mättar.... grejen är att inte jaga igång en mängd hormoner. Det är inte enbart insulin utan även t ex Ghrelin och leptin. Tarmbiomet håller sig lugn om det finns fiber att käka.... många gånger beror hunger helt enkelt på att du är van att äta. Vid en viss tid eller ett visst tillfälle eller av andra skäl, t ex känslor....
 2. Gladan

  Gått upp!

  Om du ger oss ett exempel på vad (och hur mycket) samt hur ofta du äter på en dag är det lättare för oss att ge dig vettiga svar....
 3. Gladan

  Hur veta om man är i Ketos

  Definitionen på ketos är att man kan påvisa en viss molekyl i blodet. Molekylen heter betahydroxybutyrat (BHB) och den mäts med en mätare som mäter både blodsocker och ketoner. helst ska man då ligga på värden runt 1,0 på ketoner. men att mäta det är en dyr hobby och frågan är hur nördig du vill vara. På sikt kan det vara lärorikt, men nödvändigt är det inte. Du behöver inte ligga på några speciella värden om din målsättning enbart är viktnedgång. Att exakt veta ketonvärden och då även i relation till blodsocker är om man har speciella terapeutiska behov, t ex mot migrän, epilepsi, ev. cancer - eller har diabetes typ 1. Ketonstickor du använder kan till en början visa höga värden. det betyder att din kropp inte har lärt sig använda ketoner istället för blodsocker och då kissar du ut ketonerna. Efterhand lär sig kroppen att använda ketonerna och då slutar du kissa ut dom och även andedräkten blir bättre. Och kroppen känns piggare igen också
 4. Gladan

  viktnedgång

  Therese, du äter för mycket kolhydrater, för mycket mejerier, äter för ofta och för lite fett. Allt tillsammans triggar ditt blodsocker/insulin och det påverkar hjärnan och anfallen. Men jag förstår också att du är rädd för att göra något radikalt i detta läge. Så strunt i diskussionen ovan om kalorier till en början. Lär dig med hjälp av informationen på kostdoktorns sidor att äta LCHF. När du ställt om kroppen på fettdrift kan du sakta börja skruva på saker och se hur det påverkar din epilepsi. Men låt det ta 2-3 månader eller ett halvår.
 5. Gladan

  frukost

  Jag äter vanlig mat. Dvs samma som jag äter till lunch. En köttbit och grönsaker. Köttgryta. En burk tonfisk. Jag är ingen vän av att hoppa över frukosten. Jag vill ha mat på morgonen!
 6. Gladan

  viktnedgång

  Bara mat. Ingen fika. Ät tre gånger per dag (max). Det enklaste är ju att följa konstdoktorns veckomenyer, t ex. Men när det gäller viktminskning - ofta kan det vara segt om man redan ligger nära en hyfsat normal vikt, dvs bara har några få kilo att tappa. Inte säkert att hjärnan och kroppen är överens om vad kroppen ska väga. Har du dessutom misshandlat kroppen med bantningskurer tidigare kan det vara kämpigt.
 7. Jag brukar ligga på 2,3-2,6 (2,1 som lägst) på långfastor efter tre-fyra dagar. Då ligger ketonvärden runt 5. Men så länge du mår ok och inte är diabetiker är det ingen fara.
 8. Gladan

  LCHF för 90-åringar?

  Problemet är väl att få omgivningen att ställa upp på det. Bor personen på ett boende eller får mat med hemtjänsten är det nog stört omöjligt. Lchf är vanlig mat annars....;-)
 9. Gladan

  Fettkaffe meningslöst?

  Grejen är väl att det precis som i läsk är lätt att trycka ner för mycket utan att mättnadssignalerna hinner med. Om du redan har en massa fett på kroppen som du vill bli av med är det kontraproduktivt att hälla i sig mer energi, som kroppen måste ta hand om, istället för att ta av den egna reserven.
 10. Gladan

  Vad är optimalt natrium intag.

  Kontext? Är studien gjord på människor som äter LCHF? Elektrolytbalansen blir väldigt annorlunda då jämfört med folk dom äter mycket kolhydrater. Jag har kommit fram till att kalium är långt viktigare än natrium. Framförallt om man fastar regelbundet.
 11. Gladan

  Rå havre / gullbygg

  Spannmål innehåller inte det man är ute efter när vi pratar resistent stärkelse. Eller säger vi så: i väldigt låga halter och det medför alltid en massa andra kolhydrater som du inte vill ha. Medan halten resistens stärkelse är högre i (vissa) bönor, t ex kidneybönor och högst i potatis (gärna som mjöl)
 12. Hm, gammal tråd. Skrev jag såhär?? Och inte ens ett år sen! Snabbt man glömmer! Kan säga att jag numera har lärt mig äta grönsaker, men har släppt allt drickande av en massa fett. 500 g grönt per dag fördelat på 2-3 måltider. så, summan av kardemumman: ge det tid! Det ordnar sig!
 13. Gladan

  Mandelmel og Omega 6

  Hur långt är ett snöre? Om 2-3 portioner per dag är för mycket beror ju på - hur stor portion? - Vad äter du i övrigt som innehåller omega 6? - hur mycket omega 3 äter du?....För det är ju förhållandet mellan omega 6 och 3 som är det viktiga, inte nödvändigtvis absoluta mängder. - Vilken grad av inflammation har du i kroppen Personligt tycker jag: ät mat! fröknäcke är inte mat! Allt du äter för att det är gott och som du inte kan låta bli utan frestas av att äta hela tiden påverkar beroendehjärnan. Och det kan upprätthålla cravings även efter sött eller annat som får dig falla av vagnen. Ät lagad mat tre gånger per dag och inte oftare är mitt tips.
 14. Gladan

  Periodisk fasta och recept

  Finns olika skolor. De som säger att upp till 50 kcal inte bryter fastan och de som säger all intag av föda stör fastan. Men det beror på vad fokus med fastan är. Om fokus är ett jämt blodsocker lär intag av rent fett inte påverka. Vid fastan händer en massa saker i levern (som man vill komma åt genom fastan) och intar man då föda som levern måste ta hand om, störs denna process. (Vilket är fallet även vid svart kaffe, så egentligen ska man låta bli saker med koffein i också). Jag kan tycka att om du inte äter kött och fågel, varför då göra en fejk-KÖTTfärsgratäng? Gör något annat istället? En god fiskgratäng? Någon grönsaksgratäng med en massa ägg och ost i? Eller bara ägg....
 15. Gladan

  Hur räknar man kolhydrater?

  Det handlar ju lite om på vilken nivå man vill ligga på och hur nördig man är. - Och kanske hur känslig man är för kolisar. Men i regel behöver man inte räkna kolisar i livsmedel man bara äter väldigt lite av, t ex kryddor. (Såvida man inte öser matskedsvis med kryddblandningar som innehåller socker, kanske..) Dricker man te som innehåller socker (vissa tepåsar innehåller en liten mängd som vågorna slog högt kring för något år sen) - ja, hur många såna påsar blir det på en dag? 1-2 är säkert inget att bry sig om, dricker man 10 kan det utgöra ens "dagsdos". Så svaret på hur man räknar är "beror på".