Jump to content

apfaktor

Medlem
 • Posts

  25
 • Joined

 • Last visited

apfaktor's Achievements

(2/7)

14

Reputation

 1. Å så var vi där igen...ännu en dokumentär på Netflix (What the health är titeln)...fast denna visar inte att socker är farligt...den visar istället att kött och kyckling är cancerogent och att ägg är en hjärtinfarkt i snygg förpackning. Då uppstår ju en rad intressanta frågor. 1. Om ägg är farligt...vad sjutton ger amerikanarna sina höns att äta? 2. Det finns evidens på b.l.a Pubmed att det är själva den bruna-svarta stekytan på köttet som är cancerogen och 3. De läkare som säger att kött är farligt men att socker inte har något med diabetesutveckling att göra och inte heller fetma, har de i värsta fall rätt, halvrätt eller pågår ett amerikanskt inbördeskrig mellan kött och sockerindustrin där dem har aktier? Någon som kan bringa klarhet i detta tro?
 2. Hej, Jobbigt med njursten. Som jag förstått det så kan njursten vara vanligt hos barn och utebliven viktnedgång bero på: 1. Att barn som äter Ketogen kost får njutsten är väl känt och tas upp i flera studier.Orsaken till varför går dock isär men det skulle kunna ha att göra med att små barn inte har organen fullt färdigutvecklade vad göller storlek och därmed flöde genom t ex njurarna att göra. 2. Att ha svårt att gå ner i vikt kan inte nödvändigtvis vara kostens fel. Här om dagen hörde jag att om man har för hög stressnivå, för hög sköldkörtelpåverkan, för hög produktion av kortisol från binjurar och Adrenalin så blockeras cellreceptorer för ämnen som gynnar viktnedgång. En sådan substans som kan ställa till det rejält, speciellt för fertila kvinnor skall tydligen vara koppar.
 3. Bukfetma har ju sedan Bantings dagar varit ett problem som faktiskt går att reducera. I dagens samhälle så har de diagnostiska metoderna blivit allt vassare och med DXA går det tillexempel att titta på vart fettet är placerat. Om det ligger subcutant (under huden) och framför bukorganen eller om det ligger insprängt mellan dem (visceralt). Det senare anses vara betydligt farligare. Hur är effekten av LCHF/Lågkolhyratkost på dessa olika typer av fettplaceringar? Det finns ju studier som talar om att det Viscerala fettet minskas effektivast med träning. Har inte lagt upp den här då jag först vill invänta kunsapen från er andra och se vad ni tror/vet/tycker =)
 4. Jag snubblade över den intressanta tråden om att steka i olika sorters oljor. För det första: Är det någon (t ex The Biochemist) här inne som har ett vetenskapligt svar (i t ex grader) om vid vilket temperaturspann som transfetter börjar bildas/fällas ut vid upphettning av oljor/smör och liknande? Är långkok ett bättre alternativ? För det andra: Så snubblade jag över den här studien som visade att HUR vi tillagar maten verkar betyda minst lika mycket som VAD vi faktiskt äter: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Meat+intake%2C+cooking+methods%2C+dietary+carcinogens%2C+ad+colorectal+cancer+risk%3A+findings+from+the+colorectal+cancer+family+registry För det tredje: Här inne på kostdoktorn så förespråkas ju fett och rätt fett är INTE farligt för gemene man verkar det som, MEN som alltid så verkar det finnas undantag. Stora mängder fett har visat sig ha negativ påverkan på kvinnor vad gäller Colorectalcancer om man får tro studien nedan. Kommentera gärna =) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Dietarya+fat+intake+and+early+mortality+patterns%2C+data+from+the+Malm%C3%B6+diet+and+cancer+study
 5. Att steka i Fett. Fett i allmänhet samt Visceralt och Subcutant fett.

 6. Som arbetande inom sjukvården och de senaste två åren inom bemanningsvärlden så har jag varit runt på en stor del avdelningar. Jag kan med glädje säga att allt färre har lätta eller Becel. Istället är det Bregott som gäller. Det som fortfarande stör mig är att på i stort sett alla stockholms stora akutsjukhus så förekommer det färdigförpackad mat från Medirest eller Sodexo. Visst, maten är kaloriberäknad. Men om man har ork att äta så lär ju tillagad mat (vet att det förekommer i Göteborg på Östra sjukhuset) vara bättre och mer flexibel. Dessutom så är det intressanta att det florerar ett "rykte" om att Skandalbygget NKS kommer innehålla....Wait for it....Infrastruktur för att patienterna ska få lagad mat. Jag tror det när jag ser det =)
 7. Bläddrade på netflix och fann filmen FED UP. Ytterligare en bra film om varför socker inte är hälsosamt för fem öre utan sjukdomsframkallande. Vad tycker ni?
 8. Specialistsjuksköterska med inriktning Hjärtsjukvård på Sophiahemmet högskola
 9. Jösses. Dyker bara in i denna diskussion. Rätta mig om jag har fel, men du förespråkar vegetarisk/vegansk kost?
 10. Om inte jag är helt fel underrättad så är det inte det röda köttet i sig utan processat rött kött vilket återfinns på rätt många ställen. Men sedan beror det ju på vem som ligger bakom att förmedla denna information också hur "sant" det blir (studie 1 nedan). Sen var det ju pancrascancer som det var risk för (Studie 2) och studie 3 var processat kött och hjärtsvikt. Sen finns det ju den intressanta frågan om gräsbetat kött har mindre incidens en det kött som går på antibiotikabehandlad encelage och aldrig ser solen??? Många aspekter finns det =) Studie 1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Research+gaps+in+evaluating+the+relationship+of+meat+and+health. Studie 2) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26083640 Studie 3) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26005173
 11. Jag sitter alltjämt och pysslar, petar och grejar med min D-uppsats med arbetstiteln: LÅGKOLHYDRATKOST, FETT NICE ELLER HÄLSOVÅDLIGT? Effekten av lågkolhydratkost på de kardiovaskulära riskfaktorerna som utgör det metabola syndromet En Litteraturöversikt och råkade då snubbla över en mycket informativ artikel av Professor Göran Petersson (Chalmers) från 2007. Den återfinns som referens nummer 19 i referenslistan när jag sökte på LCHF på Wikipedia. Den är relativt lättläst och mycket informativ. Lika så kan ju övriga stora studier som tas upp vara läsvärda. Till detta kan följande sida av samme professor läggas. https://www.chalmers.se/chem/SV/amnesomraden/kemisk-miljovetenskap/personal/goran-petersson Mycket nöje. /Johan
 12. Turkisk Youghurt samt bär (hallon, blåbär) och kanske en banan. Jag brukar stå mig motsvarande 1,5 nattpass (15 timmar) på detta =)
 13. Ska du ta med soppa och vill ha den i lyxförpackning så är ju tupperwear ett alternativ
 14. Tack för input Zepp mfl. Jag har träffat på barn som gått från 20-30 anfall om dagen till att bli krampfria med ketogen kost och då är det <20gram kolhydrater/dygn som gäller och i övrigt inga kalorirestriktioner. Det intressanta är ju att det inte är sjukvården som givit föräldrarna rådet utan det är via "djungeltelegrafen". I ett fall så byttes ketogena dieten ut mot Paleo pga minskad livskvalitet på ketogen kost. Resultat...viss åtgång till nya, om än mycket mer subtila kramper men trots det en mycket högre livskvalitet =)
×
×
 • Create New...