Rudolf

Medlem
 • Innehållsantal

  9
 • Gick med

 • Besökte senast

Inlägg postad av Rudolf


 1. Programmet ställde överhuvudtaget inte frågan om kost enligt LCHF är bra eller inte. Det handlade om vad man kan utläsa i blodet. Det som visades i frukosten var att vad man äter kan synas i blodet. Jag tycker inte programmet i stort var dåligt. Däremot var det dåligt att just den delen med frukosten var så diffus, t ex vad frukosten innehöll och vad det skulle kunna bero på att propaglandiner ökar. Intrycket man fick var att de skulle kunna bero på fett i största allmänhet, men inget sägs tydligt.

   

  Helt rätt så nämndes LCHF aldrig i programmet. Men genom att det fettrika frukostalternativet visade sig sämre än det andra med avseende på inflammationsmarkörer i blodet, misstänker jag att många som ej är så insatta i dessa frågor lätt drar fel slutsats gällande LCHF.

  • Gilla 3

 2. Tack för alla värdefulla synpunkter på detta TV-program som (enligt min mening) aldrig borde ha sänts i VETENSKAPENS VÄRLD!

  Jag är själv LCHF-are sedan åtskilliga år med synnerligen god erfarenhet av denna kost och försöker sprida budskapet vidare till min omgivning. Då jag efter programmet fick frågan vad jag ansåg om innehållet i detta (med en underton av att kanske ifrågasätta min uppfattning om LCHF), ville jag stärka min argumentation genom att samla in så många synpunkter som möjligt. Jag tror detta har fått avsett resultat. En annan sak jag funderar på är om inte en olämplig kost (inflammationsdrivande) tidigare i livet, kan leda till läckage i tarmen, så att födoämnen (även i övrigt nyttiga)  tar sig från tarm till blodomlopp.                                                                                                                                              

  • Gilla 2

 3. Såg nyligen Vetenskapens värld med Mosleys progran om blodet.

  Han provade två olika frukostar och testade inverkan på blodet.

  Ena frukosten innehöll enligt uppgift en del fett, missade tyvärr övriga ingredienser.

  Andra frukosten var fettfri.

  Den fetthaltiga frukosten ledde till prostaglandiner i blodet som tydligen indikerar inflammationer.

  Var det fettet som medförde detta, eller???

  • Gilla 1

 4. Om jag är rätt underrättad tog det tidigare några dagar att på labbet bestämma Apo-värdena. Vid läkarbesök nyligen fick en bekant reda på Apo-kvoten redan några timmar efter provtagningen. Det förefaller sålunda som om en snabbmetod introducerats. Är denna snabbmetod lika noggrann som den tidigare mer tidskrävande metoden?


 5. Är det någon som har koll på om det är riktigt att kvoten triglycerider / HDL skulle ge en fingervisning om storleken på LDL-partiklarna? Det handlar om en person som har fina värden på TG, HDL samt kvoten totalkolesterol/HDL liksom kvoten LDL/HDL men läkaren föreslår simvastatin då LDL-värdet är 3,7 (efter ett år med LCHF). Apo-kvot inte kollad.

  Hennes TG/HDL kvot är 0,29. (0,7/2,4).

  Jag tror att hennes höga LDL till stor del är de stora fluffiga partiklarna som tydligen gärna ökar efter övergång till LCHF, och efter vad jag begriper inte är något att oroa sig för. Statiner har hon däremot provat förr, och det var ingen höjdare...

  En fingervisning om LDL-partiklarnas storlek i medeltal kan kanske fås genom kvoten LDL/ApoB? LDL är ju ett mått på totala volymen LDL-partiklar och ApoB ett mått på antalet LDL-partiklar. Hur det ligger till med kvoten triglycerider/HDL vet jag inte.

  • Gilla 1

 6. På systembolagets hemsida står ofta sockerhalten per liter. Man kan söka på hela deras sortiment där.

  Tack för tipset!

  Jag har nu kollat de viner jag har hemma.

  För de röda (4 st) varierar sockerhalten från mindre än 3,0 gram/liter upp till 8 gram per liter.

  För de vita (4 st s.k. "torra") varierar sockerhalten från mindre än 3 gram/liter upp till 16 gram/liter.

  I fortsättningen kommer jag kolla sockerhalten innan inköp.

  • Gilla 2