Qwerty

Medlem
 • Innehållsantal

  12
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

14 Neutral

Om Qwerty

 • Rank

 1. Hej, jag frågade efter CRP eftersom att det nämns i så många studier och föreläsningar om hjärt och kärlhälsa. Eftersom att jag hade hyfsat högt kolesterol vid min 40-årskontroll ville jag veta om jag också hade någon systemisk inflammation. Jag var fullt frisk vid provtagningstillfället.
 2. Tack för att ni tog er tid att skriva så många tänkvärda inlägg! Jag kommer nog att prova en lite mer paleo-variant och se vad som händer då. Jag ska ta nya prover om ett halvår.
 3. Tack för att ni tog er tid med alla tänkvärda inlägg! Jag ska omgruppera och finjustera mitt kostupplägg. Jag pushade för ett CRP-prov redan i mars men det blev kalla handen eftersom att det inte ansågs ha något värde i sammanhanget. Synd som sagt.
 4. Jag växlade över från 5:2 till liberal LCHF för ungefär ett år sedan. Sedan i mars har jag kört strikt LCHF. Total viktminskning sedan starten med 5:2 våren 2013 är ungefär 8 kilo och jag har haft samma vikt på kilot i över ett år så det känns som att det inte borde vara så mycket viktminskningsskräp kvar. Det fanns ingen sjukdomsbild utan allt började som ett fåfängt försök att komma i bröllopsform.
 5. Dagen innan hade jag druckit ett par kaffe med en matsked kokosolja och till middag blev det sallad med kött, bea och en rejäl dos olivolja.
 6. Hej! Som en uppföljning på min 40-årskontroll har jag nu tagit nya prover efter fem månader, av i min mening, strikt LCHF. Jag har helt skippat bröd, pasta, ris, öl, mjölk, läsk, frukt och stärkelserika grönsaker. Istället har jag ätit mycket ägg, sallad, olivolja, kokosolja, smör, kött, fisk etc. Till min förvåning har i princip alla värden blivit sämre, i alla fall till synes: ApoA1: i mars 1,41 nu 1,31 ApoB: i mars 1,96 nu 2,34 Apo-kvot: i mars 1,39 nu 1,79 Totalkolesterol: i mars 8,6 nu 12 HDL: i mars 1,48 nu 1,3 LDL: i mars 6,9 nu 10 Triglycerider: i mars 0,51 nu 1,2 Fasteblodsocker: i mars 4,9 nu 3,5 HbA1c: nu 36 CRP: nu mindre än 5 Är det någon som har en uppfattning om detta är normalt? Min världsbild har fått sig en rejäl törn.
 7. Hej, tack för alla svar! Tanken är inte att uppliva en död tråd men jag tänkte i alla fall meddela att apokvot-testet visade att ApoA1 låg på 1,41 och ApoB låg på 1,96. Det innebär en apokvot på 1,39, något som jag inte är nöjd med. Tidigare försökte jag kombinera lågkolhydratkost på dagen med vanligt middag och frukost på helgerna. Det har uppenbarligen inte varit ett vinnande koncept. För min del innebär det att jag går över till renodlad LCHF istället.
 8. Hej, jag har just varit på 40-årskontroll och fick överlag positiv feedback, bortsett från kolesterolet, närmare bestämt LDL-kolesterolet. Mina värden blev enligt följande: Blodtryck: 119/76 Fasteblodsocker: 4,9 2-timmarsblodsocker: 6,5 Totalkolesterol: 8,6 HDL: 1,48 LDL: 6,9 Triglycerider: 0,51 Triglycerider/HDL: 0,345 Jag tycker mig vara fullt frisk och äter liberal LCHF men håller mig under 100 gram kolhydrater per dag. Är värdena oroande? Triglyceriderna delat med HDL verkar indikera hälsa trots högt totalkolesterol.
 9. Det vore förstås bättre att kunna göra en mer radikal förändring av hela familjens kosthållning men min filosofi är mer att slow and steady wins the race. Som sagt, inte optimalt men ett steg i rätt riktning. Jag uppskattar alla svar jag fått!
 10. För att inte orsaka onödig matstress i familjen fungerar det bättre att äta samma mat som resten av familjen när vi äter middag tillsammans. En kompromiss förstås men fördelat över veckans alla måltider vill jag tro att det ändå är ett steg i rätt riktning.
 11. Hej, Tack för ditt svar! Jag har försökt köra enligt det här konceptet de senaste månaderna i kombination med 5:2 periodisk fasta vilket fungerat bra. Nu har jag nått min målvikt och kommer att avveckla 5:2 fastan och jag vill förstås inte lägga på mig den vikt jag tappat. Jag har inte definierat någon specifik kolhydratnivå för framtiden. Övriga familjen är inte lika intresserad av lågkolhydratkost och middagen äter vi tillsammans med barnen, därav mitt kolhydratintag till middagen. Frukost och lunch har gått bra utan kolhydratfusk och småätande på kvällen har varit i princip obefintligt med undantag för någon snack till helgen. Min fundering bottnar mest i om fettförbränningen kommer att fungera för att bibehålla min kroppsvikt enligt den kosthållning jag beskrev?
 12. Hej, Är det någon som vet vad konsekvensen blir om man äter kolhydratfattig frukost (kl. 09.30) och lunch (kl. 12) men en traditionell husmanskost-middag (kl. 17.30) med tillhörande kolhydrater på kvällen? Kommer den eventuella höjningen av insulin efter middagen att kunna lagra in fett som konsumerats tidigare under dagen eller har det fettet redan tagits om hand av kroppen?