Gå till innehåll

Robrad

Medlem
 • Innehållsantal

  133
 • Gick med

 • Besökte senast

Inlägg postad av Robrad

 1. "100 dagar utan onödigt socker", det tolkar i alla fall jag som att de ska undvika tillsatt socker. Med andra ord är ju frukt, pasta och ris okej :). De definierar/ger exempel på vad som innefattar onödigt socker i faktarutan till höger också.

 2. Jag resonerar som så att hade det varit riktigt giftigt hade det inte fått säljas alls. Däremot är antagligen inte stora mängder, eller varje dag, så bra. Sötningsmedel av något slag är ju inte direkt naturligt. Allt naturligt är inte alltid heller så bra. Allt det du räknar upp är relativt nya produkter. Nya produkter kontrolleras mycket noggrant innan de kommer ut på marknaden. Gamla känt farliga produkter fortsätter att finnas. Hade exempelvis socker eller tobak kommit ut på marknaden idag tror ni? Båda produkterna är ju relativt naturliga.

   

  Ingen vet om Fun Light med stevia är direkt farligt. Om jag var du och gillade det väldigt mycket skulle jag dricka det ibland som festdryck.

  Det man däremot vet om Fun light stevia är att de tyvärr smakar piss i jämförelse med deras aspartamsötade varianter.

  • Gilla 2
 3. 1 Kött fisk ägg skaldjur (2500)

  2 Mejerier (3000+)

  3 Rotfrukter (100)

  4 Grönsaker (2100)

  5 Spannmål (2000+)

  6 Fett i form av smör eller olja (100)

  7 Nötter och frön (200)

  8 Frukt (800)

  9 En hel del alkohol vissa helger (oklart vilka mängder det rör sig om...  :rolleyes:)

 4. Jag tänker att om det finns OFARLIGA aromämnen så varför inte ha det i all skitmat då eftersom det skall vara sötnigsmedel, glukossirap eller socker i allt!

  Jag tror att om det smakar sött går insulinet igång.

  Jag hade lite bråttom häromdagen och skulle handla på coop:s plocksalladavd.

  Nu läste jag för första ggn på skyltarna och kycklingbitarna inehöll...glykossirap! Tittade på ngt annat kött minnns inte vilket...glukossirap, tom havskräfstjärtarna innehöll..ja visserligen socker då men iallafall Grrr..det blev grönsallad m avocado och fetaost Hmmm

  Det finns olika typer av aromer, de som används i Lokas godisvatten är s.k. "naturliga aromer". Wikipedias definition på naturliga aromer: "...som extraheras direkt ur bär eller frukt etc, genom exempelvis destillation". För övrigt så är det ofta diverse aromämnen i nästan all typ av skitmat ...tillsammans med socker/sötningsmedel. Ät skitmat så får du allt-i-ett ;).

  • Gilla 2
 5. Men vikt är ju inte allt.. om jag övergav LCHF skulle jag köra paleo. Rotfrukter är jag övertygad om inte är skadligt för en hyfsat frisk kropp. Även några hela frukter av och till funkar säkert. Processad mat socker och bröd får kroppen att becka ihop. Utsidan är ju inte allt. Alla människor borde äta diabeteskost så som den såg ut förr i tiden

  Bara för att man äter kolhydrater behöver det inte nödvändigtvis betyda att man också trycker i sig massor av skitmat...

  • Gilla 2
 6. Jag slutade med LCHF när jag märkte att periodisk fasta gav mig allt som LCHF gjorde utan att behöva utesluta kolhydrater över huvud taget. Bör kanske påpekas att jag aldrig har behövt gå ned i vikt (snarare tvärtom).

 7. Maken och jag lägger runda slängar 4000 per månad. MED ishavsräkor och annan lyx. Det var vad vi gjorde av med per månad också när vi hade 2 tonårssöner hemma fast på den tiden var det mycket utfyllnad typ pasta och pizza för det var så poppis. Fast jag lagade alltid MAT från grunden.

  Jag snittar runt 3500-4000 själv... äter i och för sig inte LCHF längre men känns ändå illa att jag gör av med så mycket trots väldigt sparsamt med restaurangbesök m.m. För övrigt så är jag man med en aktiv livsstil.

 8. Jag tror man ska röra på sej mycket under fasta.

   

  Om man ser evolutionärt på det hela så var ju våra jagande och samlande förfäder tvungna att anstränga sej för att få tag på föda.

  Det går ju inte vara seg och ofokuserad när man ska spjuta ner en gasell på savannen, så kroppen hjälper till med extra energi under själva ansträngningen.

   

  Fastar man stillasittande så kanske kroppen tror att man är sjuk och går ner på sparlåga i stället?

  Jag är aktiv större delen av min vakna tid men börjar ändå frysa efter ungefär 18 timmars fasta. Hunger och energi är inget problem men frusenheten är outhärdlig. Dock har jag förhållandevis låg kroppsfett procent vilket kanske är den bakomliggande orsaken till varför jag börjar frysa så förskräckligt.

  • Gilla 1
 9. Ja det kan man om man är frisk och har en väl fungerande bränslepartionering!

   

  Grejen med högkolhydratkost och kaloriunderskott är att man ofta är tvungen att äta många små måltider.

   

  Men.. samtidigt är det mer optimalt att äta få måltider iomed att man då uppreglerar kroppens förmåga att leva av lagren.

   

  Ju fler måltider ju lättare är det att överäta, speciellt om man slutat lita på sina hungersignaler.

   

  Oså är det inte fel att fasta emellanåt, dels 16:8 och ibland 5:2, men det är mest för hälsans skull.

  Jag äter enligt tallriksmodellen och kombinerar den med 16:8, fungerar alldeles utmärkt. Känner aldrig någon panikhunger och skulle enkelt kunna fasta ännu längre. Jag skulle verkligen inte rekommendera att äta flera små mål om dagen, möjligtvis om man vill gå upp i vikt ;). Jag har för övrigt inga viktmål eller så, äter enligt 16:8 av ren bekvämlighet. Alltid avskytt frukosten och två måltider om dagen är så tidsbesparande samt att man slipper tänka på mat hela tiden.

  • Gilla 1
 10. Hur kan det då vara så lågt kolhydratinnehåll? Jag har inte tänkt köpa den alltså. Dricker inte cola heller. Bara undrade! :)

  Enkelt. Drycken innehåller i stort sett bara vatten... Sen är det några få procent fruktjuice plus en rad andra tillsatser som inte tillför någon signifikant mängd energi (i form av bl.a. kolhydrater).

 11. Att studien är liten (å 59 deltagare är inte så lite i en randomiserad dubblelblind) gör mig ingenting, det är oftast svårare att nå signifikans med mindre studier.

   

  Däremot ser jag fram emot att fler studier replikerar resultaten, det blir trots allt lite lättare att argumentera då. 

  +1. En enstaka studie väger inte speciellt tungt så hoppas på fler.

   

  http://tranastyrka.se/ny-studie-pa-personer-som-ar-glutenkansliga/ JGs uttalande gällande studien :) tyckte han sammanfatta den bra.

 12. 1 msk Möllers tran (omega-3, 10 mikrog vitamin D)

  2 st Friggs vitamin D (10 mikrog/st)

  1 st brustablett Lidl Magnesium (200 mikrog)

  (Detta dagligen sedan strax innan jul. Kommer troligen köra detta september-mars framöver. Möjligen Möllers Tran året om.)

   

  (Utöver detta äter jag fet fisk minst varannan dag för bl a omega-3 och vitamin D. Röda vinbär och/eller röd paprika dagligen för vitamin C. Äter/dricker kakao, ingefära, gurkmeja, kanel, cayennepeppar dagligen.)

   

  Funderar på blodanalys och/eller hårmineralanalys för att försöka se om jag har någon obalans. Mest i förebyggande syfte, mår för det mesta bra.

   

  Ps. Lidls brustabletter har magnesiumkarbonat, vilket kanske inte är bästa valet då det sägs vara svårare för kroppen att tillgodogöra sig. Känns dock bra när jag tar en sån brus efter kvällsmaten, känner mig lugn och go och somnar gott. Men jag får väl prova och jämföra med nån sort som har högre biotillgänglighet som t ex magnesiumcitrat.

  Hojta till om du hittar några brustabletter med magnesiumcitrat  ;).

  • Gilla 1
 13. Robrad: Fastan enligt kyrkoåret handlar om att avstå all lyx, inte om att svälta sig i 40 dagar. Alltså äta bara den mat man behöver, men avstå överflöd och "det lilla extra". Har i stort sett försvunnit, men var det normala i Sverige "förr i tiden".  Utifrån detta, låter iAnnas upplägg helt rimligt.

   

  iAnna: Du klarar dig säkert på det i 40 dagar. Personligen skulle jag nog ha lite svårt att avstå både kött och mejeriprodukter samtidigt, skulle nog åtminstone vilja behålla ost i matlagningen...

  Aha, det förklarar en hel del! Fastnade vid ordet fasta  ;).

×
×
 • Skapa nytt...