Ganymedes

Medlem
 • Innehållsantal

  499
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  2

Ganymedes vann senast 25 Mars

Ganymedes hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

615 Enastående

Om Ganymedes

 • Rank
  Stammis

Senaste besökare till profilen

266 profilvisningar
 1. Mejeriprodukter?

  Det låter som ett väldigt likartat fenomen.
 2. Ångest av kolhydrater eller Gluten?

  Var gränsen för överbelastning går borde påverkas i hög grad av hur systemen fungerar. Och för att få systemen att fungera krävs det mer än att vi slutar överbelasta dom. Har funderat på det där och jag kan inte gradera vad som är viktigast. Jag tycker att det hänger ihop för mycket för det. När det gäller vete så är det väl ingen tvekan om att vi vräker i oss för mycket, och då inte enbart för innehållet av gluten. Jag tänkte också tanken att kroppen är fantastisk. Den tål mycket stryk.
 3. Ångest av kolhydrater eller Gluten?

  Erik 2: Jag läser det som att Celiakiförbundet har tagit med ett mörkertal i siffran 2%. Men även om vi lägger på 100% så hamnar vi på bara 4%. Fortfarande en låg siffra. Eller vad tänker du dig för antal? Just det, det var det där jag var inne på. Det är fler faktorer med i spelet. En eller flera faktorer som kanske/förmodligen är bra att komma till rätta med oavsett gluten eller inte. En annan tanke är att man kanske missar något. Det är inte 33% som har generna för att utveckla celiaki. Det kanske är betydligt färre. Det har jag såklart inga belägg för, bara en tanke. Som jag fattat det så handlar en bra tarmflora mer om att stärka upp immunförsvaret, konkurrera ut sämre bakterier och skapa en sund och frisk tarm. Att bryta ner proteinet helt verkar vi oförmögna att göra. Men det kanske jag fattat fel. Tänkte också på att det borde finnas mycket mer vi äter som irriterar mag-, och tarmsystemet. Inget av det vi äter finns till för att vi ska äta det. Undantaget kanske frukt och bär som "vill" bli uppätna för att dess frön ska spridas. Men, det är få livsmedel som vi äter sådana mängder av som vete. Vi har alltid ätit mat som stör och irriterar. Det är en del av att vara människa. Vi har system som hanterar det, men det gäller att vi ser till så att dom systemen fungerar. Och att vi inte överbelastar dom. Läckande tarm har varit uppe tidigare. Här är en tråd: https://forum.kostdoktorn.se/topic/6069-läckande-tarm-finns-det/
 4. Ångest av kolhydrater eller Gluten?

  Jag citerar Ann Fernholm: Alltså cirka 33% av befolkningen. På Svenska Celiakiförbundets hemsida så står det: Och då vräker vi i oss gluten från modernt vete som är värre än äldre vetesorter. Morgon, middag, kväll. År ut och år in. Från tidig ålder. Jag kan inget om gluten, men är det inte lätt att tänka tanken att det inte är gluten som är grundproblemet här? Att det är något annat som triggar igång celiakin? Eller i alla fall att gluten bara är en delkomponent i problemet? Lite förvånad blir jag när jag kollar runt. Det verkar som att man fortfarande inte vet vad det är som gör att någon utvecklar celiaki. På Celiakiförbundets hemsida hittar jag inget om orsaken. Att bara äta en massa gluten räcker inte, man måste ha generna för det också. Men det räcker inte det heller, då dom flesta som både har generna och äter en massa gluten inte utvecklar celiaki. Här en artikel som beskriver problemet, och tar upp möjligheten att tarmfloran spelar en stor roll: http://www.nytimes.com/2013/02/24/opinion/sunday/what-really-causes-celiac-disease.html Här kan man läsa vad Ann Fernholm skriver om gluten och läckande tarm: https://books.google.se/books?id=cwFZBQAAQBAJ&pg=PT80&lpg=PT80&dq=gluten+läckande+tarm&source=bl&ots=fmZjhutofx&sig=DTl9LVi_3bYKG6FSg-5HVerhp4c&hl=sv&sa=X&ved=0ahUKEwiDj4eAw7HVAhUFxRQKHc1TDykQ6AEI_AEwJA#v=onepage&q=gluten läckande tarm&f=false Hon nämner bla. vikten av en bra och fungerande tarmflora. Vilket vi på det här forumet redan förstått är en bra sak. Och naturligtvis att minska ner på intaget. Men det får man ju som sagt på köpet när man anammar LCHF. Kanske får en scrolla upp lite till början av kapitel 11. Jag kom inte på hur jag skulle få in från starten i länken: Det är ett utdrag ur boken "Det sötaste vi har": http://www.bokus.com/bok/9789127137950/det-sotaste-vi-har-om-socker-och-vaxande-kroppar/
 5. Ångest av kolhydrater eller Gluten?

  Lite mer nyanser: https://www.svd.se/forskare-kolhydrater-ar-boven--inte-gluten Lyssnar man på forskare när dom säger något så måste man även lyssna på dom när dom kanske efter ett tag säger att det blev fel eller överdrivet. Att minska ner på mängden kolhydrater ger, tänker jag, en långt större chans till hälsovinster än att undvika gluten. Ett övermått av kolhydrater är ett större problem. Det här med gluten blir för övrigt mer eller mindre en icke-fråga när man äter en vettig LCHF. Jag har ätit glutenfritt i över 4 år. Inte för att jag på något sätt undvikit gluten, utan för att jag har minskat ner på kolhydraterna. Och då går vete och andra sädesslag bort. Jag har gjort ett avsteg. Jag åt upp ett paket med digestivekex under några dagar. Mest för att testa om och hur jag reagerade på det. Jag märkte ingen skillnad alls. Ett n=1 experiment som bara säger något om mig.
 6. Ångest av kolhydrater eller Gluten?

  Oj, en "like" på den! Då var jag tydligen otydlig...
 7. Ångest av kolhydrater eller Gluten?

  Där trillade jag dit igen...
 8. Ångest av kolhydrater eller Gluten?

  Det verkar vara den här studien dom refererar till: https://www.nature.com/articles/s41598-017-05649-7
 9. Ångest av kolhydrater eller Gluten?

  Och just de, Den studie du länkade till verkar handla om celiaki, och det är väl ingen som ifrågasätter celiaki? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2653457/
 10. Ångest av kolhydrater eller Gluten?

  Öhum, ...att den som det refereras till när det gäller gluten inte säger det som man säger att han säger. Typ. Och om man vill lära sig något så är det ofta bäst att gå till källan. Vilket jag gjort då jag har lyssnat på vad forskaren själv säger.
 11. Ångest av kolhydrater eller Gluten?

  Jag citerar mig själv från inlägget med filmerna: Kolllade du inte på filmerna?
 12. Ångest av kolhydrater eller Gluten?

  På vilket sätt skulle det säga något annat menar du? I intervjun i första länken så säger nämnde Fasano samma sak som i filmerna jag la upp. I andra länken så talas det om glutenkänslighet, och det är inget som Fasano verkar ifrågasätta. Har man celiaki eller glutenkänslighet så kan gluten ställa till det på en mängd olika sätt. Och det refereras till en studie där det står: Drabbar inte alla alltså. Tyvärr står det inte hur stor andel av oss som det gäller. I den tredje länken så refereras det till samme Fasano. Jag kan ingenting om gluten, men jag kan tycka att om man refererar till en persons forskning så borde man lyssna på vad vederbörande säger.
 13. Ångest av kolhydrater eller Gluten?

  Filmer med Alessio Fasano, nestorn inom glutenforskningen och den vars forskning det verkar länkas till när man kritiserar gluten (forskning som verkar vara utförd ex vivo, tarmbitar i provrör). Han säger här att majoriteten (vast majority) av oss inte kommer att påverkas av gluten. Alla tarmar läcker men dom flesta har ett försvar som tar hand om det. Alla filmerna startar där jag tycker det intressanta börjar. Det här är lite intressant också. Samme man alltså som man refererar till när man kritiserar gluten. Och här:
 14. Ångest av kolhydrater eller Gluten?

  Gliadorfin aka gluteomorfin kanske? https://en.wikipedia.org/wiki/Gliadorphin
 15. Ångest av kolhydrater eller Gluten?

  Jo, det förstod jag ju att det var det sambandet du såg. Men länken var väl inte till för mig?