Ganymedes

Medlem
 • Innehållsantal

  609
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  2

Ganymedes vann senast 25 Mars 2017

Ganymedes hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

833 Enastående

Om Ganymedes

 • Rank
  Gammal i gården

Senaste besökare till profilen

762 profilvisningar
 1. Ganymedes

  Högt LDL

  Efter 6 månader med LCHF så låg mitt LDL på 9,3. Jag fick statiner utskrivna, som jag aldrig hämtade ut. När jag senast kollade för två år sedan så låg det på 7. Och jag funderade såklart vad det var jag höll på med för experiment med kroppen. Sedan Dave Feldman förklarat vad det är som händer så har jag släppt det där helt. Vissa av oss är hyper-responders. LDL är på den nivå som det behöver vara för att kroppens behov av energi ska tillgodogöras. Han visar också med sina experiment på sig själv, och andra, att blodlipiderna är väldigt rörliga upp och ner, och anpassar sig hela tiden efter vad man äter. Dom förändras mycket mer än vad man tidigare trott. Ett prov behöver inte betyda något mer än att det var så det såg ut just då. Jag tänker även att Apo-kvoten är ointressant om man äter en bra LCHF. Apo-kvoten och dess gränsvärden är framtagna på en befolkning som äter en normalkost. LDL-P/ApoB är bara ett problem om allt för många blir oxiderade. Det är oxidationstrycket som kan ställa till det. Det bästa sättet att sänka oxidationstrycket är att äta en bra LCHF. Sista frågan DF får i den första videon här ovan är en fråga om LDL-P. Även om man inte till fullo passar in på en LMHR så kan man lära sig mycket när DF förklarar fenomenet. Jag tycker för övrigt att även Kostdoktorns sida om kolesterol behöver uppdateras.
 2. Ganymedes

  Högt LDL

  Dave Feldman ger en logisk förklaring till att man kan få högt LDL när man äter LCHF. Det har med energitransport att göra. Han lyckas förklara på ett så pass enkelt sätt så man kan hänga med i nästan allt. Har du inte kollat upp han så gör det. Här är hemsidan: https://cholesterolcode.com/ Här kommer två tips på föredrag. Missa inte frågestunderna på slutet.
 3. Ganymedes

  Proteinet är din vän

  Okej, där förstod jag vad du ville ha sagt
 4. Ganymedes

  Proteinet är din vän

  @Zepp Jag läser vad du skriver, och jag förstår vad du säger. Men jag förstår inte vad du vill ha sagt. Just det där förstod jag vad du ville ha sagt med.
 5. Ganymedes

  Proteinet är din vän

  Okej, ville bara kolla Ben Bikman nämner siffran 1,6 i någon podd om jag inte missminner mig. Andra lägger sig på högre nivåer. Jamen då ändrar vi på rekommendationerna då. Det verkar märkligt att rekommendera minimibehov till alla. Skillnad är det om man har något medicinskt behov som gör att man måste hålla nere intaget. Eller om man för egen del vill experimentera med sin kost. För mig handlar den här tråden inte bara om proteinet, utan även om alla andra näringsämnen som följer med när man äter bra proteinkällor. Vitaminer, mineraler, spårämnen och allt annat som följer med på köpet. Äter man bara minimibehovet av protein så begränsar man även övriga näringsämnen. Och inte vill man begränsa det intaget i onödan. Mejerifett och kokosfett må vara bra och nyttigt, men det tillför som sagt inte så mycket annat än tomma kalorier. Även om man höjer proteinintaget och minskar på fettet så kommer det fortfarande att vara LCHF. Den viktigaste delen i LCHF är LC, inte nödvändigtvis HF.
 6. Ganymedes

  Proteinet är din vän

  Hm, då får jag sätta mig och peta ur dom icke-essentiella aminosyrorna nästa gång jag äter Varför just den siffran? Eller höftar du till något bara? Jag tycker själv det låter som en bra siffra för det är ungefär där jag själv hamnat när jag ätit på känn liksom. Men det kan ju vara galet.
 7. Ganymedes

  Proteinet är din vän

  Här är själva studien som Annika Dahlqvist refererar till för den som vill läsa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30383278
 8. Ganymedes

  Vad betyder prickarna?

  Vassego! Jo, tekniken är inte fullkomlig. Idag kan man ju vara uppkopplad nästan jämt, så det är inget stort problem om det ibland inte går att läsa vissa sidor offline. Jag har inte använt datorappen tidigare, men har redan hittat två sidor som Pocket tror att det inte går att ladda ner. Men, om man då väljer "Article view" istället för "Web view" (två knappar bredvid varandra längst upp) så finns den nedladdad. Värt att prova om det händer. Den här tex: https://www.cusp.ac.uk/themes/aetw/blog_tj_how-the-light-gets-in/ Jag uppskattar förresten "Article view". Artiklar blir läsvänligare. Om du fortsätter använda Pocket så finns risken, och jag talar av egen erfarenhet, att du kommer att spara ner betydligt fler sidor än vad du kommer att hinna läsa eller kolla på, så tagga och/eller favva dom sidor/länkar du verkligen vill hitta igen. I mobilappen så kan man "highlighta" textstycken som man kanske lätt vill hitta tillbaka till i en lång text. Sökfunktionen söker bland rubriker och webbadresser. Fulltextsökning är en premiumfunktion.
 9. Ganymedes

  LCHF mm. på Twitter!

  https://twitter.com/MikhailaAleksis (Mikhaila Peterson) http://mikhailapeterson.com/
 10. Ganymedes

  LCHF mm. på Twitter!

  https://twitter.com/KetoKristie (Kristie Huneycutt Sullivan) Lagar mat hos Kostdoktorn: https://www.dietdoctor.com/video/cooking
 11. Ganymedes

  Vad betyder prickarna?

  Tack för frågan I telefonen så ska sidan laddas ner för offlineläsning som standard. Ev behöver man öppna appen för att det ska ske. Annars kolla inställningarna så att den synkar som den ska. I datorn så har jag aldrig haft behov av att läsa offline så jag har aldrig kollat upp det. Förrän nu. Har för mig att du använder apparater från det däringa fruktkompaniet och då finns den här appen: https://itunes.apple.com/app/pocket/id568494494?ls=1&mt=12 Om man använder Linux eller Windows så måste man ha Google Chrome installerad och den här appen: https://chrome.google.com/webstore/detail/pocket/mjcnijlhddpbdemagnpefmlkjdagkogk?utm_source=chrome-ntp-launcher Pocket support om offline. Dom flesta sidor kan laddas ner, men det finns undantag. Undrar om inte olika forum kan vara ett sådant undantag. https://help.getpocket.com/article/1136-using-pocket-offline Tillägg: Faast jag är nog lite osäker på vad det är du vill kunna göra...
 12. Ganymedes

  Inte ens de smartaste..

  Misstankarna kvarstår. Sprang på den här bilden i mitt twitterflöde idag https://twitter.com/pdkapp/status/1057749880435814400 Kommer från den här föreläsningen med Paul Mason. SFA, FODMAP, gluten och IBS nämns. Även så "bacteroidetes och firmicutes". Kort föreläsning på 22 minuter.
 13. Ganymedes

  Proteinet är din vän

  Jag tänkte också på att kostdoktorn släpper fram andra röster om protein, som Ben Bikman och Ted Naiman. Du kanske har rätt. Kanske är det bäst om rekommendationerna se ut som dom gör. Men det borde gå att göra dom flexiblare utan att dom blir otydliga eller förvirrande. Nej, det sista ordet är säkerligen inte sagt. Men om/när kunskapsnivån förändras så måste en rörelse som LCHF också förändras. En rörelse måste röra på sig.
 14. Ganymedes

  Proteinet är din vän

  Jag tror jag har en tendens att vara otydlig. Kombinera livsmedel för att få ihop en bra kombination av aminosyror höll jag på med när jag var vegetarian för snart 30 år sedan ? Det kanske är jag som har förutfattade meningar, men jag förutsätter att dom flesta som hänger här har kött, fisk, fågel, ägg och kanske en del mejeriprodukter som sina proteinkällor. Men, jag tycker det låter som att vi är överens. Jag tror inte heller att det finns någon optimal nivå. Det är individuellt. Hur mycket man kan äta, hur mycket man mår bra av, hur ens liv ser ut, hur gammal man är, hur mycket man vill äta osv. Det jag egentligen skulle vilja se är att rekommendationerna blev flexiblare. Sen tror jag även att det inte alltid bara handlar om proteinerna. Bra proteinkällor är även källor till andra livsnödvändiga näringsämnen. Som vitaminer, mineraler, spårämnen och annat. Och sådant som vi i dag kanske inte förstår vikten av. Smörfett må vara bra och nyttigt men det tillför inte så mycket annat. Mig personligen spelar allt det här ingen roll. Jag har förstått idag att mitt ökade proteinintag inte är något problem. Men jag har svårt att se värdet av att rekommendationerna är så begränsade som dom är för dom som kommer nya till LCHF.
 15. Ganymedes

  Proteinet är din vän

  Tack, då förstår jag vad du menade ?