se730709

Medlem
 • Innehållsantal

  2
 • Gick med

 • Besökte senast

Inlägg postad av se730709


 1. Hej allesammans.

   

  (TL;DR? Vetenskapligt stöd för att ketos är bra och att kroppen inte behöver tillföras kolhydrater, någon? Pretty please...)

   

  Kände mig tvungen att registrera mig här för att söka lite hjälp med argumentation. Har en bekant som är läkare, och häromkvällen kom vi i en liten diskussion.

   

  Jag: Åt middag igår vid 19, frukost idag vid 13.30 och tränade vid 16, nu klockan 20 är jag ännu inte hungrig.

  Hon: Du måste vara försiktig, ät inte för lite kolhydrater, kroppen måste ha det för att fungera.

  Jag: Nä, det behöver den ju inte alls det.

  Hon: Jo, det behöver den visst, särskilt hjärnan, sådeså. Jag är läkare!

  Jag: Whatever. Ha det bra, vi ses!

   

  Sedan kollade jag lite fakta hos den gode Jonas Bergqvist, och hade följande mailkonversation:
   

  Jag:

  Hej [doktorn].
  Du hade rätt, jag hade fel. Ber om ursäkt för det, jag kom helt enkelt ihåg lite galet. Hjärnan klarar sig som du sade inte utan kolhydrater. Delar av den kräver dessa (glukos) för att fungera. I stand corrected.

  Vilken jäkla tur då att kroppen själv kan producera de 20-30 gram kolhydrater per dygn som hjärnan kräver. Levern kokar via glukoneogenes ihop denna glukos, och du behöver alltså inte tillföra kroppen ett dugg kolhydrater för att fortsätta fungera optimalt. Övriga delar av kroppen fortsätter fungera utmärkt på fettsyror och ketoner och du mår så mycket bättre :-)

   

   

  [doktorn]:

  Hej!
  Trevligt att du läst på lite:-) Tycker dock att du ska läsa lite till så att du förstår helheten och inte bara en liten del.
  Kan rekommendera dig litteratur som tex Molecular Biology of the Cell (Alberts) och Molecular Cell Biology (Lodish) att börja med.
  Sen får man alltid tycka och tänka hur man vill:-)
  Hoppas att du hittar något matnyttigt i böckerna:-)

  jag:
  Du råkar inte ha dessa böcker att låna ut? Den första finns i bibliotekets katalog, men tyvärr ej för hemlån. Den andra finns inte tillgänglig här. Det matnyttiga hittar jag oftast inte i böcker, jag brukar oftast kolla på ICA... :-)
   

   

  Nåväl, jag skulle helt ärligt gärna läsa de böcker hon hänvisar till, trots 1300 sidor i ett ämne jag aldrig någonsin studerat tidigare. Men just nu går det inte få tag på dem, och min gräns går definitivt före att köpa dessa böcker. Men om hon väljer att slå mig i huvudet med 1300-sidiga tegelstensvolymer så vill jag väldigt gärna ha något att slå tillbaka med. Jag har en känsla av att hänvisa till kostdoktorn.se och jonasbergqvist.se inte kommer imponera speciellt mycket på henne, så jag sätter min förhoppning till er här, och kanske även Doc himself, att få lite hållbara argument. Det gamla vanliga, Trovärdiga, hållbara studier publicerade i välrennomérade vetenskapliga tidskrifter. De kommer knappast att övertyga henne, men jag tänker inte bara ge upp.
   
  Grundfrågan är alltså: behöver man tillföra kroppen kolhydrater för att fungera felfritt, och riskerar man försämrad kroppsfunktion på något sätt genom att avstå från kolhydrater. (inte minst vad gäller hjärnfunktion).
   
  Jag tror vi båda är ganska införstådda med att maximal idrottsprestation kan må bra av kolhydrater i kosten. Jag är helt inne på att ketos är ett önskvärt tillstånd, och styrketränar och cyklar sedan en tid tillbaka på en ganska ostrikt LCHF
   
  I vilket fall som helst funderar jag på att ge/låna ut till henne ett ex av respektive Matrevolutionen och Ett sötare blod. Det är två böcker som jag önskar att (nästan) alla ska få möjlighet att läsa. Vad man sedan gör av det man läst blir ju upp till var och en. 
   
  /Lars Olof
   
   
  • Gilla 1