Kenta

Medlem
 • Innehållsantal

  7
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  1

Kenta vann senast 24 December 2013

Kenta hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

30 Bra

Om Kenta

 • Rank
  Nyanländ
 1. Hellenius' och Rössner verkar köra någon slags duell i dumheter. Kolla in "20 förslag på bra mellanmål". http://viktklubb.aftonbladet.se/kampanj/artikel/20271626/hem Vad sägs om "1 småkaka", "2dl lättmjölk" eller varför inte "3 pepparkakor". Och sen undrar han varför hans karriär är ett enda stort misslyckande? Men jag undrar om inte Aftonbladet står för det största misslyckandet som faktiskt betalar Rössner för att uppmana överviktiga till att äta pepparkakor.
 2. Ja, enligt Maj-Lis Hellénius förstås: http://www.icakuriren.se/Test-Rad/Konsument/Kokosolja/ Först margarinfilmen och nu detta lågvattenmärke. Vad sysslar Ica med? Det är nästan så att Aftonbladets artikel "Det är fetast på kräftskivan", där det förträffliga vita brödet med dess låga fett- och kaloriinnehåll lyfts fram, börjar kännas som seriös i jämförelse. Jag hoppas att ni gör som jag och kontaktar Icakuriren om att detta är felaktigt och oseriöst.
 3. Jag brukar med skräckblandad förtjusning läsa Viktklubbs tips på aftonbladet.se. Där får man tips från professor Stephan Rössner och dietist Josefin Jonasson i samarbete med Karolinska Institutet. Den senaste artikeln tar nog priset. Det handlar om "10 sätt att gå ner 5 kilo". Självklart handlar det som vanligt om ren kaloriräkning eftersom det är det enda de bryr sig om. Ju fettsnålare desto bättre alltså. Inget nytt där, vi ska som vanligt byta ut ost mot mager skinka osv, men punkt 7 och 8 tycker jag är värda att lyfta fram: Punkt 7: byt ut mjölkchoklad mot kexchoklad så går du ner 5 kg på 8 månader Punkt 8: byt ut mazariner mot mums-mums så går du ner 5 kg på 11 månader Har ni problem att gå ner i vikt kan det alltså vara värt att köpa lite extra kexchoklad och mums-mums på nästa shoppingrunda! Skämt åsido, jag tycker det här är skrämmande. Jag har en gång i tiden varit en av många som trodde på såna här tips. Och det gick som ni förstår inte så bra. Jag har ett förslag på en intervju jag skulle vilja se Kostdoktorn göra. Kostdoktorn gör ju många intervjuer med stora personligheter som så att säga tycker som vi. Det är trevligt och lärorikt, men vad jag skulle vilja se är en seriös intervju/diskussion med en vanlig typisk dietist som till exempel Josefin Jonasson. Jag tror tyvärr inte att de fabulerar ihop sådana här artiklar enbart för att dra in enkla pengar, jag tror tyvärr att de själva anser att de sprider värdefull kunskap. Jag skulle på allvar vilja höra dem förklara vad de baserar sina råd på, vad de anser om all forskning som säger det motsatta, och framförallt hur många de lyckas hjälpa till bättre vikt genom att råda dem att äta mindre ost och mer mums-mums.
 4. Jag har precis börjat läsa boken och jag måste instämma med tidigare inlägg angående alla utropstecken. Inte sällan är det varannan mening, ibland känns det som 4-5 meningar på raken. Jag kanske är överkänslig men för mig är det fruktansvärt irriterande och det hela stjäl fullständigt fokus från själva innehållet. Redan efter en liten stund var jag tvungen att lägga ifrån mig boken av ren frustration. Undrar hur en korrekturläsare kan godkänna det här? Nåja, jag ska ändå ge den en ordentlig chans eftersom ämnet är intressant och det är trevligt med böcker på området.
 5. Att majoriteten av dagens dietister är livrädda för allt vad fett heter kan man på något sätt förstå i och med att det är den sanning de har fått lära sig (sen att de inte tagit sitt ansvar och uppdaterat sina kunskaper utöver det som står i 70-talets läroböcker är självklart en katastrof). Men så här i juletider blir man förundrad över att dietister till höger och vänster basunerar ut att det enda vi ska akta oss för är fett och kalorier. Gång på gång rekommenderas vi i stället att äta sockerchocker som torkad frukt, russin, ris med mera. Jag börjar seriöst undra om dietister ens får lära sig begreppet blodsocker? Jag blir så ledsen när jag på nära håll ser folk som lyssnar på dessa råd och vad det leder till för deras hälsa.
 6. Ovärdeliga tips från Viktklubbs egen dietist på http://viktklubb.aftonbladet.se/v4/mat/openarticle/18030873 (på sätt och viss vill jag inte att ni besöker sidan - jag vill egentligen inte bidra till att förbättra deras besöksstatistik för en sådan rutten propagandasida) Ett axplock: Julskinka - ok om du tar bort fettranden Lutfisk - perfekt! minimalt med fett Kokt potatis - ger bra mättnadskälla Och mycket motvilligt erkänner hon att sill och lax innehåller "bra fett" men givetvis med förbehållet att det trots allt handlar om "en hel del fett". Ja på den vägen fortsätter det.... Är det inte snudd på tjänstefel att kalla sig dietist och samtidigt sprida sådana här förlegade kostråd som strider mot allt vad modern vetenskap heter? Det är rent av sorligt att dessa "experter" ger svenska folket dåligt samvete på grund av naturlig, nyttig och mättande mat, och i stället vill lära oss att äta blodsockerhöjande skräp med allt vad det innebär. Tvärtemot vad all vetenskap visar.
 7. Jag köpte nyligen senaste numret av tidningen Topphälsa. Generellt är jag inte alls imponerad av innehållet och det är geomgående en enorm fixering kring kalorier. Inte ens testet av de så otroligt nyttiga fullkornsbröden föll mig som LCHF:are i smaken... Men några artiklar gjorde mig till och med riktigt ursinnig. Till exempel "Myter om vikt", där Topphälsas experter Ingrid Larsson och Christel Larsson slår hål på vad de anser vara myter. Ta till exempel myt 4, "Det är sockret som gör dig fet, inte fettet". Deras svar lyder "Du blir inte tjockare av socker än fett, så länge kalorierna är detsamma. Snarare kan man säga att det är svårare att äta lagom mycket av fet mat, eftersom den innehåller fler kalorier per gram.". Vidare raljerar de med att 2000 kalorier motsvarar bara två dl olja men hela ett halvt kilo socker, och att både fett och socker skapar ett sug som gör att man överäter. Okej tänkte jag, inte ett helt ovanligt svar från en klassisk kalorifixerad dietist som inte uppdaterat sina kunskaper de senaste tjugo åren. Men sedan kommer vi till bottennappet, myt nummer 5: "Med LCHF behöver man inte tänka på kalorierna". Deras svar lyder: "Det är kalorier in och ut som gäller oavsett vilken diet man följer.... osv osv osv .... På något sätt måste man reducera sitt kaloriintag, och det gör även LCHF:arna genom att ta bort godis, läsk, desserter och allt småplock som man brukar äta emellan, och samtidigt öka volymen på portionerna med mycket vattenrika grönsaker. De får då en struktur på sitt konstintag som funkar, men som egentligen inte har så mycket med LCHF att göra". What?! Vi som äter LCHF och har blivit friska och smala, har alltså blivit det bara för att vi äter vattenrika grönsaker som en del av en kost som inte har med LCHF att göra? Okej, men dessa "experter" är väl ändå bara glada amatörer som frilansar för en liten tidning så det spelar väl ingen större roll att de uttalar sig felaktigt om ett ämne de uppenbarligen inte ens förstår vad det är? Nja...... båda två är till exempel med i SBU:s fetmaexpertgrupp (http://www.kostdoktorn.se/de-svenska-fetmaexperterna-ar-klara) och Ingrid har dessutom av dietistförbundet blivit utnämnd till årets dietist 2013 för hennes fantastiska arbete kring fetma. Att sprida budskap som "du blir inte tjockare av socker än av fett" och att LCHF är samma sak som vattenrika grönsaker, gör alltså att man kan titulera sig prisbelönt dietist? Riktigt riktigt skrämmande, tragiskt och sorgligt.