Erik 2

Medlem
  • Innehållsantal

    964
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar vunna

    4

Erik 2 vann senast 17 Augusti

Erik 2 hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

1 795 Enastående

Om Erik 2

  • Rank
    Gammal i gården

Senaste besökare till profilen

363 profilvisningar
  1. Dagens medicin rapporterar: Varför lever människor så mycket längre i Cilento än i Malmö? Det ska en forskare ta reda på. ”För ovanlighetens skull letar vi efter vad som gör människor friska, inte sjuka som vi brukar göra”, säger Olle Melander, överläkare vid Skånes universitetssjukhus i Malmö och professor vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande. Omgivet av berg 15 mil söder om Neapel ligger Cilento och området räknas till de platser i världen där folk lever betydligt längre än genomsnittet. Förutom ett rikt socialt liv är det en plats där man äter enkel mat, framför allt vegetariskt med mycket olivolja och inslag av fisk och skaldjur, enligt Region Skåne. ”Men också hög arbetslöshet. Trots det verkar människor mycket nöjda med sina liv”, säger Olle Melander. Studien består av tre delar, den första har nyss startat och handlar bland annat om en jämförelse av kost och andra livsstilsfaktorer. Det är under den tredje delen av studien som 200 Malmöbor byter livsstil med lika många Cilentobor som kommer till Malmö. https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2017/10/16/malmobor-flyttar--ska-leva-som-italienare/
  2. Om man ska använda wikipedia ska man nog inte använda de svenska sidorna. Wikipedia är ju inte en nationalencyklopedi där forskare och professorer granskar inläggen ... Den engelska wikipedia brukar i vart fall kännas mer vederhäftig. Om svält, starvation står som följer. Och jag ser inget om skelettvävnad. Jag tror möjligen att Fungs artikel kan ha handlat om kalcium. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Starvation Under normal metabolic conditions, the human body relies on free blood glucose as its primary energy source. The level of blood sugar is tightly regulated; as blood glucose is consumed, the pancreas releases glucagon, a hormone that stimulates the liver to convert stored glycogen into glucose. The glycogen stores are ordinarily replenished after every meal, but if the store is depleted before it can be replenished, the body enters hypoglycemia, and begins the starvation response.[citation needed] After the exhaustion of the glycogen reserve, and for the next 2–3 days, fatty acids become the principal metabolic fuel. At first, the brain continues to use glucose, because, if a non-brain tissue is using fatty acids as its metabolic fuel, the use of glucose in the same tissue is switched off. Thus, when fatty acids are being broken down for energy, all of the remaining glucose is made available for use by the brain. Basically the body will use up stored fat cells first, then move on to muscles. After 2 or 3 days of fasting, the liver begins to synthesize ketone bodies from precursors obtained from fatty acid breakdown. The brain uses these ketone bodies as fuel, thus cutting its requirement for glucose. After fasting for 3 days, the brain gets 30% of its energy from ketone bodies. After 4 days, this goes up to 75%.[11] Thus, the production of ketone bodies cuts the brain's glucose requirement from 80 g per day to about 30 g per day. Of the remaining 30 g requirement, 20 g per day can be produced by the liver from glycerol (itself a product of fat breakdown). But this still leaves a deficit of about 10 g of glucose per day that must be supplied from some other source. This other source will be the body's own proteins. After several days of fasting, all cells in the body begin to break down protein. This releases alanine and lactate produced from pyruvate into the bloodstream, which can be converted into glucose by the liver. Since much of human muscle mass is protein, this phenomenon is responsible for the wasting away of muscle mass seen in starvation. However, the body is able to selectively decide which cells will break down protein and which will not. About 2–3 g of protein has to be broken down to synthesize 1 g of glucose; about 20–30 g of protein is broken down each day to make 10 g of glucose to keep the brain alive. However, this number may decrease the longer the fasting period is continued in order to conserve protein.
  3. Linfröolja

    Vet inget om Möllers tran specifikt men är det inte samma sak med fiskoljor som andra PUFA att de härsknar lätt och är känsliga för hantering, dessutom måste vi numera tyvärr ta hänsyn till att de förmodligen innehåller ansenliga mängder tungmetaller. Fermenterad fiskleverolja kanske håller bättre men de som har problem med tex histamin kan ha svårt och vad gäller tungmetaller antar jag det är samma sak.
  4. Neandertalare och "farligt" (??) kolesterol

    För den intresserade föreslår jag läsning av Karin Bojs böcker om hennes europeiska familj. Neandertalarna har överlevt på så sätt att vi som kallar oss Sapiens (den del som härstammar från de som lämnade Afrika för kanske 100,000 år sen) bär på deras gener - jag har testat mig och har ca 3,4% Neandertalska gener. Jag tror inte jagande sapiens släpade hem hela älgar, snarare bar de hem delar av djur. De var ständigt hotade av vilddjur och hade haft svårt att försvara ett stort tungt byte. Anatolien. Om jag förstått Karin Bojs rätt så finns det inga spår av Anatoliska jordbrukare i den från far till son överförda Y-kromosomen hos män vars gener bott i Sverige i många generationer. Den obehagliga förklaringen kan vara en omfattande etnisk rensning (av män och gossebarn) när nästa våg, efter jordbrukarna, kom från öster - herdarna. Men om detta pågår fortfarande forskning.
  5. Glutenfritt?

    Tyvärr används det glyfosat även i europa och Sverige. Jag kollade upp med länsstyrelsen där vi har vårt landsställe efter att ha hitta en stor tom dunk round up i diket vid ett av bondens fält. Han odlar ömsom vete, råg, havre och raps, ibland får fälten vila. Jag är mycket orolig för vårt dricksvatten och ska testa det för bekämpningsmedel. 2016 fanns det 34 produkter med glyfosat till försäljning i Sverige. Det såldes 656,9 ton glyfosat i Sverige samma år. https://www.kemi.se/hitta-direkt/statistik/forsalda-kvantiteter-av-bekampningsmedel Man utför viss tillsyn av hanteringen av bekämpningsmedel från kommunens miljö och hälsa. Vissa tester av ytvatten utförs av länsstyrelsen i mån av resurser och tid .... Brunnsvatten får man testa själv. Det görs viss kontroll av livsmedel. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/bekampningsmedel Är det inte sjukt att själva spridningen och mängden som används där inte "verkar" kontrolleras, jag har i alla fall inte hitta nåt som visar det.
  6. Glutenfritt?

    De jobbar på för att hitta sätt att hindra allt för många att sluta gluta. Men gluten är ju bara ett av problemen. Glyfosat är nog det största.
  7. En vetenskapsnyhet på SR som får det att klia i huvudet. Hur var det nu, är kolesterol kolesterol eller finns det kolesterol som inte är kolesterol utan farligt kolesterol, och är det genetiken som skapar farligt kolesterol i så fall eller är det oxidation ? Intressant perspektiv att vi förmodligen hade varit friskare eller haft andra sjukdomar om vi inte hade fått Neandertalinblandning. Undrar om vi som har Neandertalgener (väsentligen alla utanför Afrika) har andra sjukdomar än de som inte har det - de gener som stannade i Afrika och aldrig senare blandades med gener från utanför Afrika. Många spännande aspekter att spekulera kring http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6792681 ""Med den här nya studien konstaterar Svante Pääbo att de bland annat har gett oss gener som bidrar till sjukdomsrisk som har med höga värden av farligt kolesterol att göra. Men det finns också en genvariant som skyddar mot en typ av anorexi. – Det förefaller som om många av de genvarianter som kommit från neandertalarna påverkar ämnesomsättning, immunsystem, och även huden och hudsjukdomar och hur man påverkas av solljus.""
  8. Glutenfritt?

    Och antinutrienter som gör att upptaget av mineraler blir negativt, och stärkelse som får blodsockret att åka i höjden, och gliadin som triggar zonulin så vi får en tarmöppning på 20 minuter och en dusch opioider och lite annat smått och gott - nej det är verkligen dumt att skippa.
  9. Glutenfritt?

    Här en del intressant information från Lund. 40% av svenskarna har genetiken för celiaki. Etiopierna uppnår samma %. Sjukdomen är vanligare i Sverige än i många andra länder, vilket antas bero på både gener och kost. – Sverige är ju ett ”välling- och grötland”. Vi äter mycket mat baserad på vete, råg och korn som innehåller gluten, säger Carin Andrén Aronsson. Hos små barn kan sjukdomen innebära att barnen växer sämre, har dålig aptit och problem med magen. Vuxna har ofta mer diffusa symtom, som trötthet och depressioner. http://www.lum.lu.se/forskare-soker-svar-pa-glutengatan/
  10. Bloodwork

    hittade du denna ?: http://cs.mcgill.ca/~rwest/wikispeedia/wpcd/wp/b/Blood_type.htm Verkar finnas 29 olika system ... A total of 29 human blood group systems are recognized by the International Society of Blood Transfusion (ISBT). The most important of these are the ABO blood group system and the Rhesus blood group system.
  11. Fråga doktorn om tarmproblem

    Jag får utslag av Fråga Doktorn, kan inte se det. Missade jag nåt bra?
  12. Nyordning, omstart, nystart?

    Vi som är födda före 1974 fick åtminstone difteri, tetanus, polio och helcellsvaccin mot kikhosta, plus tuberkulos och smittkoppor. Gammaglobulin mot hepatit. Jag tänker att lösningen ligger i ditt svar på min utmaning. Sakerna man inte kan tänka sig vara utan är ofta dom som skadar en mest. Varför? En teori är att kroppen svarar på problem med egen smärtlindring typ endorfin så att vi upplever det onda som positivt och vill ha mer, en mycket elak funktion om det är sant. Utmaningen kvarstår. Om du antar den och du inte blir hjälpt så skänker jag femhundra kr till kostfonden ;-) om det hjälper dig gör du samma sak. Deal? :-)
  13. Akneproblem, tips?

    Hej Tolkar det som att du haft det typ jämt och att det inte blir bättre med LCHF. Det finns teorier om insulin men ditt insulin borde vara lågt på LCHF så troligen inte. Testosteron är en annan bov även hos kvinnor. Men ev hormonobalans borde ha fixat sig med LCHF så kanske inte men kan vara värt att undersöka. Själv har jag passerat 50 och har fortfarande finnar på de ställen du beskriver och det har jag haft sen tonåren och kosten verkar inte spela roll. Det blir lite sämre på hösten av okänd anledning. Zepps överproduktion (av okänd anledning) av Sebum är väl svaret, men man skulle ju vilja veta varför.
  14. Lchf och hemokromatos?

    Mer off-topic ... sorry Synnöve. Jag har läst en annan teori om mutationen. Att den uppstod för att järnupptaget blev kraftigt försämrat/minskat när vi började äta spannmål.
  15. Hej Eva, välkommen. Dina besvär känns igen de är vanliga och kallas för olika saker. Eksemet är troligt så kallad keto rash, men måste kontrollfråga om du fortfarande äter gluten? Du äter mejerifritt så då tänker jag att det fett du tar är kokos och olivolja. Det kan vara problematiskt i början. Jag föreslår att du tar skirat smör istället, också kallat gee, dvs rent smörfett utan socker och protein. Gee verkar vara mildare för magen. Vartefter kan du öka kokosfettet. Man kan göra egen gee, finns recept på nätet. Ont i benen är typiskt vätska- och mineralbrist som du misstänker. Drick saltvatten och ta magnesium. Vilket magnesium som är bäst, därom tvista di lärde. Magnesiumoxid ger för mycket fart i magen för de flesta (dock inte för Martina ;-)). Martina har skrivit om magnesium här: https://martinajohansson.se/kop-ratt-magnesium/