Erik 2

Medlem
  • Innehållsantal

    1 333
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar vunna

    7

Allt postat av Erik 2

  1. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6528854 Regeringen har gett Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten uppdraget att se hur man kan förbättra svenskarnas kost- och motionsvanor. Kosten har lagts om i Seinäjoki med drygt 60 000 invånare några mil sydost om Vasa. Lunch och mellanmål på dagis och skolor innehåller nu mindre socker, salt och onyttigt fett och mer grönsaker. Skolbarnen ska dessutom röra sig minst en timme om dagen även på andra lektioner än gympan och föräldrar har fått råd om mat och motion av vården. – Jag köper inte längre mikrovågspizza, utan försöker laga nyttig mat från grunden, berättar Anu Tikkamäki som har två barn på dagis och en åttaårig son i skolan. Han vill helst spela dataspel på fritiden berättar hon, men han har nu lockats till en gratis sportklubb där han får pröva på olika idrotter varje vecka. I den nationella finländska statistiken ökar inte längre Finländska barns överviktskurvor nämnvärt, men i Seinäjoki pekar kurvorna alltså brant nedåt både bland både fem- och elvaåringar.
  2. Erik 2

    Tvärstopp

    Mejeriproteinet vassle är rejält insulinhöjande utan att vara en kolhydrat. Du har säkert koll på dietdoctors olika tips och råd men här en länk i alla fall. https://www.dietdoctor.com/se/viktnedgang/svart-ga-ner-i-vikt
  3. Erik 2

    Vad har hänt med Matkalkyl?

    Har den försvunnit eller är den bara inte uppdaterad ?
  4. Erik 2

    Slutat med lchf, biverkningar.

    Innehåller dina kolhydrater gluten ?
  5. Erik 2

    Hur har det gått sen?

    Jag firar 10 år i år på LCHF. Det är fortfarande problematiskt att lägga till kolhydrater, suget går igång, insulinpåslaget blir tydligt. Kokt potatis är det som fungerar någorlunda i liten mängd. Jag håller mig glutenfri och jag tror att de som inte gör det och släpper in lite glutenkolhydrater får det riktigt jobbigt oavsett mängd.
  6. Erik 2

    Mjölkprotein

    Ja du ska självklart testa att utesluta ko-mejeri produkter. Ett underutvecklat område i vår del av världen är kunskap kring kaseinet (protein) i mejerier. De kor som vi använder har en större del kasein av sorten A1 som det forska mycket på just nu och mycket tyder på att det är problematiskt för oss att bryta ner A1 helt på grund av en hårdare binding mellan vissa aminorsyror i A1 kaseinet jämfört med A2 kaseinet. A1 är en produkt av mutation förmodligen i samband med avling för att uppnå större volym mjölk i var ko. A2 anses vara det ursprungliga finns bla 100% i våra mödrars mjölk, get, får, buffel, vissa koraser.
  7. Ja visst blir man totalt galen. Vegandiet förutsätt uppenbarligen att man använder gifter som dödar de arbetare som gör att någonting växer, och sen lägger man på koldioxidfolket som vill döda alla kor. Om vi håller och äter kor som äter gräset och växterna får vi perfekt näring, inbindning av koldioxid i jordarna och giftfri miljö. Det måste bli ett stopp för galenskaperna.
  8. Erik 2

    Vad är normalt blodtryck?

    Bergman säger i videon bla: Att kroppen är självläkande och självreglerande. Att högt förhöjt blodtryck beror på antingen "physical, chemical or emotional stressors". Att det är tok att angripa blodtrycket i sig. Att blod inte koagulerar i årdrorna utan red blood cells blir klibbiga och bildar cobs (kolvar), av annat som flyter i blodet tex pufa. Att artärerna har förmågan att dra ihop sig vid behov, med en muskulatur, öka trycket. Att gamla människor kan ha förhöjt tryck pga stelare artärer. Intressant och underhållande.
  9. Erik 2

    Högt fastevärde

    @kickilotta Notera gärna bruket av frågetecken och anslaget i övrigt i inläggen. Med mina inlägg vill jag oftast skapa frågeställningar och lämna information jag har hittat för att hjälpa någon att bredda sitt tänkande kring sina problem för att själv hitta lösningen. Har jag dessutom haft problemet själv berättar jag hur jag gick tillväga för att hitta min lösning. Om du tycker det är rådgivning så, upp till dig.
  10. Erik 2

    Vad är normalt blodtryck?

    Haha. Nej inte än. Blir dock inte min första lektion i bt. Återkommer.
  11. Erik 2

    Högt fastevärde

    Jag erkänner direkt, jag kan inget om medicin-insulin, men jag förstår inte varför du tar insulin om du äter en kost som inte ska höja blodsockret. Är du typ 2 är väl den egna insulinproduktionen knappast nåt problem? Om du tar insulin med keto stänger du fettförbränningen och lagrar in fettet i den ketogena kosten som fett. Och jag tänker att om du inte bränner fett pga insulinet kommer kroppen vilja ha annat att äta och då kanske lagrat glykogen blir kroppens lösning och du får blodsocker. ?
  12. Erik 2

    Vad är normalt blodtryck?

    Antar att han i videon gör klart att högt blodtryck är ett symptom och inte en sjukdom. Blodtrycksregleringen är bla en del av immunförsvaret. Om doktorn vill sätta in blodtrycksmedicin ska vi be om inflammations- och infektionstest istället.
  13. Tack vare forumet fick jag vetskap om tradgardenjorden.se med mycket intressant information om klimatdebatten. Ni vet det säkert redan men det är helt sjukt. Koldioxidproducenter anses vara klimatbovar. Varken korna själva eller hanteringen av dem producerar nämnvärda mängder koldioxid - och tar man dessutom bort den kol som de hjälper till att binda blir resultatet ännu mindre - så för att kunna peka ut kossor som klimatbovar (koldioxidproducenter) har man kommit på nåt man kallar för koldioxidekvivalenter. Man räknar om mängden metangas som kossor producerar (ja ni vet hur) till koldioxid enligt en formel man hittat på och vips så är kossor storproducenter av koldioxid och riktiga klimatbovar. Den yttersta konsekvensen av resonemanget blir alltså att för att minska mängden koldioxid(ekvivalenter) som kor släpper ut måste vi avliva dem. Förmodligen gäller samma för alla andra idisslare / stora metanproducenter. Och hur är det med alla människor som äter gasproducerande kost? Bakterier? Och allt räknande kring klimatfrågan bygger på antaganden, man vet egentligen väldigt väldigt lite. Inte för att jag är förvånad. http://tradgardenjorden.blogspot.se/2017/06/falsk-metanmatematik.html
  14. Erik 2

    Utrota alla kor - räddar klimatet ?!?! Eller ?

    Då har vi fått in 2018 års medeltemp från Uppsala. Varmaste dagen (medeltemp) 2018, 1 augusti, kvalar in på plats 10 med 26,2 grader. Platserna 18 och 25 tar 2018 också. Årsmedel 2018 verkar dock inte nå upp helt till rekordåret 1723. https://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/temperatur/uppsalas-temperaturserie-1.2855
  15. Krävs prenumeration för att läsa länken. "Finns flera problem med den hyllade kycklingen" "Hur hälsosam är den diet som föreslås" https://www.svd.se/de-stora-matbovarna-kommer-billigt-undan
  16. Erik 2

    Orealistiska jordnötter?

    10% enligt matkalkyl. http://matkalkyl.se/se-jordnotterrostade.php 7% enligt DietDoc https://www.dietdoctor.com/se/lchf/notter
  17. Erik 2

    Äta ofta på lchf

    Varje gång man äter och oavsett vad man äter släpper vi insulin som stänger fettförbränningen, så vill man bränna fett är det bättre att äta mer sällan än ofta.
  18. Erik 2

    Välling och barndiabetes

    En bok i present kanske? https://www.bokus.com/bok/9789127144002/smakaventyret-att-lara-sma-barn-ata-mat/ Läs också. http://www.lifezone.se/barn-2/forskare-varnar-for-valling-har-far-du-tips-om-egen-valling/ https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=128&artikel=6648265
  19. Erik 2

    Levervärden - P-ALAT och P-ASAT

    För din migrän vill jag tipsa om den här fantastiska boken och författaren. Hon har själv allvarlig migrän och har gått till botten med problemet och troligen löst gåtan. https://www.bokus.com/bok/9781546976370/fighting-the-migraine-epidemic-a-complete-guide-how-to-treat-prevent-migraines-without-medicine/
  20. Har du hört talas om GAPS och Natasha Campbell mcbride? http://www.gapsdiet.com/about.html
  21. Erik 2

    Guillain-Barres syndrom och LCHF?

    En auto-immun sjukdom. Man vet som vanligt inte vad som är den utlösande faktorn. Celiaki är väl den enda autoimmuna sjukdomen där man vet vad som sätter igång den - gluten. En del tror att en grundorsak vid autoimmunitet är en läckande tarm som släpper in proteiner eller peptider som liknar kroppsegen vävnad i blodet som immunförsvaret reagerar på och på den egna vävnaden. Lektiner sägs ha en sådan effekt på tarmen och sägs också kunna härma kroppsegen vävnad (mimikry). Gluten har en sådan effekt genom att locka fram zonulin. I nedan urklipp står det om virus och bakterier, att någon kemikalie på virus eller bakterie skulle likna kroppsvävnad och därigenom starta den autoimmuna attacken. https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Fact-Sheets/Guillain-Barré-Syndrome-Fact-Sheet The exact cause of GBS is not known. Researchers don’t know why it strikes some people and not others. It is not contagious or inherited. What they do know is that the affected person's immune system begins to attack the body itself. It is thought that, at least in some cases, this immune attack is initiated to fight an infection and that some chemicals on infecting bacteria and viruses resemble those on nerve cells, which, in turn, also become targets of attack. Since the body’s own immune system does the damage, GBS is called an autoimmune disease (“auto” meaning “self”). Normally the immune system uses antibodies (molecules produced in an immune response) and special white blood cells to protect us by attacking infecting microorganisms (bacteria and viruses). In Guillain-Barré syndrome, however, the immune system mistakenly attacks the healthy nerves. Most cases usually start a few days or weeks following a respiratory or gastrointestinal viral infection. Occasionally surgery will trigger the syndrome. In rare cases vaccinations may increase the risk of GBS. Recently, some countries worldwide reported an increased incidence of GBS following infection with the Zika virus.
  22. Erik 2

    Kan hundar också vara vegetarianer?

    Dumheten ..eh .. Religionen vet inga gränser. https://isupportgary.com/articles/the-plant-based-diet-is-vegan ............ I debatten runt köttkonsumtionens klimatpåverkan blandas siffror som inte alls är jämförbara hej vilt. Dels blandas globala och nationella siffror och dels blandas utsläpp från kött med utsläpp från tamdjur. Klimatutsläppen från tamdjuren brukar ofta anges till 14 procent av de globala utsläppen. Tamdjuren producerar kött, men också mjölk, matfett, ägg, dragkraft, kläder, byggnadsmaterial, naturvård, religiösa och kulturella upplevelser, bank- och försäkringstjänster. Det finns ingen seriös beräkning av hur stor del som skall hänföras till ”kött”. I fattiga länder, där nästan inga flyger, få har tvättmaskin och de flesta saknar bil står givetvis maten, oavsett vad den består av, för de allra största utsläppen. Att hänvisa till globala siffor för maten eller djurens andel av utsläppen i den svenska köttdebatten är därför både meningslöst och oärligt. I själva verket följer matens andel av utsläppen ganska väl hur stor andel matkostnaderna är i ett lands ekonomi. Beräkningarna av utsläppen från djuren bygger på schabloner och modeller och har mycket stora felmarginaler. Detta gäller framför allt lustgasutsläppen där även FN:s klimatpanel anser att osäkerheten i beräkningsgrunderna varierar mer än tio gånger.Utsläppen som redovisas i olika livscykelanalyser bygger alltså inte på att någon har mätt utsläppen från den aktuella produktionen. Mycket tyder på att beräkningarna systematiskt överskattar utsläppen från extensiva produktionssystem, som betesdrift och underskattar utsläppen från intensiv växtodling och djurhållning som bygger på intensivt odlat foder. Omräkningen av metan till koldioxidekvivalenter ger felaktigt intrycket av att effekterna av dessa två växthusgaser är jämförbara genom en omräkningsfaktor. För metan ger en ökning eller minskning en snabb men kortvarig klimateffekt medan konstanta utsläpp på en viss nivå inte orsakar vidare temperaturökning. Detta skiljer sig helt från hur koldioxid fungerar där konstanta utsläpp på nuvarande nivåer leder oss mot en katastrof. För både lustgas och metanutsläppen från djurhållningen bygger siffrorna på antagandet att utsläppen från marken som djuren betar eller där man odlar foder på skulle upphöra om djuren försvann. Men det antagandet saknar vetenskaplig grund. Beräkningarna tar heller inte hänsyn till att betande djur, tillförsel av stallgödsel och vallodling kan leda till betydande inlagring av kol. För dramaturgin runt köttkonsumtionen verkar det vara viktigt att betona hur den har ökat. Konsumtionen av helt kött har förvisso ökat en hel del de senaste femtio åren, men nästan hela ökningen handlar om kyckling som ju anses vara det mest klimatsmarta köttet. Om vi tittar på hela segmentet animalieprodukter kan man konstatera att kaloritillförseln från dessa har legat mer eller mindre still sedan 1960 medan att deras relativa andel minskat över tid. http://tradgardenjorden.blogspot.com/2019/01/tankefel-i-kottdebatten.html
  23. Erik 2

    Lågt levervärde

    Vilket värde och vilka är intervallen ? Är Glader357 en hane eller hona
  24. Jag hittade vår egen trädgårdenjordens kommentar. http://tradgardenjorden.blogspot.com/2019/01/en-ohallbar-analys-och-ett-ohallbart.html Tanken på att vi skall äta någon sorts global genomsnittskost kan bara uppstå i en värld där global handel med alla livsmedel anses vara normal och där kontrollen över livsmedelsproduktion och konsumtion ligger hos ett litet antal företag, eller möjligen hos staten. Det verkar som om ord som makt, inkomst, jämlikhet eller äganderätt helt saknas i författarnas perspektiv, vilket är anmärkningsvärt eftersom de alla är avgörande för vad folk äter och hur vår mat produceras. Grönsakskonsumtion är till exempel beroende av inkomst till och med i ännu högre grad än köttkonsumtionen. Matsvinnet beror på att det ligger i affärernas och producenternas intresse att sälja så mycket som möjligt och att mat är så billig. Kultur, smak och matens roll i att koppla oss till resten av naturen är något man också helt bortser ifrån. Att sårbarhet och självförsörjningsgrad inte diskuteras är ännu mer anmärkningsvärt eftersom många av författarna hör hemma på Stockholm Resilience Center. Man kan givetvis räkna på globala genomsnitt i pedagogiskt syfte, men att sedan dra iväg och ha dem som underlag för kostråd eller politik är helt förfelat. I själva verket borde vi verka för mer variation och en blomstrande regional gastronomi.
  25. Erik 2

    sportdryck

    Om hon inte känner att hon kan äta kan hon väl låta bli. Energi har vi så det räcker i våra lager. Drick vatten och ersätt salt och käka massor efteråt går utmärkt.