Erik 2

Medlem
 • Innehållsantal

  1 388
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  9

Inlägg postad av Erik 2


 1. Zoe har en bra artikel om FH. En av hennes hypoteser går ut på att de som har FH har problem att få in LDL i cellerna och det är därför det finns mycket i blodet. Lösningen skulle då vara:

  People with FH should ideally be given medication (if anything existed) to stimulate cholesterol production within the cell, so that the cell would at least get the vital cholesterol it needs, even when it couldn’t get it from the blood stream. 

  http://www.zoeharcombe.com/2016/11/familial-hypercholesterolemia-fh/

   

  • Tack! 1

 2. 5 hours ago, Peter B said:

  Jag tror att det gör skillnad...  om ditt gentest visar att du har FH då antar jag att du verkligen borde överväga att ta statiner...

  Nu undrar jag om Peter B blivit kapad. 

  Kolesterol är inte ett problem ens för personer med FH. Eventuell statistik som tycks visa korrelation mellan FH och hjärtsjukdom tar inte hänsyn till att dessa personer även har andra genetiska förändringar som kan leda till problem särskilt i unga år.  Rensa statstiken för dessa andra förändringar och du ser att FH är ett avundsvärt tillstånd. 

  Ta aldrig statiner! De hjälper inte mot någonting. De har viss antiinflammatorisk effekt, men det finns mycket annat som har det också utan att ha en giftig baksida.

  • Gilla 4
  • Tack! 2

 3. Jag tror som HelgeK i vart fall för min del - avsteg i form av lite fler kolhydrater ger effekt på vikten tämligen omedelbart. Min insulinkänslighet verkar bara bli bättre och bättre (finns väl nån gräns) vilket gör att alla avsteg (inkl alkohol) ger omedelbar effekt på humöret. Om man vill höja på mängden kolhydrater av någon outgrundlig anledning, ska man nog vara noga med att kraftigt minska fettet. Insulintoppar och fett är ingen bra kombo. Jag tror många går fel där. De saknar kolhydraterna och ökar lite men äter fortsatt HF. 

  • Gilla 5

 4. Intressant betraktelse av trädgårdenjorden, https://tradgardenjorden.blogspot.com/2019/04/vad-ar-lonsamt.html

  Jag läser i en utredning (Ekonomi och ekosystemtjänster i gräsbaserad mjölk- och nötköttsproduktion) att jordbruk I Sverige i princip nästan aldrig är lönsamt. Om man jämför med att plantera gran på marken så är det bara I södra Götaland som det är mer lönsamt att odla vete eller någon annan vanlig åkergröda än att odla gran. Samma utredning konstaterar att det skulle behövas en ersättning (stöd eller bidrag, valet av ord speglar sannolikt din syn på saken) på 6000 kronor per hektar, i genomsnitt, för att det skall bli lönsamt att ha djur betande på naturbetesmarker. Författarna inser också att det krävs ett större stöd för att beta de mindre betesmarkerna eftersom arbete och stängselkostnad per hektar blir högre med små hagar än med stora. Därför föreslår de att stödet skall utgår per meter stängsel istället.  Jag har inga problem med det och ifrågasätter inte utredningens beräkningar. 
  Men är det inte konstigt att det inte är lönsamt att beta marken? Den finns ju redan där. Man behöver inte så, gödsla eller skörda och korna kan i egen takt äta det de behöver. Våra förfäder gjorde jobbet och skapade dessa hagar som ett resursbesparande sätt att producera mat från mark som inte dög till åker. Likväl är det mer lönande att odla kornas mat, med stora insatser av energi och åker än att de skall äta själva. Egentligen är det ju knappt lönande att ha djur alls. EU har en tull på trettio kronor kilot på nötkött. Om inte den fanns skulle det välla in ännu mer nötkött från andra länder. Lustigt nog skulle en del av det komma från djur som betar, t.ex. i Brasilien. Där råder andra förhållanden och betesdriften är mer konkurrenskraftig (det sker dock en övergång också i Brasilien mot mer stalluppfödda kor i takt med expansion av soja och majsodlingarna). 

  Ordet lönsam har två mycket försåtliga funktioner. 

  När vi säger att något är lönsamt eller inte lönsamt så menar vi egentligen att under rådande förhållanden är det inte lönsamt eller lönsamt. Det blev till exempel lönsamt med privata städfirmor för att staten beslutade att subventionera deras arbete. Om kärnkraft är lönsam eller inte lönsam bestäms i stort av det politiska ramverket. Det kan vara nog så lönsamt att fiska ett bestånd så hårt att det kollapsar, särskilt om du kan åka någon annanstans och fiska.  Det kan vara lönsamt att ha bristande arbetarskydd, miljöskydd eller djurskydd. Det kan vara lönsamt att spruta kemiska bekämpningsmedel på grödorna även om de hamnar i vattnet eller dödar bin. Det är inte lönsamt att minska utsläppen av växthusgaser.

  I jordbruket bestäms lönsamheten i väldigt stor utsträckning av politiska faktorer, handelsavtal, skattesystem, tullar, statliga regler, arbetslöner, världsmarknadspriser med mera.  Men när vi talar om vad som är ett lönsamt jordbruk har vi tagit alla de där faktorerna för givna.

  Att något är lönsamt betyder inte att det är "bra" eller att det är "rationellt" utan bara att någon, under rådande ekonomiska villkor, kan tjäna pengar på det. Vad som är lönsamt eller inte är inte ett objektivt mått utan ett resultat av de regler och förhållanden vi har i samhället, vilka i sin tur är beroende av maktförhållande och värderingar. 

  • Tack! 7

 5. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=101&artikel=7198304

  Djurhälsan är viktig i ett klimatsmart lantbruk

  Djur som mår bra är en viktig del i ett klimatsmart och lönsamt lantbruk. Det menar rådgivarna bakom Klimatkollen, som tipsar lantbrukaren om hur gårdens klimatavtryck kan minska.

  Djur som mår bra de växer bättre, de mjölkar bättre. Du får helt enkelt mer vara du kan sälja och mindre klimatpåverkan per enhet om du har bättre produktivitet.

  Jannike Andersson, rådgivare för Greppa näringen:

  Lönsamhet är en viktig faktor för att ett jordbruk ska klara extremt väder som förra sommarens torka. Greppa näringens rådgivningstjänst Klimatkollen ger lantbrukaren tips om hur gårdens klimatavtryck kan minska samtidigt som lönsamheten kan öka.

  I Sverige är det en uppåtgående trend för Klimatkollen. År 2016 gjordes 62 rådgivningar. 2017 hade antalet tillfällen ökat till 89 och förra året låg antalet på 114 rådgivningstillfällen. Wanås gods i Östra Göinge är ett lantbruk som har tagit hjälp av Klimatkollen.

  Klimatkollen ges av Greppa näringen, som drivs i samarbete mellan Jordbruksverket, Lantbrukarnas riksförbund (LRF), länsstyrelserna och företag inom lantbruket.

  • Gilla 3

 6. Problemet är att du har byggt upp stenar i gallgångarna under alla år av lågfett kost. Galla används av kroppen för att hantera fett. Om inget fett kommer blir det ingen omsättning av gallan. När man ställer om till högfett kost börjar gallan röra på sig fram och åter via galblåsan och i den ligger stenar som i gallans rörelse trycks mot utgången och då kan det bli trångt och skavigt vilket ger inflammationer. Det finns vissa naturmedicintricks man kan läsa om (mängder med magnesium för muskelavslappning och mängder av olja för stora gallrörelser och -utsöndring) men inte vet jag. 

   

   

  • Gilla 5

 7. On ‎4‎/‎27‎/‎2019 at 4:43 PM, MariaF said:

  Rensa östrogen? Hur menar man då?

  Det verkar som att "överskotts östrogen" dumpas i tarmen för att forslas ut ur kroppen, men under vissa omständigheter kan det reabsorberas och då bidra till ett överskott. 

  Den här källan verkar rimligt seriös och stämmer med annat jag läst. Men kritisera gärna. Antar att omnämnandet av "fibrer" kan ge några kommentarer, men även det stämmer med annat jag läst. 

  https://drhoffman.com/article/estrogen-dominance-syndrome-2/?print=pdf

  Excess estrogen is excreted in the bowel. When stool remains in the bowel for a longer time, as in constipation, the estrogen is reabsorbed. Studies have shown that women on a highfiber diet have lower levels of circulating estrogen. Lower levels of estrogen mean less estrogen stimulation of breast tissue, for example, which reduces the risk of breast cancer.

  the following means of resetting your estrogen balance: Increase dietary fiber. Bowel regularity can ensure excess estrogen is eliminated.

  Use dietary supplements. Lecithin (a phospholipid) and the sulfur-containing Ltaurine and L-methionine amino acids are compounds that will promote bile circulation, which enhances estrogen’s excretion out of the body.

  These lipotropic formulas support the liver metabolism of estrogen. A typical formula might provide the following, sometimes in a base of liver-stimulating herbs such as milk thistle, black radish, beet or dandelion, for twice-daily consumption: choline (a concentrated form of lecithin), 500 milligrams; inositol, 250 milligrams; taurine, 250 milligrams; methionine, 250 milligrams.A rising star in the hormonal balance arsenal is Brevail. This supplement is composed of flaxseed lignans to support breast and hormonal health. Lignan compounds reduce excess estrogen from binding to receptor sites such as in breast tissue. Other helpful supplements are Dimpro and Calcium-d-Glucarate, which help to deactivate toxic substances and excess hormones, encouraging their elimination from the body. Under supervision, iodine is helpful for fibrocystic breasts and ovarian cysts.

  To balance the excess estrogen, use natural progesterone in the form of a cream that is absorbed through the skin.

  Perform aerobic exercise. Research shows that physical activity curtails overproduction of estrogen. However, if taken too far, exercise can abolish periods altogether, resulting in the dangerous condition of Female Athlete Triad.

  Optimize your weight. Excess body fat results in conservation of estrogen. This may be why overweight women are at lower risk for osteoporosis; conversely, they are at higher risk of breast and uterine cancer.

  Limiting environmental exposure to xenoestrogens along with implementing proper diet, exercise and supplements can help reverse the syndrome of estrogen dominance.

   

  • Gilla 1
  • Tack! 1

 8. Mäter du bara på morgonen? Alla har lite högt socker på morgonen. Det är en del av kroppens sätt att få igång oss på morgonen. 3xmorgonen:-)

  Jo, stress är också en höjande faktor.

   

  • Gilla 5

 9. Eftersom MariaF satt igång mig på att läsa på om serotonin har jag av Martina lärt mig att ibs är starkt kopplat till vår mentala hälsostatus. Man kan tydligen få bättring av ibs genom psykofarmaka som hämmar återupptaget av serotonin. Alltså bör också mer serotonin ge en god effekt. Serotonin byggs av aminosyran tryptofan som man får i sig om man äter protein. Men för att få in tryptofanet i hjärnan krävs insulin, och nu kommer det svåra, som man bör höja ungefär 2 tim efter man ätit protein. Alltså, är man låg på serotonin ska man äta något minst varannan timme. Det mellansnasket behöver inte vara mycket och det behöver inte vara sött ... bara det höjer insulinet. Där får vi en krock med viktnedgång som bygger på lågt insulin. Men vikt är inte ditt problem som tur är. Min favorit är en bit getost med en kopp kaffe. 

  Till detta ska du lägga vitamin B3 för att hindra att tryptofanet tas till att bygga B3 istället för serotonin. B3 dosen måste jag läsa på. Återkommer.

  • Gilla 1
  • Tack! 1

 10. Tack Maria! God ide'. Jag har grävt vidare en hel del men ännu inte helt kopplat greppet. Ska samla mig, tänka till och starta en tråd. Men det kan bli om dopamin istället. 

  En lite lång men mycket bra föreläsning som kopplar ihop många trådar har jag här. 

   

   

  • Gilla 2

 11. En frågeformulärstudie med väldigt få deltagare där man mätte bmi och kolesterol. Säger inte mycket. 

  Results

  Of the 693 total people invited by mail, 65 (9.4%) were randomised to either intervention or control. At the 6-month assessment 49 of 65 (75.4%) participants were followed up: 25 (76%) of the intervention group and 24 (75%) of the control. From the intervention group 23 (70%) were followed up at 1 year (Figure 1). Baseline characteristics are available in Table 1.

  • Gilla 1

 12. Zoe kommer med sin kommentar till ägg studien här, inom kort. http://www.zoeharcombe.com/blog/

  The conflicts of interest

  As soon as I read the first few paragraphs of the main paper I knew that the researchers were nutritionally ignorant. The statement “Cholesterol, saturated fat, and animal protein often coexist in foods” alerted me. Dietary cholesterol is only found in animal foods – meat, fish, eggs and dairy products. All meat, fish, eggs and dairy products contain animal protein and fat and every food that contains fat contains all three fats: saturated; monounsaturated and polyunsaturated. There are no exceptions. This should thus have read “Cholesterol, saturated fat, and animal protein always coexist in animal foods.”

  The conflicts of interest statement was enlightening: “Dr Wilkins reported receiving consulting fees from NGM Biopharmaceuticals (Modest). Dr Mentz reported receiving research support from Akros, Amgen, AstraZeneca, Bayer, GlaxoSmithKline, Gilead, Luitpold, Medtronic, Merck, Novartis, Otsuka, and ResMed; honoraria from Abbott, Amgen, AstraZeneca, Bayer, Janssen, Luitpold Pharmaceuticals, Medtronic, Merck, Novartis, and ResMed; and serving on an advisory board for Amgen, AstraZeneca, Luitpold, Merck, Novartis and Boehringer Ingelheim. No other disclosures were reported.” That’s a team interested in maintaining the view that cholesterol (blood – dietary – who cares?) is harmful and that cholesterol lowering should be a key goal.

  Has this paper proved the myth that dietary cholesterol is bad for us? Absolutely not.

  Has it been a shocker of a paper to get through peer review? Absolutely yes.

  Has it been a shocker of a paper for discerning media reporting? Absolutely yes on that one too.

  • Gilla 3