Gå till innehåll

Kahavia

Medlem
  • Innehållsantal

    313
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar vunna

    2

Kahavia vann senast 9 Januari

Kahavia hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

671 Enastående

Om Kahavia

  • Rank
    Stammis

Contact Methods

  • Website URL
    http://getpocket.com/@MrKahavia

Profile Information

  • Gender
    Not Telling

Senaste besökare till profilen

616 profilvisningar
  1. Detta är det stora problemet som många upplever med att lägga upp ett litet förråd av mat som en försäkring (det är så det ska ses tycker jag) i händelse av någon slags kris. Dvs att det måste kunna roteras, äta av det och fylla på med nytt. Kanske speciellt besvärligt för LCHF:are eller om man helst vill äta färsk mat utan tillsatser. Kanske är det så att man måste göra lite undantag i synen på tillsatser osv för att möjliggöra denna försäkring? Ett alternativ kan annars vara att konservera själv. Det var inte helt ovanligt förr och kokare för detta finns fortfarande att köpa. I varje fall i USA har jag sett. Jag försöker satsa på mat med högt energiinnehåll och mycket konserver med kött eller fisk. Oliver, mjölk- och äggpulver är också bra. Det finns ju tom smörpulver (extrem hållbarhet)! Och allt behöver ju inte vara torrvaror och konserver. Man kan gott tänka sig kriser där elförsörjningen är relativt opåverkad (en svårare pandemi t ex), så att lägga upp lite extra förråd i kyl och frys är nog inte så dumt. Men som @Cleppaskriver: Vatten? Glömde de det på listan? Det var klantigt. Den viktigaste preppen på kortare sikt enligt 3-regeln.
  2. Jag har övergivit tanken på nytt växthus. Det växer så bra på och kring altanen att jag istället satsar på stora odlingshinkar där för chili, bönor, tomater och kryddväxter. Jag har nu införskaffat 20 st hinkar, 12 respektive 20 liter av uv-beständig och livsmedelsgodkänd plast samt börjat tillverka ett par planteringslådor att sätta nedanför altanen. I dessa lådor och hinkar kommer det att få plats många plantor. Det blir det enklaste alternativet för en blivande 56-åring ... Möjligen tillverkar jag en ställning på hjul för vertikal odling så jag kan flytta omkring några av grejerna efter behov.
  3. Jag har nu gjort inläggningar med aubergine enligt receptet här: http://paradiserecipe.com/se/2010/06/melanzane-sottolio/ Jag använde balsamvinäger istället för vitvinsvinäger och det blev riktigt lyckat!
  4. Sidan verkar inte finnas kvar längre 😕. Edit 30/8: Nu verkar den vara på plats igen 🙂
  5. Jag förstår dig. Jag brukar inte prenumerera heller. Jag plockar det som ligger ute gratis 🤑
  6. Jag brukar hämta odlingstips från Sara Bäckmo då och då. Hon praktiserar just den metod som du @MariaF nämner ovan. Ett exempel är vintersallad som hon kan skörda även under just vintern. Hon låter visst även vissa rotfrukter vara kvar i jorden under hösten, skyddade av t ex halm så tjälen håller sig borta. Det kanske skulle kunna gå att sprida ut tomatodlingen litegrann under vår till höst? I vart fall i växthuset. Machésallad var ett bra tips. Tack! Ser nu att machésallad och vintersallad är samma sak!
  7. @morgonsol Receptet kommer från @SGK: Jag tänkte använda aronia samt röda och gröna krusbär i det receptet. Ajvar och Birgittas inläggning var riktigt bra tips för auberginefrukterna. Tack! Man kan också göra väldigt god likör på aronia men det krävs socker enligt min erfarenhet tyvärr. Det finns en hel del recept på nätet.
  8. Nu börjar skördandet på allvar. Häromdagen tog jag en stor pumpa som får ligga och mogna inomhus. Förra veckan en massa vitlök. Några bönskidor tas in varje dag och basilika, oregano, chili och rosmarin har redan hämtats in sedan flera veckor. Snart är det dags för aronian och därmed chutney! I morgon tar jag in lök för torkning och står fortsatt beredd att hjälpa pumpornas honblommor att träffa killar på löpande band. En äktenskapsförmedling jag erbjuder utan kostnad. I och för sig tar jag ju pumpan men ändå. Aauberginen, 4 st, som jag odlar för första gången har fått en massa frukter som ger mig viss skräckblandad förtjusning. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med dem alla. Helst hade jag velat spara dem på något sätt. Någon form av konservering eller frysning. Förslag?
  9. @SGK Perfekt recept i rättan tid! Det ska jag prova denna sensommar. Jag lägger till aroniabär som jag tycker ger en god smak 😊
  10. Som Morgonsol skriver, det finns tunnelväxthus som är väldigt stabila. Grohus har en del och det är där jag kikar på ett nytt växthus. http://grohus.se/
  11. Det ska jag försöka göra. Det nuvarande växthuset är ca 5,5 kvadratmeter invändigt och är av engelsk typ (tror jag det heter). Alltså inte tunnel utan med sadeltak. Där huserar nu 9 bönplantor, 4 tomatplantor, 9 chili, 5 basilika, 1 rosmarin, 3 ingefära och 4 aubergine. Dessutom några ynka små purjolök som väntar på utplantering. De växer så sakta så jag börjar undra om det är värt besväret... Det nya växthuset jag skulle vilja ha är på ca 7,5 kvadratmeter och även det av engelsk typ. Hade jag haft en solig plan yta att ställa det på hade jag kanske valt tunnel men det är en ganska kuperad tomt. Men kanske går det att sätta fast ett tunnelväxthus på ett trädäck på plintar? Det hade blivit billigare. Jag får undersöka saken...
  12. I våras köpte jag ett par lysrörsarmaturer med 4 lysrör i varje. Jag hade sedan tidigare en armatur med 2 lysrör i. Nu hänger de över ett par enkla arbetsbänkar i garaget och där tänker jag dra upp plantor till vintern och våren. Jag köpte också en liten värmematta och ytterligare en är på väg med posten just nu tillsammans med några tråg som jag kan ha alla småplantor i. Då kan jag vattna i trågen istället för varje planta var för sig. Det sparar lite tid och energi. Över en av bänkarna finns det ett västvänt fönster. Det fungerar hyggligt som ljuskälla. Det finns också ett litet sydvänt fönster där några småplantor kan stå. Så till hösten ska jag köpa ett par jordsäckar och så fröer förstås. Sen är det bara att komma igång. Skulle bara vilja ha ett litet växthus till. Det är så trångt i det gamla att jag måste röra mig försiktigt därinne. Orkar jag komma igång med ett sånt projekt i höst tro 🤔
  13. Du kanske kan göra råsaft av dem i saftmaja? Då borde inte 'pinnen' bli ett problem. Söta med honung och frys in!
  14. Samma för mig. Jag har två sorter (Espelette och Hot Lemon) som jag sådde i mars och de har börjat sätta frukt nu i juli. Jag har också en buskig sort av okänt namn, sådd vid samma tid, som just börjat få blommor. Sedan har jag en köpt planta, Apache, som redan har mogna frukter. Men det visade sig tyvärr vara en F1-hybrid så jag får inga frön som kan gro av den ☹️ Nästa år planerar jag för Scotsh Bonnet, De Cayenne, Hot Lemon Habanero och kanske Espelette. Då sår jag dem i januari och februari så kan jag kanske skörda redan i juli. Funderade ett tag på att köpa frön av Carolina Reaper men det är nog mer att betrakta som ett vapensystem än en matingrediens 😲 Vi får se 😁
  15. Jag lade över duk men tog antagligen bort den för tidigt. Dessutom odlade jag på samma plats som förra året och det kanske var en dålig idé efter vad jag läst 🤔 Ingefäran var enormt trög i starten. Det tog säkert över en månad innan de små "ögonen" började växa för att bli stjälkar. Därefter växte de en halv mm om dagen om ens det. När de kommit upp några cm och började fälla ut blad gick det fortare. Jag började rota klumparna i slutet av april och nu alltså 15 cm stjälkar på 10-11 veckor. Nästa år drar jag igång dem redan i januari tror jag. När brukar du så chili?
×
×
  • Skapa nytt...