Gå till innehåll

Kahavia

Medlem
  • Innehållsantal

    321
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar vunna

    2

Kahavia vann senast 9 Januari

Kahavia hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

695 Enastående

Om Kahavia

  • Rank
    Stammis

Contact Methods

  • Website URL
    http://getpocket.com/@MrKahavia

Profile Information

  • Gender
    Not Telling

Senaste besökare till profilen

637 profilvisningar
  1. Den obotlig preppern i mig konstaterar att man kan göra äppelcidervinäger själv! Om det händelsevis skulle fungera på blodsockret kan det vara bra vid en långvarig kris då man kanske måste trycka i sig otrevligt mycket kolhydrater från matvaror med lång hållbarhet
  2. Ja, det är ett tungt jobb. Jag slutade med det för ett par år sedan. Mest för att jag inte ville störa mikrolivet i komposten. Istället försöker jag lägga tunna lager av "grönt" och "brunt" I komposten så att det blir någorlunda rätt blandning direkt (jag har ett par säckar med vissna löv stående vid komposten av det skälet). Det enda jag saknar med komposblandaren i varmkomposten är luftningen när man blandat. Men när jag tagit ut färdig kompost (underifrån) så lägger jag det i hinkar och lådor i väntan på användning någon månad senare. Då luftas det ju till sist.
  3. Ja, helt klart. Jag har sneglat blygt på bokashi en tid via YouTube men inte kommit mig för än. Många kvinnor som gör reklam för den metoden där Varmkomposterna har hittills tjänat bra på det sätt jag använder kompostjorden. Dvs en till två uttag under växtsässongen. Det blir kanske 250 liter som mest. Dock skulle jag vilja producera mer från "trädgårdsavfallet", alltså löv, gräsklipp, ogräs, träflis osv i trädgårdskomposten. Den komposten har en volym på ca 950 l x 3 och skulle jag få ut hälften av det i färdig kompost varje år skulle jag billigare kunna fylla några upphöjda bädda
  4. @Tobias Mina vitlökar är på väg med posten från Klostra i detta nu. Förhoppningsvis kommer de i jorden till helgen.
  5. Sant, men i långa loppet inte dyrare under förutsättning att man roterar och äter upp det. Det blir en liten extra kostnad medan förrådet byggs upp men man kan ju ta några månader på sig att göra det. För att komma en smula närmare lchf kan man leta konserver I t ex tyska webbutiker. Där finns det lite mer att välja på I konservväg. Lite dyrt ibland dock. Alternativt konservera själv, t ex kött. Någon som provat?
  6. Händer inte så mycket i trädgården här heller. Enda aktiviteten är en trädgårdskompost som jag försöker speeda upp. Självförsörjande på jord är målet och då behöver jag både större volym och högre fart i komposteringen. Den trevlige Charles Dowding i videon nedan är en ledstjärna men riktigt så långt behöver jag kanske inte nå. Jag har ingen komposttermometer men jag känner att det blir ganska varmt i komposten när jag gjort som Charles beskriver.
  7. 72h är nu 168h enligt den nyligen presenterade försvarspropositionen. "enskilda individer som inte har ett omedelbart hjälpbehov vid en allvarlig händelse och som har förutsättningar och resurser att klara sig själva bör kunna ta ansvar för den egna försörjningen under en veckas tid och i solidaritet och samarbete med andra bistå varandra i den utsträckning det är möjligt." https://www.regeringen.se/4a9422/globalassets/regeringen/dokument/forsvarsdepartementet/forsvarsproposition-2021-2025/sammanfattning-av-propositionen-totalforsvaret-20212025.pdf https://cornucopia.cornubot.s
  8. Tack för tipset @Sniffe I samma ämne vill jag nämna filmen Living Soil som finns på You Tube för alla att se: https://www.google.se/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.youtube.com/watch%3Fv%3DntJouJhLM48&ved=2ahUKEwiU4ZPA_Z3sAhVQx4sKHfukDtUQwqsBMAB6BAgDEAQ&usg=AOvVaw0MuBlat5ouZioY8glaFQka
  9. Detta är det stora problemet som många upplever med att lägga upp ett litet förråd av mat som en försäkring (det är så det ska ses tycker jag) i händelse av någon slags kris. Dvs att det måste kunna roteras, äta av det och fylla på med nytt. Kanske speciellt besvärligt för LCHF:are eller om man helst vill äta färsk mat utan tillsatser. Kanske är det så att man måste göra lite undantag i synen på tillsatser osv för att möjliggöra denna försäkring? Ett alternativ kan annars vara att konservera själv. Det var inte helt ovanligt förr och kokare för detta finns fortfarande att köpa. I varje f
  10. Jag har övergivit tanken på nytt växthus. Det växer så bra på och kring altanen att jag istället satsar på stora odlingshinkar där för chili, bönor, tomater och kryddväxter. Jag har nu införskaffat 20 st hinkar, 12 respektive 20 liter av uv-beständig och livsmedelsgodkänd plast samt börjat tillverka ett par planteringslådor att sätta nedanför altanen. I dessa lådor och hinkar kommer det att få plats många plantor. Det blir det enklaste alternativet för en blivande 56-åring ... Möjligen tillverkar jag en ställning på hjul för vertikal odling så jag kan flytta omkring några av
  11. Jag har nu gjort inläggningar med aubergine enligt receptet här: http://paradiserecipe.com/se/2010/06/melanzane-sottolio/ Jag använde balsamvinäger istället för vitvinsvinäger och det blev riktigt lyckat!
  12. Sidan verkar inte finnas kvar längre . Edit 30/8: Nu verkar den vara på plats igen
  13. Jag förstår dig. Jag brukar inte prenumerera heller. Jag plockar det som ligger ute gratis
  14. Jag brukar hämta odlingstips från Sara Bäckmo då och då. Hon praktiserar just den metod som du @MariaF nämner ovan. Ett exempel är vintersallad som hon kan skörda även under just vintern. Hon låter visst även vissa rotfrukter vara kvar i jorden under hösten, skyddade av t ex halm så tjälen håller sig borta. Det kanske skulle kunna gå att sprida ut tomatodlingen litegrann under vår till höst? I vart fall i växthuset. Machésallad var ett bra tips. Tack! Ser nu att machésallad och vintersallad är samma sak!
  15. @morgonsol Receptet kommer från @SGK: Jag tänkte använda aronia samt röda och gröna krusbär i det receptet. Ajvar och Birgittas inläggning var riktigt bra tips för auberginefrukterna. Tack! Man kan också göra väldigt god likör på aronia men det krävs socker enligt min erfarenhet tyvärr. Det finns en hel del recept på nätet.
×
×
  • Skapa nytt...