Kahavia

Medlem
 • Innehållsantal

  269
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  2

Kahavia vann senast 9 Januari

Kahavia hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

561 Enastående

Om Kahavia

 • Rank
  Stammis

Contact Methods

 • Website URL
  http://getpocket.com/@MrKahavia

Profile Information

 • Gender
  Not Telling

Senaste besökare till profilen

511 profilvisningar
 1. Är det konstigt att jag famlar i mörkret runt min bäste vän? Nej, det är inte alls konstigt. Och jag tror vi famlar när vi försöker hjälpa men vi gör vårt bästa. Om det handlar om lust, melankoli, eventuellt livslust så kanske man måste börja arbeta med problemet på något annat plan än kost?
 2. Det påminner mig om min mammas situation efter fars bortgång. Hon försökte en tid att göra riktig mat men allteftersom blev det allt torftigare. Efter en tid kom demens och demensboende. Jag var själv mycket omedveten om kost på den tiden och visste tyvärr inte att hjälpa, eventuellt såg jag inte heller problemet (det har gått många år). Hon var duktig på att laga mat i vår familj och dessutom kunnig. Hennes grundproblem blev, tror jag, ensamheten. Kanske försvann lusten att anstränga sig i matlagningen? Melankoli som Gemma föreslog?
 3. Ok, det skulle kunna tyda på att det inte föreligger någon generell vägran att äta nödvändiga livsmedel? Jag kan se ett stort antal orsaker till att det inte fungerar hemma (Lättja, ekonomi, okunskap i matlagningskonsten, mental spärr av något slag). Är personen ensamstående?
 4. Det gjorde du visserligen inte men du nämnde diet och kost och vi är ju på ett LCHF-forum 😉 Är det uteslutet att låta en bättre kost tala för sig själv genom att helt enkelt bjuda på den utan ytterligare ord eller skulle det avböjas? Du har kanske redan testat det då ni är mycket nära bekanta?
 5. Jag blev förvirrad. Jag trodde texten nedan syftade på komponenter i LCHF - som inte äts?
 6. Vilka är dessa viktiga komponenter? Ok, jag känner igen detta men från andra ämnesområden.
 7. Jag blev själv övertygad att testa då min sambo ville testa. För mig blev det då lite av en praktisk fråga. Enklare att göra en lunch och en middag än två av varje 🙂 Dessutom hade jag själv viss övervikt! Sedan upptäckte jag alla andra fördelar och resten är historia, tio år lång sådan dessutom. Det hör till saken att hennes far nyligen fått diabetes och uppmuntrats att testa av henne. Han kunde minska sin medicinering kraftigt! Att övertala andra, utanför familjen, är svårt tycker jag men tror att det kanske mest handlar om förtroende och hur man uttrycker sig. Jag tror problemet ligger i att läkare, dietister, kostforskare, idrottare, livsmedelsorganisationer, livsmedelsföretag, journalister, tyckare, vof:are, livstilare, bloggkommentariat och säker en massa andra, gemensamt lyckats skapa en nu allmänt känd skepsis kring LCHF och liknande "fettdieter". Inte minst har de lyckats med detta genom att dela ut en nidbild av vad LCHF är. En nidbild som blir ytterligt lätt att angripa eftersom den är konstruerad för just detta syfte. Dessutom har folk, av ovanstående klientel, i snart två generationer lärt sig att försvara den kost som i sinom tid kommer att göra dem sjuka. Denna, förlåt, barocka komedi fortsätter ända in på palliativ avdelning då det sedan länge saknats något att förlora på annat vägval. Samtidigt som detta skrivs går den allmänna vården på knäna (se t ex sjukhusen i Stockholm) pga kostnadsökningar som inte kan betalas eftersom ingen heller vill acceptera högre skatteuttag eller alternativt en kostrevolution som - och vi VET redan detta - skulle minska antalet sjuka så samhället haft bättre råd till annat! Förlåt, det blev lite politiskt men jag kunde inte annat. Detta är för viktigt för att censurera bort viktiga ingredienser.
 8. Kahavia

  Blodfetter

  Jag antar att jag sökte en bekräftelse på att jag iom LCHF I tio år och avsaknad av högt blodtryck kunde vara säker på att jag inte led av ateroskleros trots högt LDL. 🙂 Men det kanske är en alltför förenklad bild? 😐 Min APO-kvot var senast (februari 2019) en smula högt dessutom. Nytt prov ska tas inom kort. Jag hör hur allt fler av mina jämnåriga (55-60) kollegor drabbats av högt blodtryck. De flesta verkar skylla på stress och det kan det förstås handla om men kanske inte enbart? De äter inte LCHF, för det kleggar ju igen kärlen...
 9. Kahavia

  Blodfetter

  En liten parentes: hur relaterar egentligen högt blodtryck till detta? Som en obotlig tekniker tänker jag att en pågående kärlförträngning borde leda till högre blodtryck, alltså vara ett symptom på ateroskleros (större motstånd = högre tryck), men är det så det ligger till i verkligheten?
 10. Varifrån hämtas den uppgiften?
 11. Kahavia

  Blodfetter

  Jag stöter ofta på uppgiften att det är högt blodsocker i sig självt som orsakar informationen. Är det det du menar med Glyc-LDL?
 12. Kahavia

  Blodfetter

  Blodkollen var nytt för mig. Tack för tipset! Kul som du skriver att det finns möjligheter att själv testa sig. Utan att behöva be om lov från ens snåla vårdcentral 🦊
 13. Kahavia

  Blodfetter

  Jag tog XL-testet i februari förra året men överväger starkt att ta XL Plus denna gång. Priset till trots.
 14. Kahavia

  Blodfetter

  En patentes: Jag läser hos Werlabs att de nu erbjuder ett utökat provpaket, Hälsokontroll XL Plus, med bland annat en hs-CRP (högkänsligt CRP) förutom vanligt CRP. De skriver att med hs-CRP kan den låggradiga inflamation som kan leda till ateroskleros upptäckas. Vad tror ni om detta? Erfarenheter?
 15. Här kan man ladda ned Riksrevisionens rapport i sin helhet: https://www.riksrevisionen.se/sv/rapporter/Rapporter/EFF/2016/Sakra-och-effektiva-lakemedel--hur-hanterar-staten-lakemedelsindustrins-inflytande/ Vi får inte glömma att Dagens Nyheter bara dagar efter att Riksrevisionen släppte sin rapport började släppa artiklar om “oegentligheter” inom myndigheten. Tillfället var förmodligen mycket väl valt i syfte att överskugga rapporten. Regeringen fick därmed en kris att hantera och den fick direkt större nyhetsvärde än rapporten i media. Redan då var det ju högst populärt bland läsarna att avslöja myndigheter med brallorna nere. Något som här utnyttjades till max. August 5, 2016. Detta har avslöjats i DN:s artiklar om Riksrevisionen (betallänk) http://www.dn.se/nyheter/sverige/detta-har-avslojats-i-dns-artiklar-om-riksrevisionen/ http://www.dagensarena.se/innehall/riksrevisionen-vinstjagande-lakemedelsjattar-har-for-stort-inflytande/ Kanske kan det vara relevant för denna diskussion att Dagens Nyheter ingick i en koncern med intressen inom läkemedelsindustrin.