Gå till innehåll

Tobbebobbe

Medlem
 • Innehållsantal

  16
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

10 Neutral

Om Tobbebobbe

 • Rank

 1. Nu är det snart midsommar och matjesill är ju faktiskt väldigt gott! Hur gör ni kring midsommar? Abba uppger att deras matjesill innehåller 16g kolhydrater per 100g om man inte räknar med lagen. Det blir lätt en del. Potatisen kan man såklart skippa och ta lite broccoli istället.
 2. Är du säker på att riktig surkål? Alltså mjölksyrajäst vitkål? Jag vet att det förekommer fuskvarianter som består av vitkål med nåt surt tillsatt. Då får man inte de hälsofördelarna som mjölksyrajäsningen ger.
 3. Jag pratade med min mamma om detta. Hon brukar inte ha något socker alls i sina inläggningar. Men hon utgår ju från köpt saltsill och den innehåller väl alltid socker? Socker fungerar ju som ett konserveringsmedel i det fallet. Frågan är dock hur mycket socker som går in i själva sillen? Lagen sköljs ju bort. I vilket fall som helst är sill för gott för att inte ätas åtminstone vid jul och påsk. Men numera tycker jag att de köpta inläggningarna smakar på tok för sötsliskigt. Och vissa av dem innehåller sötningsmedel vilket jag anser är ett större gift än socker!
 4. KRAV- och ekologiskt kött skulle inte existera om det vore för djurrättsgrupperna. Enligt dem är ju all köttproduktion fel. LCHF-rörelsen är ganska ny och oorganiserad. Visst finns det hemsidor och forum som detta där LCHF-folk samlas men det handlar inte om en homogen grupp politiskt sett såsom veganiströrelsen till en större del är. Du måste förstå att för de flesta som äter LCHF är det hälsoförbättringarna som är grunden. Men sen ser man ändå mycket kopplingar mellan LCHF och den rörelse som söker naturliga råvaror från lokala bönder. Och där tror jag att det rör på sig ganska fris
 5. Det finns goda möjligheter för LCHFare att äta sig mätta genom att välja rätt saker från julbordet. Själv tycker jag däremot att om man bjuder hem andra som inte äter LCHF kan man gott se till att ha bröd, janson, julmust osv. Om man tvunget ska tänka egoistiskt kan man se det som att man ökar sina chanser att få mat man vill ha när de sedan bjuder tillbaka. I min familj har vi aldrig haft potatis på julbordet som jag har förstått att vissa har. Istället har vi flera sorters kål. Rödkål, brunkål och det bästa av allt: Långkål. Hemgjord leverpastej är heller aldrig fel. Men jag tycker
 6. Ja, det är bättre att glädjas än att bli arg. Mai-Lis är väl bara nåt år från pensionen? Vem finns det att ta över hennes position som LCHF-antagonist?
 7. Hur lång tid tar det ungefär för den att bli klar?
 8. Nu är det så att jag kan få tag på opastöriserad och oseparerad mjölk. Jag vill köpa lite och försöka göra äkta filbunke, något som jag aldrig har ätit. Vet någon hur jag ska göra? På nätet hittar jag bara fuskvarianter på pastöriserad mjölk som behöver tillsatt filmjölk för att komma igång. Men det bör väl bara vara att låta den oseparerade mjölken i rumstemperatur? Ha lock på eller en ren handduk?
 9. Ja, tidigare har hon väl mest utmärkt sig för att ha socker och choklad i det mesta?
 10. Ju mer jag tänker på det desto mer irriterad blir jag av livsmedelsverkets inställning. Visst, jag förstår att det är deras uppgift att se till att konsumenter inte blir sjuka av livsmedel. Men om man ser det som statens uppgift att skydda oss från oss själva i alla lägen blir det orimligt. Se till så att de som säljer opastöriserad mjölk måste informera om riskerna vid varje försäljning istället och låt folk själva bestämma vilka risker de är beredda att ta. Vissa blir sjuka efter att ha plockat fel svampar i skogen, ska vi förbjuda svampplockning?
 11. Och de som lagar mat eller bakar med den opastöriserade mjölken då? De upphettar den ju själva så att de inte utsätts för risker, varför ska inte de få fortsätta att köpa opastöriserad mjölk direkt av bonden? Bönderna har det väldigt tufft i Sverige idag. Gårdsförsäljning har blivit en lösning för en del och det innebär ett förbättrat utbud av kvalitetsprodukter från konsumenterna.
 12. Ja, mjölksyrabakterierna bryter ner kolhydrater till socker som de sedan äter upp som energi. Jag glömde frågan som jag tänkte komma med i mitt förra inlägg: Vet någon HUR MYCKET kolhydratinnehållet kan tänkas sänkas, på ett ungefär? Jag har sett tyska burkar med syrade rödbetor där de uppges innehålla 3g kolhydrater per 100g. Från ca 7g för färska rödbetor, vilket innebär mer än en halvering. Men det hade varit intressant att få en lite mer vetenskaplig förklaring.
 13. Med LCHF skiljer man inte mellan långsamma och snabba kolhydrater, alltså är quinoa absolut inte tillåtet.
 14. I vilket fall som helst är det ett kul pyssel och spännande att gå och titta till burkarna och vänta på resultatet. Jag ser främst två anledningar till att mjölksyra grönsaker: 1. Nyttiga bakterier som är bra för mage och tarm 2. Sänka kolhydratinnehållet så att man kan äta vissa rotfrukter som annars inte är helt okej på LCHF, som morötter och kankse framförallt rödbetor som jag älskar. Köttbullar med rödbetssallad och lite rostad lök är en höjdare, och det hoppas jag kunna äta om ca en vecka!
×
×
 • Skapa nytt...