Jump to content

smarkebo

Medlem
 • Posts

  73
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

589 profile views

smarkebo's Achievements

Stammis

Stammis (3/7)

47

Reputation

 1. En vän till mig i Norge har stora problem med sin önskade viktnedgång. Hon är 58 år och 179 cm och väger nu 97 kg och vill till varje pris minska 15 kg. För 4 år sedan rekommenderade jag henne att prova LCHF och det gjorde hon. Då gick hon raskt ned de önskade kilona. Sedan har hon under inflytande från sina barn m fl (de lär sig i skolan att ”lavkarbo” är farligt) i perioder ätit helt annan kost, ibland rent av HCHF (high carb, high fat), vilket sällan är någon bra kombo. I höstas började hon tycka att vikten var i hög grad i behov av åtgärd. Då deltog hon i en kurs inom Grete Rodhe (norsk kaloribantarguru) Där gick hon ner ett par kg men orkade inte med det särskilt länge. Så gick hon tillbaka till LCHF och har nu ätit ganska bra och utan nämnvärda avsteg i tre veckor. Går inte ner ett gram. Snarare upp några gram och börjar därför tveka och pratar om Rodhe igen. Det hon äter är tämligen strikt och dessutom ganska lite. Hon har ingen större aptit. Hon har svårt att komma på vad hon ska laga för mat. Kanske någon form av näringsberäknad kostplan kunde hjälpa? Var finner man sådana? Visst. ”Ha tålamod” ”Det lossnar så småningom”. Det är lätt att säga men svårare att ta till sig. För fyra år sedan gick det så lätt och snabbt.
 2. Min omgivning (främst min fru) uttrycker ständigt oro över min imposanta kulmage. ”Precis den där sortens mage är livsfarligt på gubbar i din ålder” Jag är 61. Problemet är att den inte alls har låtit sig påverkas av kosten. Allt annat fett på kroppen försvann på det första halvåret med LCHF, men magen biter sig kvar även nu, 9,5 år senare hur strikt LCHF jag än äter. Men mitt blodsocker ligger på 4,8 så jag undrar hur farligt är det egentligen med kulmage om man har bra blodsocker?
 3. smarkebo

  Fettprocent

  Tack för svar. Det bekräftar ju min skepsis gentemot testresultatet. Herbalife har tydligen egna referensvärden i akt och mening att skrämma upp folk så de får sälja sina ”Shakes” med 40% kolhydrater. Mina 15% fett är ju tydligen mitt i intervallet för normal. Alltså inte alls skrämmande. Och det får jag ju vara rätt nöjd med i och med att jag har kulmage och därmed hade fruktat viss förhöjning. Alla säger ju att kulmage är livsfarligt, särskilt på män i min ålder. Men jag hoppas på att det inte är kulmagen i sig som är farlig, utan att det i normala fall medför förhöjd fettprocent, och att jag som LCHF-ätare smiter undan det. Kan det ligga något i det?
 4. smarkebo

  Fettprocent

  Jag var nyss på mitt gym. Gymägarens fru har en lokal på samma ställe. Hon sysslar med Herbalife och har en stor skylt som erbjuder gratis kroppsscanning. Jag tyckte att det kunde man ju göra om det är gratis. Det var framför allt fettprocent jag var intresserad av att få reda på. Och det värdet lät riktigt alarmerande. Hon sa att allt under 4 är bra. Över 6 måste åtgärdas. Jag hade 15. Nu är min fråga om sådant är pålitligt. Vet ju inte alls om en sån där scanner som ser ut som en avancerad badrumsvåg kan säga något alls. Och när hela grejen sker inom ramen för högkolhydratsteoretiker så känns det inte särskilt pålitligt. Men det är ju möjligt att scannern kan säga något värdefullt ändå. Som det är nu säger min våg att jag väger 93 kg men den där scannern sa 95. Jag är 183 cm, så jag är definitivt överviktig. Efter 9 år med LCHF. Jag är (på lördag) 61 år gammal. Jag har just inlett en lite striktare period för att komma ner i vikt, helst till 83 kg, där jag var för tre år sedan. Men en fettprocent på 15 känns inte alls kul. Måste jag oroa mig?
 5. Enligt min erfarenhet brukar jordnötter oftast uppges ha cirka 12-14% kolhydrater (Ja, jag vet att man skriver ”g per 100g” men det är ju precis samma sak. Viktprocent) Finns det överhuvud taget någon möjlighet att detta kan stämma, som ”Snack Foods” skriver? 5%? Eller är det för bra för att vara sant?
 6. I en norsk lavkarbogrupp på Facebook skriver någon som låter påläst att Bregott (norsk ”Bremykt”) är onyttigt eftersom rapsolja skulle vara direkt skadligt. Åsikter om detta? ”Rapsolje i naturlig form er giftig for mennesker og dyr på grunn av erukasyre, så har man problematikken rundt hvordan de svært skjøre flerumettede fettsyrer kan være negativ for organismen. De overeksponerte vegetabilske oljene oksiderer veldig lett, er betennelsesfremmende, inneholder altfor mye omega 6, antibeitestoffer og østrogenlignende stoffer Det største problemet med vegetabilske oljer som er hardt raffinert (som maisolje, soyaolje, rapsolje), er at de flerumettede fettsyrene som finnes er ustabil på grunn av varme, lys og trykk. Dette fører til at fettsyrene oksideres, som igjen fører til frie radikaler i kroppen når du inntar fettsyrene. Sluttresultatet av inntaket er at du kan få flere betennelser i kroppen. Dette kan skade cellemembraner som kan føre til hjertesykdommer, vektøkning og andre farlige sykdommer. En del av omega-3 fettsyrene blir omdannet til ugunstige transfettsyrer etter at den blir utsatt for raffinering. Forskere fra “University of Florida at Gainesville” fant at nivåene av transfett kunne være opptil 4,6% i vanlige rapsoljer du får kjøpt i butikken. Veien rapsolje er produsert på er problematisk. Det innebærer høy temperatur mekanisk pressing med et oppløsningsmiddel-ekstrakt, som oftest heksan. Heksan er fremstilt fra råolje, og har vært knyttet til nervelidelser. I tillegg er rapsolje bleket, degummed, deodorert og raffinert ved høye temperaturer som kan endre omega-3-innhold og øke transfett. Erukasyre som er giftig for mennesker og dyr har vist seg å føre til hjerte lesjoner, samt skape problemer i vekst og utvikling av ulike organer. Mens nivåer av erukasyre og andre langkjedede fettsyrer er blitt redusert i rapsolje, er disse fettsyrene fortsatt til stede.”
 7. Lite oklart om han menade på grund av kreatinin eller Kolesterol. I vilket fall tänker jag inte vara lydig.
 8. Kan tillägga att jag idag fick reda på en norsk kreatininrekommendation. De säger max 125. Så enligt den är det ok.
 9. Jag har ätit LCHF i sju år, oftast ganska liberalt. Det senaste året kanske lite för liberalt. Idag var jag på vårdcentralen och pratade med läkaren om provsvaren. Allt var bra utom Kreatinin, som var för högt (5,5) och P LDL kol som var en aning för högt (118), tyckte han. Det detta föranleder menar han är att jag ska dra ner märkbart på fettintag. (Haha, tror inte det) Kommentarer? Kan något vara ett problem, och vad göra i så fall?
 10. Du skulle inte kunna kopiera ut texten och visa här?
 11. Aftonbladet skriver om bröd som ska sänka blodsockret. Jag kan inte läsa närmare om saken eftersom jag inte har Aftonbladet Plus. Är det någon som läst och kan referera? Jag förhåller mig mycket skeptiskt ända till jag hör något övertygande om att det skulle vara bra. http://www.aftonbladet.se/halsa/article23435901.ab/promo
 12. Jag har fått en motreaktion från en LCHF-motståndare att LCHF skulle ge en massa biverkningar, och en länk till något som heter news-medical.net. Jag känner inte igen någon av dessa biverkningar, vare sig från egen erfarenhet eller från diskussioner i LCHF-grupper. Någon som har något att tillföra? Eller är det någon som vet vad news-medical.net är för något? Det ägs av AZoM.com. http://www.news-medical.net/health/Ketogenic-Diet-Side-Effects.aspx
 13. Någonting hände nog under mitt LCHF-uppehåll tror jag. Precis innan semestern vägde jag 84,2 kg. Men det hade krävts ett par månaders kamp med strikt LCHF kombinerat med periodisk fasta 16-8 för att ta de sista 3 kilona. Innan dess hade jag alltså stått still i flera år. Under semestern gick jag upp 4 kg på tre veckor. Öl (i viss mån) och tyska glasscaféer när vi var i Tyskland och baguetter och croissant till frukost när vi var i Frankrike. Nu efter semestern har jag givetvis återgått till LCHF, men inte så förfärligt strikt. Tänkte att det är bäst att mjukstarta. På drygt en vecka gick jag ned till 84,4 utan någon ansträngning alls, och utan PF. Att det gick så mycket lättare den här gången misstänker jag beror på omstarten. Nu gäller det bara att starta om det strikta igen.
 14. Zepp: Ja, det finns säkert saker jag kan göra kvar. Men jag tycker ju det känns som om jag provat allt under de här åren; Testat att skippa mejeriprodukter (utan effekt) blivit helnykterist efter att ha varit mycket sparsam med alkohol (utan effekt), tränat idiothårt (utan effekt). Efter ett halvår från starten 2010 hade jag gått ned 15 kg. Sedan stod jag still i 4,5 år. Då började jag äta efter Skaldemans striktaste diet, den för +50 kg, och i kombination med periodisk fasta 16:8. Då gick jag ned 3 kg till. Så blev det stopp igen, 1-2 kg över vad som klassas som normalvikt. Då var vi framme i augusti och jag drog på semester med hustrun. Då tog jag en medveten paus från LCHF. Den första paus jag någonsin gjort. Jag hade nämligen hört från flera personer att paus och återstart i vissa fall kan få igång viktnedgången igen. Nu efter semestern kan jag konstatera att jag under tre veckor som kolhydratätare gått upp fyra kg. Inte så farligt som jag fruktat. Nu håller jag på att starta om. Efter fyra dagar på än så länge ganska liberal LCHF har jag gått ner två kg. Xiro: Jag har visserligen ett ganska stressigt jobb, men jag tror att jag de senaste åren lärt mig hantera det mycket bättre. Jag låter mig inte stressas längre. Kaffe dricker jag kanske en kopp i veckan. Sömnen tror jag att jag sköter föredömligt. 7-8 timmar per natt, om än vid mycket olika tider beroende på jobbet. Erik2: Jag tror att det mesta av fettet sitter submuskulärt. Det känns inte som om det är så mycket mer än huden som går att nypa ihop utanpå. Jag bifogar en bild av kulan. Jag tycker att det är märkligt att det ska vara sådan skillnad. En del fettdepåer bara rann iväg direkt, men kulan är i princip helt opåverkad. Kan tillägga att jag är 57 år. Det kanske kan vara relevant.
 15. Jag har ätit LCHF i över fem år men har ännu inte riktigt nått ner tillmålvikten, trots att det bara var knappt 20 kg övervikt jag började med. Jag hade en platå på 4,5 år. Nu före semestern i augusti/september var jag ett enda kilo från vad som skulle klassas som normalvikt. Men nu gäller det frågan om kulmagens farlighet. Trots långsam, men relativt lyckosam viktnedgång har inte kulmagen försvunnit. Alla andra fettlager är borta. Men inte kulan. Min fru anmäler stor oro efter att ha tittat på ett medicinskt TV-program på tysk TV (som är fast i fettskräcken). De säger förstås att kulmage är mycket livsfarligt. Jag svarar att jag tror inte det är särskilt farligt längre eftersom jag har fått ordning på det metabola systemet och har bra värden på allt. Jag misstänker alltså att kulmage är en stark varningssignal, men bara under förutsättning att man är kolhydratsätare. Är det så? Eller har TV-programmet och min fru rätt?
×
×
 • Create New...