Gå till innehåll

smarkebo

Medlem
 • Innehållsantal

  72
 • Gick med

 • Besökte senast

Allt postat av smarkebo

 1. smarkebo

  Farlig magfetma

  Min omgivning (främst min fru) uttrycker ständigt oro över min imposanta kulmage. ”Precis den där sortens mage är livsfarligt på gubbar i din ålder” Jag är 61. Problemet är att den inte alls har låtit sig påverkas av kosten. Allt annat fett på kroppen försvann på det första halvåret med LCHF, men magen biter sig kvar även nu, 9,5 år senare hur strikt LCHF jag än äter. Men mitt blodsocker ligger på 4,8 så jag undrar hur farligt är det egentligen med kulmage om man har bra blodsocker?
 2. smarkebo

  Fettprocent

  Tack för svar. Det bekräftar ju min skepsis gentemot testresultatet. Herbalife har tydligen egna referensvärden i akt och mening att skrämma upp folk så de får sälja sina ”Shakes” med 40% kolhydrater. Mina 15% fett är ju tydligen mitt i intervallet för normal. Alltså inte alls skrämmande. Och det får jag ju vara rätt nöjd med i och med att jag har kulmage och därmed hade fruktat viss förhöjning. Alla säger ju att kulmage är livsfarligt, särskilt på män i min ålder. Men jag hoppas på att det inte är kulmagen i sig som är farlig, utan att det i normala fall medför förhöjd fettprocent, och att jag som LCHF-ätare smiter undan det. Kan det ligga något i det?
 3. smarkebo

  Fettprocent

  Jag var nyss på mitt gym. Gymägarens fru har en lokal på samma ställe. Hon sysslar med Herbalife och har en stor skylt som erbjuder gratis kroppsscanning. Jag tyckte att det kunde man ju göra om det är gratis. Det var framför allt fettprocent jag var intresserad av att få reda på. Och det värdet lät riktigt alarmerande. Hon sa att allt under 4 är bra. Över 6 måste åtgärdas. Jag hade 15. Nu är min fråga om sådant är pålitligt. Vet ju inte alls om en sån där scanner som ser ut som en avancerad badrumsvåg kan säga något alls. Och när hela grejen sker inom ramen för högkolhydratsteoretiker så känns det inte särskilt pålitligt. Men det är ju möjligt att scannern kan säga något värdefullt ändå. Som det är nu säger min våg att jag väger 93 kg men den där scannern sa 95. Jag är 183 cm, så jag är definitivt överviktig. Efter 9 år med LCHF. Jag är (på lördag) 61 år gammal. Jag har just inlett en lite striktare period för att komma ner i vikt, helst till 83 kg, där jag var för tre år sedan. Men en fettprocent på 15 känns inte alls kul. Måste jag oroa mig?
 4. Enligt min erfarenhet brukar jordnötter oftast uppges ha cirka 12-14% kolhydrater (Ja, jag vet att man skriver ”g per 100g” men det är ju precis samma sak. Viktprocent) Finns det överhuvud taget någon möjlighet att detta kan stämma, som ”Snack Foods” skriver? 5%? Eller är det för bra för att vara sant?
 5. I en norsk lavkarbogrupp på Facebook skriver någon som låter påläst att Bregott (norsk ”Bremykt”) är onyttigt eftersom rapsolja skulle vara direkt skadligt. Åsikter om detta? ”Rapsolje i naturlig form er giftig for mennesker og dyr på grunn av erukasyre, så har man problematikken rundt hvordan de svært skjøre flerumettede fettsyrer kan være negativ for organismen. De overeksponerte vegetabilske oljene oksiderer veldig lett, er betennelsesfremmende, inneholder altfor mye omega 6, antibeitestoffer og østrogenlignende stoffer Det største problemet med vegetabilske oljer som er hardt raffinert (som maisolje, soyaolje, rapsolje), er at de flerumettede fettsyrene som finnes er ustabil på grunn av varme, lys og trykk. Dette fører til at fettsyrene oksideres, som igjen fører til frie radikaler i kroppen når du inntar fettsyrene. Sluttresultatet av inntaket er at du kan få flere betennelser i kroppen. Dette kan skade cellemembraner som kan føre til hjertesykdommer, vektøkning og andre farlige sykdommer. En del av omega-3 fettsyrene blir omdannet til ugunstige transfettsyrer etter at den blir utsatt for raffinering. Forskere fra “University of Florida at Gainesville” fant at nivåene av transfett kunne være opptil 4,6% i vanlige rapsoljer du får kjøpt i butikken. Veien rapsolje er produsert på er problematisk. Det innebærer høy temperatur mekanisk pressing med et oppløsningsmiddel-ekstrakt, som oftest heksan. Heksan er fremstilt fra råolje, og har vært knyttet til nervelidelser. I tillegg er rapsolje bleket, degummed, deodorert og raffinert ved høye temperaturer som kan endre omega-3-innhold og øke transfett. Erukasyre som er giftig for mennesker og dyr har vist seg å føre til hjerte lesjoner, samt skape problemer i vekst og utvikling av ulike organer. Mens nivåer av erukasyre og andre langkjedede fettsyrer er blitt redusert i rapsolje, er disse fettsyrene fortsatt til stede.”
 6. Lite oklart om han menade på grund av kreatinin eller Kolesterol. I vilket fall tänker jag inte vara lydig.
 7. Kan tillägga att jag idag fick reda på en norsk kreatininrekommendation. De säger max 125. Så enligt den är det ok.
 8. Jag har ätit LCHF i sju år, oftast ganska liberalt. Det senaste året kanske lite för liberalt. Idag var jag på vårdcentralen och pratade med läkaren om provsvaren. Allt var bra utom Kreatinin, som var för högt (5,5) och P LDL kol som var en aning för högt (118), tyckte han. Det detta föranleder menar han är att jag ska dra ner märkbart på fettintag. (Haha, tror inte det) Kommentarer? Kan något vara ett problem, och vad göra i så fall?
 9. Du skulle inte kunna kopiera ut texten och visa här?
 10. Aftonbladet skriver om bröd som ska sänka blodsockret. Jag kan inte läsa närmare om saken eftersom jag inte har Aftonbladet Plus. Är det någon som läst och kan referera? Jag förhåller mig mycket skeptiskt ända till jag hör något övertygande om att det skulle vara bra. http://www.aftonbladet.se/halsa/article23435901.ab/promo
 11. Jag har fått en motreaktion från en LCHF-motståndare att LCHF skulle ge en massa biverkningar, och en länk till något som heter news-medical.net. Jag känner inte igen någon av dessa biverkningar, vare sig från egen erfarenhet eller från diskussioner i LCHF-grupper. Någon som har något att tillföra? Eller är det någon som vet vad news-medical.net är för något? Det ägs av AZoM.com. http://www.news-medical.net/health/Ketogenic-Diet-Side-Effects.aspx
 12. Hehe. Min generella temperatur i magen är ganska sannolikt som hos andra människor. Men jag vet inte om den fläckvis kan överskrida den temperaturen just när teet kommer ner. Jag vet inte om dess temperatur håller sig så långt som ner i magen.
 13. Har nu börjat inta resistent stärkelse. (För den som inte vet vad det är, se: http://www.kostdoktorn.se/ar-potatismjol-lchf-om-resistent-starkelse) Jag tänkte att det blir lätt och smidigt att ta om jag rör ut det i min ryska jogurt på morgonen. Men sedan kom jag på att jag dricker te också. Kan det finnas risk att teet värmer upp potatismjölet i magen även om jag inte dricker det exakt samtidigt med jogurten? Då kanske det finns risk att det inte är resistent längre, tänkte jag. Åsikter?
 14. På nittiotalet födde jag upp Skånska Blommehöns i Tullinge. Ett tag hade vi lämpligt nog en slovakisk au pair-flicka som hemma i Tatrabergen alltid hade hållit i ankslakten. Hennes uppgift var solklar när tuppkycklingarna skulle reduceras.
 15. Det verkar vara svårt med just den beskrivningen. Antingen allmänna LCHF-böcker som Matrevolutionen eller Ett sötare blod (har båda) eller också böcker om bra mat, men inte just LCHF. Just bra mat ur LCHF-synvinkel utan att vara kokbok verkar vara svårt. Jag hade hoppats på Skaldeman. Har inte läst något av honom. Har han inte skrivit något åt det hållet?
 16. Jag har en 22-årig son som är i princip utflyttad. Han har glädjande nog till sin födelsedag önskat sig en "Bok om mat och råvaror som är bra att äta för LCHF:are (inte kokbok). Det gläder naturligtvis mig att han visar intresse för LCHF och hälsa. Men vad rekommenderar ni för bok till det önskemålet?
 17. Restaurangen på Bye Camping mellan Timrå och Härnösand har börjat med LCHF-mat. Bye Camping mellan Timrå och Härnösand, precis vid E4:an. Erbjuder lchf-vänlig mat, mackor och bakverk m.m
 18. Måste dela med mig av ett bra recept. Madelene Carlsson hittade på dessa härom morgonen och la ut receptet på LCHF-kampen 2013 på Facebook. Det är det LCHF-bröd som är mest likt vanligt bröd av de jag testat. Går väldigt fort. Ingredienser, Madelenes småfrallor: 1/2 dl pofiber 1/2 msk fiberhusk 2 dl riven ost lite salt 2 ägg Vispa ihop och klicka ut på plåt och in i ugnen 220° 10 min Variation: Fibrex I stället för pofiber. Grövre. Testa med olika ostsorter, men undvik "Pizzamix" och andra rivna sorter som inte heter "ost", för de har mycket mer kh. Pofiber har 12 vikt-% kolhydrater men väger inte mycket. Om man gör fyra bullar av den här degen så innehåller varje bulle 0,84 g kolhydrater, förutsatt att man har kh-fri riven ost. Fibrex har lite mindre kh.
 19. Det var ju inga nyheter direkt. Det skulle väl vilken toppanställd som helst på Livsmedelsverket kunnat skriva under på? Eller Paolo Roberto? Den vanliga gamla ramsan. Det är ju fortfarande detta som är den vanligen rådande uppfattningen.
 20. När jag läser detta inser jag att jag måste vara ganska lyckligt lottad. Ingen i min omgivning hånar mig för att jag följer LCHF-principer och ingen försöker hindra det. Till och med mina föräldrar (över 80) är intresserade och vill egentligen själva testa det, men får inte till det riktigt. De kan inte lära om och tycker nog att det inte är lönt, så sent i livet. Ingen av mina släktingar och ingen av mina kollegor eller vänner har kommenterat på något dumt sätt. Vissa visar ett försiktigt intresse. Vad gäller din strategi, Malin, kan det vara möjligt att prata med barnen i förväg och påminna dem om hur ont i magen de fick förra gången? Förklara att det inte bara är ont i magen för stunden, utan att det skadar kroppen på lång sikt också. Men de kan avstå. Förklara vad som är farligt. Få dem att inte vilja ha det. Men det förutsätter ju att de är mogna för det. Skicka med egna kakor och sätt upp ett max antal godistillfällen (och då med godis som du skickat med, kanske hemgjort LCHF-vänligt).
 21. De senaste veckorna, eller kanske månaderna har jag plågats av en tilltagande dålig smak i munnen. Det är som om en sork har legat och dött under tungan. Men omställningssvårigheter borde det inte vara. Det kommer två år för sent för det. Jag har sökt i forumet men inte hittat något om detta. Någon som vet vad det beror på eller framför allt vad man kan göra åt det?
 22. En 55-årig kompis (som inte äter LCHF men heller inte direkt högkolhydrat) har varit på hälsokoll hos företagssköterskan. Hon konstaterade förhöjt dåligt kolesterol, LDL. Detta ansåg hon berodde på den ost han dagligen äter. Två ostmackor varje morgon. Det ställer han sig ytterst tvivlande till. Så han måste sluta med ost, tycker hon. Han lutar åt att det är trams, men eftersom det faktiskt inte bara var totalkolesterolet, utan just LDL så känns det inte heller bekvämt att bara strunta i det. Någon som har åsikter om detta? De värden han fått var: P/S-Apolipoproteiner A-1 var 1,59 g/l (ska vara >1,15). P/S-Apolipoprotein B var 1,32 g/l (ska vara <1,20). Kvot APOB/APOA1 var 0,8 (ska vara <0,9). Dessa siffror säger inte oss något, men det finns säkert andra här som läser det lätt som en klartext. Stefan
 23. OK. Ska försöka skaffa en mätare. Undersökningen som visade förhöjt blodtryck var mer än en vecka innan flytten. Och flytten var ingen riktig flytt, utan bara omflyttning av husvagn från en jobbstationering till en annan. Och som jag skrev i första posten så hade jag nog ätit klart mer kolhydrater när jag var hemma än vad jag gör när jag är på jobbet i Norge.
 24. Jag var knappast spänd inför läkarundersökningen. Det fanns inte i min värld att något skulle kunna vara fel. Har aldrig hänt förr. De har alltid pratat sig varma för hur bra allt ser ut. Och efter att jag börjat med LCHF trodde jag att t ex blodtrycket skulle fortsätta vara bra i all evighet.
×
×
 • Skapa nytt...