Effie

Medlem
 • Innehållsantal

  975
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  29

Effie vann senast 17 November

Effie hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

2 889 Enastående

Om Effie

 • Rank
  Gammal i gården
 • Födelsedag 1956-10-10

Profile Information

 • Gender
  Female
 • Location
  Göteborg
 • Interests
  Böcker, historia, resor, körsång, folkdans och squaredans, gå på opera och teater och bio, god mat, trevliga vänner, släktforskning, promenader...ja, hälsa i största allmänhet

Senaste besökare till profilen

515 profilvisningar
 1. Kloka ord av Anna Hallén

  Ja, det går väl bara att hålla med. Om folk börjar äta nyttigt kan väl aldrig skada någon. Och...vad tänkte jag tillägga här? Behöver något tilläggas? Tror inte det.
 2. Konspiration?

  Ja, det har väl ingen sagt emot. Vad jag påpekade var att även om det var en liten företeelse I början, så var den väldigt praktisk och användbar för de styrande. Lyd din överhet; klaga inte, protestera inte; du får din belöning I nästa liv. Jag tror inte någon konspirationsteori är användbar på samma sätt.
 3. Hjälp- det går inte bra

  Det där med mindre sömnbehov...hur gammal måste man bli för det?? Lika eländigt att komma upp, varje morgon :-( Hur går man och lägger sig tidigt? Nio? Och på vad sätt skulle 16:8 göra skillnad? Aldrig märkt. Jag får pröva att fasta några hela dagar efter jul och se hur det går. Det där med stress, ja. Bra stress är tillfällig (där är bussen! Spring! springa springa, göra slut på stresshormonerna genom muskelaktivitet. Jag hann! Lugn igen). Dålig stress är något ständigt fel, påslag av stresshormoner hela tiden...Den måste man göra något åt; svårt men nödvändigt.
 4. Gudiols teorier

  Jag har inte last den här debatten särskilt noga. Det jag uppfattade var ungefär att JG drar upp en ganska ointressant detalj I diskussionen (fettlever, utan resten av det metabola syndromet) och sager att den kan man få av att överäta; oavsett om det är fett eller socker. Att man inte överäter fett, men gärna socker, anser han ointressant, och oärligt att påpeka. Där tröttnade jag på att följa diskussionen; teoretiska hypotetiska fall lägger jag inte energy på. Edit: skulle väl uttryckt det "teoretiska hypotetiska fall som dessutom är irrelevanta lägger jag inte energy på."
 5. Misstänker att vi inte blir så sena att du missar sista tåget. Inte om vi börjar på eftermiddagen. Så långt är det ju inte från Linnéplatsen till Centralen. Fast man vet förstås aldrig; det är trevligt att tjôta med lchf-are. Jag fick några förslag på restauranger; jag har inte kollat upp dem, men när vi vet ungefär hur manga som är intresserade får vi väl förvarna någon av dem. Det är några intresserade på Facebook-gruppen LCHF Goteborg med omnejd. Och några här. Ska bli kul; det var länge sedan sist.
 6. Konspiration?

  Vad då galen idé som fick fäste? Den var väl väldigt praktisk för de styrande? Det var fullt medvetet, är jag helt övertygad om. I min citatsamling har jag "Vilken tur för de styrande att människorna inte tänker!"; sagt av en viss A.H. någon gang första halvan av förra seklet. Det är aktuellt även idag. Och har man inte en kyrka att hjälpa en med att inte tänka, som på 1300-talet, eller en Führer från trettiotalet, så finns det annat idag.
 7. Sanning eller myt

  Läste insändare I Metro idag; någon vegan som tyckte det var synd att de serverade kött till alla klyftiga Nobelprisvinnare vid Nobelmiddagen; borde ha varit någon "klimatsmartare". Och så kunde man plantera skog på all betesmarken istället, för att binda koldioxiden. Kan inte nån som kan och vet tillräckligt svara...
 8. halsbränna av kokosolja

  Äggmjölk uppför sig inte som ägg. Nu var det lääääänge sedan jag gjorde det (har inget alls I varken kaffe eller te numera), men jag har säkert värmt det I micron nån gång. Anledningen till att ägg exploderar I micron är formen (gäller även om man vill värma kokta ägg; jag vet. Däremot kan man ha särskilda plastformar för att koka ägg I micron - men det blir inte bra, tycker jag, så varför?). Alla kompakta runda saker (ägg, makrillfiléer, köttbitar) får någon konstig fördelning av varmt och kallt, eller vad det nu är. Det är därför de exploderar. Äggmjölk funkar som mjölk. Smakar mjölkliknande. Fast alla gillar det inte.
 9. Stanna i ketos

  Men B12-upptag hanger väl på nåt som kallas intrinsic factor (som jag inte vet vad det är). Har man brist på det hjälper det inte vad man äter, man tar inte upp B12 ändå. Om det hjälper med tillskott, eller om man behöver sprutor...det får någon annan reda ut. Jag håller bara tummarna att det funkar.
 10. Fantasyfantast? (med tanke på ditt nick :-) ) Hjärtklappning - jag har en känsla av att det hänger ihop med magnesium. Man får ju gärna brist på lite sånt i början, när man blir av med de första vattenkilona. Rosacea vågar jag inte uttala mig om, men det finns alldeles säkert trådar om det.
 11. Godmorgontråd?

  Extreme weather conditions säger mitt spel (det blåser lite, åtminstone i Göteborg)...men ja, det lockar till att gå lite extra, chansen att hitta några nya...
 12. Godmorgontråd?

  OK...tack för det tipset. Jag såg det i ett recept "som sötningsmedel" och var rädd för att det bara var ett annat sätt att få det jättesött...men är det mindre sött är det värt att testa.
 13. Godmorgontråd?

  Jag blev sugen på någon form av kola, när jag hittade en lakrits-och messmörskola på fb. Socker, glukos, messmör, grädde...och lite lakritsgranulat och salt. Kan man göra den utan så mycket socker? frågade jag. Det vet vi inte, testa och återkom fick jag till svar. Jag misstänker att sockret är en viktig del för kolans konsistens. Försöker läsa lchf-recept, men när jag hittar formuleringar som "är lika god som kola med socker" så drar jag öronen åt mig. Hade jag tyckt att vanlig kola, med socker, varit god, så hade jag ätit en. Jag frågar mig alltid: Är det värt det? Jag kan sluta efter en. Jag vill ju ha smakerna (gärna någon spännande), konsistensen, men med kanske en fjärdedel av sötsmaken (så får jag förmodligen ha dem för mig själv oxå...). Jag hittade recept på lchf-fudge: grädde smör och lite sötning, och där funderar jag på att testa messmör, för det var det jag tyckte var det intressanta med receptet. Men bara det blir nog lite menlöst? Så vad hittar man på för godis till jul, om man nu inte räknar skinkan och grisfötterna som godis?
 14. Jaa...jag är ju rätt person att ge goda råd...inte är jag bra på att göra allt perfekt själv...Men det jag har insett genom åren är: 1) Motivation är inget att satsa på. Du klarar inte detta med motivation, för den försvinner (som du har märkt), och om ditt goda liv bygger på den, så är det kört. Du måste ha vardagsvanor att lita till. 2) Träning... Hitta den träning som du tycker är kul, eller åtminstone star ut med; själv dansar jag. Planera in den, och acceptera inte avvikelser. Inte "ska jag ge mig ut och springa/gå till gymmet/ta ett yogapass när jag kommer hem?" utan "väskan är packad, nu går jag; när jag kommer hem ska jag...". En attityd, nödvändig för mig. 3) Maten ska vara vardag. Hitta mat du star ut med. Mjölmat och pommes frites är inte ätbart (nödvändig attityd). Behöver du variation? Hjälper det med fasta? Är avsteg en guldkant, eller fritt fall? Du måste hitta din väg. 4) Och som någon skrev ovan - är du värd att må bra? Är du värd att lyckas? (ja, jag funderar fortfarande på det, efter snart 11 år på lchf)
 15. Dear Diary - Min lchf blogg

  Jag har lärt mig att jag kan äta rejält på julbordet; sedan behöver jag inte äta mer den dagen. Men man ska hålla sig till det gottaste (svårt). Och jag brukar äta av efterrättsbordet också; har fördelen (nackdelen?) att inte må akut dåligt av sådant. Men begränsat: Äggost. Med lite sylt. Någon mörk pralin om det finns. Det tråkiga (bra?) efter ett antal år på lchf är att det söta inte är särskilt gott längre.