Effie

Medlem
 • Innehållsantal

  1 973
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  95

Effie vann senast 25 Oktober 2019

Effie hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

7 721 Enastående

Om Effie

Profile Information

 • Gender
  Female
 • Location
  Göteborg
 • Interests
  Böcker, historia, resor, körsång, folkdans och squaredans, gå på opera och teater och bio, god mat, trevliga vänner, släktforskning, promenader...ja, hälsa i största allmänhet

Senaste besökare till profilen

2 728 profilvisningar
 1. Svavel finns det väl i kålväxter, har jag för mig. Vilket jag äter mycket. Jag minns inte varför jag fick för mig att testa MSM-tillskott. Det kan ha varit någon artikel som den Kattuggla länkar till. Jag köpte en påse, och den fick ligga ett tag. Så började jag; trappade upp till nån matsked per dag tror jag. Och konstaterade att mitt blodtryck plötsligt blev lägre. Har läst någonstans att det kan ha effekt på blodtrycket. Sedan läste jag någonstans här; någon som hade erfarenhet av att svavel hämmar jodupptag. Jag vet inte. Men man ska väl aldrig överdriva åt något håll. Och jag har läst någonstans att levern kan ha nytta av svavel. Jag vet inte det heller. Det är en djungel med vitaminer och mineraler...
 2. Effie

  Tips på aktivitetet

  Ja, vad fyller jag dagarna med? promenader. Matlagning. Pröva nya recept. Böcker. Tv, som omväxling, för det tillhör inte mina vanor. Handarbete. Sjunga upp. Öva dragspel. Jag är övertygad om att det är nyttigt att musicera. Skrivövningar, t ex skriva haiku och andra dikter med strikta regler. Blogg. Gå igenom skåp och lådor. Släktforska. Tänka och reflektera. Skriva dagbok. Problem att fylla dagarna? Tvärtom...
 3. När jag var ung, så lagade tandläkarna sånt som möjligen skulle kunna bli hål, för säkerhets skull. När jag blev vuxen tyckte tandläkaren "vi väntar och ser om det blir hål". Ofta blev det inte det. Jag lagade hål, men ganska sällan. Numera är det bara gamla lagningar som behöver göras om ibland. Och så tandsten. Jag talar om för tandläkare och tandhygienist: Nej, använder inte fluor. Nej, använder inte tandkräm (kokosolja eller MSM). De tittar på mig som om jag kom från yttre rymden....så kan man väl inte göra? Men du skulle kunna börja med fluor!! Varför det? Ja, plastlagningar krymper. Och fluor stärker tänderna. (eller hur nu resonemanget gick...). Tack, men nej tack.
 4. Jag fick mediciner mot högt blodtryck strax innan jag började äta LCHF, för mer än tio år sedan. LCHF påverkade inte blodtrycket då. Det höll sig acceptabelt med medicinering (typ 130/85). Jag fortsatte med medicin länge. Fick ibland råd från läkare typ "undvik salt och mättat fett" (och tänkte i mitt stilla sinne "det var ju på sådan kost jag fick högt blodtryck; varför skulle det då hjälpa?") Sedan en dag när jag lämnade blod, så var det helt plötsligt 110/75. Oj. Vad hade jag gjort? Det jag kom på var tillskott av MSM. Jag drog ner på medicinen (tog bort den ena); läste på om vad som kan påverka blodtryck, kontaktade läkare för stöd för att minska och sluta - och jag mätte hemma ofta, för att se hur jag reagerade. Efter ett halvår hade jag slutat helt. F.n. äter jag MSM, C-vitamin, magnesium, K2, D3, O3. Jag vet inte om det påverkar, men jag vågar heller inte sluta. Så ja, jag tror att vitamin- och mineralbrister påverkar kroppen och olika symptom vi har. Men att hitta en läkare som håller med? Jag har inte gjort det.
 5. Kolleger med kalufs - eller utan - kan ju ta på sig mössa. Eller pannband. Jag har stickat pannband, i reflexgarn; t.o.m jag klarade av att göra detta på några tv-kvällar (sambon vill ha sällskap i tv-soffan ibland). Nu får jag hitta något annat att ta till i soffan; se på tv är ju inte särskilt kul i sig. Godmorgon allihop. Jag sitter med min andra kopp kaffe, funderar på en tredje, och vad jag ska göra med dagen. Sambon har hunnit med en sväng till sjukhuset för provtagning (han fick en ny njure häromveckan); jag funderar på promenad. Pokemon varnar för vädret även idag; igår var det inte behagligt att promenera, vinden var hård och kall. Idag anar jag i alla fall solen bakom molnen ibland.
 6. Det finns väl en hel del exempel på lchf-are som omformat kroppen, utan att gå ner i vikt, så just vikten är ju ganska ointressant. Och jag ska inte försöka förklara vad de gjort, för det vet jag inte. Men att just öka muskelvikt, minska bukfett, få midja, möjligen lägga fett någon annanstans...jag vet att jag har läst om detta.
 7. Jag har en vag hypotes, om något samband mellan stress och vitaminer/mineraler och sug efter mat, lättäten mat och godis. Det går åt mer mineraler när man är stressad, sade en apoteksanställd till mig en gång (och sålde Berocca till mig; det var på den tiden jag tyckte det smakade gott). Bara en tanke, något att ha i bakhuvudet och kanske undersöka. Jag letar ju också efter vägen till ”äta rätt och inte choklad” 🙂 . Det funkar oftast, numera, så snarare försöker jag hitta vad som stör.
 8. På facebook skrev jag följande kommentar ”Jag tycker hon trycker för mycket på att man egentligen vill äta sött, men att man avstår för att vara ädel (??). Min erfarenhet (och den är jag knappast ensam om) är att om man avstår från socker och sötning, så ändras smaklökarna, och man uppskattar den lilla sötning man får, och som andra, mer sockervana, skulle klassa som extremt surt eller beskt.”
 9. Nu har jag inte läst alla inlägg sedan ditt hälsodagboksförslag.. jag tänkte bara komma med några parametrar till. Du får avgöra om de känns relevanta. - klar i huvudet - utevistelse - hur mår magen? Känsla och frekvens - hunger och mättnad - energi
 10. Klura ut problem...jaga buggar...reda ut hur man ska fixa till en komplicerad funktion... ja visst är det kul. Ibland, när jag hade något konstigt fel, brukade jag fråga en kollega. "Jag har ett problem: jag ska göra si och så, och jag läser här och skriver där, och så blir det så här...ja just det; jag har ju inte...!!!" . Kollegan har inte sagt ett ord, men varit till hjälp ändå. Eller så kan kollegan ställa lite dumma frågor, som kan ge en ny vinkel. Fast nu får jag inte jobba med sådant längre...inte jobba alls (det sista gör inget, men lösa problem var kul).
 11. Effie

  Bortbjuden på middag

  Jag har ju inte svårt att låta bli maten, och välja lite av det som är i gråzonen (äter inte pasta, men kanske lite potatis, eller ris). Problemet är ju ibland att värden/värdinnan vill att gästerna ska äta och vara glada. Jag var med om en fest, där det serverades bröd och ost, och sallad, anpassad "för alla". Dvs pastasallad, med och utan äpple, med och utan vad det nu var mer som någon inte tålde. Men alla varianterna med pasta. Och så kom värdinnan på: oj, vad kan du äta av det här??? Nja, inte så mycket. Ost och smör, och något mer. Oj oj oj - kan du äta fisk? Ja. Fyra laxbitar in i ugnen. Kan du äta salladen om den inte är ihopblandad? Ja. Diverse grönsaker, utan pasta, framsatt. Det blev väääääldigt mycket mat. Jag föredrar att meddela i förväg, framför att orsaka värdinnan sådana extra-problem. I det här fallet hade det ju räckt med att inte blanda ihop salladen i förväg.
 12. Jag tillhör dem som älskar smaken av lever. Gör ungefär den grytan, fast med ungnötslever, och kanske inte färskosten. Och så kryddar jag med salvia, för det tycker jag är gott till..
 13. Jaa...jag har inte läst igenom alla inlägg, alla rationella argument hit och dit. Det finns en spärr mot koständring, och den är inte lätt att komma åt. Den är inte rationell. Bygger inte på kunskap och argument. Jag minns min tid före lchf. Jag hörde argument om att äta nyttigare (inte lchf, för det fanns inte, men andra idéer), och min känsla var bara "ja ja - jag orkar inte". Jag försökte bara hitta det som stödde uppfattningen att den kost jag åt nog var tillräckligt bra ändå. Kanske försökte jag någon gång ett kort tag med något, men det höll inte i längden. Sedan gled jag ju in på lchf av en slump, och märkte att jag trivdes med den kosten, blev mätt, mådde bra, och fick en massa nya kompisar på kuppen. Sambon...ja, han har ju varit med på campingen i Säffle. "jo men det är ju en sak om man har sjukdomar som kan bli bättre - men om man är frisk, så..." - och då är ju frågan hur han definierar "frisk". Hur många mediciner han äter, ja så långt kan jag inte räkna... Skulle han må bättre av lchf? Jag vet inte, för han vägrar testa. Livet utan pasta, ris, potatis och bröd är otänkbart, hur opraktiskt det än är att laga mat var för sig. Dietisten är på hans sida; tycker inte alls att pasta är socker, och socker kan han gott äta mer av. Och jag får höra från andra att jag är med i sekten, som hjärntvättat mig. Att kosten skulle kunna påverka värk och annat; nej det går inte att tro. Och inte går det att testa heller, eftersom det är så fullkomligt absurt och omöjligt att tro på. Att jag vet att jag får värk i leder om jag slarvar, och mår dåligt på andra sätt - nej, jag inbillar mig bara. Suck. Men jag tror att de måste komma på tanken själva.
 14. Effie

  Stanna i ketos

  Jag klipper naglarna ibland; förr gick de oftast av innan jag hann klippa. Och håret har blivit lätt lockigt; om det är åldern eller lchf lämnar jag osagt.
 15. Jag har bara testat Hatha yoga. Det är styrke-yoga, eller hur jag ska förklara. Hålla en ställning 1/2 - 1 minut, och då står man (alltså jag) och skakar, kämpar för att hålla ut. En hel del enklare övningar också. Och balansövningar. 1/3 stående 1/3 sittande 1/3 liggande. Och balans i övningarna; vrider man åt höger får man vrida åt vänster; böjer man framåt får man böja bakåt. Det där var min högst amatörmässiga beskrivning av något jag gjorde för typ tio år sedan. Hade gärna fortsatt om ledaren gjort det enklare att yoga hemma; jag glömde ju varenda ställning så fort jag rullat ihop min matta efteråt 😞