Effie

Medlem
 • Innehållsantal

  1 206
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  44

Effie vann senast 8 Mars

Effie hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

3 914 Enastående

Om Effie

 • Rank
  Veteran
 • Födelsedag 1956-10-10

Profile Information

 • Gender
  Female
 • Location
  Göteborg
 • Interests
  Böcker, historia, resor, körsång, folkdans och squaredans, gå på opera och teater och bio, god mat, trevliga vänner, släktforskning, promenader...ja, hälsa i största allmänhet

Senaste besökare till profilen

950 profilvisningar
 1. viktnedgång

  Kan ju vara lite underhållande :-)
 2. viktnedgång

  Nja...eftersom kroppen reagerar olika på 1000 kcal Cola och 1000 kcal broccoli - så lär inte resultatet bli detsamma. Dricker du Colan blir du inte mätt, och lär äta mer. Det är vi överens om. Men vi är övertygade om att kroppen även I andra sammanhang reagerar olika på olika födoämnen; det påverkar hormoner och enzyme och mitokondrier och tarmflora, och det I sin tur påverkar kroppens hantering av alla de där kalorierna vi sätter I oss, och därmed vikten. (Det påverkar aptiten också, självklart.) Hur pass studerat detta är vet jag inte, för jag är inte expert på detta. Och vad trådskaparen ville veta hur hon skulle äta för att gå ner I vikt. Vi föreslår att hon undviker kolhydrater som man blir hungrigare av, och äter mer av fettet som man blir mätt av, och som ev kan öka förbränningen. Ditt förslag var att äta färre kalorier (vilket jag misstänker att hon hört förut; det har åtminstone jag, till leda) men inte hur det skulle gå till.
 3. viktnedgång

  Jag skulle vilja uttrycka det annorlunda (fast det är det du inte vill erkänna). Kroppen tar hand om energin från broccoli och Cola på lite olika sätt. Det är samma mängd kalorier och alltså samma mängd energy. Men Colan innehåller rent socker (som blir dels glukos, dels fruktos som tas om hand I levern). Broccolin innehåller väl stärkelse, som blir glukos - men även lite protein, och en gnutta fett. Energin är densamma; makronutrienterna och kroppens reaction på dem är olika.
 4. viktnedgång

  Jag har last hela tråden, snälla du. Du är fullkomligt obegriplig. Och det är inte för att jag är korkad, för det är jag inte.
 5. Pensionär

  Vi brukar alltid saga: ät lchf I några månader, och utvärdera sedan. Och använd måttband. Det finns de som går ner I vikt snabbt (ofta vatten I början); det finns de som inte går ner I vikt men som blir smalare. (och så finns det de som gör varken eller, och då får man fundera ut någon lämplig förändring). Men två veckor är för kort tid för att utvärdera och förändra. Ät efter konstens regler, så som de passer dig, vänj dig, känn efter.
 6. viktnedgång

  Näringsinnehållet är självklart olika. Men energiinnehållet? Kalorier är, som Fnutt sager, ett mått på energy. Kalorierna, som är energy, är desamma, men inte energin. Det du skriver är inte naturligt alls, utan helt självmotsägande. Jag förstår om du inte kan förklara det. Och så skriver du att energy ut kan variera genom kosten. Är det inte det vi har sagt hela tiden, och du bestämt hävdat att kosten inte påverkar utan energy ut är constant (om man inte börjar springa tio mil I veckan)?
 7. viktnedgång

  Nu är jag inte med alls...kalorier är kalorier, oavsett varifrån, brukar du säga??? Då borde 1000 kcal från broccoli och Cola vara likvärdiga? Och ingen här har väl sagt emot att det är energiunderskott som gäller. Vi säger bara att energy ut kan variera pga manga faktorer och att kroppen är mer complex än en förbränningsugn.
 8. Hög ämnesomsättning samt gener

  Men visst vill vi bli snyggare (om det nu vore möjligt) och smalare. Jag vet inte riktigt vad det har med vikten att göra - men jag skulle definitivt rekommendera LCHF och varför inte MAF? Det brukar funka på de flesta, omforma kroppen även om vikten är densamma.
 9. Godmorgontråd?

  God morgon Xiro! (är det godmorgontråd, så är det! :-) ) Jag hamnar ibland I sådana diskussioner också. Är det veganfora, så later jag dem hållas för de vill ofta inte veta; är det miljöpartister tjafsar jag emot fast vänligt. Vad jag har hört (troligen här) är att industritillverkat kött behöver dels en massa näring någonstans ifrån (och vet vi exakt vad som behövs??? och vad för kvalitet kommer industrin att ge oss?), dels mycket antibiotika (och det tycker jag inte later kul). Tyvärr har jag inte källa på det, men någon borde veta. När det gäller kött och köttersättningar hakar alla upp sig på proteinet, och så vitt jag förstått är proteinförsörjning inte problemet, utan fett.
 10. Jag går inte ner....

  Det är ingen som sager att det är dåligt med muskler. Men de väger. Alltså är vikt ett ganska dumt mått I sammanhanget. Bättre att mäta - för det är väl ändå kroppens omfång som är viktigt I det här fallet. Plus förstås ork och hälsa och välmående.
 11. Jag använder socker (en nypa!) i tomaträtter typ köttfärssås; det bryter någon smak i tomaten jag inte riktigt gillar. Hade någon diskussion nyligen på något forum om det var tillåtet för en lchf-are att göra så, men jag hävdar att det beror på mängden; något kryddmått i 4-5 portioner tycker jag är ok. Lök däremot...det tycker jag räcker att steka länge på ganska låg värme...den blir så söt då. Min mamma hade socker i spenaten...tillräckligt mycket för att det skulle smaka sött. Jag tyckte faktiskt att skolans spenat utan socker var godare. Strösocker som smörgåspålägg har jag provat också...
 12. viktnedgång

  Nu behöver vi inte vara taskiga, jala. Fingrar skriver ibland annat än vad vi tanker och menar. Att sedan rådet att äta färre kalorier är ungefär lika givande som att råda någon som vill förbättra sin löpning "spring fortare"...helt korrekt, men helt oanvändbart bortsett från att det är totalt självklart (att, men inte hur)...det är en annan sak.
 13. viktnedgång

  Nej, jag vet inte om de ljuger, när de sager att allt annat lika + lchf + 300 kcal = viktnedgång, eftersom jag inte var där och kontrollerade. Jag tror nog att man marker om man börjar springa 10 mil I veckan; det skulle jag göra I vilket fall. Och det har inte forskats på detta, så vi vet inte hur det fungerar (det var någon studie för några år sedan som anade en sådan tendens; dvs att på lchf-kost kan man äta fler calorier för samma viktresultat; , men det måste självklart forskas på det). Jag har inget emot forskning, men den ska utföras på ett trovärdigt sätt. Ställa rätt frågor, designa studien på ett rimligt sätt. Anekdoter är ett sätt att ifrågasätta den världsbild som finns, och ifrågasätta måste man alltid, och vara nyfiken; annars går vetenskapen aldrig framåt.
 14. viktnedgång

  Nu kör vi lite gammal klassisk logic. 1. Sager man att man äter mer kcal och går ner I vikt så ljuger man för så kan det inte vara 2. En del lchf-are sager att de äter mer kcal och går ner I vikt. Slutsatsen från de premisserna blir att lchf-arna ljuger; spelar ingen roll om du har sagt just de orden rent ut. Och jag har inte nämnt epidemiologiska studier, utan bara enstaka exempel.
 15. viktnedgång

  Termodynamikens lagar gäller slutna system; det trodde jag faktiskt att du visste. Och visst är det svårt att hålla koll på vad man äter - men det finns noggranna personer som registrerar varje smula; du vill alltså pasta att alla lchf-are ljuger rakt av, men bara när de äter lchf. Alternativet är ju att kroppen hanterar kalorierna olika beroende på vad de består av. Det tycker jag inte alls later orimligt.