Gå till innehåll

Effie

Medlem
 • Innehållsantal

  2 066
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  103

Allt postat av Effie

 1. Jag är väl inte heller helt övertygad. Men det är så djupt rotat i oss att grönsaker är så nyttiga, kött lite suspekt, och fett något som ska undvikas, så en sådan kommentar kommer ju automatiskt. Så länge man håller koll på att man mår bra, kollar viktiga värden, så borde väl inte ohälsan komma smygande bakifrån? Köttfärsgryta med vitkål. Lök till allt. Spenat, och broccoli, och blomkål... Men ett tag kan jag nog testa utan.
 2. Nej, många tror jag inte att det är. Jag läste ett reportage nyligen i lokaltidningen om en person som ätit lchf i ett antal år men gått över till carnivore. Mådde mycket bra och hade bra värden, bättre än innan. Det var säkert någon kostexpert som uttalade sig om hur skadligt det måste vara i längden. Jag skrev om det på facebook, och fick någon kommentar ”det låter inte sunt”. Det tror väl många. Själv tycker jag det är såpass gott med grönsaker att jag har svårt att komma igång med att testa. Och sambon och jag måste separera vår matlagning ännu mer.
 3. Tre brysselkål. Enligt en expert i en ganska fånig informationsfilm jag såg på facebook. Jag är faktiskt osäker på om filmen höll med experten eller inte... vem äter just brysselkål regelbundet? skämtfilm? Informationsfilm? Skämtsam informationsfilm? Ironi? Det finns många som tror på 75-mcg-experter. ”Vi får i oss allt vi behöver bara vi äter en varierad kost”.
 4. Effie

  Kolesterol

  Jag är ingen expert på kolesterol. Men jag har läst många många inlägg/frågor om kolesterolvärden som gått upp i början av lchf, för att bli som högst efter sådär nio månader. Och sedan sjunker det oftast, för att ofta bli bättre än innan. Hypotesen brukar vara ”reparationer ” Ditt hdl-värde är högt; bra. Ditt triglyceridvärde är bra. Totalkolesterol/hdl är definitivt mindre än 6. Kolla värdet igen om något halvår eller så.
 5. Citat försvann igen. Tydligen när jag raderar mycket text ur citatet. Men nu har jag nog hittat hur man gör... citatet: ”Hon pratar om att man inte kan göra stora förändringar, utan måste göra små. De pratar också om att äta mellanmål så man inte blir hungrig” Jag fastnade på det där. Ja, att göra små förändringar kanske är bra, om stora känns övermäktiga. Men då måste man ha en enveten strategi så att det blir märkbara effekter efter inte alltför lång tid. Och det där med mellanmål. Jag minns fortfarande tiden före lchf. Frukost mellanmål lunch mellanmål middag. Och jag var all
 6. Nu menade jag inte meningen i ditt inlägg, utan att jag citerade dig. Raderade större delen av inlägget, men behöll den meningen jag ville säga emot. Men den försvann ur mitt citat Vaccinet lär inte förhindra smitta. Det är väl heller inte utprovat på äldre och på barn. Jag tillhör ju ingen prioriterad grupp, så jag kan vänta och se, om det får någon effekt. Risken är att det sammanfaller med sommaren. Förra sommaren gick det ju ner alldeles av sig själv.
 7. Alltså, varför stannade inte citatet kvar? Det var följande mening: ”Vore då inte mer rimligt att göra som finnarna - vaccinera vårdpersonalen och hindra den att till döds fortsätta smitta de äldre inneliggande? ” Jag håller med om mycket i ditt långa inlägg, Nils. Utom detta. Vad jag vet om vaccinet så förhindrar det inte smitta. Effekten är att man inte ska bli lika sjuk. Jag tror nog mer på vitaminer och mineraler. Och att det är bra med frisk personal.
 8. Jag vet inte mycket om detta. Jag ser då och då rådet ”sluta med tillskottet ett tag och se om du mår sämre”. Vad jag vet är att man kan kolla D-vitamin, t ex hos Werlabs, om inte vårdcentralen har någon anledning att kolla. Vad jag också vet är att magnesium kan man inte kolla. Eller jo, men värdet säger inget. Det finns nog några fler värden man kan få ut från Werlabs. Du får kolla.
 9. Jag undrar ju: gäller frågan TS, eller är det någon som normalt äter på annat ställe, men som bor hos TS ett par dagar i veckan? Jag har svårt att tänka mig att någon bestämmer sig för att äta lchf ett par dagar i veckan, så det måste vara något mer påtvingat. Vi har väl trådar sedan tidigare om ungdomar som växlar mellan skolmat och lchf. Vi har väl haft både åsikten ”bra med bra mat, även om inte jämt” och ”inte så bra med mycket kolhydrater och mycket fett” Jag har inte kunskaper nog att besvara frågan, men tycker det är viktigt att besvara rätt fråga.
 10. Effie

  Stanna i ketos

  Jodå. Man lär sig. Ett steg i taget. Nästa gång kanske du tvekar först, och ställer dig frågan: är det värt det? Samla anteckningar om hur du reagerar på tårtbitar, läs dem då. Ta en ännu mindre bit kanske. Det är de tre första tuggorna som är godast, har jag lärt mig. Är de verkligen goda? Skriv ner det också. Jag har ju märkt att många saker är godare i minnet än i verkligheten.
 11. Vad händer om kropp träffar antikropp...säger det poff? undrar jag som aldrig förstått det där med antimateria
 12. Bara mättat fett i smör? Ursäkta? Det räcker med att googla för att se att smör innehåller mättat, enkelomättat och fleromättat fett. Och transfett. Det trodde jag att en professor skulle veta. Oavsett åsikter.
 13. Hm. Jag är fortfarande på väg till Rom. Har glömt att fylla i, men jag har nog inte lämnat Tyskland än. Neapel besökte jag IRL häromåret. Med Pompeji och Vesuvius. Och åt pizza.
 14. Hur man slutar med mjölmat? Min variant är nog att inte se det som något ätbart. Det är väldigt mycket de säljer i mataffärerna som inte är ätbart. Och jag gillar inte substitut, utan mat ska vara mat, i egen kraft. Det finns mycket god mat ändå. Men visst frestar bakverk, fika, efterrätter... Jag försöker tänka på att få i mig vitaminer och mineraler (helst i maten), för jag tror att det påverkar suget. Och att göra lite roliga saker (Anna Hallens dopaminlista); jag har märkt hur jag går hemma, tappar lusten till det mesta, tar en sväng förbi kylskåpet och letar efter något gott. Om
 15. Nyårslöften ger jag inte. Jag brukar snarare fundera på prio-områden och intentioner, och alltid saker som gör livet bättre, men som jag lätt glömmer bort i alla rutiner. I år... Anna Hallen Buitenhuis pratar om dopaminlista. Den där kicken, belöningen man får när man gör saker. Det är det jag behöver, att mota tristessen med. Läsa roliga böcker, se roliga filmer fö4 att skratta. Dansa lite linedance hemma, när jag nu inte kan dansa squaredans; linedance dansar man ju själv. Spela och sjunga. Träna inför Vårruset; får och kan jag springa? T o m den där tuffa backen mot slutet? Jag tror
 16. Och, ett tillägg till förklaringen på mitt motto: Om jag skulle välja att äta något helt olämpligt; tårtor och sådant... så ska jag njuta detta. Inget dåligt samvete, inget "jag borde ju inte...". Njuta. Njuta njuta njuta. Om jag ändå ska göra något dumt, så ska det vara värt det. Njuta njuta njuta. Troligen upptäcker jag att det faktiskt inte var så intressant. Det lär jag inte göra om jag koncentrerar mig på ett dåligt samvete. Och självklart satsa på att njuta av mycket som inte är mat.
 17. Julen, ja. Jag har blivit mindre och mindre intresserad av julmat, märker jag. Och ledig...eller snarare "kan disponera min tid själv", hela tiden. Det trevliga med julen är ju att få träffa familjen; barn och bonusbarn och barnbarn. Och det har ju varit tufft i år. Vi har löst det så gott vi kunnat. Det har blivit skinka, köttbullar, rödkål, Jansson, prinskorv... Sambon har bakat bröd och bullar; jag har smakat. Någon After Eight, någon pepparkaka och någon kola. Men det har inte smakat mera. Saknar det inte...eller snarare, jag saknar fikasituationen. Kaffe, med några goda kakor. Men de
 18. Det var ett tag sedan jag uupdaterade här. Har inte så mycket att tillägga. Körde endagarsfastor (endagarsfasor råkade jag skriva; freudiansk felskrivning?) ett tag; det minskade till 24-timmarsfastor och sedan kom något i vägen. Nu ha julen passerat; nu kan jag börja fundera på fasta igen. Läste någonstans om vikten av selen, och att det skulle finnas selen i musslor. Har ätit musslor som mellanmål en stor del av hösten. Har försökt med karnivor; det är svårt. Dels för att jag tycker om grönsaker, dels för sambon vill ha mat också, tillagade goda grytor och andra blandningar. Det gäl
 19. Effie

  Socker?

  ”Det kan med andra ord vara svårt att äta lagom lite socker”. Ja, vad är lagom lite socker? ”när vi demoniserar en viss sorts mat och gör det till en ”syndig njutning” laddar vi chokladen, godiset och kakorna med känslor av skuld och skam, vilket kan öka sötsuget”. Där hänger jag upp mig på ordet syndig. Det är inte för oss själva och vår kropp som vi äter, socker eller inte, utan tydligen för gud...eller någon annan som bestämmer vad vi får äta. Jag trodde faktiskt inte att det hängde skumtomtar på kunskapens träd i paradiset. Själv har jag bestämt att mitt motto för nästa år ska vara
 20. Det är vad jag har läst också. Och sedan stänger kroppen av tillverkningen av d-vitamin för den dagen.
 21. Men varnat för D-vitamin har man väl gjort förr. Och alla helt onödiga tillskott man kan ta. Jag tycker i alla fall att Livsmedelsverkets nutritionist, som sade i radio att det är vanligt med låga d-vitaminnivåer om än inte brist, och rekommenderade tillskott till veganer och äldre, tyder på ett litet steg åt rätt håll. Och... man ska ju inte överdosera D-vitamin. Och man ska se till att få i sig K2. Har jag förstått det rätt påverkar det ev överdosering, att det inte funkar rätt utan K2.
 22. Jag hörde häromdagen på radio...en nutritionist från livsmedelsverket. Hon sade att det är vanligt svenskar har låg D-vitaminnivå, även om det inte är så många som har uttalad brist. Hon rekommenderade tillskott till veganer och till äldre, och D-vitaminrik och -berikad mat till oss andra. Tydligen ska D-vitaminberikningen öka, pga de låga nivåerna. Tegnell hade alltså fel när han uttalade att vi har goda D-vitaminnivåer i Sverige.
 23. Jag minns att jag läste böcker i ungdomen. Äventyrsböcker, skönlitteratur, men det kan ju vara sant för det. Det var människor som led av skörbjugg under vintern, eller på båtar...men så lyckades de få tag på färskt kött, och det hjälpte. Jag fick känslan att det var allmänkunskap på den tiden. Om de åt det rått har jag inget minne av.
 24. D-vitamin, ja. Jag läste en artikel i min dagstidning idag. Ja, visst verkar det finnas ett samband. Många svårt sjuka har låga D-vitaminnivåer. Bl a många mörkhyade. Men det behöver inte innebära orsak. Det kan vara så att denna sjukdom tär på D-vitaminlagren. Eller att det finns någon annan faktor som påverkar båda. Och Livsmedelsverket meddelar att livsmedelsberikningen av D-vitamin har ökat. Mjölk och margarin. Så det borde ju inte vara några problem, eller hur? (inte mina argument, hoppas jag ni förstår. Det jag håller med om är att samband inte nödvändigtvis innebär orsak)
×
×
 • Skapa nytt...