Jump to content

Effie

Medlem
 • Posts

  2,179
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  123

Posts posted by Effie

 1. Och jag brukar alltid säga: är du hungrig, så ät! Bestäm inte i förväg vad som är rimligt, räkna inte kalorier. Det går över. (gör det inte det efter några månader får du överväga att ändra något). Ät bra saker. Kokta ägg och färdiga pannbiffar i kylen, t.ex. Du lär dig vad som håller dig nöjd. Du lär dig med tiden vad som är lagom portioner, och hur ofta du behöver äta. Men nu är det en övergångsperiod.

  Kroppen är van vid en viss sorts mat. Nu ger du den en annan, som den behöver hantera annorlunda. Inte socker att använda direkt som energi, utan fett. Den måste ställa om sig.

  Att inte äta tillräckligt, efter vad kroppen tror - ja, då blir det lätt hetsätning, och det är ofta fel saker. Vi klarar inte sådant med viljestyrka. Man ramlar i diket många gånger. Det man har ätit kan man inte påverka, bara det man är på väg att äta. (så resonera inte "nu har jag ätit xxx, då kan jag likagärna fortsätta och vräka i mig mer..."). Så upp igen på banan. Du ska äta så här, mer eller mindre, hela livet, så se till att njuta av det.

  • Like 5
 2. Träningscoachen Effie (tala om oxymoron!!!) undrar om du ändrat mycket på en gång. Intensitet, typ, längd…?

   Och det är väl benhinnor, senor och annat sånt som behöver långsam tillvänjning. Borde vara vana, så mycket som du springer; det är därför jag frågar om förändring. 

  • Like 3
 3. Jag försöker förstå vad jag läser här. Urinsyra verkar spela en roll i fettlagring och insulinresistens. Och högt blodtryck.  Urinsyra bildas av puriner, som tydligen finns eller bildas av fruktos - men finns även i rött kött, inälvsmat och skaldjur.

  Intressant.
  Så vad gör man då? Mer än undviker fruktos, vilket vi väl redan gör. Så långt verkar inte forskningen ha kommit än. 

  • Like 4
 4. Jag läste artikeln.
  Det finns ingen säker gräns för sockerkonsumtion, men fyra av tio svenskar äter för mycket socker (???). 
  Livsmedelsverket tycker, precis som WHO, att tio % av kalorierna som tillsatt socker är helt ok (???)

  Människor kan inte hålla på att räkna på sin kost, för att se om de äter fem eller tio procent; om det nu gör någon skillnad… (???)

  Jag får en känsla av att de slingrar sig för att slå knut på argumentationen…den går bara inte ihop. 
  Miljoner svenskar äter alltså mer än 50 g tillsatt socker per dag…

  • Like 5
 5. Det är ingen sådan där allmänblaj-artikel som trycks i många tidningar? Jag såg den inte i G-P. De fyller ju gärna ut spalterna med strunt typ ”så blir du miljonär före 35”, ”så går du snabbt ner i vikt” - och så sådana här ”så farlig är din nya diet”. Är det inte Ingrid Larsson är det Hellenius, ja kanske inte i artiklarna om pengar…

  Jag tror inte de sätter någon kunnig journalist på detta, om de har. 

  • Like 4
 6. 9 minuter sedan, Tr0llet sade:

  Hur får man reda på varför? Vissa saker kan man söka svar på, men det är också en risk att man kör fast. 

  Nej, det är klart att man inte alltid får reda på varför. Men att lösa fel problem hjälper inte heller. Man får väl systematiskt gå igenom alla tänkbara orsaker, pröva att åtgärda och se om det hjälper. 

  • Like 3
 7. 3 timmar sedan, Tr0llet sade:

  Jag tycker oftast att det inte hjälper att söka svaret på frågan varför.

  Men om man inte vet varför, om man inte förstår problemet, hur kan man då hitta en lösning? Då får man testa slumpmässiga åtgärder; kanske funkar något…

  Beror det på mineralbrist? Beror det på tarmfloran? Beror det på stress? Beror det på ett tråkigt liv? Beroende? Vana? Dålig karaktär? (NEJ!!!) Jag bara spånar…

  Sedan ska man förstås inte koncentrera sig på misslyckanden. Bara konstatera och gå vidare. 
   

  Själv tror jag på att magnesiumbrist är en möjlig orsak till chokladsug. 

  • Like 3
 8. 2 timmar sedan, MariaF sade:

  Basreceptet jag har är 50g osaltat smör, 1 äggula, 3dl vatten.

  Funderar på vad mitt basrecept är. Det är mer modellen ”ett par ägg, rejäl klatt smör, mixa med kokande vatten tills det är lagom”. Misstänker att det är mindre utspätt, mer koncentrerad. 
  Sedan får man ju hitta alla smaksättningar man kan tänka sig. På kolhydrater ifokus fanns en tråd om äggmjölk och dess smaksättningar, allt från kaffe och te, till soppa med köttfärs. Den finns nog kvar, om man kan hitta den

  • Like 2
 9. Jag minns en tråd på kolhydrater ifokus, om att äta lite kokt potatis på kvällen, typ en halv, för sömnens skull. 
  Magnesium på kvällen, ja. Jag har börjat ta mitt MSM (svavel) på kvällen i st f morgonen; det gör skillnad. Därmed inte sagt att du behöver börja äta sådant om du inte gör det. 
  Har inte Anna Sparre (4health.se) några poddar om sömn?

  • Like 4
 10. 18 timmar sedan, morgonsol sade:

  Är det tankar som hindrar mig från att sova får jag skriva ner dem.

  Nej, jag menar inte tankar. Att skriva ner dem är en bra idé. Jag brukar lyssna på ljudbok, för att hantera fladdriga tankar. Men då har jag kommit så långt som till sängen. 
  Det jag tänker på är en allmän vag känsla av att jag borde ha…eller nåt. Inget som går att sätta ord på. Ger rastlöshet. 
  Bättre att försöka förebygga det. Göra saker. Göra roliga saker, spännande saker. Äta bra. Vila. Motionera. 

  • Like 4
 11. 14 timmar sedan, morgonsol sade:

  På det stora hela funderar jag också om jag delvis ägnar mig åt självsabotage med hänsyn till hälsan.

  Det känner jag igen, jag också. Funderar på om det är stressrelaterat. Funderar på om det är dopaminrelaterat. 
  För min känsla är ett gnagande men obestämt missnöje som hindrar mig från att få ro att sova. 

  • Like 3
 12. Jag skulle nog också säga: ha tålamod. Fyra veckor? Om du inte fått något resultat om fyra till sex månader kan du börja fundera på att skruva på något. 
  Mät på några ställen, som MariaF föreslår.
  Njut av maten, och livet (så gott det går, för jag vet inte hur du har det, men jobb och småbarn brukar bli ganska stressigt). Träna lagom, för att må bra.

  Var snäll mot dig själv - och då menar jag inte godis och skräpmat, men förlåt dig själv om du slirar, någon gång. Men med ”snäll” menar jag att prioritera sådant som är bra för dig. 

  • Like 6
  • Thanks 1
 13. Teoretiskt, kanske. Jag är inte så säker på att kroppen är så teoretiskt lagd. 
  För det första tror jag det är individuellt. En del kan vräka i sig fett och ändå gå ner i vikt. Andra får medvetet hålla igen.

  För det andra brukar vi säga att vi viktminskar med kroppen, inte mot. Att ge den mat som säger ”fettet får du bidra med själv!” uppfattar jag som att försöka tvinga kroppen 

  För det tredje blir väl signalen till kroppen: dåliga tider, svält, håll i reserverna. Magert kött räknas nog dit. 
   

  Därmed inte sagt att man ska överdriva fettet. Man får testa sig fram till vad som funkar för en själv. Och kanske variera intaget.

  • Like 4
  • Thanks 2
×
×
 • Create New...