Jump to content

Helge

Medlem
 • Posts

  24
 • Joined

 • Last visited

About Helge

 • Birthday 01/25/1957

Profile Information

 • Gender
  Not Telling

Helge's Achievements

(2/7)

19

Reputation

 1. Ibland springer man på lite ovanligare ämnen på nätet. Här ett inlägg om hur man löste behoven innan dasspappret fanns. Och mitt i texten dyker LCHF upp. Jag har samma erfarenhet, vilket borde vara ett tecken på att magen fungerar, eller? Har fler samma erfarenheter? " Mindre kletigt förr Idag kan man undra hur det gick att skrapa sig ren i aschåle med en trästicka. Det fanns en viktig skillnad, skiten var mindre kletig förr! När vi sket blev det i regel korn som liknade harlortar. Det berodde säkerligen på att vi åt annorlunda mat. Den stora skillnaden var att vi åt mycket mindre mjöl än vad man gör idag. Korn odlades i byarna, men det var inte mycket. In på 1930-talet kom vetemjöl i lärftsäckar, och det blandades i kornmjölet. Men det var en sensation om någon hade råd att köpa mjöl, det blev inga mängder. Det kunde bli till någon smörgås då och då. Den odling som förekom och märktes i mathållningen var potatis. Fisken var vår huvudföda, den åt vi varje dag året runt. Dessutom åt vi kött, och drack mjölk. Man hade kor, och det blev någon kalv att slakta. Får hade man också och åt. I många gårdar hade man egna renmärken och fick renkött. Men även de bofasta som inte hade renmärke åt renkött." https://www.faltbiologerna.se/faltbiologen/innan-toapapperet-uno-viklund-berattar
 2. Helge

  Havre

  Jo, kan tänka mig äta havre ibland för att det är gott. Men har det något näringsvärde? Hälsovärde?
 3. Helge

  Havre

  Min fru och jag äter moderat LCHF, jag mer hon mindre. I stort är vi överens, vi utesluter socker och vete och undviker snabba kolhydrater generellt. Men kan festa loss lite på hemmagjord glass någon gång ibland. Så till frågan, är Havre tillräckligt nyttigt för att accepteras som en mindre del av den dagliga kosten. Själv är jag tveksam och undviker det, kan acceptera det som en efterrätt någon gång ibland, t.ex blåbärspaj. Har sett väldigt lite om just produkten havre, att det är relativt snabba kolhydrater står klart, men hur är det med övrigt näringsvärde?
 4. Hur ska man tolka följande statistik? Enligt huvudkurvan har socker och sötningsmedel sjunkit, fetter ökat. http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/wp/2014/06/18/the-rise-of-processed-and-fast-foods-and-the-ever-expanding-american-waistline/
 5. Fick klart bättre tänder och tandkött av LCHF, men det stora lyftet kom när jag slutade med kommersiell fluortandkräm. Klart mindre tandsten, vitare tänder, inga "kaffefläckar" alls längre. Tandköttet blöder aldrig. Kör bara eltandborsten varvat med bikarbonat då och då samt tandtråd innan jag går och lägger mig. Spekulerar själv i förändrad bakteriesammansättning, men är säkert kombinationen LCHF och inga gifter(fluor) och hormoner längre.
 6. Helge

  Fetare grisar

  Skickade in en fråga till Scans konsumentkontakt. Frågade om det fanns planer på fetare grisar nu när fett var OK. Tyckte baconen var allt för mager, ibland inget fett alls. Och jag minns min barndoms feta grisskinkor med flera centimeter tjocka späcklager. Vilka såser man fick av spadet! Vad gör vi för att få fetare naturligare grisar? Fick följande svar: Hej Helge, Tack för att du delar med dig av dina synpunkter, vi för dem vidare till produktansvariga. I dagsläget så har vi inga planer på att köpa in fetare grisar då de flesta konsumenter fortfarande väljer bort feta köttprodukter. Men det är som du beskriver det att mycket smak och saftighet som finns i fettet. På restaurangsidan så har man förstått vikten av fettet på köttet och de flesta fetare detaljerna säljs dit. Med Vänliga Hälsningar/Best Regards Maria Jansson Consumer Care Telefon: +46(0)20-595977 E-mail: matforum@hkscan.se
 7. Helge

  Forntida Egypten

  Jag tänkte nog mest på att dels metoden dels det speciella urvalet omöjligt kan leda till generella slutsatser om gemene mans hälsostatus i snitt. Och givetvis nämns kolesterol och hjärt- och kärlsjukdomar i samma mening. Mig veterligen hade vanlig folk bra tandstatus fram till ung 1500-talet. Man daterar tom skeppsbrott utifrån tandstatus på ev besättningsmän. Säden på den tiden var av annan typ än den vi äter idag, betydligt "beskedligare" ursprungsveten. Håller med om att den säkert inte var bra i vilket fall.
 8. Helge

  Forntida Egypten

  Märklig artikel om hur datormongrafi av 8 mumier har avslöjat att de hade samma sjukdomar som vi har idag. Högt kolesterol, tandröta mm. Prata om att understödja myter på de mest oväntade ställen. http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2587224/Secrets-ancient-mummies-tattoos-revealed-historians-used-hospital-CAT-scans-closer-look.html
 9. Har försökt hitta aktuell statistik över hur vi äter, dvs hur många äter lågkolhydrat, vegetariskt, tallriksmodellen osv. Någon som har tips? Gärna sådan som finns på webben.
 10. Finns det verkligen en kost som är "avgiftande" eller är det mer ett placebotrick? Om det finns, vad skulle det vara för kost? Och vad gör den i så fall rent konkret?
 11. Sen finns de de som menar att all behandling delvis förstör nyttan med fettet. Fisken ska ätas färsk och helst rå om man ska få hela nyttan av det. Men om det är algen som ger fettsyran, kanske det går att hitta en genväg till nyttan utan att passera en fisk.
 12. Dagens vegetabiliska produktion är definitivt miljöförstörande. Vårt humuslager har minskat till nära noll. När buffeln betade på den amerikanska prärien kunde den vara upp till 5 meter tjock, idag knappt 1 mm. Monokulturer utarmar jorden och slår ut ekologiska system, tar bl.a dör på alla bin. Vad ska de leva på när de gigantiska majsfälten eller vetefälten har blommat färdigt? Dessutom försaltas 1000-tals km2 varje år och går inte att använda längre. Odling i symbios med köttdjur är lösningen. Dessutom lämpar sig 60% av allt land bara för djurproduktion.
 13. Glömde säga att global uppvärmning är inte nödvändigtvis något ont, det finns många fördelar med det, det är kylan vi ska vara rädda för. Vi lever i en förhållandevis kall tidsålder. Av de senaste 10.000 åren har 8000 år varit 1-3 grader varmare, ca 300 år 1 grad kallare. klimathotet är överdrivet och i princip en politiskt sanning, inte en vetenskaplig. Att man dessutom skruvat ner koldioxidens påverkan betydligt även från officiellt håll kanske inte har trängt ut ännu. 1-2 grader varmare klimat skulle jorden må bra av, redan nu ökar koldioxiden produktionen av mat och skog med ca 20%.
 14. Allt är som tidigare sagts inte en enkel matematik. Till att börja med Metan är bara en mer potent växthusgas i labbet, i verkligheten överlappas stora delar av samma våglängdsområde av vattenånga, vidare är metan starkt reaktiv så det har kort livslängd och omvandlas raskt till huvudsakligen koldioxid. Sen kan det inte spela så stor roll om det blir metan vid ditt eget matsmältningssystem eller kons. Finns det något mer ekologiskt vidrigt än oändliga fält av stora monokulturer av jordbruksprodukter? Slår ut så gott som samtliga naturliga ekosystem. En annan sanning är att utan konstgödning måste det till djur för att de flesta växter ska kunna leva. Växter lever i symbios med djur.
 15. Läste i SVD idag om att alger kan ersätta fiskolja som Omega-3 källa. Är det någon som kan något om detta? Är det samma Omega-3 till att börja med?
×
×
 • Create New...