HelgeK

Medlem
 • Innehållsantal

  1 307
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  16

HelgeK vann senast 11 Juni

HelgeK hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

3 243 Enastående

1 följare

Om HelgeK

 • Rank
  Veteran

Senaste besökare till profilen

2 996 profilvisningar
 1. Inez läs länken i Sotardotters inlägg. De Nordiska Näringsrekomendationerna är INTE evidensbaserade. SLV struntar i evidensen, och kommer att fortsätta med råd som gör svenskarna fetare och sjuka! Kostråden bör grundas på bästa möjliga evidens för att gynna folkhälsa. Många på SLV måste bytas ut.
 2. Ta en eller två Finn crisp med mycket smör och ost, och ha två eller tre teskedar med kokosfet i kaffet, då höjer du fett kalorierna stället för att äta många kalorier från bröd.Bröd innehåller mycket stärkelse. Stärkelse är kedjor av glukos,och i magen bryts kedjorna ner till glukos, så då blir blodsocker svängningarna stora, och insulinet blir också högt.LCHF är lite kolhydrater med mycket nyttiga fette, där det lätt att gå ned vikt.
 3. Nina Teicholz leder också Nutrition Coalition som bra info om kostråden i USA, där vissa företag har stort inflyttande. (Plus några andra artiklar i ämnet) . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5099084/ En bra artikel om omega3 -omega6 i fråga om inflamations skapande/bekämpande egenskaper: https://openheart.bmj.com/content/5/2/e000946 Nina Teicholz leder också Nutrition Coalition: https://www.youtube.com/watch?v=v5_RO6Fgurw SLV har tidigare varit på tapeten : https://www.dietdoctor.com/se/livsmedelsverket-industrins-basta-van 2008 sparkades två jäviga professorer(Det borde nu göras en större städning, och ta bort professorer som slaviskt följer SNFs riktlinjer i stället för vetenskap.): https://www.svd.se/javiga-ledamoter-sparkas
 4. Om man använder stretching före träning, så är väl syftet att värma upp muskeln inför övningen. Det skiljer sig ifrån stretching där syftet är att öka/återställa muskelns rörelseomfång. Om sedan man blir skadad under träningen beror väl främst på vad man gör under träningen. Den typ av stretching som jag använder mig är den som dr Jern Hamberg och fysioterapeuten Olaf Evjenth beskriver i deras bok Auto stretching. Men med visa variationer från andra böcker om stretching som jag också läst. Säkerligen finns det många definitioner på stretching.
 5. Jag funderade ett tag om jag skulle skriva, att jag kommer att rösta på vilket parti som helst, om det skulle propagera för lågkolhydratkost med nyttiga fetter. Högkolhydrat kost med mycket värme behandlade omega-6 fetter är vad Swedish Nutrition Foundation(SNF) propagerar för. Det har orsakat en epidemi av fetma och typ 2 diabetes, och lägre fram hjärt- och kärlsjukdom, och cancer, och tio åringarna är fetare än någonsin.. SNF har belutat att satsa 10 miljoner kronor om året för att motverka "fake news", och det har visat sig gå ut på att få folk att äta MER högkolhydratkost, och mer värmebehandladee omega-sex fetter. SNF vill ha mer av det som skapade de problem som sverige lider av idag, De satsar på att förvilla om vad lågkolhydrat kost med hälsosamma fetter är, för att kunna fortsätta sälja sådant som kommer att göra situationen ännu värre. Så folk som sympatiserar med de olika partierna bör försöka påverka de partierna att lämna den skadliga politik SNF är främsta förespråkare för. Om vi inte lyckas med det kommer situationen bli ännu värre. Men om vi inte lyckas med det så kan vi alltid förespråka, och själva följa en hälsosam livsstil.
 6. Den här söndagen har Aftonbladet en hal sida om Dr Wiliam Li. Men det är något konstigt med artiklen hans råd ser ut som SLV:s kostrådi , så jag gick in på Dr Wiliam Lis blogg, och då fin jag den här sidan: https://drwilliamli.com/should-we-worry-about-sugars/ Han förespråkar en plantbaserad diet, Men han är motståndare till tillsatt socker och processad mat. Det glömmer Aftonbladet att nämna.Så Aftonbladet beskriver de dieter de beskriver på ett ofullständigt sätt. Varför? Varför skriver inte AB att Dr William är emot tillsatt socker och processad mat??
 7. Jag vet inte hur man avgör vilka som är "elit-coacher", Men Stretching går ut på att minska spänningen och förlänga muskeln, för att få resultat bör man håla en lagom spänning i muskeln en halv minut eller mer.. Inom Yoga håller de positionerna mycket längre. Det blir ganska mycket som är "onaturligt" med de resonemanget. Men Jag undrar om de har försökt belägga de ståndpunkten med hjälp av vetenskapliga undersökningar, om så skulle jag gärna ta del av det .Påståenden om vad som är naturligt och vad som inte är onaturligt har varierat mycket över tid. Jag tycker resultaten är mer intressanta än spekulationer om vad som är naturligt. Stretching är en formar rehabiliterings träning, som syftar till att normalisera muskulära problem. Men människor får naturligtvis göra som de vill.
 8. Näringsbrister spelar roll för funktionen, men också överansträngning ,trauma. Men artikelförfattaren trodde att stretching kunde vara kontraproduktiv och göra skada istället för tvärtom. Det har jag inte sett några som helst belägg för. Tvärtom finns det många belägg på att det är till hjälp vid överansträngning och muskelbristningar.Yoga är en gammal träningsform där man intar positioner under en vis tid, och är effektivt vad det gäller att öka mjukhet och rörlighet. Men vad det gäller stretching ,så måste man veta vilken muskel som behöver stretchas, och att inte felet sitter i en led i stället för i muskeln.
 9. Du pratar om stela muskler. Ett av de vanligaste näringsmässiga orsakerna till stela muskler är magnesium brist, om du inte redan provat det så är det definitiv värt att prova. Man bör också komma ihåg att magnesium är näring och inte medicin. Alltså har du nytta av det så bör du få in det i din normal kost. Man kan prova med kosttillskott, och hjälper det så bör du öka inslaget av mat som innehåller magnesium. Vad det gäller allergier, så blir en del allergiker bättre av att öka zinkintaget. Det verkar inte som du är stressad, men om man är stressad så kan det öka behovet av b-vitaminer, så att behovet är större än vanligt, och då kan man prova med ett allmänt b-vitamin tillskott. Sedan bör man fundera om man är överkänslig mot något, och där har du tydligen kommit en bit på väg. Sedan vad det gäller manuella behandlingar, så tycker jag det skall vara en hjälp att hitta metoder för att själv kunna ändra sin "livsstil". Vad det gäller "kinesiologi", så är inte muskeltestninga ett pålitligt sätt, att testa fram näringsbrister.Det finns för många möjliga felkällor. Dess utom är namnet fel. Kinesioogi betyder rörelselära, men de försöker bota folk från allt möjligt.Främsta skälet att jag inte gillar dem är att de så ofta råkar testa fram att du skall köpa en massa vitaminer och mineraler av dem, som tyvärr inte hälper ett dugg.Men det betyder inte att de medvetet är bedragare. Det finns drygt 8000 medlemmar på forumet, så har du tur så kanske du hittar några tips som är till nytta för dig.
 10. Om du har ambitionen att tävla på elitnivå i dessa två sporter styrkelyft och triahtlon, så har du gett dig in på en väldigt svår uppgift. Bägge sporterna kräver mycket träning(och olika sorters träning), och mycket återhämtning. Jag känner inte till någon som lyckats tävla på elitnivå i bägge sporterna . Men om du testar det för att se vad som är möjligt, då kan du kanske ha en lärorik tid med både misslyckanden och framgångar under resans gång. Om man har ett problem, som man vill lösa, då måste man så noga som möjligt analysera hur problemet är beskaffat.Har det att göra med överansträngning, eller är det beroende av felaktiga arbetsställningar, eller medföda fel, eller bero på en sjukdom som orsakar problemet, eller beror det på näringsbrister, eller för mycket av något näringsämne, eller beror det på överrkänslighet. (Det här är ett forum för folk som ätit så mycket kolhydrater så hälsan tagit skada, och då är naturligtvis lågkolhydratkost bra.) Men även om man äter LCHF, så kan man ändå få brist på essentiella vitaminer, mineraler eller fetter. Så sannolikheten att hitta en sak som löser ALLA problem är väldigt liten.
 11. Idag var jag inne och tittade på VoFs hemsida. Hade de kanske ändrat något på sin hemsida pga alla ny forskning som kommit om lågkolhydratkost . Men nej där såg ut som vanligt om LCHF https://www.vof.se/skepdic/lchf/ där har de t.ex. en länk till en DN artikel med rubriken ”LCHF den farligaste modedieten vi haft”, Dagens Nyheter, 2012-02-02 Det är Maj-Lis Helenius som står för rubriken. Ni vet hon som Pfizer betalade för att hin skulle bli adjungerad professor på KI. Pfizer fick ganska omgående KI att ta över kostnaderna för denna industrilobbyist, Hon är för övrigt sammbo med Tommy Cederholm en annan industri-lobbyist. Men varför tar inte voffarna intryck av all forskning som kommer om lågkolhydratkost t. ex från Ohio state unik. konferensen t. ex? Tittar man på deras internetforum, så finns de två trådar av intresse. En där de diskuterar Ralf Sundbergs bok Forskningsfusket, och en tråd där de diskuterar Ann Fernholms bok Ett sötare blod. En sak är väldigt speciell med trådarna. Det visar sig att de diskuterar två böcker, som INGEN av de som deltar i diskussionen har läst! Men de brukar argumentera för att man inte skall dra uppmärksamhet till motståndarna, då blir de beroende av ledarnas åsikter. Men de är auktoriteter som de tycker man skall lita på. Kritiskt tänkande i Vof betyder att man är kritisk till det VoF ledarna är emot. Vi andra som tycker man skall kritisk granska allt. Först och främst de egna ståndpunkterna. Men idag var det på TV om metylfenydat. voffarna har en barnläkare i sina led.Han bloggade på Dagens medicin. Länge vägrade han svara på om han hade band till läkemedelsindustrin. Men det visade sig att han deltagit i läkemedelsprovningar av metylfenidat. Något som han skrev mycket om i bloggen på Dagens Medicin(Han är inte kvar där.) Men på TV tas det upp, att en Holländsk undersökning hade visat att metylfenidat minskade mängden vit substans i hjärnan hos barn, så man skulle vara mycket restriktiv med förskrivning av det till barn. Men en del av Voffarna försvarade metydfenidat med, att det inte alls var som amfetamin. För amfetamin ökade produktionen av dopamin , och metylfenidat minskade upptaget av dopamin. Men de förstod inte vad det handlade om. Metylfenidat hindrar nedbrytningen av dopamin, så nivåerna i blodet stiger. Så resultatet blir detsamma även om vägen inte det är densamma. Men nu har man märkt att det förmodligen är farligare än vad man trott. Men voffarnas tro påverkas inte så lätt. De som lämnar VoF blir oftast tysta, för de förmodligen inte vill bli utsatta för smutskastnings kampanjer.
 12. Eric Kossoff talar intressant om utvecklingen av ketogen kost bland epileptiker. Intressant även för oss som inte har epilepsi. Tycker jag i alla fall. (Det är en av videona från Ohio state univ.)
 13. Dagens medicin publicerade en artikel 2016-04-13, om en stor nyhet som många tidningar världen över spred. En av de största vetenskapliga studier om kost som någonsin gjorts har granskats av oberoende forskare. De fann att de angivna resultatet var inte korrekt.(https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/04/13/vegetabiliskt-fett-skyddar-inte-hjartat/ ) Se: "Det har funnits en allmän uppfattning om att vegetabiliska oljor som är rika på linolsyra har en skyddande effekt mot hjärtsjukdomar eftersom blodets kolesterolhalt sänks.Men den nya analysen visar att kost rik på fleromättat fett inte minskar risken för exempelvis hjärtinfarkt eller ateroskleros. Enligt resultatet fanns i stället en 22-procentig ökad risk att dö för varje 30mg/dL som kolesterolnivån sänktes i serumet." Alltså linolsyra sänker kolesterolnivån, men för varje 30mg/dL som kolesterolnivån sänktes i serumet, så ökade risken att dö med 22%. Ändå väljer AB att publicera en artikel som säger att dessa oljor är hälsosamma, och det pga en gammal studie, där författarna har band till till livsmedelsindustrin(Swedish Nutrition Foundation.) Aftonbladet deltar inte i kostdebatten. De tar ställning mot folkhälsa. Det är slutsatsen man kan dra av de artiklar de publicerar. PS. se också:https://academic.oup.com/jn/article/145/2/299/4616071?fbclid=IwAR0BTyrESWWxDvr-EHrJDcmmYKe_rXjLmTkIkh_9bFLNYlWnknxupxFhkHA
 14. Det har du aldeles rätt i! Tack för påpekandet. Det är de värmebehandlade fröoljorna man skall passa sig för. Både omega 6 och omega-3 oljorna är livsnödvändiga. jag brukar äta nötter som omega 6 källa.
 15. Söndagens Aftonbladet(11/8-2019) har på mittuppslaget rubriken HÄLSA Men det är något konstigt med de två artiklarna som finns på uppslaget. Den ena artikeln säger att omega 6 fette(Solrosolja). är nyttigt. Det är konstigt. Nu när forskningen visat att smör är bättre än margarin, så hävdar Aftonbladet att omega 6 fetter är nyttigt. Den största undersökningen som hävdat det var Minnesota studien. En av de största och dyraste studierna inom nutritionsforskningen. Men när allt fler forskningsreporter kom som visade på det motsatta resultatet, så beslutade en grupp Amerikanska forskare att gå igenom Minnesota studien ordentligt. Vad ledde det till de hittade undangömda data, som visade att omega 6 fetter inte var bra för hjärtat, utan tvärtom. Läs t. ex. https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/04/13/vegetabiliskt-fett-skyddar-inte-hjartat/ Så inga stora studier talar för att omega 6 fetter är nyttiga. men nu kommer Aftonbladet dragande med en liten studie gjord av Tommy Cederholm, Ulf Riserus och David Iggman.Cederholm och riserus står vad jag förstår nära SNF(swedish Nutrition Foundation). Så det finns skäl att vara skeptisk till studien.Här är en presentation av studien: https://www.forskning.se/2016/08/17/fleromattat-fett-kopplas-till-lagre-dodlighet/ Så det finns skäl att misstänka att den här studien inte skulle klara en sådan genomgång, som visade att Minnesota studiens verkliga resultat var det motsatta mot det som först publicerades. Den andra artikeln på Aftonblads uppslaget. Handlar om en intervju med en nutritionist som inledningsvis är ganska positiv till stenålderskost.Men mot slutet av artikeln skriver journalisten: "Man ska inte krångla till det för mycket. Ät tre huvudmål och två mellanmål per dag, för att hålla blodsockret på en jämn nivå och inte få några dippar." Det låter inte som stenålderskost , utan mer som de råd som förespråkarna för högkolhydratkost brukar förespråka. Aftonbladet gör ett konstigt intryck i frågan om hälsosam kost! Det är nästan, så man undrar om aftonbladet får del av SNFs 10 miljoner per år för kamp mot "fakenews" på kostområdet. (Läs fake news , som forskning, som går emot vissa livsmedelsföretags intressen.)