HelgeK

Medlem
 • Innehållsantal

  1 331
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  17

Allt postat av HelgeK

 1. En sänkt skatt på ekologisk mat skulle kunna finansieras av en sockerskatt. Vad som är möjligt politisk är en fråga om opinions bildning.
 2. Märkligt det har inte hänt vare sig i Norge eller i Mexico!. Mervärdes skatten är en skatt på mervärde som tillkommer i olika led . 'Den ersatte en tidigare omsättnings skatt.
 3. Jovisst , men sammanslutning för evidens baserade kostråd har en mycket mer begränsad uppgift, än en organisation som arbetar för metabol hälsa. En organisation för evidensbaserade kostråd behöver inte vara en stor organisation utan bara ha inriktning på att samla lämpliga personer för att bilda opinion i frågan om behovet av evidensbaserade kost-råd.
 4. Med den logiken , så är det väl bäst om vi slutar tala om LCHF, för annars införs det väl en skatt på fet.
 5. Det borde bildas en Svensk näringskoalition, som kämpar för evidensbaserade kostråd!!
 6. Norge har en sockerskatt ,men ingen köttskatt. De är också smalare än svenskarna. En sockerskatt minskar sockerkonsumtionen.
 7. Föra matdagbok i telefonen kan vara ett bra sätt att hålla koll på vad man äter, och lättre att se vilka ändringar man bör göra.
 8. I USA finns lösningarna i professor David Ludwigs forskning. Eller professor Robert Lustigs forskning. Företag som Virta Health behandlar framgångsrikt typ 2 diabetes. 60 % av typ 2 diabetiker blev av med typ 2 diabetesen under första året, Det är viktigt att oberoende forskare anlitas för att lösa fetma epidemin. Vi vet att dagens kostråd INTE är baserade på evidens, Det måste ändras! I USA arbetar Nutrition Coalition https://www.nutritioncoalition.us/dietary-guidelines-for-americans-dga-introduction De vill att kostråden skall bygga på bästa möjliga evidens, vilket de inte gör idag. Det måste också bli målet i Sverige. Idag är kostråden SLV utformat i strid med bästa möjliga evidens, T. ex. så hävdar SLV att mättat fett är farligt, fastän rigorös vetenskap talar emot det. Där är sverige t.o.m. sämre än USA. PS. Följden av bortagandet av mättat fett ur kosten har blivit, att det har ersatts med socker, processade kolhydrater och värmebehandlade omega 6 fetter. Dessa tre faktorer utgör viktiga orsaker till den pågående fetma epidemin. Så bästa möjliga evidens, och forskning utförd av oberoende forskare, och inte av särintressen. Kosten och kostråden är den svaga länken i folkhälsoarbetet idag.
 9. HelgeK

  Prevention barnfetma

  Sune Larsson från akademiska sjukhuset i Uppsala säger att fetma som grundläggs i barndomen blir man inte av med. Det är naturligtvis en lögn Deras metoder är felaktiga.Kostråden MÅSTE ändras! Det totalt felaktiga kostråden som implementerades från 1970 och framåt är orsaken. Det har lett till ökad försäljning för livsmedelsföretagen. Men det har skapat en epidemi av fetma, fetlever, och typ 2 diabetes, om kostråden inte ändras så kommer hjärt och kärlsjukdomar och cancer också öka, om inte kostråden ändras. Ett program om det pågår NU på SVT forum....
 10. HelgeK

  Vacciner

  Vad det gäller vaccin och vetenskap, så finns det mycket att önska. För att bara ta ett exempel. Jag vaccinerade mig mot TBE. Vid den tiden tas det , att om man vaccinerade sig fem år i följd, så skulle man få ett livslångt skydd. Jag gjorde det . Jag vaccinerade mig fem år i följd! Men sedan började vaccin propagandan säga att man skulle vaccineras sig varje år. Om man frågar om hur många som skadas av ett vaccin(I FASS finn, risker redovisade för olika mediciner. Men inte för vacciner!?
 11. En missad inkomstkälla som inte finns i budgeten är en sockersskatt. En sockerskatt skulle inte bara ge ökade inkomster till staten, utan även diskussionen om sockerskatten skulle förmodligen leda till en viss minskning av sockerkonsumtionen. 51% av svenskarna är överviktiga, Men det är viktigt att komma ihåg att det är inte bara överviktiga, som drabbas av sockrets skadeverkningar.En god vän till mig fick nyligen en hjärtinfarkt, och när jag pratade med hen efter infarkten, så sade hen, att eftersom hen var frisk(läs slank och motionerande), så tyckte hen att hen kunde äta en del godis. Men så fungerar det inte. Alla skulle skratta åt någon som sade "Jag kan dricka en hel del alkohol, för att jag är slank, och motionerar en del. Att alkoholister har en ökad risk för hjärt- och kärl- sjukdomar är välkänt sedan länge. Men det är också välkänt, att om man får typ 2 diabetes vid 50 års ålder, så förkortar man sitt återstående liv med 6 år, Fruktos och alkohol bryts ned på samma sätt i levern, och samma sorts skador. Så det talas alldeles för lite om sockrets skadeverkningar. Ett förslag om sockerskatt skulle inte bara leda till inkomster för staten utan också gynna diskussionen om sockrets skadeverkningar. Något som också skulle vara bra för folkhälsan och ekonomin vore nya kostråd från SLV. De nuvarande kostråden är INTE grundade på bästa möjliga evidens, utan på industri intressen. Så frågan är varför tar vare sig regeringen, eller oppositionen till sig denna utmärkta möjlighet, att förbättra både ekonomin och folkhälsan?
 12. Varför inte vänja dig vid den skarpa smaken, om jag inte missminer mig, så är det polyfenolerna (De är nyttiga) , som ger den skarpa smaken, så varför inte lära dig gilla den skarpa smaken? Det kan du göra på två veckor. Men du väljer naturligtvis själv.
 13. Men ibland träffar han rätt, som när han säger att gå ner 5% ger flera goda hälsoeffekter. Men han påstår felaktigt att fetma ger typ 2 diabetes. Det finns smala som har typ 2 diabetes, och det finns feta som inte har typ 2 diabetes. Men äter man en högkolhydrat kost med mycket processade kolhydrater och socker, och värmebehandlade omega 6 fetter med extra transfetter(SLV gick emot ett förbjudande av transfetter i mat, så nu kan du hitta transfetter i glass( Glassen får en krämig konsistens av transfetter, att det är ohälsosamt gör inget ,eftersom det ökar försäljningen.) Om folk äter det så stör det inte företagen som säljer glassen!. SLV är nedlusat av lobbyister för livsmedelsbolag. Rössner har totalt missat vad som orsakar typ 2 diabetes, fetma och hjärt- och kärlsjukdomar. Så viktklubb fungerar som viktväktarna, om man plågar sig , och inte äter fastän högkolhydrat kosten gör en hungrig, så kan man gå ner i vikt genom att plåga sig, men i längden blir många trötta och förbränningen går ner, så de blir feta för att förbränningen går ner fastän de äter lite... Men hänger man på den här sidan, så vet man hur man kommer runt det. Man äter t. ex. LCHF, så går insulinet ner, och kvinnor med PCOS t. ex. kan bli friska, för att insulinet går ner, för det är högt insulin som orsakar PCOS inte fetma. Men fetma kan också orsakas av högt insulin....(Det finns en bra video om ämnet på medlemssidorna med dr Jason Fung och dr Nadia Pateguana där det förklaras.).
 14. Det finns redan en hypotes som förklarar fetma epidemin. Det är kolhydrat - insulin hypotesen. Den stämmer med vad som hänt efter lanseringen av högkolhydrat kosten, men också att man kan gå ner i vikt genom att man minskar på kolhydrat konsumtionen, och i stället äta mer fet. Så om någon vill lansera en ny hypotes , om hur man skall få stop på fetma epidemin, så bör den väl vara bättre än de redan befintliga hypoteserna? Men som Hjopek är inne på så kanske forskarna är inne på att skapa ett läkemedel, som kan säljas och ge intäkter till läkemedelsbolagen. Även om det är ett sämre alternativ än K - I hypotesen för folkhälsan.
 15. Ungefär så korkade är KIs kostforskning. Professor Peter Arner säger, att lägre förbränning kan förklara äldres putmage! Varför kan inte KI ta till sig internationell forskning. Svaret finns redan! Det är det stora innehållet av processade kolhydrater, socker. Ja överhuvudtaget HÖGKOLHYDRAT kosten! https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6033587/ Beror det på inkompetens, korruption eller bägge dera? Eller något annat?
 16. Här är en artikel som talar varmt för behovet av mineraler och vitaminer, och lite info om en del av mineralerna.: https://vitaminer.nu/sv/info/naringens-betydelse-for-halsan.html Förmodligen finns det någon sajt som listar alla kända essentiella vitaminer, mineraler, fetter. Alltså sådant, som vi alla behöver äta. Själv bläddrar jag ibland i "Friskare liv" en bok om vitaminer och mineraler(Utgiven 1997på ICA förlag) Såg på Bokus att det givits ut nya upplagor: https://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=bokus+Peter+Wilhelmsson+friskare+liv&spell=1&sa=X&ved=0ahUKEwjJkaKWisbkAhXj0qYKHSk2AUYQBQguKAA&biw=1440&bih=745
 17. Om man går över från lågfetkost till högfetkost, så kan det ta en del tid innan levern ställer om till att producera tillräckligt med galla. En del blir illamående i början , när de äter "för mycket fett."
 18. Mer att läsa om SNF : https://www.sourcewatch.org/index.php?title=ILSI-NF
 19. För drygt ett år sedan startade Swedish Nutrition Foundations "Nutritionsfakta". En kampanj mot "Fake News". Eller som de skrev:"Alternativa fakta är inget alternativ". Men hur har det gått med det? Av nyfikenhet så kollade jag artikeln: Är ägg bra vid typ 2-diabetes, fetma och fettlever? Under rubriken "Ägg och Fettlever" Så står det i början av stycket: "De vanligaste orsakerna till fettlever är fetma eller för högt alkoholintag, ibland bådadera. Sjukdomen är i sin lindriga och vanligaste form reversibel om alkoholintaget reduceras eller kalorirestriktion och fysisk aktivitet kan genomföras. Fettlever kan ge upphov till inflammation, bindvävsbildning (fibros) och på sikt skrumplever och ökad risk för levercancer. Fettlever är ofta associerad med typ 2-diabetes och är en del av det metabola syndromet." Från stycket med rubriken: "Ägg och Fetlever" Då blir jag lite beklämd. Varför nämner de inte att fruktos ofta orsakar fettlever hos barn, som äter mycket godis. Är de verkligen emot "Fake News" ? Eller är det just fake news de sprider? Om man jämför med vad en internationelt kan expert på ämnet säger: " Tooth Decay and Liver Decay Mountain Dew Mouth has been the scourge of dentists for decades. But there’s a new disease which affects even more people: Mountain Dew Liver. Non-Alcoholic fatty liver disease (NAFLD) wasn’t even discovered until 1980; and now up to 1/3 of Americans suffer from it. Especially children – 13% of autopsies in children show NAFLD; and 38% of of obese children. Both tooth decay and non-alcoholic fatty liver disease rates have increasing. And excessive sugar consumption explains both. Dietary sugar is composed of one molecule each of glucose and fructose. It is the fructose that is the primary driver of both diseases. While glucose contributes to the oral biofilm, fructose doesn’t. It is metabolized by oral bacteria into lactic acid, which readily diffuses though the biofilm and into the tooth. Alternatively, fructose gets turned into fat in the liver mitochondria, which drives NAFLD, which is the leading cause of liver transplantation now, surpassing alcohol. And yet who is most susceptible to both diseases? Children, because they are the biggest sugar consumers. Doctors and dentists must be united in supporting public health measures to reduce chronic disease. Altering our diet is where public health prevention starts." Från https://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=Robert+Lustig+on+What+cause+fatty+liver%3F&ie=UTF-8&oe=UTF-8 Så SNF struntar i modern vetenskap som visar att socker är farligt. Det om något är fake news! Av en händelse såg jag en annan nyhet. Nutritionsfakta skall inte längre drivas av SNF, utan Örebro universitet skall ta över verksamheten, och fortsätta på samma sätt!!! Se: Ny förvaltning av nutritionsfakta.se och Food & Nutrition Research " "Ny förvaltning av nutritionsfakta.se och Food & Nutrition Research SNF Swedish Nutrition Foundation har avtalat med Örebro universitet Uppdrag AB (ORU Uppdrag AB) om att ORU Uppdrag AB förvaltar webbportalen nutritionsfakta.se och den vetenskapliga tidskriften Food & Nutrition Research, för en treårsperiod fr o m den 1 augusti 2019. – Målsättningen är att säkerställa möjlighet för nutritionsfakta.se att fortsätta utvecklas som en nationell och opartisk kunskapsplattform, till gagn för såväl livsmedelsbranschen som akademin, liksom för offentlig sektor och samhället i övrigt. För Food & Nutrition Research ger överenskommelsen möjlighet till en framtida utveckling, som stärker synergieffekten mellan Food & Nutrition Research och nutritionsfakta.se, säger Christel Larsson, professor vid Göteborgs universitet och vetenskaplig rådgivare för SNF. – Från ORU Uppdrag AB ser vi fram emot att ta vid och driva arbetet med nutritionsfakta.se vidare i samma vetenskapliga anda som tidigare. Det fortsatta arbetet ska som tidigare vara väl förankrat inom akademin och vi kommer vidareutveckla nutritionsfakta.se i samråd med portalens användare, säger Robert Brummer, professor och vice rektor vid Örebro universitet och styrelseordförande i Örebro universitet Holding AB. Såväl medlemmar i SNF som andra aktörer i samhället har uttryckt sin uppskattning av SNF:s verksamhet och det finns många bevis på att inte minst nutritionsfakta.se gör nytta i mat-hälsadiskussionen. Verksamheten har dock under flera år bedrivits under tuffa ekonomiska förutsättningar, och ett stort arbete har lagts ner för att förbättra situationen. I slutet av 2018 meddelade SNF:s vd Susanne Bryngelsson att hon önskar lämna sitt uppdrag. En tid därefter meddelade Nina Jansson, chefredaktör för nutritionsfakta.se att hon går vidare till annan tjänst. Båda avslutade sitt uppdrag för SNF under maj månad. Mot denna bakgrund bedömde SNF:s styrelse att verksamheten inte kan fortsätta bedrivas i samma form som tidigare. Diskussion mellan SNF och ORU Uppdrag AB inleddes under tidig vår 2019, vilket nu har resulterat i ett avtal mellan parterna. SNF:s styrelse ansvarar för att avtalet mellan SNF och ORU Uppdrag AB fungerar och efterlevs. Under hösten finns Anneli Gozzi Hovstadius kvar för att sköta föreningens administration. Fr o m årsskiftet ansvarar styrelsen för föreningen, utan anställd personal. – Vi tackar Susanne Bryngelsson och Nina Jansson för ett långt och starkt engagemang för SNF, och inte minst för det framgångsrika arbetet med att bygga upp och etablera nutritionsfakta.se. Vi tackar också Annika Åhnberg, som under sin tid som SNF:s styrelseordförande varit en stark drivkraft för förverkligandet av nutritionsfakta.se, säger Anders Högberg, Nutrition & Public Affairs Manager, Orkla ASA, som i maj efterträdde Annika Åhnberg som styrelseordförande. För nutritionsfakta.se kommer ORU Uppdrag AB under hösten anställa en ny chefredaktör. För kommunikation kommer ORU Uppdrag AB engagera Linda Harradine, forskningskommunikatör vid Örebro universitet, och även fortsätta samarbetet med Kajsa Asp Jonson, Mersmak kommunikation. Till dess att en ny chefredaktör är på plats kommer Robert Brummer planera det redaktionella arbetet, i samråd med Christel Larsson, som fram till årsskiftet finns kvar som vetenskaplig rådgivare för SNF, för att stödja övergångsprocessen. För Food & Nutrition Research avser ORU Uppdrag AB att tillsammans med chefredaktör Asim Duttaroy, professor vid Oslo universitet, och övriga nuvarande redaktörer fortsätta utveckla tidskriften enligt det aims & scope som fastställts av SNF. Det nuvarande samarbetet med Open Academia, för produktion och publicering, kommer att fortsätta. Kontakt Anders Högberg, Nutrition & Public Affairs Manager, Orkla ASA, styrelseordförande SNF; anders.hogberg@orkla.no Christel Larsson, professor, Göteborgs universitet, vetenskaplig rådgivare för SNF; christel.larsson@gu.se Robert Brummer, professor och vice rektor Örebro universitet och styrelseordförande ORU universitet Holding AB; robert.brummer@oru.se Linda Harradine, forskningskommunikatör, Örebro universitet; linda.harradine@oru.se" Ett förskräckligt exempel hur skattefinansierad verksamhet skall fås att göra reklam för industri intressen, och i slutändan är väl syfte att skattebetalarna skall stå för industrins propaganda! Vilket förfall!
 20. Mer info i ärendet: https://www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=CrossFit++PETER+C.+GØTZSCHE:+DEATH+OF+A+WHISTLEBLOWER+AND+COCHRANE’S+MORAL+COLLAPSE+Transcribed+from+a+presentation+delivered+at+a+CrossFit+Health+event+at+CrossFit+Headquarters+on+June+8,+2019:&ie=UTF-8&oe=UTF-8
 21. Death of a whistleblower and Cochrane's moral…(Kindle Edition) by Peter C. Gøtzsche (2) Kindle Edition $20.14 Buy with 1-Click Don't have a Kindle? Get our free app and start reading. Deliver To Kindle Cloud Reader Send this sample to your Kindle Try a Sample
 22. Magnesium brist ökar krampbenägenheten, så varför inte prova att inta ett tillskott med magnesium och kalcium? Det finns i alla hälsokostbutikerna.Men man kan också besöka en läkare, om inte annat om detta råd inte ger resultat.
 23. Här bemöter kemi professorns Paul Conett kritikerna av studien:
 24. Inez läs länken i Sotardotters inlägg. De Nordiska Näringsrekomendationerna är INTE evidensbaserade. SLV struntar i evidensen, och kommer att fortsätta med råd som gör svenskarna fetare och sjuka! Kostråden bör grundas på bästa möjliga evidens för att gynna folkhälsa. Många på SLV måste bytas ut.