MeP

Medlem
 • Innehållsantal

  10
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

2 Neutral

Om MeP

 • Rank

 1. MeP

  Långdistans och LCHF

  Hej Nu har jag åkte Vasaloppet i alla fall. Föret var nog det sämsta jag varit med om på ett Vasalopp (jag har visserligen bara åkt nio gånger) så jag fick reducera målsättningen med loppet till att ta mig till Mora. Veckan innan kände jag mig bedrövlig och orkade ingenting så jag provade på onsdagen med rejäl kolhydratladdning och körde tre mil på rekordfart utan att känna mig trött. Jag provade samma på mina två mil på stafettvasan på fredagen och körde även där betydligt fortare än förväntat. Jag bestämde mig därför att go all in med kolhydrater före och under loppet. Mycket potatis dagen innan, havregrynsgröt till frukost och mycket blåbärssoppa, gel och buljong under loppet. Förhållandena var bedrövliga. Det kan inte varit spår mer än på 5 km av sträckan Sälen-Mora vilket gjorde loppet extremt tungt. Det visade sig också på tiden. Det tog mig hela 9 h att genomföra loppet vilket är min i särklass sämsta tid. Jag tappade aldrig gentemot åkarna i min omgivning utan körde väl in en 500 placeringar från Smågan till Mora. Jag kände mig inte heller helt slutkörd mot mål (trött och hängig visst men inte färdig att kollapsa som jag varit ibland) och jag hade helt klart kvar muskelstyrka. Jag orkade till och med staka uppför de sista uppförsbackarna trots att jag i princip stakat hela vägen då jag inte haft något fäste att tala om. Jag tror nog mer och mer på train low, compete high. Bara att, i alla fall för mig, är compete high väldigt high. Möjligen kan lite längre tillvänjning göra att kolhydratbehovet minskar. Jag gjorde ingen skillnad på kolhydrater med undantag för glutenprodukter och sportdryck som jag uteslöt eftersom jag var rädd att min mage inte skulle klara det. Däremot druvsocker, blåbärssoppa, choklad och geller de bjöd på i spåret (Enverit tror jag). En nackdel jag upptäckte med variationerna var att jag blev hungrig under loppet vilket jag aldrig blivit annars. Frukosten bör nog kompletteras med något stadigare än gröt (omelett och bacon kanske) så att inte energin tar slut. Annars var magen i mycket bättre skick under och efter loppet den här gången än tidigare. Jag kunde dricka vätska under hela loppet utan att få kramp. Efter fem dagars frossande av kolhydrater har jag nu återgått till LCHF för att se vad det gör under lågsäsongen. Jag känner i alla fall inget sug efter kolhydrater så vi får hoppas det blir lika enkelt som när jag började.
 2. MeP

  Långdistans och LCHF

  Hej igen Bra läsning. Superstarch, vart får man tag i det? Jag måste nog erkänna att skimaraton var lite väl tätt inpå influensan för att ge ett rättvisst resultat. Jag har fortsatt att åka helt utan extra kolhydrater och det går bättre och bättre igen. Men det är en gräns vid ca 2 h där jag kraftigt tappar energi. (Den var efter 1h för två månader sedan). Jag har än så länge inte provat med något tillskott, men jag känner av kraftig glukosbrist både i huvud och muskler. I en 1-1,5 h kan jag köra på i högt tempo utan problem. Mina tidigare vasalopp med gammal hederlig kolhydratladdning orkade jag väl 4 h innan jag började tappa energin. Slutsatsen är väl att jag inte har anpassat mig ordentligt ännu. Mjölkiden fick jag från Johan Bergvist bok, men jag tycker inte att det gör någon nytta. Jag har provat det vid något träningspass också utan effekt. Det ska jag sluta med. Kolhydrater kommer jag nog behöva under vasaloppet. Frågan är om man ska satsa på en rejäl uppladdning dagarna före eller börja med gröt eller liknande samma dag. Min mage har klarat de små försök till kolhydrattillskott jag provat på bra. Angående mage, jag har alltid haft problem med kramp i magen vid lång ansträngning. Det är något jag tycker blivit värre sedan jag började med LCHF. Är det någon annan som noterat samma effekt?
 3. MeP

  Långdistans och LCHF

  Så, nu har Jar provat compete high. Jag laddade dagen innan med bl.a. Potatis och morötter och drack några rejäla glas mjölk några timmar före start. Jag drack sedan vatten under loppet. Det blev en total katastrof. Efter en dryg mil var jag stum i armarna och efter 1,5 mil insåg jag att det här går inte och drog ner på tempot rejält. Efter 2 mil provade jag att tanka sportdryck som quick fix utan någon effekt. Jag kände mig lätt i huvudet och mådde illa. Det var bara att kasta in handduken och bryta. Det var visserligen vedervärdigt före med sönderkörda spår och nysnö. Det var inte bara jag som gav upp. Men jag kan inte se att kolhydrattillskottet gav någon som helst effekt. Snarare tvärtom. Jag måste prova någon annan lösning.
 4. MeP

  Långdistans och LCHF

  Nu är jag åter från influensa och börjar träna igen. Tungt. Körde en timme i hög fart (187 i snittpuls enligt klockan vilket jag nog måste betvivla, men ganska tungt i alla fall) och jag känner inte längre någon märkbar energibrist. Bara trötta muskler. Jag ska prova skimaraton på Lördag med compete high så får vi se vad det ger. Jag ska kanske ha med mig en gell då och äta lite rotfrukter kvällen innan.Det serveras nog bara sportdryck i spåret. Törs man dricka det under tävling? Om man inte kräks förståss.
 5. MeP

  Långdistans och LCHF

  Intressant läsning från er alla. Som jag sammanfattar det alla synpunkter så någon form av kolhydrat tillskott behövs vid lite hårdare och längre körning. Frågan är bara hur, vilket ju verkar indviduellt. Jag har alltid haft svårt för sport dryck då den till slut får mig att kräkas. Jag har tidigare alltid druckit blåbärssoppa eller ljummen saft då det rinner ner lätt och jag inte mår illa av det. Vatten är mycket svårare att få ner i tillräckligt mängd vilket gör att vätskebrist kan bli ett problem. Jag måste nog också fundera på om man kan hålla tillräckligt koll på exakt hur många kolhydrater man får i sig under ett vasalopp. Jag har tidigare mest druckit allt som kommit inom räckhåll eftersom jag svettas mycket. Frågeställningen blir alltså kolhydrater före, efter eller både och. Möjligen skulle man kunna prova med en laddning dagen innan och sedan börja med vatten för att senare kompletera med blåbärssoppa och buljong. Synpunkter? Jag körde idag igen ett två timmars pass och tycker nog att jag kunde ladda på lite bättre än sist. Tempot var något högre och föret lika uselt. Magnus, synd att tog öppet spår, Jag tänkte prova söndagen i år. Med de inkörningsproblem jag har haft lär jag inte kunna seeda upp mig från mitt åttonde led.
 6. 42 År och Man, 194 cm, 98 kg Tränar varierande löpning, skidåkning och styrketräning beroende på väder och säsong. 2-5 ggr vecka (normalt 3 eller 4) löpning 7-12 km, skidåkning 10-30 km) Jag räknar inte kalorier eller kolhydrater. Jag tror jag äter 40-50 gram om dagen. Framförallt via mjölk, nötter, brokoli, tomat osv. Jag har valt bort all potatis, ris, pasta och andra stärkelserika produkter. Äter just nu utan modifikation. Du har ju sett mitt inlägg i långlopp och LCHF. Jag har ingen koll alls på proteiner Jag räknar inte kalorier. Jag har noterat viktminskning med ca 0,5 kg i veckan sen jag började med LCHF vilket inte är något problem ännu. Tränar inför vasaloppet. (varje år jag är frisk) Har inte provat fasta. Undviker att träna på fastande mage och försöker få i mig nått under långa pass. Jag äter av LCHF av medicinska skäl. Jag har inte provat så många olika modeller ännu.
 7. MeP

  Långdistans och LCHF

  Hej, Nu körde jag ett långpass idag igen (2 h 20 min) med en snittpuls på 175. Det var inga vilosträckor någonstans heller eftersom vädret var vedervärdigt (-15, blåst och snödrev). Ingen kolhydratladdning före eller under. Däremot tankade jag två gånger med en blandning på kaffe, kokosolja, ägg och smaksatt med vaniljpulver. Det är en blandning jag kan rekommendera då den är mycket godare än den låter och har i alla fall en viss uppiggande effekt. Sista killometrarna var jag bra håglös men musklerna tog aldrig helt slut så jag orkade köra hela passet. Det är en väsentlig skillnad mot förra långpasset. Nu valde jag en bansträcka med endast ett par rejäla uppförsbackar men där lyckades jag ta i ganska ordenligt utan att storkna (fick upp pulsen till 188). Tiderna låg över förväntat vilket ju kan bero på den pulsökning som tydligen ska komma med LCHF kosten. Alernativ kanske jag behöver träna mer Jag tror jag sa prova med kolhydrat laddning inför ett sedningslopp för att testa. Så får jag utvärdera inför vasaloppet. Träning lär fortsätta med LCHF då det helt hopplösa verkar ha försvunnit. Zara, du verkar ladda en hel vecka. Hur gör du det? Massor med kolhydrater varje dag eller ökar du sakta?
 8. MeP

  Långdistans och LCHF

  Tack, Jag får nog inte riktigt ihop ekvationen bara. Fördelen med LCHF ska ju vara att man nyttjar fettreserven under lång belastning i stället för kolhydrater som ju tar slut fortare. Det känns spontant som om man förstör det om man börjar trycka i sig kolhydrater. Påverkar verkligen inte en laddning kolhydrater i veckan förmågan att omvandla fett till ketoner? Jag har inte börjat äta LCHF för att gå ner i vikt. Det är rent medicinskt. Jag kan säga att jag var mycket skeptisk i början men har märkt att det i alla fall fungerar acceptabelt efter en viss tid. En del possitiva sidoeffekter såsom minskad trötthet till har jag också märkt. Men ska man åka långlopp på skidor vill man att det ska kännas bra också. Trots att man inte är elitåkare. Mr Big, räcker det med lite ris eller potatis kvällen innan eller äter du något på morgonen och under passen också?
 9. MeP

  Långdistans och LCHF

  Jo, jag har helt klart glukosbrist. Undrar bara hur jag får ordning på det. Läsningen var intressant men jag är inte helt övertygad om "train low compete high" konceptet. Det känns lite motsägelsefullt. Jag kan inte säga att jag läst Colting i detalj utan bara studerat lite på nätet. Jag körde i alla fall ett skidpass på rekordtid i går även om det bara var 45 min och snabt före. Jag ska prova ett längre pass i helgen. Det kanske är på väg att lätta.
 10. MeP

  Långdistans och LCHF

  Hej Jag började äta LCHF för ca 5 veckor sedan. Jag laddar nu inför Vasaloppet men upptäcker att min uthållighet på långa distanser (längre än en dryg timme på 75-80% av maxpuls) har minskat. Jag kunde tidigare lätt köra två till tre timmar på den intensiteten men känner nu av en ganska kraftig och tydlig brist på energi efter en dryg timme. Det är som om allt bränsle tar slut. Att ta mig uppför backar är också tungt. Hjärtat rusar och benen stumnar. Intervallträning och styrketräning går bra nu. Det hade jag lite problem med i början. Jag har upplevt en liten förbättring om jag börjar dricka vatten tidigt under passet (redan efter 15 minuter) samt om jag tar paus innan jag går in i väggen och tankar med fett och kaffe. Är det här övergående problem eller behöver man justera sin kost? Jag är inte så noga att jag väger min mat utan har helt enkelt bara tagit bort, pasta, ris, potatis socker, rotfrukter, mjöl och frukt ur min kost. Kolhydrater får jag då i mig via nötter, grädde, broccoli, tomat och grönsaker samt ur sådant som råkar vara dolt om man nu går ut och äter. Jag har också provat att äta en morot eller ta något glas mjölk de dagar jag tränar men inte märkt någon effekt. Jag skulle gissa att jag äter ca 50 g kolhydrater per dag. I början då jag tränade mindre något färre. Jag har läst Jonas Bergqvist "LCHF & Träning". Han verkar ju rekommendera rätt höjda kolhydratintag under perioder av ökad träning. Är det någon som har erfarenhet?