Jump to content

hoppetossa

Medlem
 • Posts

  59
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by hoppetossa

 1. Intressant. Gick att se med engelsk textning, betydligt lättare då. Mycket protein, gärna i form av tillagat kött, det rimmar illa med vegantrenden och samhällets klimatmål. Men än så länge får vi bestämma själva.
 2. Hej Suz. Det bästa du kan göra är att gå till tandhygienisten som rekommenderat. Du har fått djupa tandköttsfickor där du själv inte kan komma åt att göra rent. Det är viktigt att få rent nere i tandköttsfickorna och då är det skönt med bedövning. Du måste vara mycket noga med din munhygien, speciellt mellan tänderna med mellanrumsborstar mm. De bakterierna som orsakar tandlossning är anaeroba o lever utan syre i fickorna. Kolloidalt silver tror jag inte funkar då fickorna är så djupa att det inte kommer ned där även om du sköljer med det. Hoppas det går att rädda dina tänder.
 3. Hej Anne-Lie Jobbigt att alla kilo kommit åter efter att ni kämpat så länge. Det kan vara så att han hänger med kompisarna t kiosken o småäter onyttigheter. Då är det nog snacks o godis som är problemet mer än maten. Prova att föregå med att ta med nötter till skolan i en plastburk, framförallt Macadaminötter, men även andra nötter. Gör inte så mycket att det är lite mer kolhydrater i , bättre än chips. Sedan kan han ta med cocosflakes, torkat köttchips, oliver, babybelost, fläsksvålar allt efter vad han tycker om. Sedan håller jag med om att ni måste utbilda honom, men det är sällan tonåringar mottagliga för. Stort lycka till!
 4. Jag har arbetat inom tandvården i ca 30 år och är utbildad leg tandhygienist. Det är svårt att svara kortfattat på ditt inlägg. En kronas tjocklek måste anpassas in i ditt bett, för att få den med ökad tjocklek, dvs så att den blir mer hållbar innebär att man måste slipa mer på din befintliga tand. Det är en svår avvägning ibland, speciellt om man av naturen är född med ganska små tänder. Det är även så att man arbetar vävnadsbesparande i så stor utsträckning som möjligt, så man vill då slipa bort så lite som det är tvunget. Ytterligare en aspekt är att gamla amalgamfyllningar och ibland kompositfyllningar borras ur helt olika jämfört med en krona som är omslutande runt hela tanden. det finns även en materialaspekt. I dag vill de flesta arbeta metallfritt, men en tunn guldkrona håller alltid, även om det inte är det snyggaste. Men, det låter som att det även varit "skit bakom spakarna " i ditt fall. Du har ju även garanti på dina kronor, åtminstone två år.
 5. hoppetossa

  MAF-tråd

  Jag har efter ett par veckor i Spanien, hittat någon form av löpglädje igen. Sprang, men inte MAF, men i ett lugnt behagligt tempo i ca 5 km, ca var 3-4:e dag. Hoppas jag kan hålla kvar känslan nu när jag kom hem till ett kallt o mörkt Sverige igen. Tycker det är så svårt att springa så långsamt. Å andra sidan kanske det är bra att inte springa för långt o länge när man blir lite äldre. Tänker att man lättare skadar sig.
 6. https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/who-cancer-vanligare-i-norden Vad tror ni det kan bero på? Mina första tankar går till för låga nivåer av D-vitamin. En vanlig svensk som arbetar har endast kanske 3-4 veckor semester på sommaren. Det är inte ovanligt att det regnar då. Senaste decennierna är vi itutade att solen är livsfarlig. Idag på badstränderna är barnen påklädda i Uv-kläder, om de ens får gå ut. Därefter tänker jag att vi tagit till oss av alla fettsnåla råd som kom på 80-talet. Är själv uppfödd på lättmjölk och Lätt&Lagom, total avsaknad av ägg och liknande. Jag får en känsla av att södra Europa har struntat i det och kört på med olivolja och ostar. Skrämmande siffror ändå.
 7. Stackars dig Maria. Jag har såklart också en problemmage. Åkte på en omgång divertikulit för 8 år sedan innan LCHF. Jag tror inte på för mycket fibrer. Om du har stoppat korv någon gång så vet du att man kan stoppa ganska mycket och det sväller och tarmen blir stor. Man kan tänka sig att den brister lite och det bildas fickor. Jfr med mycket fibrer. Jag tror det är bättre med mjuka fibrer från grönsaker. Jag gör egen benbuljong på kyckling som ska vara läkande för tarmen. Tack Birgitta Höglund för smarrigt recept. Sedan opastöriserad surkål, finns på ICA i kyldisken, som komplement 1 msk potatismjöl i kallt vatten som lite mat till tarmbakterierna. Mår bra i magen och struntar i fibertillskott. Vid akut divertikulit tror jag på flytande, kefir, soppor, te, buljong mm tills febern och värken är borta. Stort lycka till Maria
 8. Din stackare, jag känner med dig. Jag skulle definitivt fasta ett par dygn. Gärna soppor, buljong och liknande. Det tror jag är det bästa. Jag hade för 8 år sedan och det gjorde så ont. Nu håller jag magen i schack med opastöriserad surkål mm.
 9. Sedär, jag har precis samma värden. Så tråkigt, men inte omöjligt på något sätt. Läste precis ett nytt blogginlägg av Jason Fung. Hur svårt kan det vara? Ät mer sällan, färre kolhydrater och inte så mycket protein. Det är bara att bryta ihop och komma igen. Nu får jag jogga 200 m och gå 200m*3, så det är fantastiskt. Var rädd om dina hamstringsmuskler. Lyssna på 4healths avsnitt med sjukgymnasten Markus, det finns bra stretchövningar på hennes hemsida. Mitt pulsband lyckades jag nollställa med att sätta i batteriet upp o ner. Så nu funkar det, Yes (ikväll endast 2 bitar 85% choklad.)
 10. Sitter lite i samma sits som du Maria. Det blir så ibland i livet. Man orkar inte alltid och klimakteriet är allt annat än roligt. Tror det kanske passar dig bättre att springa på lite högre MAF-puls, du har alltid tyckt den varit lite för låg för dig. Har haft en jobbig vinter då jag skadade mig kraftigt under en skidtur. Jag slet av alla tre fästen på min bakre lårmuskel. Det blev operation och är en ganska lång rehab. När man tycker lite synd om sig själv är det lätt att trilla dit på alla frestelser som finns! Har tom ätit pizza (köpe) som jag inte gjort på 4 år. Nu när jag får börja jogga 200 meter så tog jag på min pulsklocka och då funkade inte pulsbandet. SÅ TRIST. Såg att det fanns en tråd om pulsklockor så det ska jag läsa nu. Så får man ta ett litet steg i taget. ?
 11. Men hur ska man få affärerna att sluta tvätta rotfrukter, jag tror också att det är nyttigt att hantera rotfrukter med jord på så att man andas in via näsan? På sommaren har jag egna odlingar, sedan jag såg den skrämmande dokumentären " Den sista skörden" ( borde finnas på SVT play). Där tog de upp just utarmande sterila jordar. Men vad göra på vintern?
 12. Jaha, jag visste inte att det var livsmedelsverket som har bestämt det. Jag trodde att affärerna "trodde" att det var vi konsumenter som föredrog tvättade rotfrukter.
 13. I lördags så fanns en artikel i Svd av en amerikansk professor vid namn Rob Knight. Han skriver om tarmfloran och hur viktig den är för oss. Han skriver bland annat om att äta jord , citat "Att byta frukostflingorna mot en skål lera är definitivt inget att rekommendera. Men faktum är att vår rädsla för jord är överdriven, menar Rob Knight. Jord är ett mikrobiellt paradis med mer än en miljard bakterier i varje gram, men väldigt få av organismerna riskerar att göra oss sjuka. När vi är små kan det tvärt om vara bra för utvecklingen av vårt immunförsvar att komma i kontakt med många olika bakterier. Du behöver därför inte få panik om ditt barn skulle råka svälja lite jord under leken i trädgården – men håll koll så det inte får i sig hundbajs eller annan djurspillning. " slut citat Då kom jag att tänka på att i Sverige så har affärerna sedan flera år enbart sålt tvättade rotfrukter. Jag har tidigare reflekterar över det och det var inte så många år sedan både morötter och potatis såldes med jord på. När jag var i Riga för något år sedan så såg jag massa jordiga grönsaker i Saluhallen. Vackra orangea morötter täckta med svart jord, samma med potatisen. Redan då slog mig tanken att det är nog inte så nyttigt att de tvättas ( i vad?) innan de säljs. I Baltikum har de betydligt lägre förekomst av allergier vad jag förstått. Så, hur kan vi få affärerna att sluta tvätta våra grönsaker/rotfrukter?
 14. Jag berättade tidigare vad som händer om du har en spricka i en tand. Såg nu att du även frågade vad som kan hända och om inflammationen kan sprida sig. Svar JA. En inflammation under en tandrot som kommer av en spricka eller ett djupt hål in i nerven kan aldrig läka ut av sig själv. Inte heller med antibiotika. Där skiljer sig tänder från resten av kroppen där tex en halsfluss kan läka ut av sig själv. Det enda du kan göra är att rotfylla eller ta bort tanden som jag tidigare skrev. Det värsta som kan hända är att det sprids bakterier till blodbanan du får en infektion i en hjärtklaff eller liknande. Du kan även få en allmän sepsis, blodförgiftning och om det inte sätts in antibiotika så kan du faktiskt dö!
 15. Ja, det är obehagliga biverkningar av för mycket Ferritin i kroppen. Du får gärna återkomma om du hittar på något sätt att åderlåta dig, jag är också intresserad av att få ner mina värden. Eller om du kan lösa det på något annat sätt, med kosten eller liknande. Jag önskar dig all lycka till Matsen
 16. Nej, det är inte så lätt att veta vad att göra. Jag har ätit liberal LCHF i 5 år och har ändå höga värden. Som Skärfläcka postade enligt nedan så kan det försvinna med en bra kost. Men så har inte skett för mig. Det värsta på VC när jag försökte berätta vilken sida jag läst på så fick jag foliehatt på. Trots att jag försökte förklara att det är en seriös amerikansk sida så var det klapp på huvudet och "man ska inte tro allt man läser på internet". Så jag vet inte heller vad göra. det verkar inte så nyttigt med höga ferritinvärden för många allvarliga sjukdomar verkar påverkas av det.
 17. Så här är det. Om du har bitit i något hårt så du fått en spricka i tanden så bör den åtgärdas. Om sprickan endast omfattar kronan på tanden dvs den delen som syns i munnen går det att åtgärda med en fyllning eller en krona i porslin. Beroende på hur omfattande skadan är, om tanden är lagad tidigare osv. Om sprickan går ned i roten så att pulpan (nerven) är involverad så måste tanden rotfyllas. En sådan inflammation läker aldrig ut av sig själv. Det fungerar inte med antibiotika heller. Bakterierna försvinner endast tillfälligt och återkommer med förnyad kraft, ofta efter flera månader. Den kan i sällsynta fall sprida sig. Men det vanliga är att hela kinden svullnar, så man ser ut som en klassisk skämtteckning. Om sprickan gått djupare är så, dvs om roten spruckit som ett vedträ, ner i roten så går det inte att rädda tanden, den måste då dras ut. Då kan du välja på att vara utan tand, göra en bro då du förankrar tanden på granntänderna, eller sätta in en titanskruv att bygga en ny tand på. Allt efter vilken tand det är och ekonomisk situation. Bra att veta för lekmän är att sprickor i tänder ofta inte syns på röntgen i ett tidigt skede. Det är oerhört ovanligt, då sprickan sällan går exakt rakt genom en tand.
 18. Hej Jag har också förhöjda S-Ferritinvärden. Jag har googlat runt en del och förstått att det inte är helt nyttigt för kroppen. Även om man inte har så höga värden som vid tex Hemokromatos. Jag gick i väg till Vårdcentralen där jag blev behandlad som en foliehatt. Inte så kul, så jag gick hem utan hjälp. På hemsidan jag skickar med länk till finns mycket att läsa. http://www.irondisorders.org/ http://www.irondisorders.org/Websites/idi/files/Content/854256/HHC FACT2010.pdf Jag vet inte om de blodvärden de uppger som normala mäts på samma sätt som i Sverige. Men det kanske finns någon annan som vet.
 19. Jag föreslår Spenat, växer som ogräs. Supergott att äta både rå och stekt. Samt att när man tröttnar lite så går det att förvälla och frysa in, då har man gott i frysen också. Jag har i pallkrage, funkar perfekt.
 20. hoppetossa

  MAF-tråd

  Tack för ditt fina inlägg. Jag ska läsa på lite om stretching hos både Maffetone och Dr R och POSE metoden. Tack för länken, jag ska titta på det. Jag gillar att tänja lite (gillar yoga) så det här kan vara ett alternativ. Sedan är det bara att prioritera springningen, vilket inte alltid är det lättaste nu när mörkret kommer tillbaka.
 21. hoppetossa

  MAF-tråd

  Jag är så glad att MariaF, skrev om MAFträning och hur det gick till. Stort TACK Jag sprang ganska mycket för femton år sedan och kom liksom aldrig vidare. Nu sedan i våras så har jag försökt att börja igen, denna gång med MAF. Men, har haft lite otur med förkylning mm i våras och en lilltå som jag sparkade ur led i somras. MEN, nu är jag på gång igen! Varje gång jag sprungit med MAF, så är jag så glad, mår så bra och blir inte trött. Jag får inte ont någonstans och när jag kommer hem är jag sugen på att springa igen (Nu springer jag bara en timme, men ändå). Det känns så skönt att ha koll på att inte pulsen och därmed hjärtat jobbar för hårt. NU är jag lite nyfiken på stretchen som inte är en strech utan mer en flexibilitetsträning. Kan du berätta mer MariaF? SÅ vill jag önska dig god bättring i din hälsena.
 22. Det kanske inte är nyttigt att belasta kroppen max, vilket var fallet i studien. Kanske mår vi bättre av lite lugnare jogging eller promenader. Då kanske det blir mindre stress för kroppen. Jag tycker att så är fallet för mig, som är närmare 60 än 50. Jag mår själv bättre av att inte ta i max.
 23. Jag hade också höga Ferritinvärden när jag tog prov. Det verkar inte vara helt ovanligt ändå. Det finns en hemsida där det finns en hel del att läsa. http://www.irondisorders.org/. Det kan även vara ett tecken på inflammation.
 24. hoppetossa

  MAF-tråd

  Grattis Maria, jag är djupt imponerad. Själv hamnade jag i en förkylning med påföljande bihåleinflammation. Så nu är det kurering för mig och börja om på ruta 1.
 25. hoppetossa

  MAF-tråd

  Jag tror att det är en stor fördel att träna med pulsklocka. I tisdags sprang ( nåja) jag 50 minuter och gjorde ett nytt MAF test efter ca 1 månad. Höll min MAF puls och landade på ca 10,2 min/km. Men idag!! Jag har känt mig lite hängig, mannen genomförkyld i veckan. I dag så var jag ute och försökte springa igen. Men, kom aldrig ner i MAF-puls, pulsen hoppade upp och ner mellan 120-170 och tiden blev över 11 min !! Troligen så har jag en lättare infektion och lyssnar på min kropp och tar helg. Jag tror att det i sådana lägen är en stor fördel att ha en pulsklocka, för utan den hade jag sprungit på och riskerat att kanske bli sjuk på riktigt. Eller få något med hjärtat. Så Trevlig Helg!!
×
×
 • Create New...