Jump to content

buttan

Medlem
  • Posts

    1
  • Joined

  • Last visited

buttan's Achievements

Nyanländ

Nyanländ (1/7)

3

Reputation

  1. Rekommenderar varmt finländska Eva Mannerheim Sparres klassiska (från 1935) glada njutningsrika "Kokbok för finsmakare och vanliga hungriga" utkommen i ständigt nya upplagor, senast 1995 på finländska Otava förlag. Andra upplagor säljs på oslagbara Bokbörsen (www.bokborsen.se) Eva Mannerheim Sparre delade sin passion för gastronomi med sin finsmakare till bror, marskalken Gustaf Mannerheim. Hans favoritsoppor från det förrevolutionära ryska köket är förstås med i boken som annars är fast grundad i svensk-finsk husmanskost. Men framför allt är hon en uppmärksam gastronomisk upptäcktsresande. Hon är gäst i Europas guldkantade salonger och återvänder med recepten men det har fler gjort före henne. Det verkligt annorlunda med Eva Mannerheim Sparre - också med internationella kokboksmått - skapas av besöken i det USA som då var lika okänt som månen för tidens gastronomer inklusive amerikanerna själva. Hon ser vad ingen anser finns: en amerikansk gastronomi och bevisen är recepten. Eva Mannerheim Sparre finns dessvärre inte på engelska. Det gör att hon aldrig fått erkännande för sitt synliggörande av de amerikanska receptens raffinerade medvetenhet. Medges att hon är gäst endast hos välbeställda amerikaner på östkusten. Men än sen. Också där trodde man sig underlägsen Europa. Hon och hennes man bodde på Djurgården i Stockholm. Halvfabrikat var otänkbart i köket. Det knusslades aldrig med smör och grädde. Kött är härligt fett och inget får förfaras. Buljong kokas från grunden tre dagar i veckan inpräntar hon hos barnbarnen som tillägnas boken. Innan boken skrevs hade hon vunnit rader av recepttävlingar i tidens svenska veckopress. Ingen kokboksförfattare har debuterat med säkrare handlag. Däremot vägrade hon livet ut att fotograferas i köket. En grevinna poserar endast vid sitt skrivbord.
×
×
  • Create New...