mx-1

Medlem
 • Innehållsantal

  4
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

0 Neutral

Om mx-1

 • Rank
  Nyanländ
 1. Hej, jag tror att du är inne på rätt spår. Vid närmare eftertanke är det inte rättvist att kalla den diet jag har följt för LCHF även om jag under det första veckorna följde regelboken. Basen sedan dess har varit kött utan grönsaker och i de flesta fall utan att lägga till en fet sås. Det har blivit mestadels lufttorkad skinka, ägg, bacon, fläsk, nöt, kebabkött med blandad sås, ost och mycket kaffe. Vad gäller omega-3 har jag ätit 3-5 kapslar de flesta dagar. Sedan en vecka tillbaka följer jag LCHF på "riktigt" igen men äter mer lax, kyckling och grönsaker samtidigt som jag försöker minska något på andelen mättat fett. Förhoppningsvis får det mina värden att rätta till sig. Kan du förklara din teori kring LDL-värdet på ett lite enklare sätt? Jag är inte säker på att jag har förstått rätt.
 2. Kjell och dufva: Det låter rimligt att jag kan behöva öka andelen fett. Jag steker visserligen i smör och är inte rädd för fullfet grädde, ost osv, men ofta blir det en köttbit utan sås och då blir fettandelen liten. Även om jag inte lider av fettskräck är ryggmärgsreflexen ändå att dra ner på mättat fett nu när LDL-värdet visade sig vara katastrofalt högt, men jag får försöka bortse från det och öka fettandelen trots att det känns helt fel. Jag har förstås läst en hel del artiklar om att mättat fett inte är farligt, men det sjunker inte riktigt in eftersom kopplingen mellan mycket fett i kosten och höga blodfettsvärden låter logiskt teoretiskt sett. MKJ: Det är snart två år sedan jag tränade styrketräning och konditionsträning. I nuläget rör jag mig extremt lite och inte blir det bättre av att jag har ett stillasittande arbete. Här finns det med andra ord stor förbättringspotential. Planen nu är att snarast komma igång igen med både styrka och kondition och komma i så god form som möjligt. ɐuuɐ: intressant läsning. Jag är inte säker på att jag tolkar grafen rätt, men det ser ut som att det är få incidenter under gränsvärdet samtidigt som det ökar över gränsvärdet. Att det faller med stigande värde kanske helt enkelt beror på att det är färre personer som har riktigt höga värden? Tänker jag fel? EDIT: är det så enkelt att varje blå prick representerar andelen CVD-dödsfall av 100 000 för det värde som anges på x-axeln, dvs att varje prick representerar 100 000 personer med samma värde?
 3. Tack för alla svar! Jag måste helt klart få ett värde på Apo-kvoten och att växla mellan LCHF och skräpmat kan förstås aldrig vara bra. Från och med nu är det kontinuitet som gäller. Kjell, jag går på en mycket strikt LCHF för tillfället och är säkerligen i ketos. Då antar jag att det är bäst att fortsätta med det? Tyvärr har jag ingen historik på blodfetterna mer än att de var bra fram till omkring 2009 (därefter tog det fram till förra året innan jag gjorde någon hälsokontroll igen). Funderar på om det kan vara så att den mindre bra kosthållningen under hösten kan vara orsaken till det höga LDL-värdet och det inte så höga HDL-värdet? När provet togs hade jag endast ätit enligt LCHF i knappt 1,5 månader efter höstens skräpmat. Hur lång tid tar det innan förändringar i kosten slår igenom på provet? EDIT: Jag äter inte så mycket fett som jag bör för att det ska räknas som LCHF. Kan det vara orsaken till det låga HDL-värdet?
 4. Hej! Jag är 35 år och har under de senaste åren använt LCHF för att gå ner 5-10 kg i vikt vid upprepade tillfällen och det har fungerat utmärkt. Under hösten misskötte jag kosten ordentligt med en kost baserad på snabba kolhydrater, socker och snabbmat. På ett hälsotest i oktober förra året fick jag för första gången en indikation på ett för högt totalkolesterol. Vid årsskiftet började jag äta enligt LCHF igen och vikten är på väg ner och fort går det. I veckan var jag till läkaren och tog ett kolesterolprov för att få veta mer om fördelningen. Till min stora skräck visade det sig att mitt LDL-värde är skyhögt samtidigt som HDL-värdet inte är tillräckligt högt: Kolesterol: 9,9 HDL: 1.1 LDL: 7,9 TG: 0,9 Kolesterol/HDL: 9 Enligt läkaren finns det inte mycket att göra och det går högst sannolikt inte att påverka mina värden genom att lägga om livsstilen, utan det är statiner som gäller; något som jag helst inte vill utsätta mig för. Han avrådde mig även från LCHF. Vi kom trots allt överens om att jag ska ändra livsstil och göra ett nytt prov längre fram. Målet nu är att höja HDL och samtidigt sänka LDL samt till viss mån TG. Om jag kan nå en Kolesterol/HDL-kvot under 6 hoppas jag kunna slippa statiner. Självklart kommer jag att börja styrketräna och konditionsträna för att komma i bra form. Frågan nu är om jag vågar fortsätta med LCHF eller om jag måste tänka om? Jag är också nyfiken på tips kring hur jag kan påverka mina värden (om det nu är möjligt).