Jump to content

Sasse

Medlem
  • Posts

    77
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

422 profile views

Sasse's Achievements

(2/7)

93

Reputation

  1. Tack MariaF, jo, jag läste din kommentar häromdagen. Men jag tror att fler än jag satte fettkaffet i halsen när Andreas Eenfeldt berättade om hur han (i alla fall tillfälligt) hade gått över på högproteinkost i en intervju på dietdoctor.com. Varför så tyst från DD-teamet i Sverige? Jag skulle gärna höra mer från andra här i forumet. Förlåt Louise Pålsson för att vi kapade din tråd en stund.
  2. Ja, carbsen är A och O! Sluta med potatis, ris, pasta och bröd. Om du ska vara försiktig med proteinet eller fettet har troligen med dig som person att göra. Jag körde med (i princip) på 10-15 carbs/dag, obegränsat med fett och struntade i att räkna kalorier från nyår till påsk och gick ner runt 10 kg på det. Sen kom det nya svarta, LCHP, och jag ökade mitt proteinintag och har därefter gått ner ytterligare 6-7 kg. Men detta är hur det funkat på mig och du måste prova dig fram till en metod som fungerar för dig. Saknar f.ö. kommentarer och rapporter i detta forum om andras erfarenheter av att switcha från LCHF till LCHP. Hur många har testat? Kör hårt!
  3. Ja! Sluta med potatis, ris, pasta och bröd. Om du ska vara försiktig med proteinet eller fettet har troligen med dig som person att göra. Jag har kört med (i princip) 10-15 carbs/dag, obegränsat med fett och struntat i att räkna kalorier från nyår till påsk och gick ner runt 10 kg på det. Sen kom det nya svarta, LCHP, och jag ökade mitt proteinintag och har därefter gått ner ytterligare 6-7 kg. Men detta är hur det funkat på mig och du måste prova dig fram till en metod som fungerar för dig. Saknar f.ö. kommentarer och rapporter i detta forum om andras erfarenheter av att switcha från LCHF till LCHP. Hur många har testat? Kör hårt!
  4. Splenda innehåller maltodextros och sukralos.
  5. Det jag skyller efterrätterna för är de desserter jag åt på krogen, så där kan det säkert vara både socker och vetemjöl. Själv använder jag aldrig någonsin vetemjöl (glutenallergier i familjen), socker mycket sällan, jag använder Splenda som sötning. Vet inte om det finns att köpa i Sverige, jag har tagit hem från USA, det är ett bra sötningsmedel som inte har någon bismak och är fritt från carbs. När jag bakar använder jag mandelmjöl och vid behov fiberhusk, möjligen kokosmjöl någon gång. Min egen favoritefterrätt är den enklaste av alla: Vispa 2 msk grädde, blanda i 25 gram hallon/blåbär direkt från frysen och rör ihop så det blir glasskonsistens, strö över några mandelflagor. Ät! Vill man lyxa till det ytterligare så tar man lite hackad +70%ig choklad också. Utan chokladen kostar det knappt 2,5 gram på carbskontot och är för mig en trevlig avslutning till kaffet på middagen. Fatchock kan man äta som mellanmål eller, denna kyliga vinter, som barndomens choklad med vispgrädde istället för eftermiddagsfikat. Ta en förpackning kokosgrädde (den lila förpackningen av märket Garant som finns på Willys är helt klart den bästa!), 60 g mjukt smör och 2 msk kakaopulver. Kör det med stavmixern en stund och tillsätt ungefär 1 dl kokande vatten till lagom drickchokladkonsistens. 1 dl fatchock med en klick vispgrädde kostar 3,5 carbs. Jag brukar förvara den i en glasburk i kylen, håller sig i alla fall en vecka. Fatchock hittade jag i en skrift av Martina Johansson, cred till henne.
  6. Till frukost äter jag ett kokt ägg, rökt skinka, 25-30 gram, och en skiva LCHF-bröd deluxe http://www.lchfguiden.com/lchf-recept/lchf-brod/lchflimpa-deluxe/ Jag bakar två limpor åt gången, gärna när det är extrapris på ägg eftersom det går åt 12 stycken. Varje limpa skär jag i runt 30 skivor och då blir det ca 1 carb/skiva. Jag delar brödskivan på mitten och (ja, den blir inte speciellt stor, men det är ju mest för att ha något att lägga pålägget på, som en vanlig puma). Ett par skivor smör på varje halva, smör skär jag numera alltid med osthyvel, det blir runt 35-40 gram smör totalt. Pålägg på den ena vanligtvis cheddarost och på den andra min hemlagade kycklingleverpastej, så där 25-30 g per pålägg. En stor kopp te som avrundning. Jag äter alltid frukosten med kniv och gaffel, skär mackorna i små bitar, vilket innebär att jag äter långsammare och tuggar bättre. Även det tror jag hjälper till. Totalt ger det runt 25 P, 2 K och 65 F och på denna frukost står jag mig normalt fram till middagen. För att variera någon gång ibland kan vi äta en "Dunderfrukost", per person: 2 ägg 1/2 pkt bacon 1 dl vispgrädde Stek bacon i smör och lite olja. Ta upp dem när de är klara och håll varma. Vispa samman ägg och grädde, lite salt och peppar på. Häll i smeten i stekpannan och för med stekspaden smeten in från sidorna så att den inte fastnar. När allt börjat koagulera lägger man på ett lock och låter det puttra färdigt. Färdigt är det när hela omeletten blivit som en pösig sufflé, det tar några minuter. Hur gott som helst, den står man sig definitivt på hela dagen. En kopp te eller kaffe till så klart!
  7. Min andra LCHF-resa Detta inlägg är långt, men min förhoppning är att det kan bidra till att peppa både de som just börjat äta LCHF och de som hållit på ett tag, genom att visa att det inte behöver vara svårare andra gången, eller en nackdel att man blivit äldre. Min första LCHF-resa startade i januari 2014, jag vägde 80,5 kg, var 58 år gammal, nu som då kvinna och 171 cm lång. På ett år gick jag ner 13 kg och sommaren 2015 vägde jag dryga 65 kg. All time low dittills. Jag hade förberett mig väl, läst allt som fanns på dåvarande Kostdoktorn.se och de flesta böcker som fanns att läsa i ämnet, jag var således väl förberedd. Den viktigaste lärdomen är helt klart att inte ska vara fettskrämd! Vid den här tiden levde jag ensam i veckorna och var sambo på helgerna. Min sambo hade tidigare goda erfarenheter av Atkinskost, så han peppade mig och åt min kost på helgerna, men körde sitt eget race i veckorna. Jag hade då avhållit mig från alkohol i många år, medan han gärna drack öl. Under detta år började jag unna mig ett glas vin då och då, vilket jag såhär i efterhand kan konstatera var oerhört korkat! Gör inte det! Det blir lätt mer och oftare, speciellt när man slutat förvärvsarbeta. Mitt fokus var att avhålla mig från potatis, ris, pasta och allt bröd, utom LCHF-varianter. Vi reste mycket och eftersom vi båda tycker om god mat med något lika gott att dricka till, började det också synas på vågen. Så här i efterhand tror jag att det var efterrätterna som var den största boven. Resultatet blev en uppgång på 1-2 kg per år under 2015-19. Vi tillbringade långa perioder på sydligare breddgrader, där vinet flödar. Bröstcancerdiagnos med därpå följande operation och efterbehandling under 2019 gjorde att alla hämningar släppte med såväl mat och alkohol. Och godis! Jag vågade inte ens ställa mig på vågen. Trots vetskap om att man absolut inte ska göda cancerceller med socker och alkohol, verkade det inte finnas något som kunde stoppa mig. Efter en kort återhämtning runt årsskiftet 19/20 kom som bekant coronan, vi satte oss i frivillig karantän på landet för ganska precis ett år sedan och under 2020 blev det inte många vita perioder. Efter en tung höst och en kall december med massor av glögg, hembakade pepparkakor och julgodis visade vågen oroväckande siffror. På landet är det lätt att hasa omkring i mjukiskläder hela dagarna och när jag vid ett tillfälle behövde ta på mig vanliga kläder kunde jag konstatera att de krympt i garderoben, således hög tid att göra något åt saken. Kvinnor i min ålder lär ju ha svårt att lyckas gå ner i vikt. Jag har gjort halvhjärtade försök de senaste fem åren att åter komma ner i min all time low från sommaren 2015, men inte lyckats. Coronaskräcken som tillkommit gör att vi inte vill bli beroende av sjukvård i dessa tider, särskilt som sambon är i en riskgrupp, så inte minst därför bör vi göra vad vi kan för att hålla oss så friska som möjligt. Vid invägningen på nyårsdagen visade vågen på knappa 78 kg, men den här gången skulle jag få draghjälp av sambon fullt ut, så jag hade goda förhoppningar att lyckas. Ingen alkohol och bara strikt LCHF i tre månader var vårt mål! Vi kom ganska snabbt in i LCHF-lunken. Bara frukost och middag, ev något mellanmål i form av pumor och/eller fatchock. Sambon fyller på med nötter. Ingen lunch (inte förra gången heller). Inga särskilda övergångsbesvär, bättre sömn och i längre perioder på natten. Sambons snarkningar upphörde ganska snart och hans blodtryck sjönk till en hälsosammare nivå. Efter första veckan hade jag tappat mer än 5 kg, inte illa! Därefter några hekto upp och ner under 4-5 veckor, nedgång på 1,5 kg. I mars lossnade det och jag tappade ca 3,5 kg, trots en vecka med en uppgång. Jag har ingen bra förklaring på vare sig ned- eller uppgång annat än att kroppen verkar göra som den vill och, som någon klok människa i DD-forum skrev för många år sedan, kroppen behöver känna sig trygg. Efter påsk hade vi båda gått ner drygt 13 kg! Vardera! Jag har alltså tappat lika mycket i vikt på ett drygt kvartal nu, som på ett helt år förra gången! Mitt mål vid årsskiftet var att komma ner till 65 kg, medan sambon sade sig vara nöjd om han landade på 75 kg. Nu är han nere under 70 kg och jag på 64,5. Båda har nått all time low! Vi börjar så smått fundera över hur/när vi ska övergå i någon form av utjämnings-/stabiliseringsfas. Dock lite skraj för hur det kommer att fungera. Jag använder mig av sajten matkalkyl.se som är gratis, det är lite pyssel i början när man ska lägga in de livsmedel man behöver för att göra beräkningarna. Det är lätt att ställa om värdena dels när vikten förändras, dels om man vill ändra förutsättningar. Mina värden för fördelningen av E%-en har jag bestämt till protein 18, kolhydrater 5 och fett 77 E%. Vidare har jag ställt parametern som beräknar minskningen av intaget till -500 kcal/vecka. Jag räknar inte kalorier, men de redovisas i systemet, förra gången jag körde strikt LCHF överskred jag sällan kaloriintaget enl beräkningen i programmet, nu gör jag det i princip varje dag. Det har gått lättare den här gången, kanske är det så att Dietdoktor förenklat metoden? Plus att jag upplever att det är lättare att hålla sig inom ramarna. Kanske är jag inte lika rädd att göra fel? Det finns ju trots allt ingen annan metod som jag känner till och som fungerar. Jag väger och mäter nästan allt, det är lättare för mig att lyckas då och, i alla fall under viktminskningsfasen, ligga under maxgränsen för protein- och kolhydratintaget. Fettnivån struntar jag helt i, jag har knappt legat under vare sig mina värden för fettintag eller kalorinivå någon enda dag sedan start. Jag har jämfört mina intag 2014 och nu, i snitt sedan nyår har jag ätit 12 g carbs/dag och 57 g protein/dag. Fett snittar på 140 g, men jag räknar det inte, det får bli vad det blir. Motsvarande värden från 2014 var 68P/15C/108F. Det kan iofs bero på att jag var yngre då och att åldern påverkar lite hur mycket programmet räknar fram att man ska äta. Jag har också lite annorlunda fördelning av E%, se ovan. Men idag är jag alldeles övertygad om att man inte ska snåla på fettet! Frukosten har varit densamma de senaste 7 åren, igen lunch men ibland någon form av puma; ost och smör eller en bit skinka. Jag försöker hålla mig under 10 g carbs per dag (men det är svårt), protein enligt tabellen och sen lägger jag på fett så att jag aldrig understiger inlagda värden. Helst vill jag landa på Skaldemanratio >2 och det verkar ju vara en framgångsrik väg. Mitt ätfönster är 8 timmar, så min kosthållning innefattar även 8:16-fasta. Jag är ganska säker på att ett glas vin då och då inte skulle försämra resultatet, så länge inte alkoholintaget gör att omdömet sviktar och man äter mer (vilket dessvärre är en risk, varför jag avstår.) Vi håller oss således till vatten, te och kaffe. Mina fysiska aktiviteter består i promenader, en mil om dagen samt ett dagligt träningsprogram, som jag behöver för att hålla min rygg smärtfri och min migrän borta. Vi mår båda bra och håller oss mätta på den mängd mat vi äter, så det finns egentligen ingen anledningen att ändra värdena. Å andra sidan skulle det kanske vara bra att ta bort eller åtminstone justera kaloribegränsningen till runt -200 kcal/vecka. Jag fortsätter att väga/mäta eftersom jag känner mig bekväm med det och vet därmed att det i alla fall inte är det som är felet om viktminskningen upphör och jag ökar i vikt. Just nu känns det spännande att se vart det tar vägen; kommer viktminskningen att plana ut av sig själv, eller kommer jag att fortsätta gå ner ytterligare i vikt? Det finns trots allt fortfarande lite kvar att ta av! /Sasse
  8. Sasse

    Talgrendering

    Som jag förstått det är ister fett av gris och talg fett av nöt. Späck associerar jag till valar. Sitter på landet med dålig internetuppkoppling så jag har svårt att googla. Jag vet inte vilken temp det är när talgen smälter, men jag har den i kylen och då är den hård, i stekpannan beter den sig som smör. Pemmikanen är ju mixat kött och smält fett, jag förvarar den i kylen. Av de reportage jag läst på nätet, så paketeras den i burkar eller i aluminiumfolie och medtas som färdkost. Indianerna, Nansen och André hade väl ingen aluminiumfolie, men de hittade säkert på något annat att transportera den. Det sägs att fettet håller sig väldigt länge i kylen, jag förutsätter att med ”håller sig” menas att det inte härsknar. Jag vet inte varför, men det är väl någon kemisk reaktion i så fall.
  9. Sasse

    Talgrendering

    Nu har jag gjort pemmikan och det kan jag varmt rekommendera! Jag gick och köpte ett kilo lövbiff som jag la ut på galler i två lager i min varmluftsugn. Det visade sig vara ett bra beslut, eftersom det är svårt att skära så tunna skivor av köttet som behövs för att torkningen ska bli bra. Köttet fick stå ca 15 timmar i 100 graders ugnstemperatur, tills bitarna var helt spröda. Jag satte en trägaffel i ugnsluckan, så att fukten kunde komma ut. När de var klara körde jag dem i mixern, strödde i lite salt och blandade dem med ungefär lika mycket smält talg (viktmässigt) och hällde dem i en form klädd med smörpapper för att stelna. Slutligen skar jag bitar, stora som chokladrutor och förvarar dem nu i en burk i kylen. Jättegoda som snacks/pumor. Man kan säkert krydda med något annat också och jag har läst att man kan ha i cranberries, men jag vill undvika sockret så mina är naturell. Jag sparade en liten mängd torkat kött som jag inte mixade och det kommer att bli jättegott som påsksnacks. Tänk vad mycket godis det finns utan en enda carb!
  10. Sasse

    Talgrendering

    Vill bara avrapportera att jag nu fixat till talgen och det blev jättebra! Av 1 kg talg (köpte djupfryst på ICA) blev det drygt en halvliter färdig talg. Restprodukterna var tvenne; dels lite kött som fanns kvar på talgen, dels fettgrevarna. De små köttbitar stekte jag helt enkelt och hade till middag. Fettgrevarna var jättegoda! I volym blev det ungefär en halvliter. Så länge de var varma, direkt efter det att jag silat av talgen, var de knapriga men mjuknade när de kallnat. Jag hällde dem då i en stekpanna och lät dem stå och fräsa en stund till och då blev de små hårda bitar, ungefär som småhackat bacon när jag saltat dem lite. Dessa har jag nu i en burk i kylen och jag kommer att använda dem som snacks och istället för krutonger, strödda över en sallad. Igår stekte jag middagsbiffarna i talgen, det blev också bra. Talgen är ju helt smaklös, så man måste krydda den. Jag saltade och pepprade och strödde också på röksalt, vilket höjde nivån ytterligare ett steg. Efter lite botaniserande i matfetthyllorna i olika mataffärer i helgen hittade jag Ister i halvkilospaket, kostade knappt 16 kronor, betydligt billigare än smör alltså. Men jag känner mig inte mogen att byta ut smöret på brödet mot ister/talg ännu, tillvänjningsprocessen kanske tar en stund. Jag har ännu inte fått tag i bra kött att göra pemmikanen av, men återkommer med en ny rapport när jag gjort det.
  11. Sasse

    Talgrendering

    Tack Jala för länken till Taffel. Jag har googlat på talg, men när jag nu söker på ister får jag många nya intressanta träffar. Samma metod men från olika djur bara. Jag hade aldrig hört ordet fettgrevar tidigare.
  12. Sasse

    Talgrendering

    Tack för svar! iAnna: Du skriver att din man smälter rå ister för att få den renare. Innebär det att han inte tärnar fettet inför smältningen (som jag har läst på olika ställen att man ska göra)? Jag tänker att eftersom det bara består av fett borde man inte behöva tärna först, utan skulle kunna smälta hela klumpen direkt, ungefär som om man smälter en smörklick. Berätta gärna om hans erfarenheter. Jag har läst att det man gör vid renderingen är att man ska få vattnet i fettet att försvinna och det kanske är enklare om man tärnar? Men när fettet väl smält borde ju vattnet och fettet separeras. Vad har ni för erfarenheter?
  13. Jag har köpt talg som jag ska smälta i ugnen för att göra Pemmikan. I de instruktionsfilmer som finns på nätet om rendering av talg ser det ut som om det blir ganska mycket "gegga" kvar när man silat av fettet. Går det att äta denna "restprodukt" eller är det bara att kasta bort? Vad består det av? Varför smälter inte allt fettet till vätska? Om det går att äta, hur tillagar man geggan?
  14. Ancelico, du kanske inte hade läst min ursprungliga fråga. Naturligtvis ingen alkohol sedan hemkomsten och inga restaurangbesök heller som kan äventyra mitt intag. Hemma gör jag exempelvis "dunderfrukost" med ägg/vispgrädde/bacon. Men problemet är alltså att trots att jag kommit hem och återgått till strict LCHF-kost så går jag upp! Det är det jag undrar över.
  15. Tack HelenaB och Erik 2 för era svar. Det där med förändrad tarmflora tror jag på. Men nu har jag varit hemma så pass länge att det borde börja hända något i min kropp. Som jag skrev, det jag äter nu är min vanliga LCHF-kost som jag levt på i flera år. Kvittot på att jag äter rätt mat brukar vara att jag inte känner av den där proppfulla, spända magen som när man ätit bröd (vilket ju tyvärr ibland är i det närmaste omöjligt att undvika i Frankrike/Spanien/Portugal). Men det är som om jag inte kommer in i ketos. Mitt dagsprogram gör att jag kör 16:8. Eftersom vi planerar att tillbringa längre perioder i sydeuropa framöver blir jag ju lite orolig om det inte ska fungera pga dessa problem. Ni som flyttat utomlands, hur har ni gjort? Någon annan som har fler förslag?
×
×
  • Create New...