Gå till innehåll

Sasse

Medlem
  • Innehållsantal

    74
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

86 Utmärkt

Om Sasse

  • Rank

  1. Splenda innehåller maltodextros och sukralos.
  2. Det jag skyller efterrätterna för är de desserter jag åt på krogen, så där kan det säkert vara både socker och vetemjöl. Själv använder jag aldrig någonsin vetemjöl (glutenallergier i familjen), socker mycket sällan, jag använder Splenda som sötning. Vet inte om det finns att köpa i Sverige, jag har tagit hem från USA, det är ett bra sötningsmedel som inte har någon bismak och är fritt från carbs. När jag bakar använder jag mandelmjöl och vid behov fiberhusk, möjligen kokosmjöl någon gång. Min egen favoritefterrätt är den enklaste av alla: Vispa 2 msk grädde, blanda i 25 gram hallon/blåb
  3. Till frukost äter jag ett kokt ägg, rökt skinka, 25-30 gram, och en skiva LCHF-bröd deluxe http://www.lchfguiden.com/lchf-recept/lchf-brod/lchflimpa-deluxe/ Jag bakar två limpor åt gången, gärna när det är extrapris på ägg eftersom det går åt 12 stycken. Varje limpa skär jag i runt 30 skivor och då blir det ca 1 carb/skiva. Jag delar brödskivan på mitten och (ja, den blir inte speciellt stor, men det är ju mest för att ha något att lägga pålägget på, som en vanlig puma). Ett par skivor smör på varje halva, smör skär jag numera alltid med osthyvel, det blir runt 35-40 gram smör totalt. Pålägg p
  4. Min andra LCHF-resa Detta inlägg är långt, men min förhoppning är att det kan bidra till att peppa både de som just börjat äta LCHF och de som hållit på ett tag, genom att visa att det inte behöver vara svårare andra gången, eller en nackdel att man blivit äldre. Min första LCHF-resa startade i januari 2014, jag vägde 80,5 kg, var 58 år gammal, nu som då kvinna och 171 cm lång. På ett år gick jag ner 13 kg och sommaren 2015 vägde jag dryga 65 kg. All time low dittills. Jag hade förberett mig väl, läst allt som fanns på dåvarande Kostdoktorn.se och de flesta böcker som fanns att läsa
  5. Sasse

    Talgrendering

    Som jag förstått det är ister fett av gris och talg fett av nöt. Späck associerar jag till valar. Sitter på landet med dålig internetuppkoppling så jag har svårt att googla. Jag vet inte vilken temp det är när talgen smälter, men jag har den i kylen och då är den hård, i stekpannan beter den sig som smör. Pemmikanen är ju mixat kött och smält fett, jag förvarar den i kylen. Av de reportage jag läst på nätet, så paketeras den i burkar eller i aluminiumfolie och medtas som färdkost. Indianerna, Nansen och André hade väl ingen aluminiumfolie, men de hittade säkert på något annat att trans
  6. Sasse

    Talgrendering

    Nu har jag gjort pemmikan och det kan jag varmt rekommendera! Jag gick och köpte ett kilo lövbiff som jag la ut på galler i två lager i min varmluftsugn. Det visade sig vara ett bra beslut, eftersom det är svårt att skära så tunna skivor av köttet som behövs för att torkningen ska bli bra. Köttet fick stå ca 15 timmar i 100 graders ugnstemperatur, tills bitarna var helt spröda. Jag satte en trägaffel i ugnsluckan, så att fukten kunde komma ut. När de var klara körde jag dem i mixern, strödde i lite salt och blandade dem med ungefär lika mycket smält talg (viktmässigt) och hällde dem i
  7. Sasse

    Talgrendering

    Vill bara avrapportera att jag nu fixat till talgen och det blev jättebra! Av 1 kg talg (köpte djupfryst på ICA) blev det drygt en halvliter färdig talg. Restprodukterna var tvenne; dels lite kött som fanns kvar på talgen, dels fettgrevarna. De små köttbitar stekte jag helt enkelt och hade till middag. Fettgrevarna var jättegoda! I volym blev det ungefär en halvliter. Så länge de var varma, direkt efter det att jag silat av talgen, var de knapriga men mjuknade när de kallnat. Jag hällde dem då i en stekpanna och lät dem stå och fräsa en stund till och då blev de små hårda bitar, ungefär som sm
  8. Sasse

    Talgrendering

    Tack Jala för länken till Taffel. Jag har googlat på talg, men när jag nu söker på ister får jag många nya intressanta träffar. Samma metod men från olika djur bara. Jag hade aldrig hört ordet fettgrevar tidigare.
  9. Sasse

    Talgrendering

    Tack för svar! iAnna: Du skriver att din man smälter rå ister för att få den renare. Innebär det att han inte tärnar fettet inför smältningen (som jag har läst på olika ställen att man ska göra)? Jag tänker att eftersom det bara består av fett borde man inte behöva tärna först, utan skulle kunna smälta hela klumpen direkt, ungefär som om man smälter en smörklick. Berätta gärna om hans erfarenheter. Jag har läst att det man gör vid renderingen är att man ska få vattnet i fettet att försvinna och det kanske är enklare om man tärnar? Men när fettet väl smält borde ju vattnet och fettet se
  10. Sasse

    Talgrendering

    Jag har köpt talg som jag ska smälta i ugnen för att göra Pemmikan. I de instruktionsfilmer som finns på nätet om rendering av talg ser det ut som om det blir ganska mycket "gegga" kvar när man silat av fettet. Går det att äta denna "restprodukt" eller är det bara att kasta bort? Vad består det av? Varför smälter inte allt fettet till vätska? Om det går att äta, hur tillagar man geggan?
  11. Ancelico, du kanske inte hade läst min ursprungliga fråga. Naturligtvis ingen alkohol sedan hemkomsten och inga restaurangbesök heller som kan äventyra mitt intag. Hemma gör jag exempelvis "dunderfrukost" med ägg/vispgrädde/bacon. Men problemet är alltså att trots att jag kommit hem och återgått till strict LCHF-kost så går jag upp! Det är det jag undrar över.
  12. Tack HelenaB och Erik 2 för era svar. Det där med förändrad tarmflora tror jag på. Men nu har jag varit hemma så pass länge att det borde börja hända något i min kropp. Som jag skrev, det jag äter nu är min vanliga LCHF-kost som jag levt på i flera år. Kvittot på att jag äter rätt mat brukar vara att jag inte känner av den där proppfulla, spända magen som när man ätit bröd (vilket ju tyvärr ibland är i det närmaste omöjligt att undvika i Frankrike/Spanien/Portugal). Men det är som om jag inte kommer in i ketos. Mitt dagsprogram gör att jag kör 16:8. Eftersom vi planerar att tillbringa
  13. Efter att ha gått ner 13 kg under 2014 och lyckats hålla vikten under större delen av 2015 har jag nu återigen börjat gå upp. Jag tillbringade några semesterveckor i sydeuropa i slutet av 2015, då bl.a. intaget av vin ökade en del. Efter hemkomsten vid nyår kunde jag sorgesamt konstatera att vågen visade +3 kg, men bekymrade mig inte nämnvärt för det, eftersom jag nu blev extra sporrad att återgå jag till min "vanliga" LCHF-kost. Det är inte helt lätta att leva strikt när man inte är hemma. Även om man säger till på restauranger, går det inte att vara säker på vad man får i maten. Förståel
  14. Intressant artikel! antropocene.se/2015/october/civilisationens-dodgravare.html Missa inte kommentarerna till artikeln!
  15. På vilket sätt tyckte du att din kommentar gav svar på min fråga?
×
×
  • Skapa nytt...