Jump to content

Snaaran

Medlem
 • Posts

  23
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Snaaran

 1. Eller hur! Men det finns inget D-vitamin i standardmjöl enligt innehållsförteckningen i alla fall...
 2. Hej! Vi har sett studier på barn (och vuxna) som lider brist på D-vitamin i vårt avlånga land och det blir värre ju längre Norrut man kommer. Är det då befogat att ge barnen lättmjölk i skolan? Lättmjölk är nämligen berikad med D-vitamin som inte finns i standardmjölk. Vad tycker ni om detta? Under min utbildning till kostrådgivare frågade jag flera lärare vid flera tillfällen varför man har valt att tillsätta D-vitamin i lättprodukter men inte i exv standradmjölk. Ser fram emot era kloka svar!
 3. Vad säger Kostdoktorn om detta? http://www.svd.se/traning-och-halsa/riskerna-med-sotningsmedel-ar-overdrivna_3886654.svd
 4. Du har helt rätt, Ostgoten, det är fel från min sida! Det finns inget tillsatt socker i mjölk. Det är här jag snurrar till det lite... Till de mer onyttiga alternativen ska vi visa på ett mer nyttigt, exv mjölk istället för läsk. Mjölk har inget tillsatt socker, men innehåller ca 5 g per dl... "Vad är nyttan med att jämföra på detta vis?" kan jag tänka, det kan ju lätt bli missförstånd. Risken är ju att många räknar sockerbitar och jämför exv mjölk med en giffel... Det är ju bättre med mjölk än en giffel, men ändå. Egentligen skulle jag vilja jämföra förhållandet energimängd och kolhydrater samt redovisa antalet sockerbitar för varje produkt! Då framgår hur många procent energi som kommer från kolhydrater samt hur många sockerbitar de kolhydraterna motsvarar...
 5. Ja Zepp, jag lurar lite på att "missförstå" övningen... Bra idé. Tack!
 6. Hej alla! Jag läser till livsstilsrådgivare och är nästan klar. Så himla kul! Kursen har följt NNR vilket betyder att om jag ska "få rätt på provet" så ska jag rekommendera alldeles för mycket kolhydrater än vad jag kommer att göra "i verkligheten". Men - nu till saken. Sista uppgiften är att vi ska göra en sockerutställning där vi ska visa produkter med tillsatt socker och belysa det med antal sockerbitar. Så ska sockerutställningen gå till. Det är verkligen intressant och en ögonöppnare för många, men jag undrar hur ni ser på saken? Vad jag far efter är att (om jag inte fått allt om bakfoten) exempelvis 2,5 dl mjölk 3 % innehåller 3 sockerbitar, samma som 100 g höhökaka. En kanelgiffel innehåller 1 sockerbit... Ergo: Om man står där framför kylskåpet och är lite sugen, kan man alltså tänka: "3 gifflar motsvarar ett glas mjölk - vilket ska jag välja?" Inte bra! En giffel består av över 50% kolhydrater. Mjölk innehåller både fett och näring, vilket i alla fall är något bättre än giffel och hönökaka. Jag vet att vi ska vara försiktiga med mjölk, men det är bara för att belysa det problem jag har inför uppgiften... Allt vi lär oss här hos Kostdoktorn och på andra ställen är hur illa det är, på flera sätt, när blodsockret svänger kraftigt. Lätt att överäta. Hur ser ni på saken? Det här med att bara visa på tillsatt socker och inte totala mängden kolhydrater? Finns det inte en risk att människor tror att socker är en sak och kolhydrater en annan?
 7. Det är klart att det är näring i andra livsmedel än i kolhydrater?! Jag vet inte om jag uttrycker mig konstigt... Jag är också lchf-are!! Men vad jag vill komma fram till är att det absolut finns en risk att om man även utesluter en hel del grönsaker (vilket man måste göra om man ska komma ner på 0 - 5(10) gr kolhydrater per dag och alltså äta STRIKT LCHF så finns det risk för näringsbrist på sikt. Vad man gör på kortare sikt är en sak, men det är INTE det jag talar om. På vilket sätt skiljer sig viktminskning från viktnormalisering i praktiken? Handen på hjärtat, hur många normalviktiga friska personer visar ett brinnande intresse för just LCHF? Tror du inte att det är vikten (och exv diabetes) gör att folk söker sig hit? De flesta har problem med sin övervikt och har provat en massa metoder som inte fungerat. Här finns en som gör det, dvs man tappar vikt = når det resultat man är ute efter.
 8. Jag är medveten om att det finns en risk i att uttala sig som att exakt 1 gr per kilo är en sanning som gäller alla. Generellt äter nog en lchf-are lite mer protein än en blandkostare. Men det är inte den exakta siffran som är mest intressant, utan "räkneprocessen". Mitt exempel ovan har heller inte tagit hänsyn till motion vilket gör att det blir ett lite väl lågt energiintag. Men om ni har sett/hört intervjun med Tommy Runesson på medlemssidorna här hos Kostdoktorn vittnar han om ett snittintag på 1500-1700 kcal vilket också är ganska lågt för en man i hans ålder. Tror inte han motionerar speciellt mycket, dock.
 9. Tack för alla svar! Jag är inte i närheten av en sån som siffernerd som Tommytappar (han säger så om sig själv), men jag gillar förklaringsmodeller och ordning och reda... Det var längesedan jag slutade med mjöl, ris, margarin etc. Har normal vikt så det är inte helt självklart för mig att "experimentera" mig fram till "vad som fungerar". För det ni menar då är ju oftast viktminskning, eller hur? Det som fungerar är samma sak som det som leder till viktminskning. Det är ju vad de flesta vill (eller många i alla fall) men som ni vet är energi inte samma sak som näring. Det här med 1 gr prot per kg [önskevikt] är något som ofta anges här i forumet. Tror även jag har sett/hört Kostdoktorn prata om det, men jag är inte helt säker. Vad jag är ute efter, är ett intag av både energi och näring som fungerar på sikt. Jag vågar påstå att strikt lchf gör det svårt att få i sig all näring som kroppen behöver för att fungera optimalt. På sikt. Som en livsstil. Då behöver man troligen kosttillskott. Är det en sund livsstil? Något känns fel! På kort sikt, främst för viktminskning: inga problem. Men som livsstil: nope!
 10. Med vår förmåga att frakta olika livsmedel jorden runt året om har vi väl rubbat något högst väsentligt när det gäller vad vi stoppar i oss och i vilka mängder samt i vilka cykler. Ursprungsbefolkningar som äter lokal föda har väl större benägenhet att "äta med årstiderna"? Man kanske inte "visste" så mycket vad man skulle äta, man kanske mera "gjorde" och det fungerade... (ala Darwin). Jag tror det är med sötsug som det är med en bil som ska in på service: man ser till att göra grundläggande underhållsservice innan man felsöker ordentligt. Med en balanserad kost följer en balanserad hormonbalans vilket ger mer "riktiga" hungerskänslor!
 11. Ja, jag håller också med dig! Det är en fara med att förenkla och generalisera något som är så komplext som våra kroppar och våra olika behov! Det blir ofta en sammanblandning mellan energiintag och näring. Fortfarande gäller negativ energibalans för viktminskning, eller hur? Men det säger inget om näringsinnehåll.
 12. Tack för din input, Johanna07! Bra med tips och råd från andra. Uppskattas!
 13. Ja, vilka kosttillskott? Bra fråga! Så här ser mitt intag ut efter en dag med lchf. 100% av en vitamin eller mineral motsvarar RI. Se bifogad fil. vitaminer_mineraler.pdf
 14. Snaaran

  En LCHF-plutt

  Grattis till er! Modig gubbe du har!
 15. En stor övervikt gör ju att strikt lchf och ev kosttillskott är att föredra tills en mer hälsosam vikt har infunnit sig alltså. För lindrigare övervikt kanske normal/liberal lchf och periodisk fasta är att föredra framför strikt? Då är det lättare att få i sig de vitaminer och mineraler vi behöver och leva utan kosttillskott samt att kroppen får vila mellan varven?!
 16. Hej, här finns så otroligt mycket bra information att hämta när det gäller Lchf. Tack! Men här och i andra forum diskuteras ofta dels E% och absoluta tal beträffande kolhydrater samt hur mycket energi man bör äta vid viktminskning. Kan man sammanfatta det så här: Viktminskning innebär att jag har negativ energibalans, dvs får i mig mindre kalorier i förhållande till min (befintliga) vikt. Jag utgår från min önskevikt (här 62 kg) och vet att jag bör äta ca 1 gr protein/kg [önskevikt] vilket innebär att jag bör äta 62 gr protein per dag, motsvarande 248 kcal (1 gr prot motsv 4 kcal). Enligt strikt lchf bör 20% av mitt energiintag per dag vara från protein, vilket innebär att mitt kaloriintag per dag blir 1240 kcal (248 kcal => 20% av E = 0,2 E => E=1240 kcal). Eftersom 75% av kosten ska bestå av fett bör 930 kcal vara fett, vilket motsvarar 103g (1 gr fett motsv 9 kcal). Eftersom max 5% av kosten får vara kolhydrater, blir det 62 kcal kolhydrater, vilket motsvarar 15,5g (1 gr KH motsv 4 kcal). Genom min uträkning ovan har jag dels fått fram mitt E dagsintag och hur det fördelar sig mellan fett, protein och KH. Är uträkningen korrekt? Men mängden KH i absoluta tal är ju 55% över rekommendationen max 10 gr/dag vid strikt lchf! Jag måste dra ner på grönsaker och mejeriprodukter för att köra strikt alltså?
 17. Hej, jag undrar hur det är möjligt att få i sig rekommenderat intag av vitaminer och mineraler om man samtidigt försöker följa en strikt Lchf-kost? Under några veckor gör väl inget, men i ett längre perspektiv? Näringsbrist??
 18. Men man kan väl konstatera att omättade fetter INTE omvandlas till mättade fettsyror eller transfetter vid stekning eller fritering?
 19. Läste en artikel ur GP som handlade om protein. De nämnde studier som visar att proteinpulver skulle ge mer muskler och därför har man dragit slutsatsen att proteinpulver ökar muskelmassan. Bra va? Men... dessa studier var gjorda på människor som inte får i sig tillräckligt med kalorier och då använder kroppen proteinet som energikälla. "Som att elda med finaste möbelvirket för att hålla huset varmt" http://www.gp.se/konsument/1.522447-inte-for-mycket-protein
 20. Ok, jag är något förbryllad. Pluggar och brottas med att förhålla mig till det jag själv anser vettigt, SLV och kostrådsparadigmen som vi är mitt uppe i! Är förespråkare av LCHF, men vill ju lämna in "rätt svar på proven"...
 21. Ähum... nej, tyvärr ingen elitidrottare här , då hade jag nog kunnat mer om detta... Läser däremot i Riksidrottsförbundets "Kost och träningslära": "För en idrottare är det viktigt att vara i energibalans vilket kan vara svårt nog med hög energiförbrukning. Vid intag av en normalt sammansatt kost är risken minimal att idrottare inte täcker sitt näringsbehov av vitaminer och mineraler eftersom födointaget är så pass stort och behovet av dessa näringsämnen inte ökar eller endast ökar i mindre omfattning med ökande energiförbrukning. Behovet av kolhydrater och protein ökar däremot med energiförbrukningens storlek och även i viss mån mängden fett för att tillgodose det ökade energikravet. För en individ som är i negativ energibalans, dvs. energiförbrukningen är större än energiintaget, kommer muskelprotein att brytas ner huvudsakligen för att producera glukos och glutamin som är viktiga substrat för centrala nervsystemet respektive immunförvarets celler." Jag har kanske tolkat texten fel, för jag förstår det som om att om man alltså bantar, dvs ligger på negativ energibalans så bryter kroppen ner musklerna för att få energi...
 22. Hej! Vid ett träningspass, låt säga löpträning 1,5 tim, tar kroppen kolhydraterna först som energi, men sen? Om jag har ätit LCHF (utan att vara i ketonfas) och alltså fyllt på med fett, väljer kroppen muskelprotein före fett?
×
×
 • Create New...