Jump to content

Fjutt

Medlem
 • Posts

  43
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Fjutt last won the day on August 22 2014

Fjutt had the most liked content!

Fjutt's Achievements

(2/7)

70

Reputation

 1. Visst har du rätt Zepp om att alkoholen är ett större problem. Jag ville bara tipsa om att dessa besked på hyllkanterna finns. Jag har inte sett det tidigare. Hick!
 2. Hej, jag köpte en box rödvin idag och såg då för första gången att hyllkantsetiketterna på bolaget redovisade sockerhalten i vinet. Många hade mindre än tre gram per liter. Inte så illa. Några sorter hade runt sju gram per liter så det kan ju vara klokt att låta sockerhalten få spela roll vid vinvalet eller vad säger ni?
 3. Läser allt oftare att man borde avstå kött en dag i veckan eller t.o.m. överhuvudtaget. Skälen är flera, djuromsorg som säger att man inte ska döda djur att ha till mat, naturskyddsskäl som vill säga att fodret kräver konstgödsel och att kossorna pruttar ut för mycket gaser. För mig är det där konstigt, jag tror djurmat har funnits till förfogande för människor så länge människor funnits. Vår matsmältning är väl anpassad till det? Sen undrar jag om inte just miljöskäl talar starkt för konsumtion av naturbetat svenskt kött från närmast möjliga slakteri? Inget onaturligt i kornas mat, bara gräs och örter och vintertid ensilage från dessa växter. Kossorna garanterar ju också öppna betesmarker som vi människor väl som regel vill se på landsbygden. Så tycker jag. Har jag fel? Vore fint få några klarlägganden från pålästa forumsdeltagare då jag känner mig litet osäker om argumentationen i dessa frågor.
 4. Undrar över det här med att många ger förslag om att hålla maten kyld. Det handlar ju om några timmar som stakamt undrar över. Finns det nån mat som inte klarar några timmar utan kylning nu på hösten?
 5. Mitt ämne har ebbat ut och jag vill tacka er som svarat. Tack! Intressant och på nåt sätt tror jag det känns bra för många att se att vi är en skara med många olika erfarenheter och jobb. Jag tror olikheterna berikar umgänge och debatt. Återigen, tack för att ni ville delta!
 6. Bra beslut. Själv slutade jag röka 1989 bara rakt av, mitt i ett ciggpaket. Jag blev sur på mig själv att jag inte gjort det decennier innan. Vet inte om jag tror så mycket på att skjuta upp till ett särskilt datum. Bara lägg av helt enkelt. Nu. Tänk att du är så mycket smartare än att medvetet sabba din hälsa. Det tankesättet hjälpte mig. Lycka till!
 7. Med den inställning du visar så kommer du att klara din målsättning galant! Lycka till!
 8. Det skulle väl inte vara så populärt om det inte funkade? Det funkar inte för alla avseende viktnedgång, men för de flesta verkar det som om med att det funkar menar jag också alla hälsoförbättrande följder av kosten. Det är väl det enkla svaret på din fråga?
 9. Ok, men det finns liksom inte nåt system för att bemöta folk med särskilda önskemål om kosten vare sig det är lchf eller andra speciella önskemål. För såvitt det inte handlar om allergier eller medicinska skäl. Det är ju min poäng, att man tycks klumpa ihop alla till en samling människor som antas sukta efter nyckelhålsmärkt mat och de som inte vill ha det så, av vilket skäl som helst, får fixa det själva om de har vänliga anhöriga. Eller svälja och vara tyst i klassen. Känns inte rätt.
 10. Men man behöver väl inte vara varken insulinresstent eller vara allergisk mot nånting för att vilja ha och må bäst av lågkolhydratkost? Får man sån mat då?
 11. Din berättelse är hemsk, en mardröm! Har du som anhörig möjlighet styra upp det hela så att han kan få en bättre kost?
 12. Fast jag tror, obs tror, att det finns fler orsaker till demenssjukdomar, ärftlighet till exempel. Men visst tror jag annars att lågkolhydrat kan hjälpa.
 13. Jag är 66, äter lågkolhydratkost, tappar kilon och blir allmänt friskare i många avseenden. Jag hoppas på många självständiga och friska år ännu. Lågkolhydratkost har blivit min livsstil och jag gör ogärna undantag från min kosthållning även om undantagen finns t.ex. då man är bortbjuden och inte har mage säga nej tack till det som bjuds. Men jag tänker på om jag, då det är dags, blir omhändertagen i hemvården eller annan form av äldreomsorg. Kanske har jag blivit gaggig och inte riktigt kan be om den mat jag är van vid. Känns ju inte bra att liksom tvingas in i den allmänt omvittnade usla kost många äldre erbjuds. Situationen är ju överförbar till andra livets områden också: på sjukhusen går det väl inte att få lågkolhydratkost vad jag förstår? I varje fall inte då jag för några år sedan var inlagd någon vecka på sjukhus. Barnomsorgen, skolor och förskolor? Finns det möjlighet för kostalternativ om barnen/föräldrarna så önskar. Alltså: kan man ha egna önskemål om kost när man är (utsatt för) i offentlig omsorg? Om nej, sorgligt! Jag saknar faktiskt någon form av fast organisation som skulle driva den här frågan lobbyistiskt/politiskt. Det enda jag sett hittills var nu inför valet en politiker med material för stöttning av sin personvalskampanj vilken hade lågkolhydratkost som en fråga att driva. Han är från Mölndal och parti spelar ingen roll, vill inte att ni ska tro jag driver kampanj för något särskilt parti.
 14. Känner att habegär efter prylar nästan liknar sockerberoende. Kan nog många gånger vara svårt stå emot prylköpande även om man vill. Halva min morgontidning är inte redaktionellt, nej det är reklam. Reklam finns precis överallt och jag tror man blir påverkad även om man inte tror det. Alltså köpberoende nästan som sockerberoende. Fick jag till det där? Litet luddigt kanske men det får gå.
 15. Men då kanske du odlar dina grönsaker också? Skulle önska jag kunde men rådjur och sniglar förstör det mesta tyvärr.
×
×
 • Create New...