Jump to content

Ulla-Britt

Medlem
 • Posts

  5
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Ulla-Britt

 1. Har tagit bort detta inlägg då jag insett att "fria vårdvalet" innebär att man måste köpa grisen i säcken. Jag kan inte genom att besöka en ny vårdcentral bilda mig en uppfattning om hur det fungerar där, om jag inte först listar mig där. Då förlorar jag min gamla vårdkontakt. Det är väl inget fritt val om man inte kan undersöka sitt val innan man väljer. Jag stannar hos min gamla vårdcentral som är bra i många avseenden men inte alla. Trist att man kallar det "fritt vårdval" när det egentligen betyder "håll till godo med det du får".
 2. Jag har testat olika oljor och har inte kommit fram till vilken jag gillade bäst. Ibland blir det lite skarpa bismaker. När jag läste "Det godaste jag vet!" av Lisa Förare Winbladh fick jag en aha-upplevelse. Hon beskriver hur sättet att vispa majonnäsen också påverkar smaken. Med en mixer slår man sönder oljan hårdare och bismaker kan frisätts. Med en elvisp eller handvisp blir det en mildare smak. Fin olivolja ska inte mixas eller vispas hårt. Om man vill sätta karaktär på majonnäsen med en fin olivolja rekommenderar hon att man först använder en neutral olja och sedan smaksätter den färdiga majonnäsen med några matskedar av den fina kallpressade jungfruoljan som försiktigt rörs ner. Jag har följt detta råd och min majonnäs har blivit mycket bättre. Lisa skriver också om hur konsistensen påverkas av olika vispmetoder.
 3. Den textilintresserade kan färga ull med lökskal och avokadokärnor. Lökskalen kan användas till att färga påskäggen samtidigt som de kokas. Jag låter lökskalen gå med i buljongkoket för att ge buljongen en fin färg. Häromdagen såg jag en fiffig användning av äggskal i Facebookgruppen Tomatklubben. Någon idérik person lade pickat några hål i botten på skalen, fyllt med jord och placerat i snapsglas. Dessa användes sedan som krukor vid frösådder av tomat, betydligt vackrare och mer ekologiskt än fula plastkrukor. Sedan planterar man hela "paketet" när det är dags för omskolning.
 4. Jag har nyligen fått upp ögonen för bokashikompostering. Det kan man göra även utan trädgård. Jorden som bildas kan användas till krukväxter och balkongodling eller ges bort till en odlande vän. Nu ligger jag i startgroparna för att börja. http://www.bokashi.se/blogg/
 5. Och min favorit, rotselleri. Jordärtskockor funkar också
×
×
 • Create New...