Jump to content

Trollmormor

Medlem
 • Posts

  1,111
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  18

Everything posted by Trollmormor

 1. Jag äter inte frukt. Har egentligen inte med LCHF att göra. Jag har nog aldrig tyckt om frukt. Först när jag började med LCHF förstod jag varför. Det är helt enkelt för sött och jag tycker inte om sött. Bär däremot är en annan sak, men bara färska svenska bär när det är säsong. Som idag när jag åt dom första svenska jordgubbarna.
 2. Maken går på årliga blodtryckskontroller på vårdcentralen sen minst 10 år. Då kollas kolesterolet varje gång. Aldrig har dom enbart kollat totalkolesterolet. Alltid HDL, LDL och Triglycerider också. Och då har han varit på 3 olika vårdcentraler under den tiden.
 3. Ja, vad ska man säja. Att enbart ta totalkolesterol är höjden av okunskap enligt mej. Var du ens fastande när provet togs? När det gäller statiner och mediciner i allmänhet så vill jag referera till min kurator på vårdcentralen. Hon säjer att recept på mediciner är ett erbjudande från läkaren, men det är helt upp till patienten att anta erbjudandet eller att avstå. Jag hade nog valt att läsa på ytterligare om kolesterol och statiner. Skriva ner mina tankar och argument inför nästa samtal med läkaren. Och sen vänligt, men bestämt upplyst läkaren om att jag inte är intresserad av statiner. Sen hade jag bett läkaren att anteckna detta i journalen. Alternativet är att låta läkaren skriva ut statiner och sen inte hämta ut dom. MEN om man då har oturen att hamna på sjukhus så får man dom mediciner som finns i journalen så det är inget bra alternativ.
 4. Vem sa att det var så? Vad av innehållet är samma som i statiner?
 5. Så här var det. Man hade hittat salmonella i kapslar med Fiberhusk. Av säkerhetsskäl återkallade Orkla samtliga produkter med Fiberhusk. Salmonella dör vid upphettning till 70 grader så använder du det i bakning kan det knappast var något problem. Dessutom har dom inte sett några kopplingar till salmonella i Sverige.
 6. Det är bara den Fiberhusk som kommer från Orkla som är indragen. Jag har köpt direkt från Lindroos. Dom har kvar egen tillverkning och den har inget med den indragna att göra. Finns även som ekologisk. Glutenfri Bakning (psylliumhusk.se)
 7. Håller med om att det är en generationsfråga. Själv är jag 63 och jag har för länge sen slutat äta sånt jag inte mår bra av för att glädja nån annan. Det ligger inte i min natur helt enkelt. Å andra sidan gör jag allt för att eventuella gäster ska få sånt dom kan äta. Så det går åt båda håll. Man kan tacka nej på väldigt många sätt utan att såra någon. Dom gånger jag inte i förväg kunnat ta reda på vad som bjuds av en eller annan anledning har jag ätit lite lagom innan. Förutom en gång i höstas. Eftersom det var så länge sen jag var hembjuden till nån missade jag. Fick äta när jag kom hem istället eftersom det i princip var omöjligt att undvika gluten och socker.
 8. Att bli bjuden på mat kan ställa till problem. Själv talar jag om innan att jag äter LCHF. Om nu nån skulle ha missat det efter 9 år. Vid några tillfällen har jag erbjudit mej att ta med något som alla kan äta. T ex falsk potatissallad vilket varit väldigt uppskattat. MEN det kan också vara så att den som bjuder gör något efter ett LCHF-recept på nätet och inte har koll på vad som är LCHF. Då kan det bli fel i alla fall om det ingår bananer i ett recept som kallas LCHF-recept.
 9. Tänkte inte på det. Ingen regel utan undantag då När jag tänker på frukt så tänker jag att det är nåt sött. Och citron är inte särskilt sött, men gott
 10. Jag kom på ytterligare en sak jag tog fasta på i början och det var att LCHF sades vara en blodsockerstabiliserande kost. Ann Fernholm skrev en del om detta för många år sen. Ett svängande blodsocker påverkar dom små blodkärlen. Vilket i sin tur kan ge skador på t ex ögonen där det finns små blodkärl. Det är väl därför som ögonen kollas noga på diabetiker.
 11. En definition skulle nog göra det lättare för nybörjare. Sen håller jag inte med riktigt om att den som äter för hälsans skull kan äta frukt. Fast det beror ju på hur man tolkar det där med hälsan. Den som har diabetes eller är sockerberoende bör nog inte äta frukt i någon form.
 12. Någon riktigt bra definition på vad som är LCHF finns inte. Däremot har jag fått lära mej att frukt inte är LCHF. Det kan inte vara lätt för dom som är nybörjare nu.
 13. Den tumregeln är verkligen förvirrande, det håller jag med om. Om man t ex äter 500 gr livsmedel per dag och alla innehåller 5 gr/100 gr så blir det 50 gr på en hel dag och då hamnar man förmodligen högre än man vill. För mej har det varit 2 saker som definierar LCHF. Dels mängden kh/dag och dels VAR dom kommer ifrån. Om man helt frångår VAR dom kommer ifrån så är det inte LCHF så som jag lärde mej när jag började för 9 år sen.
 14. Det är inte mängden kolhydrater som är problemet utan det faktum att banan helt plötsligt har blivit LCHF. Vad kommer härnäst? Inte lätt för nybörjare att veta vad som är vad.
 15. LCHF-recept – Glutenfritt bananbröd – Diet Doctor Jag blev grymt besviken när jag hittade det här receptet. Banan i ett LCHF-recept!!!!???? Kan vad som helst ingå i LCHF numera????
 16. Instämmer helt i det. Att dra ner på blomkål behövs inte. Möjligen byta ut mot t ex Broccoli för att få mer näring
 17. Äter du några mediciner?
 18. Så länge du inte blir fixerad vid siffrorna på vågen så kan du väga dej så ofta du känner för det. Eller inte alls. Känn efter hur kläderna sitter. Det säjer mer än siffrorna på vågen.
 19. Tänkte på en annan sak. Om du interedan gjort det så tycker jag att du ska be apoteket att kolla dina mediciner mot EES. Elektroniskt Expert Stöd. Ett program som alla apotek har och som visar hur dina mediciner interagerar med varandra. Kan ju vara så att dina mediciner helt enkelt inte passar ihop. Elektroniskt expertstöd | EES • E-hälsomyndigheten (ehalsomyndigheten.se)
 20. Du behöver verkligen en utredning angående blodtrycket. Finns inget rimligt i att äta 4 olika sorter och få ett högt blodtryck. Nåt är fel. Att sluta eller trappa ner skulle jag inte våga i ditt läge. Och då hör jag till dom som skyr mediciner som pesten. Har du fått göra någon dygnsmätning av trycket?
 21. Förstår inte riktigt den läkaren. Påpeka att förhöjt blodsocker förmodligen är en biverkning av kortison. Om jag fattade rätt så gick ditt blodsocker ner när kortisonet minskades. Ett förhöjt blodsocker som orsakas av en medicin betyder väl inte att du har diabetes? Sen stämmer det ju att det inte är bra att gå med obehandlad diabetes, men som sagt låter det som en biverkning och inte diabetes. Har dom tagit HbA1c? (Långtidssocker)
 22. Jag har ingen egen erfarenhet, men känner till sjukdomen lite grann genom min svärmor. Hon lever inte längre så jag kan inte fråga henne om nåt. Efter lite googlande och med det jag vet sen tidigare om kortison så tycker jag att en del av dina problem låter som biverkningar av kortison helt enkelt. Muskelreumatism - 1177 Vårdguiden
 23. Jodå, vad jag vet så mår jag bra. Undviker sjukvården så länge allt känns bra.
 24. Vi har blodtrycksmätare hemma eftersom maken har högt och äter medicin. Hans blodtryck är alltid högt på vårdcentralen, men ligger lägre hemma när det tas i lugn och ro. Det säjs att LCHF minskar blodtrycket, men verkar inte gälla alla. Efter nästan 9 år med LCHF låg mitt blodtryck på 125/75 både dagen efter bröstcanceroperation och när ambulansen kom och jag hade blodförgiftning och 39,7 i feber. Vet inte vad jag haft i blodtryck tidigare dock.
×
×
 • Create New...