Trollmormor

Medlem
 • Innehållsantal

  1 064
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  16

Inlägg postad av Trollmormor


 1. 7 timmar sedan, MariaF sade:

  Dr.Berg är kiropraktor mm (inte MD) men en väldigt duktig och inspirerande man. Har både hemsida och youtubekanal och vi är många som refererar till honom titt som tätt. Han samtalade med Andreas Eenfeldt vid för en tid sedan: https://www.drberg.com/blog/dr-berg-and-dr-andreas-eenfeldt-discuss-keto-in-sweden-and

  Här är hur man menar kring proteinintag: https://www.drberg.com/blog/grams-of-protein-requirements-on-keto-clarified

  Tack för upplysningen. Trots att jag hänger här en hel del har jag helt missat honom :) 

  • Gilla 3

 2. 2 timmar sedan, Effie sade:

  Och jag skulle vilja lägga till en sak till det Trollmormor skriver: Fäst dig inte för mycket vid vikten. Den beror på så mycket. Fördelningen muskler/fett, vatten, tarminnehåll... Känn på hur kläderna sitter, titta i spegeln, använd måttband - men inte bara vågen, för den berättar inte sanningen.

  Tack, det glömde jag.

   

  2 timmar sedan, Effie sade:

  Jag önskar att jag hade vetat och förstått detta när jag var 19.

  Och vi är säkerligen inte ensamma

  • Gilla 5

 3. 57 minuter sedan, Emma01 sade:

  Hej

  I nuläget tränar jag inget. Ja jag försöker tappa några kilon som jag har gått upp de senaste åren för att komma till min "normala" vikt. Jag har märkt att jag inte lägre blir lika hungrig nu när jag går på lchf och har en mycket nedsatt aptit vilket är så olikt mig 😁. Jag är 19.

   

  Hm, du är bara 19 år och har gått upp några kilon dom senaste åren som du nu vill gå ner för att komma till din "normala" vikt. Där var jag en gång. Ungefär i den åldern började jag banta för första gången eftersom jag tyckte att jag vägde för mycket. (I efterhand vet jag att min vikt var alldeles lagom eller nästan i underkant) Inte den bästa idén kan jag säja så här 44 år senare. I slutet av tonåren har kroppen inte riktigt vuxit "färdigt". Frågan är vad som är din "normala" vikt? Förmodligen inte den vikt du hade för några år sen. Efter ett helt liv av bantande och en vikt som pendlat upp och ner hittade jag till slut LCHF för 8 år sen. Hade jag vetat det jag vet nu om kost och vikt så hade jag förmodligen inte pendlat upp och ner som jag gjorde. Jag tycker inte att du i första hand ska se LCHF som ett sätt att gå ner i vikt utan som ett sätt att äta bra mat som funkar hela livet. Jag tycker inte heller att du ska äta strikt eftersom du riskerar att få i dej för lite näring i form av grönsaker. Det finns dessutom inget som säjer att du går ner mer eller lättare i vikt bara för att du äter strikt. 

  Ska du kolla koll på vad du får i dej så är kostbevakningen bästa sättet. Det finns en massa appar, men inget jag skulle rekommendera. En app kan omöjligt veta vad du behöver.

  • Gilla 1

 4. Hur mycket var och en bör äta är ingen enkel fråga att svara på. Alla har olika behov och förutsättningar. Men det verkar vara vanligt med 1 gr protein per kg kroppsvikt precis som du säjer. Och då brukar man prata om det dubbla i fett. Så långt är allt väl, men sen har vi dom där olika behoven och förutsättningarna som gäller just dej. Äter du för att gå ner i vikt? Tränar du? Hör till dom som bantat hela livet med mer eller mindre lyckat resultat? Hur gammal är du? Har du fungerande hungerkänslor? Hur har det gått så här långt? Blir du mätt? 

  Tror det räcker med frågor så länge 😁

   

   

  • Gilla 4

 5. 5 timmar sedan, Xante_ sade:

  Ok, det är nackdelen med text, alla uppfattar/förstår det olika. Har du testat att inte kommentera inlägg om du inte förstår? Det finns säkert andra som förstår bättre och kan ge svar. Är ny i forumet men ogillar redan hur man blir bemött här, aggressiva, anklagande svar. Det behövs inte.

  Du har alldeles rätt i att text uppfattas olika. Jag uppfattar ditt svar som väldigt aggressivt. Jag har varit med här i flera år och skrivit kommentarer. Jag kan inte påminna mej att jag fått ett sånt otrevligt svar. Jag hör till dom som vill försöka hjälpa andra så mycket jag kan utifrån mina erfarenheter. För att kunna göra det behöver jag förstå frågan. Om du inte gillar mitt sätt att uttrycka mej så ska jag inte besvära dej. 

  6 timmar sedan, Xante_ sade:

  Ursäkta mitt språk men jag tycker verkligen inte om din ton när du svarar på frågor. Du låter aggressiv och dessutom svär du i ditt svar. Precis som du skrev så vet du inget om mig. Jag ropar inte på hjälp utan ställer nybörjarfrågor. Jag är utbildad kostvetare om du måste veta och vet allt om vanlig kost men är helt ny på strikt LCHF och vill gärna prata med de som kan något om det. Snälla kommentera inte mina inlägg så är du snäll.

  Ditt svar till Zepp var inte särskilt trevligt heller. Han kommer säkert att svara. Vi som varit med här ett tag vet att det är hans sätt att uttrycka sej på. 

  • Gilla 6
  • Tack! 1

 6. 51 minuter sedan, Anna Öhman sade:

  Jag dricker mycket för det ska man göra när man går på strikt LCHF

  Ska man? Inget jag känner igen.

   

  52 minuter sedan, Anna Öhman sade:

  1. Hur vet man att man druckit ”tillräckligt” vid strikt LCHF?

  2. Vad finns det ( om det finns) för nackdelar med att inte få i sig tillräckligt med vätska vid strikt LCHF?
  3. Finns det några belägg för att otillräcklig mängd vätska i kroppen påverkar viktnedgången negativt vid strikt LCHF?

  Ärligt talat förstår jag inte dina frågor. Vatten behövs oavsett nivå. Vatten behövs i "lagom" mängd. 

  • Gilla 3

 7. 2 timmar sedan, Anna S sade:

  Ni som framgångsrikt använt LC-kost, håller ni med om detta? Dvs att det är energiintaget som styr i slutändan, men att man med LC-kost helt enkelt ersätter kh med fett men ändå håller sig till samma kalorimängd?

  Nja, jag  håller inte med om att det är energiintaget som styr. För mej har det stor betydelse var kalorierna kommer ifrån. När jag började med LCHF kollade jag för skojs skull hur jag till med kalorierna. I princip samma mängd kalorier som innan. Just nu väger jag drygt 25 kilo mindre än när jag började med LCHF för 8 år sen. Ändå äter jag mer kalorier nu än vad jag gjorde då. Vikt handlar om mer än mängden kalorier in och ut.

  • Gilla 7

 8. 20 timmar sedan, Zepp sade:

  Det stora problemet är snarare att man får så mycket tid över till annat så att man nästan blir tvungen att motionera för att slå ihjäl tiden.

  Nä, så illa har det aldrig varit här 🤣🤣 Däremot har vi med lätthet åkt dom 11 milen till Göteborg i olika ärenden utan att behöva tänka på att det ska ätas och fikas. T o m fått tid över innan det varit dags äta middag

  • Gilla 3
  • Tack! 1

 9. 8 timmar sedan, Camilla. Gustavsson sade:

  Hej 

  jag går inte ner i vikt. Tvärtom. Jag ökar. Har insett sen jag började följa er för en vecka sen att jag dricker för lite vatten och äter för mkt mellanmål. Jag väger 68 och vill gå ner ca 5 kg. Jag är aktiv. 
  min fråga är: jag startar dagen med en fettkaffe (ägg, smör o kaffe) vid 06:30. Sen äter jag frukost på jobbet vid 09:00 jobbar på hotell så det blir ägg o bacon. Borde jag hoppa fettkaffet?

  Du väger 68 och vill gå ner 5 kg. Tyvärr är det inte säkert att du och din kropp har samma åsikt angående vikten. Hur lång är du? LCHF är inte bara viktnedgång utan snarare viktreglerande. Hoppa över fettkaffet. Då får du längre dygnsfasta och det i sej kan ha effekt på vikten.

  • Gilla 5
  • Tack! 1

 10. 18 timmar sedan, morgonsol sade:

  Hur ser ni på konserver som innehåller solrosolja? T ex tonfisk och soltorkad tomat. Vad för annan LCHF-mat finns som klarar rumstemperatur?

  Edit: Gillar listan skarpt @Annika Rane

  Undviker alltid solrosolja. Dom gånger jag köper tonfisk är det alltid den i vatten.

  • Gilla 4

 11. 1 timme sedan, Ewa sade:

  Som sagt jag tycker jag gör allt rätt men förstår att ngt är fel, eller att jag helt enkelt får låta kroppen bestämma när jag ska börja gå ner i vikt. 8-10 kilo är ju dock en del som ska bort, förstår om det hade rört sig om 3-4 kilo.  Tackolov gillar jag LCHF så kommer fortsätta äta så.

  Tror du har kommit på hur det är. Du gör alla rätt, men det hjälper inte. Kroppen bestämmer själv helt enkelt. Jag gjorde alla rätt när jag kom i klimakteriet, men jag gick sakta men säkert upp i vikt ändå. Utan att jag gjorde någon speciell förändring började jag gå ner. Nu efter utbrändhet och en bröstcanceroperation äter jag betydligt mer än jag gjort på flera år. Och nu har jag fullt upp för att behålla min lägre vikt och inte gå ner ännu mer. 

  • Gilla 6

 12. 11 timmar sedan, Ewa sade:

  Sen har magen försvunnit, äter inget mellan måltiderna och jag tycker min värk har blivit bättre. Så det är ju bra hälsovinster. MEN jag har ca 8 kg som jag vill bli av med.

  Toppen med hälsovinsterna. Dom brukar i allmänhet komma före viktminskning så håll ut. Sen har skriver du att du (bara) har 8 kg som du vill bli av med. Verkar vara vanligt att det tar längre tid när det inte är så stor övervikt. Om det nu är övervikt i ditt fall. Det kan ju vara så att du tycker att du väger för mycket, men din kropp tycker det är en alldeles lagom vikt. Så då undrar jag hur lång du är och vad du väger?

  • Gilla 7

 13. 22 timmar sedan, Zepp sade:

  Hur som helst jag vill inte utlösa värsta paniken.. men Lilla Edets toapappersfabrik har brunnit och de är främsta leverantörerna av toapapper i landet!

  Både Serla, Lambi och Katrin tillverkas i Sverige i bland annat Mariestad så vi behöver nog inte vara oroliga över att det ska ta slut.

  • Gilla 4

 14. Om du vill sänka dina kolesterolvärden utan statiner så kan jag rekommendera ett kosttillskott som heter Redasin. Makens värden gick ner så mycket på ett år att han nog behöver dra ner på dosen för att inte hamna för lågt


 15. 19 timmar sedan, Tingeling sade:

  Därför att de innehåller mer kolhydrater, det känns ju som att förvärra det hela, och sista gången jag mätte mig har jag mycket riktigt ökat 2 cm på magen sen veckan innan.

  Aha, var det så. Jag trodde att du inte tyckte om grönsaker. I min värld blir det lite fel att avstå näringsrika grönsaker därför att man är rädd för kolhydraterna. Det finns inget som säjer att man lättare går ner i vikt ju färre kolhydrater man äter. Du borde kunna minska kolhydraterna på annat sätt. Sen kan jag tipsa om babyspenat. Ät det som sallad till maten. Massor av nyttigheter och väldans lite kolhydrater.

  • Gilla 1

 16. On 2020-02-12 at 16:58, Tingeling sade:

  Nähej, ska jag bortse från vad du skrivit angående min träning då eller vad menar du?

  Jag äter lite mer grönsaker nu men det är svårt :(

  Som jag skrev så ska jag inte uttala mej om träning,  men i lagom mängd utan att överdriva så är det bra. Vad som är lagom hoppas jag att någon annan kan svara på. 

  Vad är det som är svårt med grönsaker? 

  • Gilla 3

 17. 27 minuter sedan, Tingeling sade:

  Tack för att du fortsätter svara!

  Betyder ditt resonemang att jag kanske inte blir smalare därför att jag äter för lite kolhydrater?? Och detta på grund av träningen? Så om jag lägger ner träningen så kanske jag går ner i vikt om jag fortsätter äta som jag gör?

  Jag är den siste att uttala mej om träning. Jag har bara varit på ett gym 1 gång i hela mitt 62-åriga liv och det var inte frivilligt 🤣🤣 Men motion och träning i lagom mängd har enbart hälsofördelar så fortsätt med träningen. För viktnedgång däremot har kosten betydligt större påverkan än träning. Om det varit jag så hade jag nog testat att ändra kosten lite som jag föreslog i en tidigare kommentar. Var inte rädd för kolhydrater i form av grönsaker. Kroppen behöver näringen från dom.

  • Gilla 2

 18. 3 timmar sedan, Tingeling sade:

  Under tisdagen lade jag in det, det kändes som ganska typisk kost över en dag och jag åt kl 12 och mellan 16 och 17. 

  62 gram Protein              252 kcal            14%

  166 gram Fett                 1469 kcal          83%

  7 gram Kolhydrater         28 kcal                2% 

  11 gram Fibrer                 21 kcal               1 %

  Totalt                                 1770 kcal.

  Om jag äter för lite för att jag tränar kan jag då inte sluta träna istället för att äta mer? För jag har svårt att få i mig mer.

   

  Om vi ska prata energi och kalorier så är det förmodligen inte för lite. Men du kanske ska testa att göra en annan fördelning. Mer kolhydrater i form av grönsaker. Mer protein. När du tränar som du gör kan du äta borde det funka med 1- 1,5 gr protein per kilo kroppsvikt. Och mindre fett. En mening jag aldrig trodde jag skulle skriva 🤣

  • Gilla 1
  • Haha 1

 19. 1 timme sedan, Tingeling sade:

  Igår åt jag såhär:

  oklar mängd blomkålsmos (kanske som en apelsin i storlek) och fiskpanetter (panerad i lite mandelmjöl) lite gröna ärtor

  2 dl räkor
  1 kokt ägg
  1 salladsblad
  smör
  majonnäs
  1 lembasbröd
  1 kesobröd (från "56kilo")

  2 satser varm choklad (https://www.dietdoctor.com/se/recept/lchf-varm-choklad)

   

  1 timme sedan, Tingeling sade:

  Jag tränar styrketräning 2 ggr/vecka 35 minuter+uppvärmning cykel 5min, rodd 5min, trapp 5min.

  Promenader ett par-tregånger om dagen sammanlagt ca 60 min. 

  Utöver det:

  Förra veckan cyklade jag ute sammanlag 5 timmar, simning sammanlagt 30 min.

  Veckan innan det cykel ute 3 tim 20 min, Simma 3 timmar.

  Veckan innan det simma 5 timmar 15 min.

  Veckan innan det simma drygt 2 timmar.

  Ost, fetaost och grädde äter jag, inga charkprodukter.

  Med tanke på att du tränar och motionerar så tycker jag rent spontant att det ser ut som att du äter för lite på det stora hela. Lägg in det du äter en vanlig dag i https://kostbevakningen.se/ så är det lättare att få en uppfattning om det stämmer eller inte.

  • Gilla 5

 20. Lugn och fin 😁 Inte ska du ge upp. En sak i taget.

  För 10 år sen var du 10 år yngre än nu. Det kan spela in.

  Sen verkar det som att det är svårare att gå ner i vikt andra gången med LCHF. 

  Bara för att du äter max 20 gr kolhydrater per betyder det inte att det är bättre än t ex 30 gr.

  Kan du precisera vad du äter på en dag? Du kanske helt enkelt äter för lite.

  När det gäller grönsaker så tycker jag själv att det funkar bäst att spara dom till middagen.  

  Var inte rädd för grönsaker heller. Det finns en massa nyttigheter i dom som kroppen behöver.

  Har du några sjukdomar? Det säjs att kroppen prioriterar läkning före viktnedgång.

  Hoppas det här kan vara till nån hjälp

   

  • Gilla 5