DaniM

Medlem
  • Innehållsantal

    61
  • Gick med

  • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

44 Bra

Om DaniM

  • Rank

  • Födelsedag 1974-02-04

Profile Information

  • Gender
    Male
  1. Tack Dazzle! Nja, det går så där, tyvärr, just nu. Jag har inte mått så bra den senaste tiden, magen har spökat, sömnen har inte varit det bästa heller... Inget oroande, jag brukar ha mina perioder då jag mår mindre bra. Jag håller mig till programmet, kör inte super-strikt men avviker inte så mycket heller. Jag har tidigare försökt köra både jättestrikt och lite mer liberalt, och vad än jag gör så går jag inte ned i vikt utan står på exakt samma hela tiden (inte några resultat på måttbandet heller). Det enda som är säkert är att så fort jag börjar äta som jag gjorde förut (fettsnålt, typ tallriksmodellen) så börjar jag gå upp i vikt. Jag måste erkänna att jag är rejält besviken att det inte verkar funka för mig att gå ner i vikt på det här sättet, samtidigt är den här kosten mirakel för mina hormoner och PCOS, så jag tänker inte ens tanken att sluta med det. Jag tror jag skulle behöva sluta med mejeri också så kanske, KANSKE skulle vikten börja röra sig åt rätt håll...tveksamt dock, jag har redan dragit ner på allt känns det som. Samtidigt tycker jag att jag gjort så många förändringar, men jag vill gärna ha lite grädde i kaffet och lite smetana till maten ibland (som jag dessutom gör själv med kefirgryn) och ost i maten. Och det handlar inte om några stora mängder heller, men antagligen är jag jättekänslig för kh. Jag undviker redan så många saker (och det har blivit naturligt att göra det också), jag kan inte leva på kött och smör (lite överdrivet sagt men jag tror du vet vad jag menar) och jag vill inte heller, för om jag känner mig själv så kommer jag tröttna fort och återgå till mina gamla vanor. Är jag i ketos? Antagligen inte, men allt annat fungerar bra så jag får nöja mig med det. LCHF ska vara enkelt och långsiktigt. Jag tror att mina övriga sjukdomar sätter käppar i hjulen för mig (PCOS, MS och högt bltr + hypotyreos som jag båda medicinerar för) att det ärligt talat inte spelar så stor roll vad jag gör - jag går inte ner i vikt i alla fall. Jag tror också att det finns en hel del som det går "dåligt" för, och med dåligt menar jag att de inte går ner i vikt, men att de inte orkar skriva här. Så visst, jag tar prover till våren och håller mig till programmet, men även om det visar sig att mina värden inte har förbättrats och inte heller försämrats markant, så tror jag jag kommer säga till läkaren att jag sätter allt det där andra positiva framför dåliga blodfetter... det handlar ju trots allt om lite förhöjda värden.
  2. Jag använder inte dåliga fetter då... förutom att jag inte riktigt kan köpa den riktigt kvalitativa olivoljan, men jag köper inte den billigaste heller... Rapsoljan köper jag kallpressad och kokosfett i silverpaketet finns inte i min värld, att det säljs i överhuvudtaget är ofattbart... Jag är inte tveksam om man ska äta ur den "goda gruppen" utan hur stor mängd man får äta utan att det blir för mycket. Men när jag läser runt så verkar det inte påverka kolesterolhalten i blodet mer än direkt efter en måltid. Dessutom sägs socker och snabba kolhydrater ha mer påverkan på kolesterolet i blodet än själva fettet man äter. Vilket tar mig tillbaka till min originalfråga, alltså är det fullt möjligt att jag med överdriven konsumtion av kolhydrater (och då menar jag vitt bröd och socker då och då...ok, rel ofta under sommaren ) har ökat mina kolesterolvärden. Det är i alla fall det jag hoppas på. Kanske lurar jag mig själv, vad vet jag, men det måste man också göra ibland för att man ska komma någonstans. Så det som gäller framöver är att vara strikt (helst under 20 g kh men i alla fall däromkring) samt motion. Sen får vi se till våren. Zepp, jag tycker att du har en väldigt klok mor. Skillnaden är att hon är 80 år, vi som är i medelåldern och dessutom har någon sjukdom, kanske flera riskfaktorer och hoppas leva många år framöver, det är där man blir lite fundersam. Jag hoppas din mor lever många år, njuter av de åren och unnar sig allt hon kan, men faktum är att man inte säger lika lätt "dör man så dör man" när man är i 40 års åldern som när man är 80, även om man hoppas leva länge även då, det är inte det. Ja, jag hoppas du förstår vad jag vill säga. Åter igen, jag tycker att det är lite läskigt att man inte riktigt kan lita på vetenskapen då politiken på sätt och vis blandat i sig och gett folket fel uppgifter (jag tänker på det som hände på 80-talet). För mig var vetenskapen det enda man kunde lita på, man ifrågasatte inte det. Självklart kan man alltid ifrågasätta, men här handlar det att det ena drar det andra och till slut känner man sig tveksam till allt. Hoppas ni förstår hur jag menar. Jag jobbar själv inom vården och ser hur svårt det är för läkarna att acceptera när jag säger att jag äter lchf... jag tror att jag måste börja betona att jag inte äter friterad mat, jag tror det är mycket det man tänker på när man pratar om, att vi frossar i all fett, nyttigt som onyttigt. Den enda som tyckte att det var någorlunda okej att jag åt så var en läkare från Grekland, men då bara efter att jag förklarat vad jag äter egentligen. Även då frågade han vilken olivolja jag använde, vart jag köpte den, och när jag sa att det var det jag kan hitta i affären så gjorde han en grimas. För honom var det inte olivolja om det inte kom från ngn privatodling i Grekland alt en mycket dyr variant som man hittar någonstans i ngn specialiserad affär . Det jag försöker säga är att det inte är så konstigt att sjukvården har svårt att släppa de gamla inställningarna, det här är en riktig revolution som jag tror kommer förändra mycket inom både medicin och livsstil. Förhoppningsvis ändrar det också vår hälsa, för låt mig inte börja med sjukdomar som helt plötsligt utbrett sig de senaste årtionden... Men det är ett annat ämne...
  3. Hmm, vikten är svår. Det var därför jag började, men inte varför jag vill fortsätta först och främst (hmmm, vart har jag hör det förut? ). Jag har ett problem att vad än jag gör så går jag ner i vikt 5-6 kg och sedan stannar det där. Men jag går i alla fall inte upp... så det är alltid nå't. Det är lite jobbigt det här, jag hade precis blivit av med fettskräcken, nu kryper den sig upp igen. Jag vet inte riktigt vad jag ska äta för att undvika maten med det "dåliga" fettet. Ägg, smör, grädde, ibland bacon... behöver jag utesluta allt...eller kanske minska och se om jag blir hungrig?
  4. Precis så jag tänkte, och läkaren tyckte också det var en bra idé. Räcker 3-4 mån att vänta? Eller ska jag vänta längre?
  5. Nu har jag fått provsvar. Triglycerider 2.1 (ref intervall 4.0 - 2.6) Kolesterol 7.7 (ref 3.3 - 6.9) HDL 1.1 (ref 1.0 - 2.7) LDL 5.3 (ref 1.4 - 4.7) LDL/HDL-kvot 4.8 (ref 0.4 - 6.6) Okej, allt är på gränsen eller i den övre kanten, både triglycerider och LDL lite över gränsen, men annars inte så farligt för en kraftigt överviktig person (110 kg och 165 cm). Eller vad tycker ni? Jag ska också be att de skickar mina tidigare provsvar från innan jag startade med lchf, mest för att jag är nyfiken på hur min kropp reagerar på lchf (eller, ja, mer än att jag mår bra på det), men jag har för mig att jag minns att det sades att jag låg på gränsen även då, vilket jag tänkte inte var så konstigt mtp min mångåriga övervikt och brist på motion.
  6. Det finns inga problem, jag ville bara kolla hur andra tänker kring det. När en läkare rekommenderar ngt så är jag van att lyssna på denne eller åtminstone överväga det som sägs. Om man inte kan lita på sin läkare, vem ska man lita på? Det skrämmer mig lite faktiskt. Jag måste tillägga att min läkare inte var helt negativ till lchf, snarare ledsen att det inte verkade funka riktigt som det ska för mig. Hon uppmuntrade mig att fortsätta ett tag till, vara strikt och inte ta snedsteg, men att vi följer hur kroppen reagerar. Jag tänkte lite på det hela tidigare idag. Om de relativt höga värden inte är så alarmerande som både ni och min läkare säger, då måste väl mitt mående väga mer. Så på ena sidan har vi att jag mår bra och har lite höga kolesterolvärden, medan vi på andra sidan har värden som kanske förbättras (inte säkert dock att det sker med enbart kost dock) men med magkatarr, sötsug och viktuppgång, för att bara nämna några problem. Men är det inte det som händer när man börjar äta "vanlig" kost igen med mkt kolhydrater som kroppen inte längre är van vid? Eller har jag inte förstått dig rätt?
  7. Jag undrar vad som händer i kroppen med kolesterolet när man tar snedsteg, korta eller långa perioder. Jag förstår att värdena är resultat av många års av dåliga vanor, men påverkas värden om man börjar äta kolhydrater igen? Någon som kan förklara?
  8. Hm, jag måste forska lite och se om det finns något resultat från innan jag började för ett år sedan. Jag tvivlar inte på att man kan sänka kolesterolet med lchf, men jag vet inte vad jag ska göra om det visar sig att det påverkar mitt dåligt Antingen funkar lchf inte på mig eller så gör jag något fel...jag hoppas det är det senare... För på ett år måste man se något resultat, men det enda jag har är högt kolesterol
  9. "Sådant där brukar ta år av dålig mat för att påverka" Det är precis det jag är rädd för, att ja kanske hade dessa värden även innan jag började med lchf för 1 år sedan. För mig låter det som att den här kosten inte är bra för min kropp när det gäller blodfetter. Sedan att den är bra för PCOS vet jag, det är mycket därför jag vill fortsätta... Där funkar det exemplariskt och där märker jag skillnad så fort jag tar snedsteg... Men om det är så att det funkar för det ena och inte det andra...
  10. Var på vårdcentralen för att testa mina värden. Min distriktsläkare var mycket positivt inställd till att jag följde LCHF och väldigt nyfiken på vad mina prover skulle visa. Tyvärr ringde hon nyss med tråkiga svar, blodsockret var bra, ämnesomsättningen var bra...men kolesterolet var tyvärr förhöjt. Tror hon var lika besviken som jag... Jag var så förvånad att jag nu inte kan upprepa exakta siffror men hon kommer skicka mig provsvaren hem, så jag antar att jag får dessa imorgon eller nästa vecka. Jag tror att hon betonade att det onda kolesterolet var 7 och att totalvärdet blev 5,5 eller så. Jag tror att det var dumt att jag accepterade den bokade tiden när jag visste att jag hade "fuskat" under sommaren... Jag släppte på tyglarna lite och var inte strikt (jag blev less på att jag efter 6 månader på kosten inte gått ned i vikt, men jag mådde ju bra så egentligen var det dumt). Jag återvände inte till gamla vanor direkt, men jag började äta lite frukt och även lite glass ibland. För att allt ska vara värre, så var jag utomlands en vecka innan besöket, där det var nästintill omöjligt att undvika vissa saker (tänker mest på när man åt ute men även när de serverade hemma, jag tror att det landet baserar hela sin matkultur på mjöl och socker...). Hursomhelst är jag tillbaka på spåret nu igen, men min fråga är hur mycket kan detta snedsteget ha påverkat mitt kolesterol? Kan det påverka det i öht och hur fort kan det gå att få dåliga värden? Jag kom överens med min dr att köra strikt i några månader och höra av mig i jan-feb nästa år för att ta nya prover. Hon tyckte inte att det var alarmerande direkt, men på sikt är det självklart inte bra. Hon hade diskuterat det med sina kollegor och föreslog att jag ska börja med Metformin (jag har PCOS och har testat detta förut men inte gillat det), men först nästa år - kanske. Det är inte statiner mot kolesterol, jag vet, men blodsockret och blodfetterna är kopplade ihop, sa hon och jag vet själv att gynekologerna sätter in Metformin nästan direkt när man upptäcker PCOS. Så vad tycker ni? Har mina snedsteg under sommaren kostat mig dyrt? Eller reagerar jag bara så på kosten? Dr tyckte att LCHF var mycket intressant och kände till kostdoktorns hemsida, hon medgav att det hela låter bra men att det inte var bara frid och fröjd i verkligheten, med hennes patienter...och det visade sig stämma i mitt fall... Men, men...skam den som ger sig... Nya tag... Men jag blir orolig och stressad nu. Jag vill inte sluta med LCHF, jag mår ju bra i övrigt, kroppen funkar mycket bättre, men man ska inte gå med höga värden heller och fortsätta som man gjort förut...
  11. DaniM

    Kefirgryn

    Jag har nu i några veckor använt kefirgryn, jättegod kefir, kokos-kefir och smetana på vispgrädde. Frågan är hur jag ska "räkna" detta. Jag vet att bakterierna levnär sig på laktos men jag vet inte hur det blir med kolhydrater i förhållande till hur länge kefiren står och mognar. Någon som vet hur bra det är kh-mässigt? Jag använder gammaldagsmjölk när jag gör kefir och blandar även i lite grädde för att få en tjockare konsistens. Någon annan som håller på med kefirgryn? Hur räknar ni kh i så fall?
  12. Halsbrännan gav med sig efter några dagar utan kaffe på fastande mage... Nu har jag börjat med kaffe med lite grädde på morgonen, men det verkar ha samma effekt... Så kanske är det just kaffe jag har problem med... Och jag som älskar kaffe Men skam den som ger sig, jag ska testa varianten utan kokosolja också...fast kanske inte på fastande mage...
  13. Som sagt, kul att det funkar för dig. Men av dessa länkar verkar det som att det är en teori som dyker upp lite då och då. Dessutom är det konstigt att man i alla tider använt citronvatten för att skapa sur miljö i urinblåsan vid urinvägsinfektioner. Men nu kom vi av ämnet...
  14. Intressant, jag blev illamående efter den frukosten... då är det kanske "rent" fett som jag har svårt för, men får äta andra fetare saker och i matlagning...
  15. Citroner är sura, inte basiska...jag får ont i magen, inte bara halsbränna av citronvatten...det får jag varje gång slemhinnan i magen blir skadad, skarp smärta i magsäcken, förut när stress var inblandad fick jag även kräkningar, inte nu längre. Men som min neurolog sa: så länge det fungerar för dig...varför ändra vinnande konceptet...