The Biochemist

Medlem
 • Innehållsantal

  609
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  36

The Biochemist vann senast 12 April

The Biochemist hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

2 732 Enastående

Om The Biochemist

 • Rank
  Gammal i gården
 • Födelsedag 1974-12-12

Contact Methods

 • Website URL
  http://www.blackbeltnutrition.org

Profile Information

 • Gender
  Not Telling
 • Location
  Stockholm
 • Interests
  Biokemi
  Idrottsnutrition
  Träning
  Kampsport
  Bio hacking

Senaste besökare till profilen

905 profilvisningar
 1. The Biochemist

  Glucagon i diabetes typ 2

  Kul att höra, bra jobbat.
 2. The Biochemist

  Glucagon i diabetes typ 2

  Precis som du skriver är det betydligt mer än insulin som inte fungerar som det ska vid T2D och glukagon är en av dem. Du skriver att du inte kommer i ketos? Villka värden har du och hur mäter du? hade du gjort en 7 dagars fasta? Det brukar få upp ketonerna samt sänka blod glukos. Det stora problemet vid T2D är att kroppen hela tiden gör om protein till glukos. Metformin hjälper mot detta. Så gör även ketoner. Normalt minskar glukosproduktionen när man äter kolhydrater men inte för dig då det systemet (vilket bl a innefattar insulin) inte fungerar. Har du privat kokosfett eller MCT olja? Vad händer vid intag med Glukos och keton?
 3. The Biochemist

  Ketonix

  Nej.
 4. The Biochemist

  Ketonix

  Det kan vara lite svårt att jämföra mellan olika individer. Ketonixen mäter aceton vilket ger acetoacetat i blodet (linjär korrelation mellan dem pga av att aceton är en nedbrytningsprodukt av acetoacetat). Den primära ketonen, betahydoxybutyrat, bildas från acetoacetat när du kommit upp i tillräckligt hög nivå av denna (beror på lite andra saker också). Jag brukar få BHB vid 30 ppm aceton men vet andra som inte har nått BHB vid dubbla mängden AcAc. I ditt fall skulle jag tro du har båda ketonerna nu. Helt uppenbart äter du rätt, annars får man inte så höga värden. Har man höga insulinnivåer kan möjligen AcAc ligga såpass högt utan att det finns BHB.
 5. The Biochemist

  Bygga muskler i ketos

  Det har jag faktiskt gjort. Ganska många gånger, första nån gång i mitten på 90 talet. Är lite periodare med träningen pga av jobb och resor men det betyder också att jag ”börjat” träna en himla massa och då kan man testa diverse olika saker varje gång.
 6. The Biochemist

  Bygga muskler i ketos

  Det gjordes nyligen en studie på området som visade att personer i ketos ökade lika mycket i massa och styrka som de som inte var i ketos (båda grupperna styrketränade enligt samma program). En bieffekt för ketosgruppen var att de samtidigt tappade lite fettmassa. Studien stämmer väl överens med litteratur inom kroppsutvecklinf från både 1800 talet och 60-70 talet då de flesta body builders åt vad som idag kallas för ketogen diet. På 80 taket kom dock anabola sterioder på stark frammarsch och så öven kosttillskotten. En ny rea uppstod och man pratade om ”bulk” perioder då man skulle öka i massa och sedan deff period för att ta bort oönskat fett. Orsaken till att detta fick fäste och atleter övergav de gamla råden var helt enkelt att kosttillskott för bulk (fulla med kolhydrater) var designade för att användas tillsammans med diverse anabola. Sprutor och kolhydrater passar nämligen bra ihop. Ofta är det så att om någon säger att de testat ketogen diet och inte får samma resultat beror det på att de är dopade. Om någon försöker förklara med hjälp av fysiologi varför det inte går att öka i muskelmassa vid ketogen diet har personen förmodligen en läkarbakgrund där man tror allt styrs av hormoner. Kroppen styr vissa saker med hormoner men den styrs inte av hormoner, det är en betydande skillnad. Hormoner är budbärare, precis som posten levererar brev, men det finns nån som skriver meddelande på ena sidan och nån som läser på andra. Har man inte med alla tre parter utan bara tittar på budbäraren kan man helt enkelt inte korrekt beskriva hur kroppen fungerar.
 7. The Biochemist

  Kolhydrater essensiella

  Tror inte de räknat kolhydrater alls i studien. Det vanligast med denna typen av ”low carb” studier är att de som år low carb fortfarande ätit mer kolisar än fett (typ 50% CHO och 30% fett). Men vad jag kan se skriver de inte ens detta utan bestämmer på egen hand att det är low carb. Vidare har de justerat värdena för energiintag. Det betyder i princip att om det var någon riktig LCHF person med som då förlorade vikt på grund av dieten så är det ”fusk”. Man viktar ned dessa. Vidare skriver man att de som åt low carb och protein tillhörde en lägre socioekonomisk grupp med dålig tillgång till hälsovård. Luktar lång väg att det man i själva verket jämfört är fattiga amerikaner i slummen som äter på donken med överklassen som äter på fintesturang och har råd med grönsaker samt privat sjukvård.
 8. The Biochemist

  Hjärtklappning av kosttillskott eller träning?

  Ville bara flika in att tryptofan och 5-HTP bör man inte leka med om man tar SSRI. Samt att BCAA (viket finns i energidrycker och lite överallt nu för tiden) motverkar både tryptofan/5-HTP och SSRI så det bör man också undvika (det sänker serotonin).
 9. The Biochemist

  Pulsklocka

  Ja det var för användning i vila jag tänkte. Då har man både pulsklocka för träning och HRV data från tex vila eller andra intressanta sammanhang. Jag har faktiskt använt min pulsklocka mer i vila än under träning.
 10. The Biochemist

  Pulsklocka

  Är man lite nördig är in pulsmätare som visar HRV (heart rate variabilitet) intressant.
 11. The Biochemist

  Proteiner

  Vet du om han ätit så strikt att det bildas ketoner? Låter som han hamnat i ”mellanlandet” som jag kallar det ibland. Det betyder att kroppen har brist på kolhydrater. Typiskt när man ligger mellan 50-100g. Då behöver man antingen minska eller öka kolisarna. Typ ned till 20g eller upp till 150g. Går man upp till 150g behöver inte kroppen omvandla protein till glukos eftersom behovet ligger på 120-150g. Detta fungerar väl när man är frisk men med typ II bryter kroppen ned protein till kolhydrater även när det inte behövs. Andra alternativet att minska kolisarna kräver att det bildas ketoner. Annars blir detta problematiskt för kroppen på sikt. När väl ketonerna bildas går kolhydratbehovet ned vilket i sin tur gör att protein inte behöver omvandlas till glukos. Denna vägen är normalt bättre av diverse orsaker men specifikt för typ II är att ketonerna själva signalerar viss information till cellerna vilket gör att de fattar vad de ska göra utan att insulinet fungerar som det ska. Problemet vid typ II är att insulinet både verkar dåligt samt att produktionen är låg. Många blandar ihop detta med ökad risk för diabetes vilket man ser hos ”friska” med förhöjt insulin. Mem när sjukdomen väl bryter ut går insulinet ned och vikten oftast upp. När kroppen får låga signaler från insulin börjar den producera glukos från protein då den tror blodsockret är lågt (hos friska blir ju insulin lågt när bs är låg). Därför behöver man få kroppen att förstå att den inte behöver bryta ned protein till glukos. Detta försöker man faktiskt åstadkomma med diverse läkemedel som skrivs ut. Dessa bygger dock på att använda ett system i kroppen som redan är dysfunktionellt hos diabetiker. Andra alternativet är att bilda ketoger som då kommunicerar till cellerna via en annan väg och därför inte är beroende av ”insulin vägen”.
 12. Fast än så länge har man inte hittat några alls någon stans.
 13. De tidiga människorna i Skandinavien fick 97% av sitt protein från animaliska källor. Inga veganer direkt. Detta är ytterligare en av tiotalet studier som kommit ut senaste året som visar att människan inte bara ätit animaliskt utan ätit mer animalier än vad vi gör idag. Av de tiotusentals skelett som undersökts från alla världens hörn har inte en enda vegan hittats. http://news.cision.com/se/lunds-universitet/r/overraskande-mycket-fisk-i-stenalderskosten,c2475608
 14. The Biochemist

  Ketonmätning

  Det är en viktig aspekt på det hela att just vad som är LCHF beror till viss del på individen. Periodvis har jag jobbat med att hjälpa personer med att gå ned i vikt samt även elitsatsningar inom idrott. Och för de som vill köra LCHF är det ofta man hör att ”jag vet jag kör LCHF för jag följer recept i xx bok”. Men olika personer reagerar olika på kolhydrater, protein, sockeralkoholer, sötningsmedel osv så det är inte säkert det fungerar utan justeringar. Sen kan man för all del gå ned i vint utan att vara i ketos. Men jag brukar försöka få klienter att komma i ketos åtminstone nån vecka. Det öppnar upp metabola vägar som varit i dvala hela livet för de flesta (förutom när de var nyfödda). Dessutom öppnar det ”psykologiska” spärrar. Man vet vad som krävs för att komma i ketos och de flesta brukar lära sig en hel del om hur kroppen reagerar på allt från mat till stress och sömn. Sen ska man komma ihåg att det finns två ketoner. BHB som visar om du är i ketos. Men öven AcAc som faktiskt visar fettförbränningen oavsett om du kör ketogen diet eller inte. Har du ingen AcAc bränner du inte fett. Denna mäts bäst genom utandningsluft. Det är för all del Aceton som mätaren detekterar men AcAc tappar varje sekun en viss procent av sig själv som då blir aceton. Därför hänger de två ihop. Det är ungefär som om du mäter avgaser vid en väg. Inga avgaser inga bilar och mycket avgaser betyder mycket bilar. Kemister kallar detta en indirekt mätning via en jämviktskonstant.
 15. The Biochemist

  Ketonmätning

  Jag är ju lite yrkesskadad och tycker om att mäta allt som mäta går. Men visst, om man börjar med LCHF och kilona smälter som smör vecka in och vecka ut då ät det väl bortkastade pengar att mäta ketoner. Allt fungerar ju redan. Men om man har problem tycker jag det är ett utmärk verktyg för att lära sig vad som fungerar och inte. En unik fördel med strikt LCHF är just möjligheten att kunna mäta om man följer dieten eller inte. Det kan man inte med någon annan diet.