The Biochemist

Medlem
 • Innehållsantal

  692
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  38

Allt postat av The Biochemist

 1. Det händer nog inte så mycket. Har sett en studie på området där man studerade idrottare som tävlar i viktklasser och ofta går ned 5-10 kg eller mer inför tävling. En del har gjort det 100 ggr under karriären. Man hittade inte något avvikande alls i den studien.
 2. @Zepp syftade egentligen inte på att citera någon specifik person utan hör generell att Corona är som en vanlig influensa. Dottern hade fått höra det av läraren i skolan osv. En tyngre influensa säsong har vi ca 60% smittade i Sverige men inte dör 2-3% av dem. Det skulle vara 120 000 - 180 000 döda av vanlig influensa. Det stämmer inte. Vi skulle inte kunna begrava dem på normalt sätt utan behöva öppna de förberedda massgravar som finns i storstäderna. Dessutom finns en fördröjning av döden jämfört med tex SARS viket gör det lite knepigare att jämföra. Om vi antar att vi har 100 personer smittade varav 2 avlidna. Är då dödligheten 2%? Nja, om det tar 4 veckor att avlida och antalet sjuka fördubblas varje vecka betyder det att de flesta smittade har varit sjuka för kort tid för att hinna dö. Om vi nu väntar 4 veckor och det visar sig att vi då har 32 döda kommer vi ha 1600 smittade. 32 döda av 1600 är 2%. Problemet är bara att korrekt dödlighet är 32 av 100, dvs 32%. De andra personerna har varit smittade för kort tid för att hinna avlida. Denna faktor gör Corona väldigt lömsk att räkna på. Men som jag nämnde tidigare, detta är vad som har hänt fram till idag. Det finns flera faktorer som kan ändra dess bana och ofta dör sådana här utbrott ut och ibland vet vi inte ens varför.
 3. Jag förstår inte vart alla får info ifrån att antalet döda inte skulle vara högre än en vanlig influensa? Enligt WHO ligger dödligheten på över 2%. Svininfluensan låg på 50-100 ppm. Det är en gigantisk skillnad. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/H1N1-utbrottet_2009 Det är inte så att smittskyddsinstituten inte känner till detta. ”Coronavirus ‘could claim 400,000 UK lives’ warns British expert” https://www.google.se/amp/s/metro.co.uk/2020/02/15/coronavirus-claim-400000-uk-lives-warns-british-expert-12245830/amp/?client=safari Dock verkar både media och läkarkåren oförmögna att ta in information om de inte bjuds på en muta samtidigt. Att data från utbrottet till idag visar siffror vi inte skådat i modern tid är ganska enkel matematik om man bemödar sig titta på siffrorna. Med det sagt, hur spridning och dödlighet eventuellt förändrar framåt i tiden är svårare att dra slutsatser kring. Ganska ofta dyker upp någon faktor som får viruset på fall. Våren är på väg så håller man alla fall i karantän tills dess finns goda chanser det dör ut av sig självt.
 4. Med risk för att jag skrämmer upp folk i onödan är det tyvärr så att om de siffror som WHO förmedlat verkligen stämmer är detta det största pandemi hotet sedan penicillinet uppfanns. Vi pratar för Sveriges del typ 50 000 döda av viruset och total lamslagning av viktiga samhällsfunktioner vilket betyder åtskilliga fler döda av andra orsaker. Kultingsnuvan och annat man kört skrämselpropaganda kring tidigare år har varit ogrundat (viket säkert finns gamla poster av mig på detta forumet). Dock har det funnits vaccin mot dessa och därför har det funnits incitament att överdriva hotet. Nu finns inget vaccin så enligt mig har medierna än så länge underrapporterat riskerna. Närmsta veckorna kommer bli avgörande för om trenden bryts eller om det fortsätter enligt tidigare projektion.
 5. Äter man mindre kolhydrater behövs mindre insulin. Dessutom leder viktnedgång generellt till mindre fett lever och därmed bättre insulinkänslighet. LCHF/fasta har i studier visat sig bättre än andra dieter för minskning av Både kroppsfett såväl som leverfett.
 6. Man kan ha fettlever utan att vara överviktig. T2D leder vanligen till lägre insulinproduktion. Vissa får så låg att de behöver ta insulin. Tror det finns en viss förvirring här pga att pre-diabetes kännetecknas av högre insulinproduktion men för utvecklad diabetes är det alltså det motsatta.
 7. Tror det är så enkelt att du hamnade i ketos nu. Man brukar ligga på låga nivåer ett par veckor och sedan hoppar den upp och då startar även den andra ketonen bildas (Acetoacetat—> beta-Hydroxybuturate).
 8. Det säger att du reagerar normalt vilket gör att man kan utesluta vissa saker som orsak till något högt bs.
 9. Det finns flera orsaker till högt blodsocker. De två vanligaste har att göra med ansamling av fett i leverceller samt glykogenes som ej nedregleras normalt. LCHF fungerar bäst på förstnämnda och metformin på den sista. Därför kan det vara intressant att testa metformin. Eller göra de tester jag beskrev i ett tidigare inlägg vars syfte är att ringa in orsaken till högt bs. Eftersom ketogen kost rensar ut fett från leverceller bättre än någon annan kost borde det inte vara ditt problem. Ett kontroversiellt försök istället för metformin kan vara fasta från icke essentiella aminosyror några dagar. Då måste du äta kolhydrater under denna tiden. Kolhydrater + essentiella aminosyror bildar nämligen de övriga aminosyrorna. Denna process tvingar kroppen stänga ned glykogenesen. Det sistnämnda stycket vet jag inte om det finns några studier kring specifikt för blodsocker utan det är jag som spekulerar lite. Biokemin bakom är dock känd sedan 50 talet.
 10. Om man får tro den medicinska litteraturen så kommer inte fett in i hjärnan pga blod-hjärn barriären. Det är därför kroppen bildar ketoner så vi kan använda fett från våra energidepåer. Vore lite ologiskt om all reservenergi inte kunde utnyttjas av det viktigaste och mest energislukande organet.
 11. Nja, det finns två tillgängliga metoder idag. Ena är att bara mala broccoli till pulver och torka och lägga i en kapsel. Men dosen för att motsvara några skedar färsk broccoli blir typ 30 kapslar. Det andra att ta ut det ämne och det enzym som bildar sulforophan i broccoli. Då hoppas man att reaktionen sker i magen istället för i broccolin. Har dock varit väldigt blandade resultat i studier kring detta Dr Rhonda Patrick har flera bra genomgångar där hon även går igenom märken de testat på kosttillskott och resultaten. Finns några som ger viss effekt. Men ren sulforophan har man inte lyckats få stabil vid rumstemp än.
 12. Nejdå, det höjer inte insulinet. Det verkar på flera sätt. Bla genom att minska glukogenesen (omvandling av protein till glukos). Ämnet är helt klart the real deal. Lyckas något företag få till det där i pillerform kommer det bli decenniets mest hypade produkt.
 13. Beror på processen. Om du fryser färsk broccoli själv går det bra men inte om du köper fryst broccoli. I den kommersiella processen värmer man broccolin först och då denaturerar (förstörs) enzymet som bildar sulforophan. Som nästa tidigare är broccoligroddar bättre än vanlig broccoli.
 14. Det beror på hur man avlivar broccolin hur mycket sulphorophane det finns i den. Prova att gör en broccoli gryta där du antingen kokar broccolin och sedan delar eller hackar upp den färsk och sedan kokar. När cellerna lever och man skär i dem produceras massor sulphorphane. Har man kokat dem först är cellerna döda. Detta gäller diverse ämnen och olika livsmedel. I exemplet ovan borde du känna skillnad i smak på soppan. Det färskhackade har distinktare smak pga av de ämnen som bildas när man skär den levande.
 15. Har du äldre värden på Ca blodprov? Har du tagit prov på vit D? Kanske kan du sänka dosen.
 16. Har tänkt samma sak i typ 5 år nu. Kan inte nån bara göra ett piller av det...men tydligen är det inte helt trivialt.
 17. Precis där ser du en del av den effekten. Först bunkrar kroppen upp AcAc medan BHB är ganska konstant. Sedan öppnas dammluckorna och BHB sticker iväg och AcAc (vattnet i dammen) sjunker. Det är lite svårt att jämföra mellan olika personer eftersom man blåser lite olika. Men jag har sett värden som lägst på 30 ppm och högst 200ppm. Framförallt ser man hur AcAc värdet går ned vid upprepad fasta eller perioder av keto diet.
 18. Har du data för BHB och ketonixen för tidsperioderna då du tog C-peptid? syntes av BHB sker enligt: Acetyl-CoA —> AcAc —> BHB Steg 1 för syntes av AcAc styrs till största delen av utbud/efterfrågan på fett:kolhydrater. Steg två däremot påverkas även av insulin. Om du har högt insulin behöver du mer AcAc för att tillverka lite BHB. Om du däremot har lågt insulin blir AcAc direkt BHB. Därav ger förhållandet mellan AcAc och BHB en inblick i nivån på insulin.
 19. Exakt. När du lägger fram det så inser jag att man kanske inte är helt normal 🙂 Dock brukar det ta ungefär på timmen lika lång tid så man lär sig första gången. 58h är ganska vanligt om man ej är i ketos när man startar (<0.2 mmolar).
 20. Det jag antar du menar med Ketonixen som jag kanske nämnt är över på 1-2h så du ser det inte här. När du gick från 0.9 till 2.7 mmolar gick förmodligen Ketonixen upp i över 100 strax innan blod keton hoppade upp till 2.7. När väl blodketon hoppar upp går Ketonix ner igen men ligger högre än innan. Allt detta sker inom loppet av någon timme när man fastar. Du kan se detta som en damm där vattnet stiger. När det når toppen av dammen öppnas dammluckorna och nivån sjunker igen. När du börjar fasta rinner vatten (AcAc) till i dammen. När det blir tillräckligt mycket vatten (AcAc) öppnas luckorna (BHB börjar produceras från AcAc). Så länge du är i ketos har du ett inflöde till dammen och ett utflöde och en viss nivå i dammen. Luckorna till dammen regleras till ca 70% av insulin och själva inflödet till dammen av mängden kolhydrater (oberoende av insulin, därför man inte kan fuska och äta icke insulinhöjande socker som tex fruktos).
 21. Om det är någon som hittar en studie kring kväveoxid (NO) och hjärtsjukdom får ni gärna dela. NO vidgar blodkärlen men den enda studie på NO (kosttillskott i form av arginine) och hjärtsjukdom jag sett visade på ökad hjärtsjukdom. Något som inte alla verkar känna till är att NO är en fri radikal så det kan slå åt båda hållen.
 22. Skriv till Expressen och fråga efter referenser till studier. Det är ju judt detta som visar om man håller på med fake news eller inte kan du ju upplysa om. Har gjort det själv några gånger men aldrig fått några. Vid ett tillfälle bad jag innan ett program SVT se till att en gäst delade med sig av referenser. De lovade fixa detta. Efter intervjun fick jag till svar att det fanns tusentals studier. Jag bad om tre st men fick noll. Försökte sedan slippa betala TV licens med motivering att det inte är ”public service” men det gick inget vidare det heller.
 23. Vad var innehållet i PWO pulvret?
 24. Enligt Stephen Phinney’s studie från 80-talet på elit cyklister tar det 4 veckors ketos innan prestandan är tillbaka på samma nivåer. Dock med skillnaden att kroppen i ketos bränner mer än dubbelt då mycket fett under träningen. Ett par studier har upprepat detta sedan dess. Hur mäter du ketos? Det du beskriver låter som glukosbrist i en situation då kroppen inte har tillgång till ketoner och kroppen istället behöver omvandla protein till glukos. Kan även vara elektrolyterna, vanligast är salt (Na) brist vid LCHF.
 25. The Biochemist

  Fluor

  Har man hanterat fluor på labb vet man att det har en dödskalle på flaskan, man måste söka specialtillstånd för att hantera det, full skyddsutrustning krävs och ett mindre spill på huden är dödligt. Så jag antar det även har effekt på karies då det är bakterier. Men alla länder har inte fluor tandkräm. Skulle vara intressant att se om det är någon skillnad i tandhälsa. När det gäller övrigt hälsa finns det flera studier som visar både på lägre IQ och diverse andra effekter vid mer exponering av fluor. Nu är detta bara korrelation. Men med tanke på dödskallen på flaskan känns det lite knepigt att stoppa det i munnen. Men jag är för all del yrkesskadad och ser farliga kemikalier lite överallt.