The Biochemist

Medlem
 • Innehållsantal

  712
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  39

Allt postat av The Biochemist

 1. Än så länge följer vi ganska väl Italiens kurva över antalet döda om vi justerar dem för tiden och låtsas att utbrotten startar samtidigt i båda länderna. De åtgärder vi gjort kommer förhoppningsvis synas bland siffrorna närmsta 1-2 veckorna. När det gäller kost finns det inte mycket om just COVID-19. Det man sett är dock att patienter har lågt totalkolesterol jämfört med de som är friska. Om det betyder att tex växtätare skulle vara mer utsatt är väl för tidigt att säga. Eller om det är så att kolesterolsänkande läkemedel skulle vara vanligare bland svårt sjuka.
 2. Äntligen börjar media uppmärksamma befintliga läkemedel och dess möjliga potential. Våra så kallade experter som syns i TV rutan har enbart pratat om vaccin eller flockimmunitet som enda alternativ. Båda dessa tar tid och kräver mängder med sjuka och döda innan de kan bli realitet. chloroquine görs dessutom i Sverige och tillverkaren har desperat bankat på regeringens och folkhälsomyndighetens dörr för att få igång tester.
 3. Äntligen en fysiker som reder ut siffrorna.Enligt mig finns ingen grupp som är bättre på tillämpad matematik och statistik än fysiker (jo de är faktiskt bättre än biokemister)
 4. Det är min oro. Att ideologi går före människoliv. Att vissa grupper ses som en kostnad och inte har samma värde. Tonar ned, hittar på, mörkar, censurerar för att den stora massan inte ska reagera. Historien upprepar sig själv.
 5. Äntligen släpps alla åsikter fram i media https://www.expressen.se/debatt/fyra-krafttag-som-kan-stoppa-corona-i-maj/
 6. Jag hoppas du får rätt, att det är ett lågvattenmärke. När det gäller statistik och biokemi tror jag mig vara objektiv. Men när det gäller historia och politik är jag nog färgad av min gammelfarmors historier då hon genomgick två världskrig, den stora depressionen och spanska sjukan.
 7. Jag blir lite rädd när man resonerar så här. Influensa slår till mot stora delar av befolkningen. Alla kämpar desperat för att SARS-CoV-2 inte ska göra det. Alla data vi har pekar på en katastrof om så blir fallet. Med så få smittade har för folk som flugor i flera länder och sjukhusen är överfulla. Läkare och sjuksköterskor smittas och dör på ett sätt vi inte skådat i modern tid. Resonemanget och grunderna du gör låter precis som när folk säger att judarna kanske dog av svält eller nåt under andra världskriget. Ingen vet, kanske inte ens dog många alls, vart är bevisen för gas? Extremt farliga åsikter du kommer med kring detta virus grundade på resonemang alla som gått ut högstadiet kan räkna ut att de inte håller.
 8. Har du hittat nån som injicerar insulin utan att äta kolhydrater? Det försöker är lite svårt att göra då försökspersonerna snabbt blir medvetslösa. Det som finns är insulin och viktkurvor gör personer med utvecklad typ 2 diabetes. Där är korrelationen omvänd. Dvs när insulinet går ned, vilket det gör efter pre-diabetes stadiet, går vikten upp. Det betyder för all del inte att insulin är ett viktminskningshormon men det visar att det är tämligen svårt att hitta något som stödjer att insulin på egen hand är problemet i viktekvationen så att säga.
 9. Det gjordes en hel del sådana experiment på 90 talet med olika kosttillskott. Bla ”Optimum Sports Nutrition” av Dr Michael Colgan från 1999 går igenom dessa studier med diverse olika sockerarter. Om man öppnar en biokemibok och slår upp kapitlet naturliga monosackarider finns där ca 20 st. Endast en av dem, glukos, har någon större påverkan på blodglukos och insulin. Vår moderna kost är ganska ensidig så vi använder bara några få av dessa sockerarter i processad mat. I första vändan när LCHF kom i liten skala på 90 talet var allt frid och fröjd initialt. Men sedan dök insulinhyootesen upp och diverse avarter uppstod där man fokuserade på att äta sånt som inte innehåller blodsockerhöjande kolhydrater. En känd svensk näringsfysiolog skrev till och med en bok på temat. Men nu fungerade helt plötsligt inte LCHF längre och det dog ut. Det var inte LCHF längre, det var ”ät allt som har lågt insulin”. Nu ser jag samma sak igen. Stöter på fullt med folk som säger att LCHF inte fungerar men ingen av dem äter LCHF. Men de är med i nåt forum eller nån Facebook grupp med någon LCHF religös ledare så de vet att de kör LCHF. Men det är hela tänket kring insulinhypotesen som gjort att deras guru börjat ta ut svängarna åt fel håll. kroppen styr det här på cellulär nivå. Men inte så noga hur egentligen. Hur det fungerar principiellt är enkelt. Det har med lagerkapacitet att göra. Kroppen kan lagra mycket energi som fett medan kolhydratlagret bara är typ 1% av fettlagret i energi. Vad händer om vi äter något vi inte kan lagra? Om du öppnar en banan, vad gör du? Äter den eller den blir brun och gammal. Kroppen vill inte slänga nått. Så fort du äter kolhydrater bränner den dessa först. Åt du nu fett samtidigt lagras detta för fettlager finns det gott om. Den gör på samma sätt oavsett vilken sockerart/kolhydrat du äter. Det handlar om logistik, vad kan vi lagra? vad måste användas på en gång? Insulin är en bricka som är med och kommunicerar när vi ätit glukos. Men även utan insulin sker samma sak. Många tolkar det som att kroppen ”föredrar” det den bränner först så det måste vara bättre. Men det är tvärt om. Det bränner det den inte vill ha flest. Annars vore alkohol en hälsodryck. Den lagrar inte alkohol för att det är så himla bra att ha i reserv. Nej, den bränner det så fort den kan. Samma med kolisar. Först när kroppen gjort av med skräpet börjar den smaska på sitt värdefulla fett.
 10. Som orsak verkan samband skulle jag påstå den är fel. Hormoner är budbärare och som ordspråket säger, skyll inte på budbäraren. X gram kolhydrater/socker får ganska exakt samma påverkan på kroppen oavsett om man uteslutande äter dem från insulinutsöndrande socker eller inte. Om man byter icke insulinfrisättande socker mot insulinfrisättande protein så får man fortfarande alla LCHF effekter från proteiner men inte sockret gällande fettförbränning. Därav är det svårt att påstå att insulinutsöndring från en måltid skulle ha en orsak verkan effekt på fettmassan. Det är uppenbarligen makronutrinterna som påverkar detta oavsett högt eller lågt insulin.
 11. Jag vet att nästan alla LCHF läkare kör med den där förklaringen men jag skulle påstå den är fel. Man måste hålla nere alla kolhydrater oavsett om de orsakar insulinutsöndring eller inte. Det hjälper tyvärr inte att byta ut glukos mot tex fruktos eller någon annan sockerart även om de inte ger någon direkt insulinutsöndring.
 12. Det beror på hur mycket kolhydrater. Att ha extra smör på pastan skulle jag inte rekommendera. Men smör på kött och grönt är en helt annan sak.
 13. Nej, inte enligt denna studien för detta viruset.
 14. Du har helt rätt. ”Dödar”= Deras tertiära struktur denatureras
 15. Inte omöjligt ketos skyddar mot COVID-19. Studien på vanlig influensa ger visst hopp. https://nutritionreview.org/2019/11/ketogenic-diet-protects-against-influenza-a-virus-infection/
 16. Jodå, alkohol ”dödar” virus. Finns några undantag för all del men reverse transkriptase retrovirusar som SARS-CoV dör ganska lätt. https://www.researchgate.net/publication/7818957_Efficacy_of_various_disinfectants_against_SARS_coronavirus
 17. Om du inte vill sprita händerna. Håll dem i UV ljus. Mitt förslag på alternativ.
 18. UV ljus. Ganska lätt en solig sommardag. Kanske lite trixigare på vintern såvida man inte har ett solarium hemma.
 19. För dig som vill använda handsprit men inte hittar någon att köpa. - Glycerol (finns på apoteket) 150g - T-röd (röd-sprit, Kemetyl) 850g Detta ger ungefär Etanol (etylalkohol) 70% Isopropanol (2-propanol) 15% Glycerol 15% Nästan exakt samma sammansättning som apotekets storsäljande handsprit T-röd kan även bytas ut om koncentrarad spolarvätska om denna är etanolbaserad
 20. En av de bättre publikationerna om grunderna inom ketos är Hans Krebs orginalartikel från 1960 ”Biochemical aspects of ketosis”. Krebs är för övrigt upptäckaren av citronsyracykeln också. Både AcAc och BHB bildas i leven, inte blodet. BHB är den primära ketonen som kroppen helst använder. AcAc är ett mellansteg till syntesen av BHB. Det första som ryker om man fuskar i ketos är BHB sedan AcAc. Vid full ketos ligger 1/3 som AcAc och 2/3 som BHB i blodet. AcAc är surare än BHB så för en diabetiker som vill undvika acidios kan argumentera att det är viktigare att ha koll på AcAc ur den aspekten.
 21. Det händer nog inte så mycket. Har sett en studie på området där man studerade idrottare som tävlar i viktklasser och ofta går ned 5-10 kg eller mer inför tävling. En del har gjort det 100 ggr under karriären. Man hittade inte något avvikande alls i den studien.
 22. @Zepp syftade egentligen inte på att citera någon specifik person utan hör generell att Corona är som en vanlig influensa. Dottern hade fått höra det av läraren i skolan osv. En tyngre influensa säsong har vi ca 60% smittade i Sverige men inte dör 2-3% av dem. Det skulle vara 120 000 - 180 000 döda av vanlig influensa. Det stämmer inte. Vi skulle inte kunna begrava dem på normalt sätt utan behöva öppna de förberedda massgravar som finns i storstäderna. Dessutom finns en fördröjning av döden jämfört med tex SARS viket gör det lite knepigare att jämföra. Om vi antar att vi har 100 personer smittade varav 2 avlidna. Är då dödligheten 2%? Nja, om det tar 4 veckor att avlida och antalet sjuka fördubblas varje vecka betyder det att de flesta smittade har varit sjuka för kort tid för att hinna dö. Om vi nu väntar 4 veckor och det visar sig att vi då har 32 döda kommer vi ha 1600 smittade. 32 döda av 1600 är 2%. Problemet är bara att korrekt dödlighet är 32 av 100, dvs 32%. De andra personerna har varit smittade för kort tid för att hinna avlida. Denna faktor gör Corona väldigt lömsk att räkna på. Men som jag nämnde tidigare, detta är vad som har hänt fram till idag. Det finns flera faktorer som kan ändra dess bana och ofta dör sådana här utbrott ut och ibland vet vi inte ens varför.
 23. Jag förstår inte vart alla får info ifrån att antalet döda inte skulle vara högre än en vanlig influensa? Enligt WHO ligger dödligheten på över 2%. Svininfluensan låg på 50-100 ppm. Det är en gigantisk skillnad. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/H1N1-utbrottet_2009 Det är inte så att smittskyddsinstituten inte känner till detta. ”Coronavirus ‘could claim 400,000 UK lives’ warns British expert” https://www.google.se/amp/s/metro.co.uk/2020/02/15/coronavirus-claim-400000-uk-lives-warns-british-expert-12245830/amp/?client=safari Dock verkar både media och läkarkåren oförmögna att ta in information om de inte bjuds på en muta samtidigt. Att data från utbrottet till idag visar siffror vi inte skådat i modern tid är ganska enkel matematik om man bemödar sig titta på siffrorna. Med det sagt, hur spridning och dödlighet eventuellt förändrar framåt i tiden är svårare att dra slutsatser kring. Ganska ofta dyker upp någon faktor som får viruset på fall. Våren är på väg så håller man alla fall i karantän tills dess finns goda chanser det dör ut av sig självt.
 24. Med risk för att jag skrämmer upp folk i onödan är det tyvärr så att om de siffror som WHO förmedlat verkligen stämmer är detta det största pandemi hotet sedan penicillinet uppfanns. Vi pratar för Sveriges del typ 50 000 döda av viruset och total lamslagning av viktiga samhällsfunktioner vilket betyder åtskilliga fler döda av andra orsaker. Kultingsnuvan och annat man kört skrämselpropaganda kring tidigare år har varit ogrundat (viket säkert finns gamla poster av mig på detta forumet). Dock har det funnits vaccin mot dessa och därför har det funnits incitament att överdriva hotet. Nu finns inget vaccin så enligt mig har medierna än så länge underrapporterat riskerna. Närmsta veckorna kommer bli avgörande för om trenden bryts eller om det fortsätter enligt tidigare projektion.
 25. Äter man mindre kolhydrater behövs mindre insulin. Dessutom leder viktnedgång generellt till mindre fett lever och därmed bättre insulinkänslighet. LCHF/fasta har i studier visat sig bättre än andra dieter för minskning av Både kroppsfett såväl som leverfett.