Majjsan

Medlem
 • Innehållsantal

  12
 • Gick med

 • Besökte senast

Anseende bland gemenskapen

18 Bra

Om Majjsan

 • Rank

 1. En av anledningarna att många av oss luktar svett är för att vi duschar oss för ofta och för noggrannt. Prova några månader att duscha max en-två ggr /vecka. Då kommer för de flesta av oss att huden må mycket bättre och vi kommer inte att lukta särskilt mycket alls. Som syster säger ovan: Det är bakterierna som luktar, inte svetten i sig. Många har en störd bakterieflora pga för mycket tvättande. Vi var utan badrum en hel vinter för 10 år sedan, det resulterade i att vi inte kunde duscha var och varannan dag. Vi märkte snabbt att huden mådde bättre och att man inte alls, som vi hade trott luktade mer svett. Det blev ju tvärtom att man luktade mindre och kännde sig fräsh! Vi har fortfarande inte börjat om med ovanan att duscha stup i kvarten.
 2. Du är inte ensam. Jag har nu startat om igen! Jag körde på rätt bra, men kom liksom av mig ett tag och så kom påsken. Det känns lite trist att jag nu väger samma som när jag började i februari. Jag åt kortison en period och då satsade jag endast på att inte gå upp. Det är rätt knivigt för mina mediciner bromsar viktnedgången. Kom igen! Hoppas jag kan ge dig lite pepp mot din depp!
 3. Majjsan

  Tjocka husdjur

  Katter gillar att äta grönt. De gör det naturligt då och då när de har chansen. Gräs och gurka är favoriter för våran katt. Hundar är mer allätare och plockar gärna bär och andra växter. Jag tror det är därför hundar är mer benägna att gilla sötsaker som en del människor ger djuren. Min erfarenhet är att det är samma personer som ger barnen snask.
 4. Majjsan

  Tjocka husdjur

  Jag har haft hund, katt och diverse andra djur i hela mitt liv. Generellt har husdjur som lever närmare oss människor betydligt mer problem med övervikt än de djur vi håller i hägn, ladugårdar etc. En vän har draghundar och dessa är i bra skick med lagom hull, men de är också alltid ute och äter bara mat med lägre andel kolhydrater än de flesta hundfoder på marknaden. Jag har själv haft problem med feta höns, då de äter för mycket av köpefodret. Det finns få foder på marknaden för höns och vill man ha det någorlunda enkelt så hamnar man på att man får passa vissa hönor som har hög rang. Jag ger just nu hunden och katten Acana resp. Orijen (ungefär samma sorts foder). Katten äter sorkar, och det gör även hunden till liten del ute. Men man måste förstås variera lite med fodret efter vilken hund man har. Skillnaden mellan våran gammelhund som dog av ålderdom och unghunden vi har nu är extrem. Hon skulle ha rullat fram om hon åt vad han äter nu.
 5. Jag är inte lärare, så något färdigt material har jag inte däremot har vi pratat mycket hemma om mat. Vi har pratat ganska direkt om hur sockerhalten ökar i blodet och att det inte är bra för kroppen. Jag är ganska direktfram om hur det påverkar kroppen. Nu frågar de efter hur mycket socker det är i olika produkter och den äldsta läser innehållförteckningar. Ett tips som jag provde för någon vecka sedan efter att jag sett Eric Westmans föreläsning, som jag tror man kan använda i en hel klass. Vi hade en diskussion vid fikabordet, men i en skolklass tror jag man får vara lite mer praktisk. Ta fram hur mycket blod ett barn har i kroppen och således hur mycket socker man har det när det är bra och mät upp. Visa sedan hur mycket socker det är i exempelvis en liten godispåse, en läsk, en bulle osv. Det kan man göra pedagogiskt bra för barn tror jag med hjälp av tillbringare, teskedar och glas. Det är gaska ögonöppnande även för vuxna att se hur mycket socker det är i olika produkter kontra hur mycket socker man har i blodet. Ann Fernholm pratade om att man "borstar tänderna fast inne i kroppen" eller något likande när man motionerar det kan man kanske använda. Det sötaste vi har är en bra bok men den innehåller ju inte pedagogiskt material för lågstadiet.
 6. Angående kak och godisföräljning till skolklasser: Jag blev skitsur då det ska samlas pengar med kakförsäljning. Hälsoargumenten behöver jag inte dra i detta forum men dessutom är det produkter som är svårsålda i min bekantskapskrets. Visst äter de flesta lite kakor, men inte flera burkar, så jag blev stående med flera hemma själv, som jag fick tvinga ut på släkten. Angående mötet där det bestämdes att klassen skulle sälja kakburkar var det så att samma föräldrar, som förra året klagade på att barnen kunde få med sig nyponsoppa på utflykter för det innehåller ju massvis med socker, nu talade om hur mycket gott Kakservice har och att de lätt köper 5 burkar själv. Jag lyckades slippa kakföräljningen en gång, men andra gången kunde jag inte stå emot trycket. Men vi har haft en ordentlig diskussion hemma nu, så om det blir en tredje kakförsäljning kommer vi inte att ställa upp. Jag betalar hellre än säljer godis och kakor.
 7. Branscher ska ifrågasättas, men tyvärr ger djurrättsalliansen en onyanserad bild. Jag kan rekomendera en facebooksida som visar både bra och dåliga sidor inom svensk grishållning. https://www.facebook.com/mittlivsomsvenskgris Jag har själv djur och vänder mig både mot det idylliska som exempelvis Bregottreklamen förmedlar och mot den skrämmande som djurrättsalliansens visar. Svaret är helt enkelt däremellan. Hur väl jag än sköter mina djur drabbas de då och då av något. Hos mig har Hulda fått ett sår vid mungipan, skulle någon fota det med superzoom skulle man kunna tro att min goa tacka blivit dåligt behandlad. Man kan inte bara visa hemska eller vackra bilder. Ett människoexempel: - gå in på en vanlig förlossningsavdelning och så ser du garaterat blod och andra kroppsvätskor, går du sedan några rum bort så får du se en massa gulliga småttingar. Jag har några få djur för självförsörjning och tycker att fler borde göra liknande. Exempelvis höns är mycket enkla djur som tar ganska lite plats. Jag köper aldrig tyskt eller dansk griskött efter som de klipper svansar, använder för lite strö, för mycket antibiotika och fixerar suggor.
 8. Det blir säkert bra. jag dricker dock sällan annat än vatten och te. Jag brukar koka buljong eller fond på likande sätt. Har ingen speciell gryta utan brukar använda en vanlig rostfri på spisten, så den kan inte stå i så många timmar. Det brukar dock bli väldigt bra i alla fall. Jag blev dock nyfiken när det stod benbuljong om det var något speciellt med själva märgen.
 9. Benbuljong låter kul att göra. Jag brukar koka fond när jag har samlat på mig nog med ben. Annars kan man nog samla på sig lite till hösten och göra diverse buljonger och frysa in. Tyvärr brukar man vara gruvligt less efter allt hackande och malande, så de mindre benen åker i bästa fall ner i frysen och slutar som hundmat. Är det kollagen som ska vara bra? Har annars hört att vi har relativt svårt att ta upp det via mat, men det kanske inte stämmer när det gäller ben och benmärg? Jag är inte insatt i frågan.
 10. Tack för svaren. Får nog testa potatisväxter. Jag har inte märkt där annat än att jag får lite kli när jag ätit många köpes-tomater. Det skiljer en del mellan de reumatiska sjukdomarna så det kanske hjälper för vissa av dem. Jag har nyss börjat arbeta hela dagar, efter två år med sjukskrivning perioder då jag inte orkat med fulltid. Fick FK på mig också då jag slog i taket på antalet dagar, så jag hoppas att en ännu striktare kosthållning kommer att hålla mig flytande.skrev här för jag kände att det är lite roligt att höra om andras erfarenheter.
 11. Hej, Jag har en ganska enkel fråga, men den ger mig lite bryderier. Har kommit igång ordentligt med LCHF igen nu efter jul men... för mig är det enkelt att äta strikt under dagen och äta liberalt till middag. Ingen i familjen är överviktig, så vi har tex. potatis till middagen. Vi odlar och äter mycket egna grönsaker så det blir därför en del rotfrukter och inläggningar. I längden har jag haft svårt att hålla LCHF hela vägen dygnet runt och året runt, detta sätt har hittills fungerat bra för mig. Eftersom jag främst äter så här för att minska inflammationen i min kropp och värkbesvär, så är viktminskning inte så viktigt (kan kanske gå ner 5-8 kg). Gick upp en del pga av brist på rörelse och mediciner. Så få kilon brukar kroppen justera själv efter några månader. Jag går inte upp i vikt på denna kost i alla fall! Hur mycket nackdelar blir det egentligen, dvs att halvköra med kolhydratintaget? Är det nån annan därute som äter på ett liknande sätt? Har tidigare hört att ska man äta ex. frukt är det bäst på förmiddagen, så detta blir liksom tvärtom. Eric Westman sa i en föreläsning på Youtube att det tar 6 månader till 2 år att förbättra artritsjukdomar som påverkar skelettet med sin Ketogenic diet, så om jag ska hålla ut så är det viktigt att jag verkligen kan hålla länge och inte lägger av för snabbt då jag senare (förhoppningsvis) kommer att minska ännu mer på kolhydraterna.
 12. Min gamla hund blev väldigt lätt överviktig. Hon fick dessutom ont i höften på äldre dar vilket gjorde att hennes vikt eskalerade då hon inte kunde röra sig. Det är några år sedan, så vi brukade skämtsamt säga att hon gick på GI (LCHF var ju vanligt då, men GI hade dykt upp). Hon mådde bäst när hon åt hemgjort foder samt Doggy för då blev det för henne rätt tuggmotstånd. Något annant billigt standardfoder hade nog fungerat det med. Jag har en ny vovve nu, de lever ju tyvärr inte så länge. Hur hans foder kommer att landa får vi se när han blir äldre. Generellt tycker jag att man får anpassa hur alla ens djur äter beroende på väder och vind, aktivitetsnivåer, pälsens status och allmäntillsånd. Faktiskt samma som för en själv. För övrigt kallade vi Barf för TURBO när jag var barn.