MariaF

Medlem
  • Innehållsantal

    4 644
  • Gick med

  • Besökte senast

  • Dagar vunna

    493

MariaF vann senast 17 November

MariaF hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

17 578 Enastående

2 följare

Om MariaF

  • Rank
    Veteran
  • Födelsedag 1969-11-27

Profile Information

  • Gender
    Female
  • Location
    Trollhättan

Senaste besökare till profilen

3 991 profilvisningar
  1. Både ja och nej. Köper jag icke-ekologiskt VET jag att det inte är eko, köper jag eko finns en chans att det är det. Eko är inte alltid bra heller men det är det vi har just nu. Inom odling är samma preparat godkända för både och, plus några till för icke-eko. Är de för eko verkligen harmlösa? Minns jag rätt finns det över 40 olika ämnen man får bespruta jordgubbar med, varav 9 också är godkända för eko. Hur samverkar dessa 9? Är det någon som ens satt sig in i hur olika ämnen samverkar? Med eko har vi i alla fall tagit ett steg i rätt riktning och ofta finns det entreprenörer som vill dra allt ett steg längre så tills de dyker upp köper jag eko.
  2. MariaF

    Artikel i SDS

    The Pioppi Diet är väldigt paleo och väldigt tilltalande. Den har sitt ursprung i södra Italien där Ancel Keys hade sin sommarstuga (eller ja, "stuga" var kanske inte ordet...) Huset är väl museum idag. Aseem Malholtra och Donal O'Neill gjorde ju nån dokumentär om detta. Undrar hur många tidningar som lägger ner för att så få vill köpa deras papperstidningar och nättidningar? Tror de skulle tjäna mer på att låsa upp fler av de små, enkla artiklarna.
  3. Men där tänker jag att skillnaden ligger i att evolutionen hjälpt oss utveckla skydd/utrensningsmekanismer för att klara dessa. Glyfosat och sånt är lite för modernt.
  4. En del hävdar att man kan få mer att släppa genom att låta grönsakerna ligga i blöt nån timme. Vet inte om det verkligen är så.
  5. MariaF

    MAF-tråd

    Träning är stämningshöjande, tack och lov! Fy sjutton vilken pissig dag! Dagsljuset trängde helt enkelt inte igenom molnbarriären som låg så lågt att jag sprang som i en dimma hela vägen. Solen jag lapade på min semester för bara en vecka sen är som borta men efter att ha tvingat mig ut på en runda känner jag mig i alla fall aningen gladare. Palta sig iväg är det svåra...
  6. Ja, det är ju det...? Läroböcker och den där websidan jag kikar på ibland men inte har tillgång till hela (betalsida för studenter). Eller så gör man som @DRAKULLA säger och tittar på nåt nytt, mest för att det är lite kuligt att nörda ner sig. Jag började lite smått med epigenitiken, där skulle jag gärna vilja gå vidare. Jag gillar den tanken, att man är aldrig ett offer för sina gener. Däremot behöver man känna dem, deras styrkor och svagheter och hur man jobbar med dem och det är ju där utmaningen ligger. Att inse att jag inte är "som alla andra" utan måste hitta en annan väg. Sen ska gudarna veta att det inte är lätt. De måste haft ett rackarns fyllepartaj när de skapade oss! Eller kanske botanisera bland alla baciller, virus och svamparter som finns i tarmen? De är ju några stycken så man bör kunna hålla sig sysselsatt ett tag. Eller... och det börjar kännas allt mer seriöst, börja skriva på det där kapitlet om oxytocin, dopamin och serotonin som @Erik 2 och jag spånade om för länge sen...? När inte litteraturen man vill läsa finns, så får man skriva själv, typ... Hm...
  7. Sant. Men det är inte bara keto. Jag köpte Therese Renåkers hormonkurs. nybörjarnivå. Jag har köpt boken Gnisselzonen av Anna Hallén. Nybörjarnivå. Där var det inte ens korrekt benämning på allt. Det händer mig liksom hela tiden.
  8. Hemma sen en vecka efter tre veckors semester i sydvästra USA. Brukar åka dit, snarlik runda ”som vanligt” men förflyttad några kilometer i sidled och nya vägar mellan stoppen för att se lite nytt. Inför resan hade jag bestämt mig för att något av det där supergoda ska jag äta även om jag inte äter det till vardags. Rostad bagel med kalkon och rädisor är bland det godaste jag vet, som jag sagt förut, fast jag inte alls saknar bröd annars. Och nån milkshake, det skulle jag kunna ta också. Tvärt emot vad många tror så är det inte alls svårt att köpa bra, fullfet mat i USA, i alla fall inte om man som vi bor med matlagningsmöjlighet. Behöver jag nämna att Sockertrollet också var förberett och stod där med sin lie (ger mig sjutton på att det är kusin med Liemannen…!), redo att fälla mig? Vi hade kostat på oss lägenheter med två sovrum, vardagsrum och kök på alla orter vi besökte och i efterhand kan vi konstatera att det var värt vartenda öre. Tonåringen kunde dra sig undan vid behov, och det kunde förstås vi andra också. Inte ofta man kan säga att livet är så där härligt som det ser ut på facebook, men det var verkligen det. Inte mycket tjafs eller reströtthet utan på det stora hela gott humör och ville inte barnen följa med fick de vara kvar på rummet. Vi hade en plan B om det värsta skulle hända och vi inte skulle komma tillbaka. Alla dagar utom resdagarna var vi vuxna uppe över 25.000 steg och 5-6 dagar t o m över 30.000 steg. Underbar ledighet, så hur kunde jag falla så hårt? Och sockret gav mig hjärtklappning och ont i magen, så varför kunde jag inte bryta? Detta är egentligen retoriska frågor, jag kan en del om biokemin bakom detta men det retar mig att jag alltid faller för trollskrället. Väl hemma ska man då mitt i jetlag:en försöka strikta till och återgå till vardagen. Tack vare stegen, som ändå räknas som lågintensiv träning hade jag inte gått upp i vikt. Tänk om jag hade skippat de där söta kaloribomberna, då kanske… På sluttampen av resan hade jag en del funderingar på att återuppta ALP, vilket jag iofs försökt följa långtidsversionen av under längre tid innan semestern men nu tänkte jag då på basen. Orken räckte inte riktigt men jag valde att öka proteinet för ALP har gjort mig medveten hur mycket lättare det är att stå emot suget mellan målen då. Och nu sitter jag här och förundras över att benigheten mellan nyckelbenen är tillbaka. Innan jag åkte på semester kom Martina Johansson bok ”Keto” och jag blev lite besviken. Dels är formatet hopplöst så jag kunde inte ta med den men framför allt är den för nybörjare, inga nyheter där inte. Att jag aldrig lär mig det heller? Ska jag lära mig behöver jag gå på läroböcker, jag har passerat nybörjarstadiet. Nåja, just nu läser jag den ändå, den är trevligt skriven även om jag vill fylla på med sådant jag tyckte borde varit med. Jag tänker att jag borde kunna få lite mer inspiration. Annars tänker jag att det är dags att titta mer på skolan kring lite högre intag av protein, något jag mest läst som kuriosa tidigare. Kanske am I on to something? Hur man nu uttrycker det klatschigt på svenska?
  9. MariaF

    Vacciner

    Som jag nämnt förut blev mina bekantas son förlamad vid 6mån ålder, idag är han 6år och kan inte sitta/stå, tugga, prata... Sitter fast i skenor för att växa så rätt som möjligt och blir matad via sond på magen. Det har gjorts omfattande utredningar och till sist konstaterade Akademiska i Uppsala att det var vaccinskador. Så ja, vems rättighet väger tyngst? Det är en fruktansvärt svår fråga! Vacciner har gjort otroligt mycket bra för människan men behövs de allihop? Ska de blandas i cocktails? Kanske borde man vänta tills barnet är aningen äldre än de är idag? Vem vet? Om mitt barn riskerade att dö av vissa sjukdomar skulle jag vara för tvångsvaccinering. Om mitt barn blivit totalförlamad av vaccinerna, då hade jag förbannat dem. Idag har jag ett barn som inte kan rensa ut gifter på ett bra sätt - vaccinerna är med bland misstänkt orsak men jag vet förstås inte. Jag vill ändå kunna välja. Jag hade nog valt vaccin, åtminstone de flesta, men en och en och inte lika tidigt som det blev.
  10. MariaF

    Vacciner

    Huvudet på spiken!
  11. Det beror på vad man vill uppnå med sitt köp, tror jag. Vill man visa även svenska producenter att man vill ha eko, ja då kan man köpa importerat eko. Vill man stötta svensk matproduktion så kanske det är ett sämre val. Tittar man till sin hälsa är det, om jag förstått rätt, mindre skillnad på konventionellt och eko i Sverige än på många andra ställen, samtidigt som det kommer rapporter om att även svenska producenter använder otrevliga ämnen/metoder i sin produktion. Och restvärden i eko-producerat har samma gränsvärden som i annan produktion. Som jag ser det finns det idag inget annat sätt att med sina pengar visa producenterna vad jag som konsument vill ha. Jag gillar inte alltid eko heller, det är inte bra nog. Det finns regler kring produktion snarare än resultat (typ som gränsvärdena nämnda ovan) och det gillar jag inte men det är som sagt det enda jag har att välja på idag om jag inte ska fixa all mat själv. Vad gäller djurhållningen ska man t ex ha färre hönor/m2 än annars men inte få nog för att flocken ska må bra. Och gårdsslakten, den i mina ögon snällaste slakten, är inte tillåten för kött som ska säljas. Ska vi gissa att det är en bransch som lobbat fram den regeln..? Nyligen läste jag också att man inte får sälja grönsaker där man återfört köksavfall typ bokashi till jorden. Har inte dubbelkollat men det är ju helt vansinne om det är så? Kommunal blandkompost där man har noll koll på vad invånarna stoppat i komposten får användas (även om gas kanske är mest intressant) men inte hemmakökskompost. Reko-ringarna som vuxit upp verkar vara ett bättre alternativ. Där kan man fråga producenterna direkt över det man undrar.
  12. Det är det jag uppfattat att man gör bäst med progesteron genom huden men det är väl som vanligt, man hittar lite olika svar på olika ställen. Jag läser det mesta på engelskspråkiga siter och hormoni.se.
  13. Progesteron är receptfri och därmed lättare att få tag i, östrogen är receptbelagd och det är inte alltid man får det man vill ha (typ plåster istället för tabletter). Varför ska man ta progesteron oralt med östrogen? Jag vet att man behöver ta progesteron med östrogen för att framkalla en blödning men både vad gäller östrogen och progesteron har jag uppfattat att plåster/kräm utvärtes är bäst för det går inte via levern? Men vad vet jag, jag får ju inte ens träffa en doktor... (Jag är inte bitter, som Robert Gustafsson sa i sin imitation av Kenny Bräck. )
  14. Jag hade en period när jag gjorde omelett till frukostrasten på jobbet men jag slutade igen för såååå gott är det ju inte. Kalla, kokta ägg med örtsalt är mer min grej. Hur som helst, stekpannan står kvar på jobbet och ska jag göra en fransk omelett så kryddar jag med salt, peppar och paprikapulver. Gärna serverad med mjukstekt, flottig bacon.