MariaF

Medlem
 • Innehållsantal

  4 048
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  382

MariaF vann senast 18 Mars

MariaF hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

14 708 Enastående

2 följare

Om MariaF

 • Rank
  Veteran
 • Födelsedag 1969-11-27

Profile Information

 • Gender
  Female
 • Location
  Trollhättan

Senaste besökare till profilen

3 312 profilvisningar
 1. Zpiders vardagspositiva är en bra idé! Igår och idag har det positiva haglat över mig! Fast det efter en helg med ont-i-magen-oro. Det började med oro kring ene sonen och skolan hela helgen och det fick till slut sin (positiva) lösning igår när jag körde in på skolans parkering och jag mötte läraren som gjorde tummen upp. Därefter ett utv.samtal kring den andre pojken som bara var klockrent positivt. Det där buset han själv påstår sig göra verkar inte läraren ha sett för det var bara rosor. Eftersom vi vill uppmuntra goda insatser i skolan kontaktade jag idag lokala flygklubben för att fråga om möjligheten att få ut och åka lite. Svaret kom snabbt och var positivt. Sen hade jag svårt att koncentrera mig för jag var så glad men fick ändå klart en komplicerad uppgift jag kämpat med ett tag. Sen gick luften ur mig. Skulle tagit en längre promenad med hunden men vi gick en kilometer till den lilla sjön och blev sittandes i solen på en klippa istället. Det som är intressant nu ikväll är mina fysiska fenomen i denna urlakade stund. Det känns som att blodtrycket har packat ihop och åkt hem. (Det har det inte, hade 94/77 när jag kollade). Att plocka upp nåt från golvet eller bara ställa sig upp kräver stöd. Musklerna är matta, kraftlösa. Diafragman (eller i alla fall nån muskel i närheten) krampar när jag sätter mig. Jag tycker jag saltar och knaprar magnesium men vad kan jag göra mer när det är svårt att stå upprätt pga yrsel?
 2. En sån chans får man inte missa! Självklart deltar jag! Då får jag höra intressanta föreläsningar och möjligheten att träffa Annika och Peter!
 3. I min kommun finns en privat VC med gyn-inriktning (fertilitet, PMS, klimakteriebesvär osv). Kanske ni har också? Jag har ju bara försökt få tag i dem en gång men tänker att det känns bättre än vanliga VC.
 4. Magnesium? I tablett eller, mer akut, som spray.
 5. Det som inte dödar, härdar! Jag har också överlevt gestagenet, i form av P-piller.
 6. Hur dags ska vi komma..?
 7. "Snart" är väl tidigast nästa år vad riktlinjerna beträffar. Och det var väl inte ens säkert att de är klara med ändringarna tills dess, om jag förstod klimakteriepodden rätt. Sen hur lång tid det tar tills det når verkligheten, återstår att se.
 8. Har ni lyssnat på 4healths pod med Cecilia Fürst avsnitt 214 om immunförsvaret? Inte alla ska äta mycket fett. Och inte alla kan äta alla sorters fett (ens smör/kokosfett). Långt men intressant avsnitt som tar upp många olika saker men även detta - och varför det är så. Superintressant!
 9. Välkommen till forumet, Strom84! Ja du, här är det inte enkelt att få svar på en rak fråga! Men av de svar du fått så kan du säkert dra slutsatsen att nej, det finns ingen som kan rekommendera nån. Men som @Elinor säger så kan du kanske få hjälp här ändå, om du specar ner vad du undrar över eller hur du resonerar. Vi har en del nördar här... inkl undertecknad. Vi drar åt lite olika håll ibland men då får du sålla lite och ta till dig det som stämmer för dig.
 10. Hur vet man det..? Vi har ju diskuterat detta förut och jag drar mig för att be om östrogen men kom faktiskt så långt att jag ringde en privat gynmottagning för ett par veckor sen. Tyvärr var telefontiderna slut den dagen så jag ombads av telefonsvararen återkomma nästa dag och sen har jag inte uppbådat styrka att göra det. Men, OM jag nu får till ett försök till, vad ska jag ta fasta på? Hormoni.se är up and running igen och Sylvia där, som verkar väldigt sund och kunnig, avråder från östrogen när man fortfarande har blödningar så jag har liksom inga argument att ladda upp med (ifall jag behöver, det vet jag ju inte heller).
 11. Vad menas med ”frätskador” här? Är det förstadiet till karies de menar? Där angreppen börjar? En tandsköterska sa till oss när jag gick i skolan (tidigt 80-tal) att allt vi äter fräter på tänderna, därför måste tänderna vila mellan måltiderna för att saliven mm ska kunna läka angreppet. Hon sa också att det var bättre att äta allt lördagsgodis på en gång av denna anledning.
 12. Oj?! Tänk vad gamla trådar kan ge nya funderingar?! Jag har gjort en lista kring mycket av det jag skrivit om ovan för att se om jag kan hitta nån röd tråd, nåt sätt att knyta ihop detta. Snyggar till den listan lite så kanske det klarnar. Eller inte. Kinesiologen hittade bradykinin (inflammationssvar, lågt blodtryck, värk), Höger njure och höger sida av tjocktarmen. Hon hittade också virus (orsakar inflammationssvar). Enligt blodtryckmätaren hittar den ibland en "möjlig hjärtrytmstörning". Enligt werlabs i år ligger jag högt i kalium vilket är kopplat till njuren och hjärtrytm. Enligt Eric Berg är stora mängder kalium viktigt för njurfunktionen. Enligt werlabs i fjol låg jag på gränsen till högt i apokvot trots bra värden på övriga fettprover. Då skrev jag så här i annan tråd (fettext gjorde jag nu för då hamnade mitt fokus på testot): "Nu när jag hunnit kolla lite bättre ser jag att alla andra kvoter, tex totalkolesterol/HDL är optimalt så hur kan då apokvoten vara lite i högsta laget? Apokvoten ska för kvinnor ligga under 0,6 och min ligger prick där. Hur som helst hittade jag en intressant kommentar på Werlabs egna förklaringar; Orsaker till de höga värdena kan också vara en kronisk njursjukdom eller användning av viss mediciner, exempelvis betablockerare, urindrivande och manligt könshormon." Eric Berg mfl konstaterar att bukfetma är adrenal, dvs kopplat till binjurarna och deras substanser (sannolikt stresshormoner som kortisol mm). Om man blir matt i benen av att gå/springa i motlut (det blir jag, svår känsla att förklara) så är det också kopplat till binjurarna (fast vilken substans vet jag inte än). Binjurarna ska ta över könshormonerna efter menopaus. Det som besvärar mig i vardagen är molvärk i muskler, orsaken till att jag började med LCHF (som har minskat med kostomläggning men ändå finns kvar), där har ni tidigare fått in mig på spåret fibromyalgi. I träningen är det min puls som drar (lågt tryck ger högre puls) och den här mattheten Eric Berg beskriver. Vad jag ska göra med dessa pusselbitar vet jag inte riktigt än.
 13. Inte när man forskar på "fet" mat... Kanske ska förtydliga att jag var ironisk. Folk som äter snabbmat/junkfood går in i gruppen som äter fet mat, inte de som äter kolhydratrik mat. Fettkvaliteten diskuteras aldrig heller. Likaså äter de mycket rött kött, inte heller här finns kopplingen till kvalité, alltså får vi missvisande forskningsresultat.
 14. Pommes frites är fet mat, inte kolhydratrik mat. Snabbmatshamburgare är rött kött, inte kolhydrater. ☹️
 15. Har haft några förvånansvärt ostressade dagar trots nya deadlines i jobbet och halvledig för deadlines hemma, och suget har hållit sig rätt lågt. Tills nu ikväll när det kom besked från skolan som gör mig vansinnig!! Våra barn går i en montessoriskola och jämfört med många kommunala skolor är den fantastiskt bra, inte minst för att de har egenlagad mat och för att montessoripedagogiken är gjord för att anpassas utifrån var och ens förutsättningar. Det är liksom hela idén och den är underbar. Tills de hamnar i att tvingas in under läroplanen och barn med behov måste göra lika alla andra... Och då slår stressuget till på en mamma..! Knock-out! Boom! Och kroppen börjar värka, typ överallt. Säkert bradykinin och dess kompisar som svarar med inflammation på stressen. Just nu har jag inte tid att grunna så mycket men jag har påbörjat en lista med ledtrådar.... Får se om jag får ihop den med åtgärder för en helhet så småningom. Jag har i alla fall bestämt mig för att ligga lågt med kalium-njure-uppföljningen just nu tills kinesiologen gjort en test till om ett antal veckor. Jag har sänkt progesteronet igen utifrån tanken att östrogenet minskar allt eftersom och då minskar gapet dem emellan också. Rätt eller fel, vem sjutton vet? Sedan har jag hakat på Drakulla och Eric Berg och testar akupressurpunkter mot stress (för att aktivera de para-sympatiska processerna) och banne mig, jag sover som en stock! Kanske därför suget ändå höll sig lugnt några dagar för värdslig stress betyder mindre än den runt barnen? Jaja, vete sjutton vad jag vill med detta inlägg..? Lätta på trycket lite bara, kanske?