MariaF

Medlem
 • Innehållsantal

  4 537
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  474

MariaF vann senast 14 September

MariaF hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

17 036 Enastående

2 följare

Om MariaF

 • Rank
  Veteran
 • Födelsedag 1969-11-27

Profile Information

 • Gender
  Female
 • Location
  Trollhättan

Senaste besökare till profilen

3 805 profilvisningar
 1. Välkommen till forumet, @Johno11! Uppriktigt sagt har jag ingen aning eftersom jag inte har diabetes men tycker frågan låter bekant, har du sökt bland trådarna här i forumet?
 2. Välkommen till forumet, @Ulle! I den salladsmix jag köper från Ica är det 65g sallad i hela påsen. För folatbehovet behöver man 7 amerikanska koppar (2,4dl)/dag men hur mycket det väger vete sjutton? 100g huvudsallad innehåller i alla fall bara nåt enstaka gram kolhydrater. Hur mycket sallad det finns utrymme för beror på vad du äter i övrigt, det är totalen man tittar på. Så äter du mejerier får du ta hänsyn till laktosinnehållet i den mängd du äter, liksom om det blir en rotfrukt nån gång eller lite nötter. Tillsammans kan det dra iväg.
 3. De grekiska gillar jag bäst och jag gillar inte heller olivolja. Jag var på vin- och oljeprovning i Toscana för många år sedan med skolan där jag pluggade italienska och där hävdade de att de grekiska oliverna är godast att äta medan de italienska är bättre till olja. Jag har aldrig fått nån italiensk olivolja efter det som varit så god och gårdens olja har jag aldrig sett i handeln (Verazzano; samma familj vars medlemmar gett namn åt bron i NYC). Fast... så här nästan 20år senare vete sjutton om det var oljan som var god eller vinet som gjorde den god..? Den serverades kryddad med vitlök även om vi fick smaka den ren också.
 4. Kort och förenklad version: Båda. Näring tas upp på olika platser och om ett område är skadat kan näringen inte tas upp och man kan få brist trots att man äter tex tillskott av nåt.
 5. Har du kollat med måttband, @Helen65? Vissa ser inget på vågen men tappar klädstorlek. När man mäter midjemåttet kan det vara bra att mäta lite högre upp, under revbenen, för där varierar det inte så mycket om man tenderar svullna ibland eller så.
 6. Hittade en sparad länk som är värd att kolla/lyssna på igen. Vår egen @The Biochemist. https://superhumanradio.net/shr-2240-the-ketogenic-continuum-emerging-science-the-changing-landscape-related-to-health-and-performance?fbclid=IwAR0dk8D-29qoaWc1G70w7wSlrPjdJxpT8k7kSxJ8rmHUETaP7F0i1n1IpsU Kortversion på facebook:
 7. MariaF

  Tarmparty?

  Detta skriver Dr David Perlmutter mycket om också. Överhuvudtaget kopplingen mellan tarmflora och hjärnsjukdomar. Hans böcker kan varmt rekommenderas.
 8. MariaF

  NSAID

  Som jag uppfattat det skadar NSAID slemhinnan i magsäcken/tolvfingertarmen och skapar magsår den vägen, inte om det intas på annat sätt? NSAID skadar mycket riktigt också mitokondrierna och skapar läckande tarm genom att mitokondrieskadorna påverkar de täta fogarna, i alla fall på längre sikt. Jag är övertygad om att för min son är den läckande tarmen ett ständigt närvarande problem och jag har som sagt jobbat jättemycket med att stärka hans tarmflora som i sin tur hjälper tarmslemhinnan och hoppas att denna tillfälliga dosering inte ska göra jobbet ogjort. Att skadan blir stor genom mag-tarm-kanalen, ja absolut. Med suppar vet jah som sagt inte. Jag hade gärna tagit nåt annat men jag brydde mig inte ens om att försöka denna gång, sjukhusets personal är inte så lättflirtade; "Det är väl inget konstigt, det är ju bara några ipren?!" (Sa de förra gången han opererades...)
 9. MariaF

  NSAID

  Jo, jag är tacksam att det inte är nån antibiotika inblandad. Det är bara det att det tagit tid att få ordning på magen och jag är lite nojig och vill helst inte börja om. Sen att INTE ge smärtstillande finns förstås inte på kartan.
 10. Denna gång finns det mycket mer hjälp att få, så det kommer att gå bra! Detta forum t ex när man behöver bolla nåt. Receptsidor och matplaner på t ex Dietdoctor (och eftersom du är medlem får du räknehjälp vid anpassning av dem) men även hos andra. Birgitta Höglund har goda recept och det har även Lanners Köksblandning (där är det dock inte bara LCHF) och Under vårt tak. Sedan finns Smarta diabetiker på facebook.
 11. MariaF

  NSAID

  NSAID-preparat (aspirin, ibuprofen, diklofenak och naproxen) förstör tarmfloran. Paracetamol ger sig främst på levern. På senare år har det framkommit att det gick ut varningar till läkarkåren för flera av preparaten när de introducerades men inte till allmänheten i samma utsträckning när man släppte flera av dem fria. Paracetamol har man börjat varna för på senare år då många knaprar värktabletter som godis och just paracetamol skadar levern. (4health.se har skrivit en del om detta.) Kombinationen ibuprofen+paracetamol ger en kraftigare smärtlindring och när inget av preparaten kan tas tillräckligt ofta, som efter en operation t ex, ger man det ena först och det andra några timmar senare för att få en större smärtstillande effekt över tid. Min fundering gällde alltså påverkan på tarmfloran - en supp sätts visserligen in direkt i ändtarmen men passerar inte hela tarmkanalen. Blir det skillnad på skadorna liksom eller blir de begränsade till ändtarmen när ämnet inte passerar hela vägen? Dosen är lite högre så här direkt efter operation även om tiden är begränsad till några dagar, kanske en vecka.
 12. MariaF

  NSAID

  Att det egentligen inte finns något bra med NSAID-preparat utöver den smärtdämpande effekten är ingen nyhet men jag funderar på om suppar påverkar tarmen lika illa som en oral tablett? Lillebror opererades på Uddevalla sjukhus idag. Ett ganska litet ingrepp i överkäken men precis som vid förra operationen han genomgick fick han alvedon och ipren som smärtstillande. Jag har jobbat mycket med hans tarmflora sista året och är lite tveksam till NSAID på grund av det men som smärtstillande är ju kombinationen alvedon+ipren bättre än bara alvedon som jag ser som det minst dåliga alternativet. Nån som vet om påverkan på tarmen blir densamma oavsett hur man får i sig det?
 13. Vem är ”Per”?
 14. Birgitta Höglunds recept på frökex bakas av Huså och säljs på åtminstone vårt Ica Maxi. Renee Voltaire har också men det är dyrt. Brukar stå med frön, inte med kex.
 15. Är inne i en... period av nåt slag. I bemärkelsen vara låg, att inte veta vad jag ska säga (mycket ovanligt...) och ofta hoppa över fikat trots goa kollegor. Mycket tankar och en del oro inombords; frågeställningen kring lillebror är åter aktualiserad och storebror har också gått igenom en lite tuff period i sommar som förvisso är en del av att växa upp men som ändå skapar en del känslor hos både barn och mor. I synnerhet när båda är hormonella så det skriker om det... Träningen rullar på, jag har kört en del morgon-MAF det sista. "Bara" 5km men oerhört skönt att komma ut vid 5-snåret. Det svåra är vid kvart i fem, dvs att alls komma iväg... Har efter milrundor som igår t ex lite känningar i olika muskelfästen så posturalträningen behöver fortsätta, fötterna är inte helt raka än, kanske gärna i kombination med POSE-styrka (POSE method of running). Lite squats och så klämmer jag in i alla fall. Suget, min kompis (?), håller sig ganska lugn. Jag har börjat lägga lite nötter i blöt på morgonen eller så har jag förberett nåt annat som kan knapras på och så lägger jag det i anslutning till måltid och får på så vis en metod att hänga upp småätandet på utan att bli arg på mig själv för behovet. Jag försöker köra långtids-ALP i botten. Te, mitt livselexir, smakar inte längre. Jag får ont i magen av det så jag har dragit ner kraftigt. Gissar att det kan hänga ihop med känslovågorna kring barnen. Ser dock ett minskat tedrickande som positivt. Håller mig viktstabil under 60kg även om den där magen fortsätter envisas med att puta.