MariaF

Medlem
 • Innehållsantal

  4 597
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  485

MariaF vann senast 16 Oktober

MariaF hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

17 329 Enastående

2 följare

Om MariaF

 • Rank
  Veteran
 • Födelsedag 1969-11-27

Profile Information

 • Gender
  Female
 • Location
  Trollhättan

Senaste besökare till profilen

3 913 profilvisningar
 1. Vinägrett och andra sura saker föreslås ibland för den som inte producerar tillräckligt med magsyra, ett vanligt problem som yttrar sig som halsbränna och sura uppstötningar. Ironiskt nog eftersom en sur uppstötning upplevs som just sur men grejen är att pH:t inte är tillräckligt surt för att få en bra nedbrytning av födan i magsäcken. Magmunnen stänger inte ordentligt om maginnehållet inte är tillräckligt surt. Dr Andrew Rostenberg har tagit upp detta i både böcker och föreläsningar. Tarmfloran blir jätteglad av föda som blivit ordentligt förbearbetad i magsäcken.
 2. Är pölen dessutom frusen och man liksom herr Atkins är känd för en livsfarlig lowcarb-diet så kan man bli anklagad för att dö av att ha ätit sin livsfarliga diet istället för att ha slagit i huvudet..! Om man vill veta mer om njurarnas reglering av salt kan man söka på steroidhormonet aldosteron och jag kan varmt rekommendera Dr John Cambell som på sin youtube-kanal har väldigt intressanta och pedagogiska föreläsningar om renin-angiotensin-aldosteron-systemet.
 3. Fast jag vill väldigt gärna ha råd och tips om sådant som rör mig just där jag är i stunden och skulle jag få någon allvarligare sjukdom hoppas jag ni vill bolla den med mig. Stress är stress, oavsett orsak - nu är det semester. Att komma iväg är stress, mycket för att jag vill att det ska bli trevligt att komma hem så det ska utöver att packas också dammsugas, vattnas blommor och ställa ihop dem åt husvakten, fixas med timers och sånt. Och så ska man hitta badkläder och solglasögon. I förrgår kväll fyllde jag i passnumren på SAS hemsida och höll på att få en hjärtattack för att makens och lillebrors pass gått ut?! Men jag har ju kollat så många gånger..?!!!! Håller man koll på vilket år det är kan man undvika sådana stresspåslag... Det är 2019 nu, inget annat. Nackdelen med årstiden (mörkret) och klimakteriet (är blasé) är att jag inte alls vill åka iväg. Av erfarenhet vet jag dock att efter några dagar i solen kommer livslusten att öka igen. På bortaplan kan man inte heller titta på överfyllda garderober som borde röjas (har kläder kvar sen jag var betydligt större än idag) eller grunna över att man borde kratta löv, ta ner det döda äppleträdet som föll härom natten eller måla väggen i blivande kontoret. Inför semestern har jag gjort vissa justeringar. Jag vet att jag kommer att äta lite sådant jag normalt inte äter så jag har ätit lite knäckebröd och riskakor sista veckorna för att vänja kroppen lite/kolla hur jag reagerar på spannmål. Jag har också ökat kolhydraterna lite och minskat fettmängden (kalorierna). 3 veckor kan ju synas rätt rejält annars. Så om några dagar kommer nog lite reserapporter om hur det går med maten.
 4. MariaF

  Trädgårdstråden

  Åh fy bubblan! Vi hade 3 nätter under nollan men är tillbaka mellan 6-11*C nattetid. Nu regnar det mest så man får ha reflexväst dygnet runt i gråtråket. Min aubergine lär väl inte utveckla frukt men den tycks leva än så länge. Tänkte förbereda en pallkrage för februarisådd nu och så ska jag putta ner alla krokuslökar jag hittade när jag grävde om trädgårdslandet (var en rabatt där när vi flyttade in).
 5. Hoppsan?! Så är man som jag född med fläskmage, uppvuxen med fläskmage och dras med fläskmage än idag trots att jag är normalviktig så ligger jag risigt till? Gemma har rätt, fettet sätter sig runt magen pga kroppens förmåga att prioritera överlevnad (i samband med stress). Jo, testot sjunker med åren men många yngre män som är lönnfeta och har en mer kvinnlig inlagring har också problem med testosteronnivåerna. Det är de inbördes förhållandena mellan testosteron, dihydrotestosteron (ger putmagen) och östrogen som falerar. Östrogen styr fettinlagring till underarmarna också, utöver lår och höfter. Martina Johansson skrev ett så bra blogginlägg om detta: https://martinajohansson.se/de-manliga-hormontyperna-enkelt-illustrerat/ Det finns en länk där till motsvarande för kvinnor.
 6. Vi har flera riktigt bra och intressanta cancertrådar i detta forum. Varför skriver du om det i min stress-tråd @Nils Engström? Nu är absolut inte denna tråd "bara min" men den handlar ändå primärt om stress vid olika skeenden i livet och även om cancer kan vara stressande, precis som alla andra sjukdomar, så det känns som att ämnet hamnat i fel tråd... Detta är knappast den första tråden man läser om man söker info om cancer, tänker jag.
 7. Ok, då hade jag rätt. Jag antar att det var min ålder som fick in dig på det för trots min hypokondri har jag faktiskt aldrig trott att jag har cancer. Men vem vet, jag kopplar sjukdomen till bitterhet och det har jag ju känt ibland genom livet... Har dock bara ett känt fall inom min sida av släkten (prostatacancer). Du får stå för de tvärsäkra påståendena, @jala så håller jag mig öppen för att det kan finnas andra varianter också. Lite som jag läste om Erik Enby som egentligen inte säger att cancer är svamp utan snarare att där det finns cancer, där finns det svampsporer (eller nåt sånt).
 8. Korna pruttar inte om de får äta det de ska, dvs gräs och örter. Däremot pruttar de av det de serveras, dvs spannmål i olika former (kraftfoder, majs och sånt).
 9. Vi har ju haft våra diskussioner om östrogen (kanske egentligen främst behandling med östradiol) tidigare, @Nils Engström och har ju inte riktigt samma syn på det hela. Att socker göder de flesta cancerformer är ju inget nytt, så vad det har med min känslomässiga bergodalbana kring barnen att göra förstår jag inte riktigt, men att sjukvården brister så det gäller att vara om sig och kring sig och förebygga så mycket man kan, ja, där är vi helt överens. Mycket sorgligt med din bekant; Min svärmor dog också i onödan - inte av cancern, obduktionen hittade ingen sådan, utan av att cellgifterna frätt sönder tarmarna vars innehåll läckte ut i buken men de missade det trots att hon klagade på ont i magen. Avdelningen anmälde sig själva för missad diagnos.
 10. Anna Sparres websida 4health.se har massor av olika vinklar på sköldkörtelproblematik. Man får upp både textavsnitt och podavsnitt om man söker på "sköldkörtel" eller "hypotyreos". Kan varmt rekommenderas!
 11. MariaF

  MAF-tråd

  Förvisso inte MAF men löpteknik är ändå intressant. Allas vår Dr. Noakes har jobbat med honom. US Air Force, US Navy och alla möjliga andra dicipliner likaså. Några olympiska lag har coachats av honom, bla Sovjets och Storbrittaniens. De senaste till OS i Sidney. Huawei har varit inblandade. Och Lenovo. Växte tydligen upp i Sibirien. Nån ska ju göra det också... Podcast med Dr Nicholas Romanov, The POSE method of running. https://podcasts.google.com/?feed=aHR0cHM6Ly90aGVzaXN1d2F5LmNvbS9mZWVkL3BvZGNhc3Qv&episode=aHR0cHM6Ly90aGVzaXN1d2F5LmNvbS8_cD0yNTUw&hl=sv&ep=6&at=1571158853891
 12. Hm, kanske kan röras ner i brunsås..? Får köpa hem och testa! Tack, @Cederulla!
 13. Tack för omtanken, @morgonsol. Jodå, barnen har en pappa och vi lever tillsammans. Vi pratar mycket om det men hanterar det lite olika. Sedan tror jag det spelar in en del att vi har väldigt olika yrken. Jag jobbar som ingenjör, han på LVU. Han har sett så många ungdomar från trasiga familjer och ur det perspektivet menar han att vår son har helt andra förutsättningar. Ur ett logiskt perspektiv har han förstås rätt men jag som spenderat tusentals timmar på att studera hur kroppen funkar vägrar tro att det är ett öde som bara ska accepteras och där är vi inte alltid överens kring vad vi kan och bör göra. Barnen äter t ex inte LCHF/paleo vilket vi måste vara eniga om ifall man ska ta den striden med barnen. Det är mest pappa som lagar mat och han har väl inte alltid uppskattat mina önskemål. Ibland behöver det få vara enkelt och kompromissen blev då pommes frites i ugn istället för pasta. Innan maken började jobba på LVU så jobbade han med vuxna missbrukare i 13år. Så vitt jag förstår finns det ingen missbrukare inom LVM som inte har en (NPF-) diagnos, de flesta har dessutom fått den i vuxen ålder. Det är väl där alla de finns som enligt debatten inte fanns förr. Sedan är jag övertygad om att antalet med större problem har ökat pga av den allt sämre folkhälsan. Undrar hur många som klarat sig hyfsat genom livet genom att självmedicinera socker, koffein, cigaretter, träning osv? Jag vet inte hur många tusen timmar jag lagt på att studera hur kroppen fungerar men jag ligger efter vad gäller hur man kan påverka hjärnans utveckling. Men jag läser och läser. 98% av alla barn med autism t ex har bristande metytering. Detta tror jag det står lite om i Sundberg/Johanssons bok "Inflammation" men även Dr Permutter tar upp det i sina böcker. De kan inte tillverka antioxidanten glutation för de kan inte bryta ner kobalamin (B12) och folat (B9) till de beståndsdelar som krävs. Glutation som tillskott finns i kapsel och vill man inte svälja kapslar utan strö på nåt så är det ruskigt surt... Fiskolja (omega 3) smakar också illa om man inte vill ha kapsel. Hur får man i det i barn som kan framkalla kräkning utan att ens få in åt i munnen? Tarmfloran är också något som är oerhört intressant i sammanhanget och inte minst Dr Perlmutter pratar mycket om detta. Ibland får jag höra att jag "experimenterar" med mina barn för att jag ger vissa tillskott. Det gör mig så förbannat arg! Jag VET att jag har mer kunskap om hur kroppen funkar än många av våra läkare och ingen jag känner skulle tycka det vore konstigt att servera barn A-fil men samma probiotika i kapsel, det är att "experimentera"...?! Aspartamsötade multivitamineraler i tuttifruttismak från apoteket är helt okej men "det där" pulvret som går att strö och som är gjort av torkad mat, det är konstigt. Nej, nu jagar jag upp mig igen. Har nån nåt tips på hur man ska gömma omega 3 i maten på nåt sätt utan att det märks så tar jag tacksamt emot tips! Snart fyller jag 50 och då börjar andra halvan av mitt liv eftersom jag har räknat med att bli minst 100. Min strävan för ett harmoniskt liv hittills får väl ses som övning, jag har ju uppenbart inte lyckats så bra men efter födelsedagen räknar jag med att bli klokare och kunna svara på den frågan. Nästa vecka drar vi på årets semester. Och nej, jag har inte dåligt samvete för flygresan eftersom jag vet vad jag gjort för helheten i många år i form av val för det ekologiska, mot GMO och kemikalier och inte minst arbetet med min bokashikompost. 3v i värme och sol kommer att göra susen även om det dagliga säkert är viktigare. Öken och pelarkaktusar i The wild West är läkande för själen. Howdy! 👩‍🌾
 14. MariaF

  Veckomeny

  Det är väl tänkt att lunchen är rester från söndagens middag?
 15. Välkommen till forumet, @Annelie Karlsson! Du "får" göra precis vad du vill men jag förmodar att du menar att du vill hålla en strikt diet och undrar om lite extra broccoli påverkar? Förmodligen påverkar saker om broccoli minimalt men vill du vara säker måste du räkna. Och det är inte nödvändigtvis absolut rätt heller eftersom innehållet enligt tabeller är ungefärligt beroende på hur grönsaken odlats osv. Det finns många appar där du kan mata in in vad och hur mycket du äter och få fördelningen uträknad åt dig. Matkalkyl är väl en sådan, tror jag. Om du vill äta mellanmål så välj sådant som en bit fett fläsk, fet ost med en bit gurka, ett ägg, fett-kaffe/fett-te, dvs smör i kaffet/teet - jättegott om det vispas först, annars lägger sig fettet ovanpå. Kokosfett går också bra men många behöver vänja sig långsamt för magens skull. Observera att många varnar för att dricka fett, det blir lätt för mycket energi, men jag tycker det kan vara ett bättre alternativ än allt för mycket protein. Nötter innehåller mer kolhydrater och passar dåligt ihop med strikt LCHF. Lycka till!