MariaF

Medlem
 • Innehållsantal

  5 283
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  625

Allt postat av MariaF

 1. Är det dags att börja jobba snart? Jag behöver vila upp mig! Skämt åtsido, riktigt så illa är det inte men det har kört ihop sig redigt! Skateboardkurs med lilleman, jobba deltid, skrapa klubbhusvägg inför ommålning, bygga stenmur för att komma fram och bygga pooldäck... Noterar följande: Under löparhelgen i början av juli fick vi mat 3 ggr/dag och det var vegetarisk inriktning så jag åt inte så mycket. Nu var färsen på soja (med karamelliserat socker?!) och inte tofu så lite åt jag. Inte det minsta hungrig ändå. Det serverades godis/chips som inte lockade. I bilen på väg hem gick nästan all mörk choklad jag tagit med mig. Så antingen var jag uttråkad eller så ökade stressen för att jag var på väg hem. Nu har det då kört ihop sig denna vecka (endast jobb och skatekurs var planerat) och suget är rejält. Eller inte bara sug, hunger också. Börjar jag äta kan jag inte sluta. Så jag försöker fasta en del även om det blir en del te. Den är stressen alltså?!! Min eviga följeslagare. Åka skateboard är förresten livsfarligt och skitkul! Det är bara jag, sonen och en mamma till som är nybörjare och småkillarna viner runt oss så man inte riktigt vågar testa gränser. Jag vet ju inte om jag får stopp... Snacka om att reflexerna spänner alla muskler man har! I synnerhet när man rullar ut för en liten backe (en lutning, ingen grop alltså). Och träningsvärken känns, vill jag lova!
 2. MAF är en väldigt bra metod för skonsam träning som främjar fettförbränning. Man tar helt enkelt siffran 180 minus sin ålder. Då hamnar de flesta i rätt område för att trimma sin fettmotor. Om man är väldigt högpulsig, som jag, är det ändå värdefull träning för man blir stark och uthållig även om jag personligen inte blivit snabbare på samma puls. Det tror jag beror på stress och klimakteriet. MAF motsvarar ungefär det andra kallar zon 2, dvs där man bör träna till största delen. Dr Maffetone beskriver sin metod på maffetone.com.
 3. MariaF

  Trädgårdstråden

  Här blåste ett välförankrat 18m2 garagetält iväg med förrådshyllor och allt så jag tror inte jag vågar chansa. Flera grannar har plasten blåst sönder för.
 4. MariaF

  Trädgårdstråden

  Tunnelväxthusen är ju billigare men jag har valt bort det pga blåsten vi har. Här växer träden på sned. Men jag vill väldigt gärna ha ett växthus.
 5. MariaF

  Trädgårdstråden

  Jo, så tänker jag med och jag var inne på att koka dem och tillsätta en gnutta honung. Det var just pinnen jag funderade över hur man ska hantera. Den kanske löses upp om man kokar bären? Får testa helt enkelt!
 6. MariaF

  Trädgårdstråden

  Då har ni ert goda kvar! Tayberryn är på väg att nästan bli övermogen men jag vet inte riktigt hur jag ska använda den. Det är en korsning mellan hallon och björnbär men bäret har en tydlig mittpinne som jag funderar på hur den blir om jag gör nån typ av syltröra av dem...
 7. Lyckades du...? För det har inte jag gjort... Det som dyker upp i mitt flöde är "ju fetare desto bättre" och "framhäv alla valkarna för att du kan"... Ingenstans har jag hittat "jag tycker om mig som jag är och jag vill ta hand om mig".
 8. Då kommer vi in på det som idag kallas "karnivor" och som Skaldeman kallade "fakir". Det man bör tänka på då är att inte bara äta biff, dvs muskelkött, utan även inälvsmat (för vitaminernas skull). Fisk och skaldjur är också bra. I första hand är detta krydda som andra varit inne på ovan, men oliver tillför också fett. Kanske kan du lägga till lite avocado eller kryddsmör eller liknande istället (beroende på typ av recept förstås)? Sedan kan du hoppa mellan menyerna också om du vill slippa fundera över smakkombinationer. Alla menyer inom en viss grupp, t ex strikt LCHF, är utbytbara. Middag i en vecka är snarlik i makronutrientfördelning som i en annan vecka. Däremot kan du ju inte hoppa mellan alla veckor då vissa är liberalare om du vill hålla dig strikt. Jag som inte är superstrikt kan däremot hoppa lite hursomhelst om ett recept inte passar av nån anledning.
 9. "Body positive" är, i alla fall av vad jag sett, en täckmantel för att slippa ta tag i sin hälsa och sin vikt och fortsätta svulla socker... Jag tycker att i det begreppet borde det snarare ingå att jag tycker om min kropp här och nu och gör allt jag kan för att den ska må så bra som möjligt, så länge som möjligt så den håller sig frisk genom hela livet.
 10. MariaF

  Trädgårdstråden

  De är redan välmarinerade! Tur det finns folk som inte dricker upp sin öl innan datumet gått ut! Nu släpper vi sniglarna och pratar om roligare saker! Tex att vinbären mognar nu!
 11. MariaF

  Trädgårdstråden

  Denna har vi diskuterat tidigare i tråden. De äter ett tag, sen tappar de lusten, som jag förstått det. Lite som när ellsehåeffare ledsnar på ägg, skulle jag tro... Och nej, jag tänker inte äta dem själv. Jag må njuta av att ta livet av dem men det får räcka med det! Snipsare funkar bättre än spade. En snipsare är en kantgrässax med långa skär så man slipper böja sig så långt. Trimmer går också rätt bra... om man inte råkar ta grödan i landet samtidigt, förstås. Tanken har föresvävat mig... Mina vana trogen letade mina ögon efter sniglar medan jag var på löparläger i Åre i helgen men döm om min förvåning när jag inga såg?! Frågan är hur långt upp jag måste ta mig för att komma undan...? Såg på SVT att Dalarna har det tufft i år. Mina kompisar är förresten till salu...
 12. MariaF

  Trädgårdstråden

  Och du tror inte jag testat "allt" än...?
 13. Ja, man kan ju undra vilka som egentligen är foliehattar... Istället för att lite nyfiket fundera över om det kan ligga nåt i dessa teorier.
 14. MariaF

  Trädgårdstråden

  Mina snigelodlingar funkar bra. Allt fler sniglar och allt fler olika arter. Morötter vill inte alls. Inte ärterna heller. Vitlöken, potatisen och jordgubbarna växer hyfsat men de sista brukar skatorna vilja ha och de planterades om i höstas så de ger inte fullt. I år har jag sannolikt också drabbats av herbicider i det ekologiska flytande gödslet. Norrmännen har en utredning på gång och mina tomater och paprikor ser ut som de jag sett på bild. Jag öppnade en ny flaska innan jag bar ut plantorna. Pga sniglarna står de i krukor på verandan.
 15. MariaF

  Stanna i ketos

  Så reagerar jag också på för mycket kolhydrater.
 16. Äpple och kanel är ju alltid gott...
 17. MariaF

  MAF-tråd

  Turen till Åreskutans topp kom av sig. Det är juli, ingen var sugen på +2*C och blötsnö... Vi tog Välliste runt istället och hittade snö där med. Eftersom vi bytte tur tog jag inte med nån sockerenergi. De första 4kilometrarna gick genom skogslandskapet och det var riktigt blött. Eftersom löparlägret var mobilfritt fotade fröken åt oss och just denna dag var vi uppdelade i två grupper och jag testade den lite snabbare. Fröken drog iväg för att fota oss och jag som var direkt efter henne fortsatte springa. Efter en stund började jag, trots lerslirig stig med blöt vegetagtion som torkade av sig på mina ben och vattenpölar som fyllde mina skor, känna mig lycklig. Inte euforisk, men lycklig. Där nånstans kom fröken ikapp och frågade hur det var. Jag beskrev känslan och hon sa bara -"Spring! Vi ses där framme!" och släppte iväg mig. Benen bara gick och jag kände mig som en gasell! Iofs rätt säker på att jag inte såg ut som en där jag slirade fram men det spelar ju ingen roll. När jag närmade mig mötesplatsen började jag slå i fötterna i rötter och sten så när vi då vände upp mot toppen tog jag det lugnt. Vid trädgränsen kände jag att det kanske skulle behövts lite socker ändå... Inte så att jag kände mig slut men ska man inte "vägga" bör man fylla på lite socker regelbundet från början om man inte är fettadapterad. Fröken hade en extra bar som jag fick och så gick vi mot toppen. Det låg blötsnö på spängerna och det var glashalt. Jag fick ingen kick av baren så glykogenlagren var inte så slut som jag oroade mig för. Och i efterhand såg jag på pulsklockan att pulsen inte legat speciellt högt heller när jag hade detta flow och DET tycker jag var lite intressant. Är "flow" det jag ska sträva efter, pulsmässigt, för att få de effekter jag vill ha av lågpulsträningen? Eller ska man variera sig? Just nu vill jag testa det jag resonerade med fröken om; cykla för MAF, intervaller i backe för variation och styrka/smidighet (haha, vad stel jag är!!) för att hålla när jag allt eftersom springer längre igen. En länk till bilder från resan jag gjort: https://www.facebook.com/pg/sofiabursjoo.se/photos/?tab=album&album_id=1728485970647187&__xts__[0]=68.ARCcYzx4HLTLewGpzawPIPI1USFew5IuQMEuGLDiYGbpjE_CedqD_tUYmP9TjE8FiwXhpgf8k7m7x00KYdsqOKUaC3X_F9L95c1pwN-OS8dtGzAijq2U_eWDuRJdRAzQ30z8PgnA9J4Pzp0AR_mK8gt6JwSec51_MyIJvYy-momoUU_xfdaFgpIb5GSZlZxah5Kt-x4h9bi-LXvNpOtvFrK-Ej6WjVL9qeomLbT_RuxqatPsbIRbs3uakjU4yz859sSSAuHgCN6pXSn_bCpTzz_AlOLvTytnAGvBisyWsBdvbcdY-FJd6Z49NeQigriqVb8u0KX18y0lPKvHeZnXBTE8-w&__tn__=-UC-R
 18. MariaF

  MAF-tråd

  Befinner mig i skrivandes stund på träningsläger i Åre. Det är inte MAF, kanske jag ska säga även om jag valt att lägga inlägget här. Jag beskrev under presentationen hur frustrerad jag varit, att jag älskar konceptet MAF (träning, återhämtning, kost) men hur jag inte fått det att funka. Starkare och starkare blev jag men också allt långsammare. Jag förklarade också att syftet var att bli allt snabbare och uthålligare på lägre puls. Vid middagen igår berättade fröken att vi som idag ska upp på Åreskutan och att när man ska ut ett längre pass bör man fylla på med snabb energi typ sportdryck regelbundet redan från början. Jag köper det; det är omöjligt att fylla glukogenlagren via mat under ett längre pass och vi har en väldigt begränsad mängd. Eftersom jag inte är helt fettadapterad fick jag nu lite huvudbry... På MAF-rundor upp till 3tim har jag kört med enbart vatten. Inga problem. Men nu ska jag upp för Åreskutan och jag kommer inte vara ens i närheten av MAF... Idag blir det alltså sportdryck, hemmagjord med druvsocker och salt (och Fun light... ). När jag slösurfade lite igår kväll dök det upp ett inlägg från Martina Johansson i mitt FB-flöde där hon skrev nåt i stil med att man måste tvinga sig träna utan kolhydrater för att verkligen få till fettadapteringen och kunna träna i ketos. Hm... Det gäller att välja väg, alltså... Vill jag gå strikt? Vill jag ha variationen som mindre strikt ger? Varför gör jag det? Vad vill jag uppnå? Hur reagerar en klimakteriekropp på det? Många frågor blir det....
 19. Undrar om inte Kostdoktorn har nåt recept på äggmjölk, som lär smaka varm, smält vaniljglass...? Nån som minns det receptet om det inte var här det fanns? Tror det var ägg, vatten, vaniljpulver... kanske grädde (går att byta mot kokos)...
 20. De (badhusets personal) ansåg att de stör barnens simträning och att det inte ska behövas...
 21. MariaF

  potatis

  För att det är väldigt gott, förstås. Och också ger en del resistent stärkelse.
 22. Vad har du ätit då? Hur kombinerar du maten? Hur gammal är du? Man kan tycka att sådant inte borde spela nån roll men det gör det eftersom alla är olika och i olika faser i livet.
 23. MariaF

  Stanna i ketos

  Bidrar getingsticket till stress-reaktionen, tro?
 24. Sant. Vi har dock saltklorinator så klorhalten är något lägre (salthalten dock hög). Han använder simglasögon, något som inte tilläts på badhuset när skolan hade simning på jumpan vilket syntes i ögonen.