MariaF

Medlem
 • Innehållsantal

  4 467
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  459

Allt postat av MariaF

 1. Det gör de allihop... Kan inte påstå att de senare årens alliansstyre varit direkt emot industriintressen...
 2. Klarar du en hel vecka...??? Kanonbra ju! Jag är glad om jag klarar två dagar... Men så har jag bara hållit på med LCHF i 8år. Du fixar 4 veckor, en dag i taget. En timme i taget om nödvändigt. Go for it!!
 3. Nu kör jag ju mest lågpuls så jag springer helst på morgonen, innan frukost. Ska jag träna hårdare äter jag nåt litet bara (typ ett ägg) och då behöver jag inte vänta. Skulle jag äta ett större mål, typ middag, behöver jag vänta längre men jag håller med Kattuggla, det känns när man kan. Du får kolla tiden nån dag när du kan vänta in känslan, så kan du planera efter det sen.
 4. Med "elit-coach" avser jag dem som coachar elitidrottsmän. Mina favoriter är väl inte helt oväntat Dr. Maffetone och Dr. Romanov. Fast vissa kanske definierar dem som tyckare, vad vet jag. Inte alla följer deras råd, i alla fall. Jag är som jag tidigare sagt rätt ointresserad av studier, eftersom de sällan har verklighetsförankring när de bara tittar på vissa parametrar, vilket jag vill påstå blir missvisande t ex som när "fett är farligt "och testet utförts med pommes frites (och studier sponsras därtill oftast av någon som får tycka till om resultatet). Maffetone coachade bl a Mark Allen, 6-faldig vinnare av Hawaii Ironman, en hyfsat välkänd triatlon-tävling. Romanov har träning av sovjetiska landslaget i löpning på sin meritlista (numera boende i USA). Han är dock mer diskret med sina nuvarande adepters namn. Maffetone har hänvisningar till flera studier om man letar på hans websida, som ett exempel: As studies on stretching increased over the years, another type of evaluation — one that assesses a large group of studies and the subjects used for them — was performed. Ian Shrier, M.D., a past president of the Canadian Society of Sports Medicine, published such a study in the Clinical Journal of Sports Medicine in 1999 titled “Stretching Before Exercise Does Not Reduce the Risk of Local Muscle Injury.” Among his conclusions were that stretching can produce damage in muscles, and that stretching can mask muscle pain. Romanov har det mesta av sitt material i böcker så de är inte lika lättsökta. Får återkomma i ämnet när jag kollat om han nämnt några specifika studier i ämnet. Däremot har han i sin videoserie flexibilitetsövningar som är snarlika gängse stretching men just med justeringen att inte hålla kvar. Båda dessa herrar är positiva till yoga. Yoga är inte samma sak som statisk stretch eftersom det är så mycket balans i det. Man låser inte fast ett ben mot väggen för att tvinga det i ett visst läge eller liknande övningar utan kroppen får återta sin flexibilitet i sin takt. Jacob Gudiol har också skrivit om stretching, han har säkert länkat till en massa studier, han brukar ju det. Även han nämner att stretch kan skada förmågan att skapa kraft men också att strech för fleibilitet kan vara värdefullt. Ex. https://traningslara.se/om-vetenskapens-varld-traning-myter-och-sanningar/ Kanske betyder "stretch" olika saker för olika personer? Då är vi tillbaka på detta med definitioner. Som t ex när low carb-studier med LCHF-mått är high carb-studier. Man kan inte bara hänvisa till studier, det gäller att kolla definitionerna också.
 5. Vill minnas att det är nåt man bakar till i en kopp men jag har aldrig provat. Sådant brukar vara lite "omelettigt". Om du vill kan du testa frallor eller så härifrån men risken är att det är svårare att bryta suget: https://www.dietdoctor.com/se/lchf/recept?s=&st=recipe&kd_recipe_type[]=292 Frallorna är fööör goda. Fröknäcke kan jag ta till när jag vill ha det krispiga. Birgitta Höglund har en del brödrecept på sin blogg också, både jättegott fröknäcke och valnötsbröd.
 6. Kom på att vi har denna tråd som är ganska samlad, om du är intresserad:
 7. Det är många elit-coacher som lyfter detta. Jag har konstaterat att de är för flexibilitetsträning men mot gängse statisk stretch med motiveringen att det naturliga för en muskel är att dra ihop sig och slappna av, den varken kan eller ska hållas i ytterläge under längre stund. Idag gör jag min stretch så, jag gungar i ytterläge men håller inte kvar.
 8. Vi är många som reser på din väg... Vi får peppa varandra. Sök lite i trådarna på sötsug, cravings, stå emot och liknande ord så hittar du MYCKET idéer var det kommer från och hur man kan hantera det och MÅNGA individer som kämpar med samma sak. Det viktiga är inställningen. På't igen!
 9. Se där ja! Förenkla för patienterna, det är ju bra, svårt att komma ihåg själv. De bara glömde nämna att man också registrerar de obstinata som vägrar. Eller är jag cynisk nu? https://www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringen-vill-infora-digitalt-vaccinationsregister
 10. Dagens positiva..?
 11. Nu hängde jag inte med i ditt resonemang; Om bakterier kan orsaka inflammation genom att avge toxiner, eftersom det är kroppens svar på allt som angriper dess vävnader, så kan de ändå inte vara orsaken till fibromyalgi för det är inflammationen som sannolikt är det? Eller för du mer ett resonemang av typen om vad som kom först, hönan eller ägget, om bakterierna orsakar inflammationen eller om inflammationen orsakar ändrad tarmflora? Vet förstås inte om det är så med just fibromyalgi men bakterier är i allra högsta grad kapabla att skapa diverse sjukdomar i kroppen men var rotorsaken ligger kan man ju diskutera. Inflammation kan ju uppstå av i princip vad som helst; virus, bakterier, rengöringsmedel, mat, mattillsatser, onedbrutna hormoner, färgämnen i kläder, limträångor i möbler, mögelsporer i täta hus...
 12. Begäret är biokemiskt, du kommer aldrig kunna stå emot det i vissa situationer, men som Elinor skriver kan man med planering och strategier komma runt problemet eller i alla fall begränsa skadorna. Så, sparka Sockertrollet i r-ven så det flyger långt bort och bara fortsätt där du var. Lite som att lära sig cykla; om du ska till kompisen men vinglar ner i diket på vägen, så släpa upp cykeln, på den igen och vingla vidare. Så småningom blir färden rakare.
 13. Stress är stress, rent biokemiskt alltså. Har INGET att göra med hur man känner sig i olika situationer. Stresspåslag innebär att ett antal kemiska substanser skickas ut i kroppen, inte minst kortisol, adrenalin, noradrenalin (finns fler). Kroppen reagerar på samma sätt OAVSETT orsak till stressen. Dr. Andrew Rostenberg (kolla youtube eller hans böcker) pratar mycket om hur lång tid det tar för kroppen att återhämta sig. Att jobba skift och störa den cirkadiska rytmen=stresspåslag. Att ha mycket att göra=stresspåslag. Att äta processad mat som kroppen evolutionärt inte känner igen=stresspåslag. Att träna hårt=stresspåslag. Att göra hushållsmåsten man inte vill=stresspåslag. Att utsättas för olika moderna kemikalier, avgaser och sånt=stresspåslag. När kemikalierna/stresshormonerna ligger kvar för länge på grund av att stresspåslagen kommer tätt (de hinner inte brytas ner) så reagerar kroppen med... tada! Inflammation. (Första videon jag länkade till Dr. John Cambell). Och så sitter man där med sin låggradiga inflammation och värk i kroppen. Läs gärna Maffetone i ämnet.
 14. Nu är jag visserligen självutnämnt hyfsat kunnig men jag skickar med dig en grej till, med fokus stress. 4e - 5e punkterna till höger kanske är intressanta? Bilden kommer från: http://www.addisongruppen.se/vetamer_pdfer/stressreaktionernas_biologi.pdf
 15. Intressant skandinavisk studie där man tittat på några markörer efter måltid hos 70 friska kvinnor efter klimakteriet. Methods In this single-centre, parallel group 2-year trial, 70 healthy postmenopausal obese women were randomised to the Paleolithic diet or a healthy control diet based on Nordic Nutrition Recommendations. Both diets were without calorie restriction. The primary outcome was the change in fat mass. Here, secondary analyses on GLP-1, GIP and glucagon measured during an OGTT are described. Results In the Paleolithic diet group, mean weight loss compared to baseline was 11% at 6 months and 10% at 24 months. In the control diet group, mean weight loss was 6% after 6 and 24 months (P = 0.0001 and P = 0.049 for the comparison between groups at 6 and 24 months respectively). Compared to baseline, the mean incremental area under the curve (iAUC) for GLP-1 increased by 34 and 45% after 6 and 24 months in the Paleolithic diet group and increased by 59% after 24 months in the control diet group. The mean iAUC for GIP increased only in the Paleolithic diet group. The area under the curve (AUC) for glucagon increased during the first 6 months in both groups. The fasting glucagon increase correlated with the β-hydroxybutyrate increase. Conclusions Weight loss caused an increase in postprandial GLP-1 levels and a further rise occurred during weight maintenance. Postprandial GIP levels increased only after the Paleolithic diet. Reduced postprandial glucagon suppression may be caused by a catabolic state https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31042670?fbclid=IwAR0-SgPhwRk7HvOuCcAPk3p49m4HOjfAx7GYU9pyRakhljbWMLqAvO0WTSU
 16. Har du kollat årsredovisningen, så bra tycks det inte ha gått? Och lustigt nog är det med dem som med Maffetone; eliten lyssnar och lär, hobbyeliten mer tveksamt. Nu har du fått massor av tips och idéer från flera kunniga personer (vi som hängt här länge vet ju vilka vi vågar tro på), välj själv vad du vill titta vidare på. Jag gissar att du sågar det mesta för inget kommer låta dig köra på med önskad livsstil. Varmt lycka till i ditt fortsatta kämpande!
 17. Jo, all mat som är berikad (åtminstone i amerikat) är syntetisk men kosttillskottet Great Earth, liksom Innate, ska vara gjort av mat... L-metylfolat är i alla fall bra enligt boktipset och D-metylfolat är "fejk".
 18. Jo, det är den jag tittat på men blev inte klok på om det är folat eller folsyra. Folsyra är syntetisk, folat naturligt. Men, eftersom "alla" vet att folsyra är bra (det är det inte om jag fattat rätt) så är det folat man vill ha. Så när de då kallar det "folsyra" samtidigt som det ska vara en lättupptaglig form.... suck, allt detta sökande...
 19. Jag är tillbaka på Your Genious Body (Rostenberg). Båda pratar om skillnaden mellan folsyra och folat och hur de alldeles för ofta används synonymt. Dubbelkollar boken! Tack!
 20. Är det någon som vet om Kalcium-L-metylfolat är naturligt folat eller folsyra? När jag söker på det får jag bara förslag på var jag kan köpa folsyra...
 21. De första 3ggr:na träffade jag en tjej, men det mesta hände efter jag träffat ägaren, totalt blev det 5 besök. Höll på i princip varje dag i ca 5mån, nu blandar jag som sagt. Och på mig har det hänt massor, efter i alla fall närmare 40års problem men det är säkert olika beroende på orsak till problemen och vilket grundskick man var innan man började... Vi får väl se om du dömer ut LCHF snart också då eller om du kan skönja ett ljus i tunneln även om det tar tid.
 22. Lång historia: Jag har haft dålig hållning i hela mitt liv, eller i alla fall sedan tonåren för jag var hos sjukgymnast första gången när jag var 14år. I den vevan fick jag en hälseneinflammation också och den har jag dragits med fram till nu (fast det heter inte så längre). I 20-årsåldern, det är 30år sen nu alltså, gick jag i "kroppskännedomsträning" och sen har jag på olika sätt försökt med sjukgymnastik när jag haft ont. Nåväl, för att korta ner storyn lite, efter att Cleppa här i forumet hjälpt mig hitta Maffetone, som pratar mycket om "gait" och "posture" och därefter Romanov (POSE method of running) som också pratar om vikten av att belasta kroppen rätt, återkom tankarna på detta och det blev en trasig höftböjare våren 2017 (halvmara) som fick mig att börja leta "proffs" som kunde hjälpa mig. Först vanlig sjukgymnast enligt ovan men jag insåg att jag behövde nåt annat. Då hamnade jag hos Optimum för postural träning. Började med det i september i fjol. Sprang nästan inget hösten/vintern men nu blandar jag. Rätt kul faktiskt att jag såg ett kort på mig själv i förra veckan där jag INTE retar mig på gamnacken... T o m så jag satt och tittade flera gånger och zoomade kortet i mobilen för jag ser nästan helt normal ut. Dessutom kunde jag 3 dagar i rad springa 5km barfota på Sandhammarens strand på Österlen utan att få ont nånstans . För att återknyta till din inledande fundering om inflammation i kroppen har jag grunnat mycket kring det för egen del också. Under våren/sommaren har jag (på inrådan från Optimum-killen) träffat en kinesiolog för att komma tillrätta med värk i kroppen som inte rättats till av bra kost. Det har blivit en hel del kosttillskott för tarmen och tarmfloran och idag på förmiddagen hade jag en avstämning med henne; Just nu ser det stabilt och bra ut. Inte riktigt i mål vad gäller värk i kroppen men på rätt väg. Hon hittar inga egentliga tecken på obalanser som de jag började hos henne för. Har du hittat Martina Johansson än? Big biohacker - ketoqueen: https://martinajohansson.se/vad-ar-inflammation/ Hon skrev boken Inflammation tillsammans med Docent Ralf Sundberg hösten -18. Jätteintressant! https://www.bokus.com/bok/9789188429711/inflammation-roten-till-sjukdom-och-vad-du-sjalv-kan-gora-for-att-laka/
 23. Visst är det för j-vligt?!!! Att man ska behöva vända sig till forum som detta eller på annat sätt till personer som upptäckt samma sak...?!! Det är ju sunt förnuft, - Det vi utsätts för påverkar oss. Sen hur man ska reversera de skador man utvecklat kan ju vara svårt att pussla ihop. Min sjukgymnast trodde inte det berodde på min dåliga hållning att höften inte höll för att springa. Jag fick övningar för att stärka höften men inget för att justera obalansen jag utsatte den för...
 24. MariaF

  HUMOR

  Kanske de flesta som söker sig till LCHF började så här..? Från serien Pondus.