Jump to content

MariaF

Medlem
 • Posts

  5,675
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  714

Everything posted by MariaF

 1. Ibland får jag en känsla av hjärtklappning, dvs det bultar kännbart och ganska snabbt. Eftersom jag springer en del och ibland även är ute länge, svettas jag ju också. Jag har också mycket kramp. Jag äter extra Mg i formerna -citrat, -malat, -laktat och -L-threonate (svenska?) och en multivitamineral jag tror är av bra kvalitet men kommer inte till bukt med denna hjärtklappningskänsla. Jag har inte pulsmätt eller så men inget jag märker vid träning. Mamma hade förmaksflimmer men jag vet inte hur det kändes. Att stress, min följeslagare i livet, äter Mg, det vet jag och kramperna kommer ofta av Mg-brist, det vet jag också men hur är det med övriga mineraler? I boken jag köpte, Näringsmedicinska Uppslagsboken, står alla symptom typ överallt... Kan det vara så att jag genom Mg-tillskott rubbar mineralbalansen och behöver andra ämnen också, iom att jag svettas en del..? Tankar kring detta, någon?
 2. MariaF

  MAF-tråd

  Kommer ni ihåg ursprunget till denna tråd, Overweight vs Overfat, där jag fascinerat fått syn på mina maggropar? De är tillbaka i fördjupat skick! Jag har varit svullen om magen länge men nu verkar det ha gått tillbaka liteoch groparna syns ännu mer än jag minns. Idag testade att jag småjogga med munnen stängd. Drygt 5km och det var betydligt lättare än jag trodde. De första minutrarna fick jag påminna mig hela tiden men efter en stund var det inte större problem. Jag kollade inte pulsen under passet. Spännande då att jag i efterhand, trots att allt kändes lätt och bra, konstaterar att min medelpuls låg på 145bpm men jag bör köra max på 129... Jag och MAF... (Jag älskar det fortfarande!)
 3. Jag gillar Hasselnötskakorna bland kostdoktorns recept och de planerar jag ta med mig ut nästa långa långpass för jag inser också att efter många timmar behöver jag fylla på med socker (förra helgen sprang jag inte så långt, bara 25km, men det tog 4,5tim pga terrängen/kartläsning/fika men även mitt längsta pass på småvägar, 27km) tog hårt). Jag ska dock modifiera receptet så jag byter sötningsmedlet mot mindre mängd riktigt socker eller honung och med lite mer salt. När ägg inte vill ner kan en kaka funka bättre. Nötmjölen ger ju en del energi plus att jag gör dem som chocholate chip cookies) . Annat jag tänkt pröva nu när distanserna ska öka (beroende på väder): Mjukost/leverpastej på tub (finns tuber att fylla själv) Kalla köttbullar Tjockare frökex med skinka (tänker att man får frakta skinkan separat om kexen visar sig bli mjuka) Riskakor (ist f socker men glutenfritt) Grönsaksstavar Kryddsmör att dippa i Frukt/bär Mörk choklad med nötter/frön/flingsalt Sen har jag läst på och kommit fram till att Resorb är relativt ok men man bör ha med extra magnesium eftersom de kör med "fel" sort (Mg-oxid). Jag har märkt att ju tröttare jag blir, desto mer illa smakar vatten. I alla fall det i plastvattenflaskan och då kan smaksatt kännas bättre. Det där med temperaturer och vikt blir ju också intressant. Man får nog anpassa till planerad längd. Det är skillnad på 4mil obanad terräng och 4mil öppna fält. Eller Backyard Ultra om man vill springa det men då har man fördelen att det finns en depå. Att choklad smälter och ost blir svettig i värme är ju inte så konstigt men jag tänker att man kanske kan fördröja förfallet om man kan stoppa ner ett platt paket i vattenpåsens termoskydd (ryggsäcken). I synnerhet om man kan ha vatten i påsen också. Det finns småburkar med låg vikt som man kan frakta smör i. Grönsaker tar man ju i minsta plastpåse/folie. Kex och sånt behöver kanske skyddas mer men flera varv folie eller kanske bubbelplast borde funka. Mitt största dilemma är hur jag ska få med te med grädde på ett lättviktigt sätt...
 4. MariaF

  MAF-tråd

  Visst kan det vara det! Det har jag försökt med många gånger. Det stämmer aldrig! Jo, kanske nån gång men eftersom min puls hoppar så, tänkte jag testa en annan metod. Enligt coachen (programmet jag hoppat på) är känslan viktigare än pulsen och tittar man inte slipper man extra hög puls pga frustration. Det kommer förhoppningsvis ändå bli nära MAF.
 5. Oj, vilken resa ni gör?! Önskar er all lycka i att hitta rätt! Jag håller med ovanstående, självklart påverkar kortisonet! Det är inte svårt att mäta kortisol men bör göras i saliv. Detta kan man köpa själv men mig veterligen kan det bli svårt när hon är under 18år. Möjligen kan du beställa ett hemtest och skicka till lab i eget namn. Men bäst är förstås om du kan få läkarna att testa innan de medicinerar. (Jag uppfattar att det inte gjorts.) Banka bipacksedeln i huvudet på dem! Kan väl tillägga att läkarna tydligen varnades för salivtestning för ett antal år sen men det var inte för att det inte var bra utan för att utbudet metoder att analysera gjorde det svårt att bedöma resultatet. Anna Sparre förmedlar test även om hon i just denna länk pratar om utmattning. https://4health.se/stress-binjureutmattning-salivtest
 6. MariaF

  MAF-tråd

  Nu ska jag experimentera! Jag ska låta bli att titta på pulsklockan och försöka lära mig som vissa av er andra gjort - näsandning, känslan på Borg-skalan osv. Lär väl få ta bort visningen av puls på klockan, annars blir det ju svårt att stå emot önskan att kolla. Min nya satsning innehåller inte så mycket löpning, mer styrka och uppbyggande. Det finns visst 3 nivåer utifrån hur långt man sprungit tidigare och jag är tydligen nybörjare... Passar mig bra, jag springer mindre sommartid så att få till styrketräning är precis vad jag behöver. Idag blev det morgontidiga 6km över ängarna där vildnyponen blommar! Varmt redan då, vid 5:30-tiden.
 7. Nu har jag läst alltmer i nämnd bok och det finns en del matnyttigt, även i form av vilka former av olika ämnen som är bra men det är inte genomgående uppradat. Om inte annat finns det många namn/begrepp som man kan söka vidare på och det är väldigt bra. Många källhänvisningar också. Tycker den är värd sina pengar om man inte är alltför nitiskt emot grönsaker. Tror jag ska köpa hem "The Mineral Fix" också, känns som en bra bok att komplettera med nu när jag ska satsa på längre distanser under joggingturerna.
 8. Epigenitik! Läran om hur gener slår av och på. Våra gener är våra tendenser, inte vårt öde.
 9. Det är ju uppenbart så att de flesta landar i att oraffinerad mat är bra men sen tycks uppfattningarna gå isär om nyttan upphävs eller inte av dåliga egenskaper, tex hos kaffet, rödvinet eller spannmål. Och man får väl på nåt sätt välja vem man tror på och göra val utifrån det... Min akilleshäl mörk choklad (86%) t ex; det finns en del bra antioxidanter men också histaminer och oxalater. Upphäver intaget antioxidanter de mängder histaminer och oxalaterna? en del säger si, andra så. Och var går gränsen..? Det är säkert en fin kurva i nåt diagram.
 10. Välkommen till forumet, Bubbl0! Vet inte om trådskaparen hänger här än men jag vet att man kan få upp nivån av vita blodkroppar med buljong på hönsfötter. Inte helt lätt att få tag i och det ska vara väldigt potent så man får inte äta så mycket. Förhoppningsvis kan nivåerna öka ändå bara av att du slutat medicinera.
 11. Låter ju som helt okej slir... Kan tänka mig sämre och mindre lyxiga alternativ...
 12. Lektion nr.1: Peter Wilhelmsson är vegan. Eller ja, det kanske jag inte ska anklaga honom för men det är uppenbart att han förespråkar växtbaserat till största delen. Enligt honom är ägg, fågel, nötkött, quorn och vete mm bra källor till protein. Där är vi inte överens. Fett bör uppgå till 10-40% av det dagliga kaloriintaget. Fröoljor är bra källor till fett. Där är vi inte heller överens. Fast visst, det är väl bättre än margarin förstås (för det gillar han inte). Enligt PW ger för höga doser av animaliskt fett risk för blodpropp. Hur mycket "för mycket" är framgår inte. Men fiskfett tycker han är bra. Enligt PW är en kombination av regelbunden motion, växtbaserad kost, intag av 2-4 fiskmåltider per vecka samt extra fiber, ett effektivt sätt att motverka negativa effekter av för stort intag av snabba kolhydrater och dåliga mättade fetter. Vetekli, linfrö, vita bönor mm är bra sätt att öka fiberintaget. Jag vet inte vad jag ska säga... men tänker väl att som uppslagsbok kring olika näringsämnen funkar den nog helt okej men den verkar inte prata så mycket om olika former av näringen, mer vad de olika näringsämnena är bra/dåliga för. Och det är varken LCHF eller paleo. Samtidigt är förstås inte alla författare lika övertygade som jag så det får väl gå.
 13. När jag berättade om mina klimakteriebesvär (mentalt, sömn) för gynekologen som skulle kolla att allt såg bra ut så sa hon också att det inte var klimakterierelaterat så av henne hade jag inte fått nåt östrogen om jag kommit till henne först. Konstigt att det blev en sån förändring av östrogenet? Det borde det väl inte blivit, eller..? Vad är det med läkarkåren, varför står vi så långt ifrån varandra..?
 14. Vad äter du för magnesium? Du kanske redan har koll men undvik magnesiumoxid som kroppen inte kan ta upp.
 15. Nu har den kommit. A4-format, nästan 6cm tjock. Nu har jag fått att läsa!
 16. Va i....?! Jag som slet som sjutton för att få bli guru...?!
 17. Välkommen till forumet, Karin! Lider med dig men ja, det ÄR övergående! För mig var de värsta mentala omställningsbesvären över (när jag var trögfattad mm) över på 3-4v men tröttheten i benen när jag cyklade till jobbet satt i i flera månader. Det är 10år sedan nu. Har du testat det klassiska tipset om att dricka vatten och ta extra salt (saltshots t ex)? Härda ut, du kommer att ta dig igenom det.
 18. Det enda som gör mig väldigt nöjd och absolut inte vilja äta mer, inte ens nåt gott, är kött. Helst rått. Typ rå köttfärs men även en stor skiva (stekt) fläskkarré kan funka men inte alltid. Kanske är jag en sån som borde äta mer protein? Ja, kanske. Men jag överlåter köttfrossan till tonåringen (nånstans får jag försöka begränsa av ekonomiska skäl eftersom jag har önskamål om kvalitet och djurhållning också).
 19. MariaF

  Bloggar

  Bloggarna ligger väl under sin meny? I alla fall när jag kollade nyss...
 20. Idag har jag varit hos gynekolog (kvinnlig, lite yngre). Jag uppfattade henne som lite negativ redan när jag kom, min läkare hade skrivit att hon ville ha livmoderslemhinnan kollad för att jag använder bioidentiskt progesteron som jag köper på nätet. Hon sa rent ut att hon aldrig skulle skriva ut östrogen till mig, eftersom jag inte vill ha Provera (syntetiskt progesteron). Ibland blir jag så trött på att jag är så klumpig, plump och bitsk när jag pratar om sånt som är viktigt för mig. Det började inte bra, om man säger så... Hon tyckte det var konstigt att jag, som ätit P-piller i många år utan biverkningar, inte vill ha gestagen nu (jag var inte så noga förr) och att det ju är jätteläskigt att använda kräm som inte står under någon kontroll alls. Hon tittade inte ens på burken och informationsbladet jag hade med mig. Ja ja... Efter undersökning med ultraljud, som visade en tunn och fin slemhinna och inga problem med varken livmoder eller äggstockar, blev vi nog lite mer överens om att det är bra att riktlinjerna håller på att ändras vad det bioidentiska progesteronet beträffar. Men mer kompis än så blev vi inte... Återstår att se vad hon skriver i remissvaret. Kanske måste jag börja ljuga igen och säga att jag ska ta Proveran fast jag inte tänker det? https://www.vulverine.se/blogg/gestagen/ Enligt henne hade jag inte fått östrogen om jag kommit till henne för ett år sen eftersom hjärndimma och minnessvikt inte är typiska klimakteriebesvär. Jag kanske låter elak men jag önskar henne ett mentalt helvetiskt klimakterium. Efter det skulle hon kunna bli bästa gynekologen!
 21. MariaF

  MAF-tråd

  Idag gav jag mig iväg vid 6-tiden. Så ljuvligt svalt och skönt! Efter ca 6km kom korsningen där jag skulle vika av men jag insåg att det skulle bli kortare än mina planerade 15km så jag valde att fortsätta rakt fram och ta 2-milen istället. Det jag inte räknat med var att luften värmdes upp snabbare efter kl.8 och att jag bara hade vatten, inget salt med mig. Solen tog mig styggt och när jag hade ca 6km kvar hem fick jag ta det väldigt lugnt pga kramp. Med andra ord ”19,3km på 3tim”-tempo.
 22. MariaF

  MAF-tråd

  Nästan dagligen, tidsmässigt. Jag varvar iofs med promenader för hunden börjar bli till åren. För mig handlar det om överlevnad; stressen i mitt liv kommer fälla mig annars. Låter dramatiskt men det är lite så när det händer en massa saker man inte rår för och man (jag) har svårt att släppa eller låta bli att försöka parera. Idag har jag maffat på riktigt på morgonen. Gav mig av vid 7:30. Det tog mig 1:39 att ta mig runt milen (10,38km). Det är längre tid än det tar att promenera (fast då utan pulsklocka). Jag får stanna och vänta in att pulsen ska sjunka. Jag tror inte det är nåt fel på min fettförbränning i stort men något stör pulsen, troligen stress och felaktig löpteknik (jobbar fortfarande med min hållning). Vem har sagt att MAF inte är en utmaning?!
 23. Tallsåpa (grön- eller gulsåpa gjord på tall?) och rababarber måste ju vara dofter som "gifter sig" bra?!
×
×
 • Create New...