MariaF

Medlem
 • Innehållsantal

  4 645
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  494

Inlägg postad av MariaF


 1. Jag håller med TS om att det mesta blir omelettigt. I min tidiga LCHF-karriär skulle jag göra "Pizza-muffins" och det var i princip en omelett med oreganosmak i muffinsform... Vilken besvikelse... 

  Om man inte är väldigt strikt men ändå vill vara spannmålsfri kan jag rekommendera att tillsätta lite bovetemjöl till smeten för att få mer pannkaksstruktur. 

  • Gilla 5

 2. 9 timmar sedan, Ekner sade:

  Vad tror ni om ekologiskt? Är det att lita på?

  Både ja och nej. Köper jag icke-ekologiskt VET jag att det inte är eko, köper jag eko finns en chans att det är det. :) Eko är inte alltid bra heller men det är det vi har just nu. Inom odling är samma preparat godkända för både och, plus några till för icke-eko. Är de för eko verkligen harmlösa? Minns jag rätt finns det över 40 olika ämnen man får bespruta jordgubbar med, varav 9 också är godkända för eko. Hur samverkar dessa 9? Är det någon som ens satt sig in i hur olika ämnen samverkar? Med eko har vi i alla fall tagit ett steg i rätt riktning och ofta finns det entreprenörer som vill dra allt ett steg längre så tills de dyker upp köper jag eko.

  • Gilla 4

 3. The Pioppi Diet är väldigt paleo och väldigt tilltalande. Den har sitt ursprung i södra Italien där Ancel Keys hade sin sommarstuga (eller ja, "stuga" var kanske inte ordet...) Huset är väl museum idag. Aseem Malholtra och Donal O'Neill gjorde ju nån dokumentär om detta.

  Undrar hur många tidningar som lägger ner för att så få vill köpa deras papperstidningar och nättidningar? Tror de skulle tjäna mer på att låsa upp fler av de små, enkla artiklarna.

  • Gilla 2

 4. 58 minuter sedan, Zepp sade:

  Det är värre än så.. dvs de mesta vegetabilier innehåller egna bekämpningsmedel, främst mot svamp och bakterier men oxå mot att djur skall äta upp deras avkomma!

  Men där tänker jag att skillnaden ligger i att evolutionen hjälpt oss utveckla skydd/utrensningsmekanismer för att klara dessa. Glyfosat och sånt är lite för modernt.

  • Gilla 5

 5. Träning är stämningshöjande, tack och lov! Fy sjutton vilken pissig dag! Dagsljuset trängde helt enkelt inte igenom molnbarriären som låg så lågt att jag sprang som i en dimma hela vägen. Solen jag lapade på min semester för bara en vecka sen är som borta men efter att ha tvingat mig ut på en runda känner jag mig i alla fall aningen gladare. Palta sig iväg är det svåra...

  • Gilla 7

 6. 7 timmar sedan, Effie sade:

  Fullärda blir vi väl aldrig. Men vad finns det för spännande böcker att läsa på nästa nivå?

  Ja, det är ju det...? Läroböcker och den där websidan jag kikar på ibland men inte har tillgång till hela (betalsida för studenter). Eller så gör man som @DRAKULLA säger och tittar på nåt nytt, mest för att det är lite kuligt att nörda ner sig. Jag började lite smått med epigenitiken, där skulle jag gärna vilja gå vidare. Jag gillar den tanken, att man är aldrig ett offer för sina gener. Däremot behöver man känna dem, deras styrkor och svagheter och hur man jobbar med dem och det är ju där utmaningen ligger. Att inse att jag inte är "som alla andra" utan måste hitta en annan väg. Sen ska gudarna veta att det inte är lätt. De måste haft ett rackarns fyllepartaj när de skapade oss! ;) 
  Eller kanske botanisera bland alla baciller, virus och svamparter som finns i tarmen? De är ju några stycken så man bör kunna hålla sig sysselsatt ett tag. :D 

  Eller... och det börjar kännas allt mer seriöst, börja skriva på det där kapitlet om oxytocin, dopamin och serotonin som @Erik 2 och jag spånade om för länge sen...? När inte litteraturen man vill läsa finns, så får man skriva själv, typ... Hm... 

   

  • Gilla 6

 7. 1 timme sedan, Peter B sade:

  Keto är ju egentligen inte jätteavancerat och jag tror att den samlade kunskapen bara här på forumet mer än väl räcker till så man lär nog bli besviken på det mesta man läser. 😉

  Sant. Men det är inte bara keto. Jag köpte Therese Renåkers hormonkurs. nybörjarnivå. Jag har köpt boken Gnisselzonen av Anna Hallén. Nybörjarnivå. Där var det inte ens korrekt benämning på allt.
  Det händer mig liksom hela tiden. 

  • Gilla 3
  • Förvirrad 2

 8. 3 timmar sedan, Cleppa sade:

  Jag har en son med en muskelsjukdom som kan dö vid olika typer av sjukdomar och där risken för att han smittas minskas rejält om folk är vaccinerade. så vems rättighet väger tyngst?

  Som jag nämnt förut blev mina bekantas son förlamad vid 6mån ålder, idag är han 6år och kan inte sitta/stå, tugga, prata... Sitter fast i skenor för att växa så rätt som möjligt och blir matad via sond på magen. Det har gjorts omfattande utredningar och till sist konstaterade Akademiska i Uppsala att det var vaccinskador. Så ja, vems rättighet väger tyngst? Det är en fruktansvärt svår fråga! :( Vacciner har gjort otroligt mycket bra för människan men behövs de allihop? Ska de blandas i cocktails? Kanske borde man vänta tills barnet är aningen äldre än de är idag? Vem vet? 

  Om mitt barn riskerade att dö av vissa sjukdomar skulle jag vara för tvångsvaccinering. Om mitt barn blivit totalförlamad av vaccinerna, då hade jag förbannat dem. Idag har jag ett barn som inte kan rensa ut gifter på ett bra sätt - vaccinerna är med bland misstänkt orsak men jag vet förstås inte. Jag vill ändå kunna välja. Jag hade nog valt vaccin, åtminstone de flesta, men en och en och inte lika tidigt som det blev.

  • Gilla 5

 9. On 2019-11-11 at 13:30, Brumolf sade:

  Det farligaste med vacciner är inte sanningen om dess farlighet eller inte,  utan politikens missbruk kring våra rättigheter. Vaccinationstvång, som kommer bli verklighet i även Sverige i snar framtid, är ju en pungspark mot folkets rättigheter.

  Huvudet på spiken!

  • Gilla 2

 10. 7 timmar sedan, morgonsol sade:

  Att köpa eko om det samtidigt innebär lång frakt går inte ihop i mitt huvud.

  Det beror på vad man vill uppnå med sitt köp, tror jag. Vill man visa även svenska producenter att man vill ha eko, ja då kan man köpa importerat eko. Vill man stötta svensk matproduktion så kanske det är ett sämre val. Tittar man till sin hälsa är det, om jag förstått rätt, mindre skillnad på konventionellt och eko i Sverige än på många andra ställen, samtidigt som det kommer rapporter om att även svenska producenter använder otrevliga ämnen/metoder i sin produktion. Och restvärden i eko-producerat har samma gränsvärden som i annan produktion.

  Som jag ser det finns det idag inget annat sätt att med sina pengar visa producenterna vad jag som konsument vill ha. Jag gillar inte alltid eko heller, det är inte bra nog. Det finns regler kring produktion snarare än resultat (typ som gränsvärdena nämnda ovan) och det gillar jag inte men det är som sagt det enda jag har att välja på idag om jag inte ska fixa all mat själv. Vad gäller djurhållningen ska man t ex ha färre hönor/m2 än annars men inte få nog för att flocken ska må bra. Och gårdsslakten, den i mina ögon snällaste slakten, är inte tillåten för kött som ska säljas. Ska vi gissa att det är en bransch som lobbat fram den regeln..?
  Nyligen läste jag också att man inte får sälja grönsaker där man återfört köksavfall typ bokashi till jorden. Har inte dubbelkollat men det är ju helt vansinne om det är så? Kommunal blandkompost där man har noll koll på vad invånarna stoppat i komposten får användas (även om gas kanske är mest intressant) men inte hemmakökskompost.

  Reko-ringarna som vuxit upp verkar vara ett bättre alternativ. Där kan man fråga producenterna direkt över det man undrar.

  • Gilla 6
  • Tack! 1

 11. 1 timme sedan, Cederulla sade:

  För att det gjorts studier som visar att dessa skyddar livmoderslemhinnan. 

  Det är det jag uppfattat att man gör bäst med progesteron genom huden men det är väl som vanligt, man hittar lite olika svar på olika ställen. Jag läser det mesta på engelskspråkiga siter och hormoni.se.

  • Gilla 3

 12. Progesteron är receptfri och därmed lättare att få tag i, östrogen är receptbelagd och det är inte alltid man får det man vill ha (typ plåster istället för tabletter).

  Varför ska man ta progesteron oralt med östrogen? Jag vet att man behöver ta progesteron med östrogen för att framkalla en blödning men både vad gäller östrogen och progesteron har jag uppfattat att plåster/kräm utvärtes är bäst för det går inte via levern? Men vad vet jag, jag får ju inte ens träffa en doktor... (Jag är inte bitter, som Robert Gustafsson sa i sin imitation av Kenny Bräck. ;))

  • Gilla 4

 13. Jag hade en period när jag gjorde omelett till frukostrasten på jobbet men jag slutade igen för såååå gott är det ju inte. Kalla, kokta ägg med örtsalt är mer min grej. B)

  Hur som helst, stekpannan står kvar på jobbet och ska jag göra en fransk omelett så kryddar jag med salt, peppar och paprikapulver. Gärna serverad med mjukstekt, flottig bacon. 

  • Gilla 4

 14. 19 timmar sedan, Sjögrenskan sade:

  Hej! Jag har samma problem! Håret bryts av !  Har inte hajjat varifrån det kommer sig. Kan det bero på kosten alltså...Jag som mår så bra av Lchf kost 🥺

  Och det är inte nyutväxt efter omläggningen snarare än avbrutet, som diskuterats ovan? 

  • Gilla 1

 15. 13 timmar sedan, Kattis-80 sade:

  Är det inte mer fanatiskt och militant art vilja döda och äta kött till varje pris? Fast du kan leva ett gott liv utan. Att hålla fast vid att det måste vara som det alltid varit, det som är på tallriken alltså, för djuruppfödningen är allt annat än naturlig.

  Men det är ju det vi sagt hela tiden - Vi vill ha en sund djurhållning där djuren haft det bra i hela kedjan. Vi vill inte döda djur och äta kött till varje pris. Alla dör förr eller senare och kossan bryr sig nog inte om den dör av att få halsen söndersliten av en varg än avlivad av en människa. Moder Jord utvecklade ett kretslopp och det finns där, vare sig det uppfattas som etiskt eller inte. Det viktiga, och där har vi så vitt jag förstått av denna diskussion, samma syn - Dagens djurhållning måste förändras, vi vill INTE ha skitproduktionen! Vi vill INTE ha lidande djur i jordbruket, därför köper många av oss det bästa vi förmår, typ gräsbeteskött.

  Personligen anser jag att moderatorerna kan stänga denna tråd nu. Du inledde bra, Kattis-80, jag blev glad över dina inledande, sunda argument men det du anklagar inblandade i diskussionen för, att länka hit och dit, att inte hålla sig till fakta, att ironisera, blanda in sådant som inte hör hit och gå till personangrepp anser jag att du ägnat dig åt också och det blir allt värre ju längre detta fortgår.

  Vi kommer aldrig att kunna enas. Men frågan är om vi behöver enas? Du anser att äta kött är fel - punkt. Jag ser annorlunda på saken. Jag anser att äta kött är samma sak som att äta ägg - punkt. Du ser annorlunda på saken. 

  • Gilla 2
  • Tack! 1
  • Boom 1

 16. 50 minuter sedan, PiaB sade:

  Jag har beställ Niferex från Apotea. 

  Många tycker de är snällare mot magen men det tycker inte jag. Hoppas de hjälper och att du blir piggare! Tycker @Cederulla har helt rätt; det vore bra att försöka ta reda på varför värdena är låga.

  • Gilla 3

 17. 10 timmar sedan, Mitt nya liv sade:

  Vill helst inte äta fler piller men detta är jobbigt. 

  Då tipsar jag om magnesiumspray. Finns på Bodystore, Apotea och andra nätbutiker om du inte hittar den i en lokal hälsokostaffär. Jag har en liten provflaska som jag brukar ha med på resor och vid en tjänsteresa i fjol hade kollegan vadkramper. Han berättade att han haft det i princip varje natt i hela sitt vuxna liv, typ 30år. Han fick låna min lilla flaska den natten och var lyrisk dagen efter. Pratade med honom för några veckor sen och det verkar som att hans kropp tar upp magnesiumet bättre genom huden. 
  En annan sak du kan testa är att bada och ha epsomsalt i badvattnet. Då sker upptaget också genom huden. 
  Anna Sparre, 4health.se, nämner nånstans i en pod att bada i havet är värdefullt just för mineralupptag. 

  • Gilla 2
  • Tack! 1

 18. Mina värden brukar gå upp med Blutsaft (finns ofta på Ica/Coop). Nässlor är järnrika. 
  Brännande känsla i låren i trappor och allmän trötthet kopplar jag till binjurarna även om jag inte klurat ut hur, rent fysiologiskt. Det var nåt Dr. Eric Berg sa i förbifarten i en youtube-föreläsning. 

  • Gilla 3

 19. 1 timme sedan, Katerina sade:

  Läkemedel nämnes direkt innan vi började prata om den egentliga utredningen.

  Jo, samma här. En av de första frågorna, innan vi ens fått veta om/när det blir en utredning... 🤬 Tur att jag inte var med (satt i annat rum med sonen), jag hade nog sagt några väl valda ord... Eller nej, de hade nog INTE varit väl valda, när jag tänker efter men garanterat fula! 

  • Gilla 5