Jump to content

MariaF

Medlem
 • Posts

  5,811
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  769

Posts posted by MariaF

 1. 8 minuter sedan, Peter B sade:

  Go kväll :)  Va konstigt Maria ... hur motiverade dom det?

  Jo, deras läkare menar att om man står under någon form av utredning inom vården så får man inte lämna blod förrän utredningen är klar. Spelade ingen roll att jag förklarade att det är ett problem som drabbat mig av och till genom åren. De har alltså gjort det lätt för sig och tagit ett principbeslut för att slippa gradera vad som är ok och vad som inte är det. 
  Jag tog tjänstledigt utan betalt, åker de där milen till sjukhuset med ett bensinpris på 18kr/l… och till råga på allt har jag glömt p-tillståndet så jag betalar för parkering… :angry:

  Har skrivit till avdelningen. Passade på att ställa frågan om de funderat på varför det är svårt att få blodgivare…?! <_<

  • Like 2
 2. Idag tog jag mig till sjukhuset för att lämna blod. Det fick jag inte för jag träffade en sjukgymnast förra veckan för en mekanisk skada jag haft sen 1985… 

  Man får alltså äta diverse mediciner som påverkar blodet och ändå lämna men inte vänta på remiss till röntgen. Jag tror jag skiter i att lämna blod framöver… 

  • Like 3
  • Surprised 1
 3. 1 timme sedan, Jamtlandstjej sade:

  Detta av en läkare som aldrig har träffat mig.

  Igen…?! Det är väldigt vad de fokuserar på ditt BMI utan att ha sett dig..? Snacka om att göra det lätt för sig…
  Som när en kompis läkare sa till honom att göra nåt åt sitt BMI - och killen var nordisk mästare i styrkelyft (veteranklassen)… Fanns inte mycket fläsk på den kroppen!

  • Like 1
 4. 5 timmar sedan, Tr0llet sade:

  Så fort Baccus är i skick ska vi börja träna upp musklerna igen, framförallt i benet som han nu har spjälat. I min familj finns inga soffhundar. Ingen soffhund lever ett liv värdig en hund. Det är min bestämda mening.

  När jag tog vår tik till veterinären i somras var det pga hälta, det visade sig vara korsbandet som gått av. Staffar är ju rätt explosiva av sig. Nu visade hon sig ha en tumör i magen så beslutet var "lätt" men innan vi visste det, och kämpat med hennes hälta som gått lite fram och tillbaka, så diskuterade min man och jag samma sak - är det ett värdigt liv för en hund med burvila i 6-12mån? Eller ens i 2mån? Och dessutom för en ras som är så explosiv som hon var...? Jag är tacksam att jag slapp fundera över det men jag förstår så innerligt väl att du försöker så länge det finns hopp. Jag önskar Baccus många lyckliga år till ute i markerna!  Och matte all ångestdämning som finns (utan att behöva ta till socker eller annat)! ❤️

  • Like 1
 5. 3 timmar sedan, Tr0llet sade:

  Han fyller 8 år 9.11. Jag är inte redo att låta honom gå ännu.

  Men lille gubben...?! Åh, jag känner med dig! Håller tummar och tår för att behandlingen kommer hjälpa. Det verkar vara rätt avancerat av vad man kan döma efter en snabb sökning. :wub: 

  • Like 3
 6. 8 timmar sedan, Tobias sade:

  Du får ju ens egna problem med lite ont här och där ibland att kännas futtiga att klaga över 😉

  Haha, man vänjer sig, vet du. Kommer ihåg första gången jag skulle springa lopp, då stod det nåt om att man inte fick starta om man hade ont i hälsenan. Jag blev helt ställd, det hade jag ju jämt?! 😂

  Jag har också valt Optimummetoden. De tre första gångerna hos tjejen som jobbar där, de två följande hos grundaren. Sen skickade han mig vidare till tjejen jag går hos nu för han kom inte åt smärtan jag hade i ett specifikt muskelfäste (skinka/hamstring i den nu krånglande höften). Denna tjej var anställd av Optimum innan de flyttade till Mölndal.

  • Like 2
 7. Tack för påhejning och för den kommentaren, det är ju helt sant, @Effie! :wub: Att jag inte tänkt på det...? Eller ja, jag har kanske hoppats att det ska funka just denna gång... 
  Posturalträningen kostade mig närmare 10.000kr när jag började intensivt för 3år sen, och det resulterade i att min ömma hälsena försvann efter 34års problem, min bröstrygg värkte mindre ofta osv så det har varit värt vartenda öre. Så visst är det dumsnålt att gå till nån som bara sätter på ett plåster som ändå ramlar av efter en tid...
  Det var lite intressant; när jag betalade hos sjukgymnasten i veckan bad killen i receptionen om ursäkt för att han behövde ta betalt. Jag nämnde då att jag ibland går till en posturaltränare så denna hundralapp var ju inget. Han berättade då att kliniken i början inte varit ansluten till landstinget så han förstod vad jag menade men lade till att "vi gör ju ändå samma sak"... -"Nej, sa jag, det uppfattar jag inte att ni gör. Ni jobbar helt olika." Han såg lite ställd ut men frågade inte vad jag menade. Lite synd, kan jag tycka... Lite som läkare som inte vill veta vad en patient som blivit frisk själv gjort för att åstadkomma det.

  • Like 3
 8. 40 minuter sedan, Kattuggla sade:

  Vad du kämpar!! Heja dig!

  Tack! Blir alltid lättare med lite heja! :wub:
  Jo... Vad har jag för val...? Lite som med maten och hälsan i stort, om man ger upp, vad finns då? Äta sig själv till döds? Sitta i soffan och sunka ihop och äta smärtstillande för rumpan, laxermedel för att tarmen ska tömma sig och åka permobil på Ica (á la America)...?
  Nu vet jag iofs att man kanske inte MÅSTE springa många mil i rad för att må bra... men jag MÅR så himla bra när jag kan... så jag måste ju försöka! :)

  • Like 6
  • Thanks 1
 9. 80-talets fasta, med juice, örtte och buljong, sa att man skulle ner under 400kcal för att slippa hunger ( denna sorts fasta körde jag 10år i rad, ca 1995 till 2005). Funkade bra men visst ströps viktnedgången snabbt och jag var lite ruggig. Som mest körde jag 27 dagar och jag körde med apelsinjuicekoncentrat och buljongtärning (var inte så nogräknad på den tiden) så jag vet inte om näringen var optimal. Det talades inte om autofagi, bara utrensning och avgiftning. Hungrig var jag inte. Däremot, precis som Effie säger, blir jag hungrig av en dag med bara grönsaker.
  Det verkar, som Peter skriver, orimligt att autofagin har toggle-funktion... Jason Fung skriver i nån av sina böcker att lite mjölk i kaffet inte tycks påverka autofagin så jag kan inte heller se att lite mat skulle ställa till det helt ur den synvinkeln. Däremot kan jag tänka mig att kroppen får mer tid till städning, hinner jobba undan så att säga, om man vattenfastar. Olika organ får ju jobba olika hårt beroende på vad vi äter.

  • Like 4
 10. Fortfarande inget skelettont, bara ont i höften. Promenader ger inte samma intensitet så så länge jag rehabbar slipper jag skelettontet. Det är bra. 
  I veckan har jag träffat vanliga sjukgymnasten, samma tjej som jag träffat ibland genom åren och som jag nämnde i inledningen av denna tråd. För några veckor sen fick jag övningar för min "svaga höft" (inte helt oväntat men jag behövde bolla med nån) som inte hjälpt nämnvärt och denna vecka har hon remitterat mig till läkare med rekommendation om röntgen. Kostnad per besök, 100kr. (För mig, i alla fall...)
  Igår träffade jag posturaltränaren. Och gick därifrån utan ont alls, utom uppför trappan, då kändes det lite. Hon kollade mitt rörelsemönster när jag gick (vilket vanliga fysion inte gjort...) och korrigerade olika höga höftkammar mm med övningar. Jag har jobbat aktivt med psoas i flera år för det är nästan alltid vad man börjar med, men tydligen samarbetar den dåligt med sätesmuskeln så det är dags att gå vidare. Nu jobbar jag en del med sätet också i form av vanlig styrketräning men med vissa justeringar, som ska ge fokus posturalt, aktiverades helat andra delar (skitsvårt!) och vips hade kroppen ändrats! Jag blir lika fascinerad varje gång detta händer. Kostnad per besök, 1500kr... Så ja, det blir mer sällan att jag träffar henne. Men det känns ändå bra!

  • Like 6
 11. On 2021-10-12 at 11:03, Erik 2 sade:

  Har någon filmat dig när du springer, så du kan analysera hur höften rör sig.

  Ja, @Tobias (tror jag det var) tipsade om en kille i Västerås som jag träffade och fick en genomgång av men det var några år sen. Då var det tydligt att jag hade för låg kadens, vä höft var svag och åkte ut och hö knä fick då möjlighet att vrida sig inåt (kobent) och så sköt jag ifrån steget med hö stortå vilket förklarade varför jag hade en valk under just den stortån. Men det är nog dags igen... Sonen filmade mig i augusti men inte för att analysera just det men det kanske jag ska försöka göra själv också tills jag är bra nog att köpa en analys.

  Nu får jag nog ge mig på epigenitiken igen... Jag har inte riktigt orkat hålla igång den delen vad gäller mig själv (när det gäller autism däremot...). Är inte riktigt med på vad du avser men det märker jag nog snart. :)

   

  • Like 6
 12. Jaha, ja, jag fortsätter väl i denna tråd... Höften värker och igår började ländryggen också... Summering:
  När jag var 6år ramlade jag i en skidbacke och mamma tog mig till kiropraktorn första gången.
  När jag var 14år fick jag träffa sjukgymnast första gången för ryggen/hållningen.
  När jag var 14år fick jag också hälseneinflammation och blev gipsad året efter när varken stillhet eller kortison hjälpt. Jag ramlade med kryckorna och landade på höger höft.
  När jag var 16-17år gick jag regelbundet till kiropraktor för ryggen under lång tid och fick även laser i hälsenan som aldrig blev bra.
  När jag var drygt 20år fick jag hållningsträning i grupp hos sjukgymnaster.
  När jag var 25år halkade jag i en trappa på jobbet pga våta skor och landade ett par trappsteg ner. Höll pärmar och laptop så det blev en stum stöt upp genom ryggen.
  Sen har jag varit ganska förskonad ändå genom åren men har förstås haft ont lite då och då i ryggen.

  Jag provsprang för 4dagar sedan med gänget jag fått skelettont av. Själva springet gick bra, då hade jag inte ont och jag bröt efter 9km (de sprang 17km en vanlig, sketen torsdag). Det var först andra dagen efter spring (lördagen) höften gjorde som ondast men inte skelettontet då utan mjukdelsmässigt.
  Helgen tillbringades med trädgårdsröj eftersom jag inte kan springa och trots att jag inte kände av något medan jag höll på som kom ländryggsbesvären på söndag kväll. Så nu sitter jag och tycker synd om mig själv. Vi har haft en fantastiskt vacker höstdag och jag har suttit inne och jobbat hela dagen, inte ens en lunchpromenad. 
  Detta är alltså ingen fråga eller så, jag bara inser att ländrygg/höft sitter ihop och jag skulle nog behöva reda ut hur det ser ut mekaniskt och mjukdelsmässigt för att kunna angripa det på bästa sätt...
  Eller, med andra ord, jag vill bara beklaga mig lite... :rolleyes:

  • Like 5
  • Sad 1
 13. 6 timmar sedan, Irre sade:

  Det jag tycker är lite konstigt är att jag liksom känner mig uppsvälld de allra flesta dagar jag inte fastat minst ca 20 timmar (oberoende av dag i månaden).

  Hur mår din tarm? Kan det vara intoleranser av något? Kasein kanske? Ägg? Kål? Lök?

  Och mäter midjan ska du göra strax under revbenen (sa sköterskan på företagshälsovården) för då slipper man de värsta svängningarna pga svullnad eller uttöjd mage efter graviditet. :)

  • Like 3
 14. On 2021-09-30 at 15:23, Ketostrollet sade:

  En svårighet på LCHF är träningen. Jag som många andra har ju blivit helt padelgalen och under de första veckorna är det tufft att köra en hård match är jag rädd för. Hur gör ni andra där? Äter ni något litet innan träning? I så fall vad?

  Hade du omställningsproblem förra gången? Huvudvärk, hjärndimma, matthet? 

  Anna Sparre skrev för några år sen att om man vill äta lite kolhydrater i samband med träning men maxa fettförbränningen så ska män äta dem efter träning, men kvinnor före.
  https://4health.se/hur-man-och-kvinnor-paverkar-sin-fettforbranning-pa-olika-satt

  Om du vill äta något innan ett träningspass men ändå vill undvika kolhydrater är ju ägg himla bra. Eller en skinkrulle/rostbiffsskiva runt en gurkstav (smörgåspålägg typ). 

  • Like 2
 15. 1 timme sedan, Pia Christensen sade:

  Tittar in o säger God morgon alla! Sitter o letar inspiration till en lättare liv. 

  God morgon, själv! Hoppas du kan hitta mycket inspiration här! Lycka till med det lättare livet! :wub:

  • Like 3
 16. 33 minuter sedan, Irre sade:

  Jag vet inte vad du har provat/gjort men jag är något av en hobby-nörd när det gäller rehab/prehab och har hunnit testa en hel del själv, skröplig som man är.

  Jag är nog mer hälsonörd all over... men "rehab" är nog ett av de fulaste ord jag vet... ;)

  • Like 1
 17. 18 minuter sedan, Irre sade:

  Men jag får känslan av att du inte är så intresserad av den aspekten så ska sluta tjata :)

  Det är nog snarare så att jag är rätt påläst... och i ett läge där jag inte orkar dra hela historien igen vilket krävs för att någon som inte har bakgrunden ska hänga med och dra korrekta slutsatser. Ungefär som när en nybörjare i detta forum undrar "Varför går jag inte ner i vikt?" utan att ge bakgrundsinfo. Då får man gissa, dra det gamla vanliga och kanske är det en person utan en mängd bakgrundskunskap eller så har personen det och blir lite irriterad över att få det mest basala till svar.
  Gissa VARFÖR jag går i posturalträning? Gissa varför jag kör coachingprogrammet "10mån till 10mil"? Gissa varför jag tränar styrka fast jag avskyr det? Och jag ställde ju faktiskt frågan "VAD är det som gör ont? och har fått ett sannolikt svar, bekräftat av fysioterapeuten - benhinnor.

  24 minuter sedan, Irre sade:

  tgår ifrån att det inte är det klassiska; för hög "klack" på skon

  Helt rätt, jag föredrar VFF (om än inte på 15km och uppåt).

  • Like 4
 18. 6 timmar sedan, Irre sade:

  Sjukgymnasters övningar brukar vara bra

  Orkar inte rabbla alla hur/när/varför igen. Min historia finns lite här och där. Jag har hängt i detta forum sen 2012 (det blir som en förening utan närvarokrav). Under denna tid har jag skrivit om det mesta, inkl näringslära, epigenitik, klimakteriebesvär, skador, massage, posturalträning, kiropraktik, naprapati, homeopati, kinesiologi, vanlig sjukgymnastik och läkarbesök. Det mesta som rör vår hälsa. Det ena har inte uteslutit det andra även om jag med åren blir mindre och mindre imponerad av skolmedicinen... Just denna gång har jag valt en vanlig sjukgymnast för att komma vidare men besök hos posturaltränaren är inbokat sedan länge för uppföljning i oktober.

  6-dagars har gått 3ggr i Sverige; 2006 (2002?), 2009 och 2021. Denna senaste gång på varvbana á 676,5m. Många varv sprang de... Platt grus, ingen trail. Bara att anmäla sig till nästa år om man vill slippa terräng! :P

  • Like 4
 19. 4 timmar sedan, Irre sade:

  Jag tror inte man har några smärt-nerver i själva skelettet, den fasta stommen så att säga (ska dock inte svära på det), så din smärta måste ju komma från något relaterat till skelettet.

  Det märks att du är ny. ;) Min historia finns i forumet lite här och där, jag orkar inte plita ner den igen. Sjukgymnasten bekräftar dock att det med stor sannolikhet är benhinnorna som smärtar. 

  • Like 3
 20. On 2021-09-28 at 20:48, Irre sade:

  Sååå avundsjuk.

  Är du sugen på 6-dagars...? Verkar vara kanonversionen av all inclusive ! ;)

  Jag har en skada i höften som hängt med sen jag var 15år (typ ett par år sen bara alltså... :D) och den hittade sjukgymnasten igår. Jag tänker bara på den när jag dansar magdans... för då hakar nåt tag i varandra därinne. Märkligt vad lätt det är att förtränga sånt.

  • Like 3
 21. 5 timmar sedan, Irre sade:

  Att sitta på en spinningcykel skulle jag tyvärr inte finna givande

  Nej, vem sjutton gör det?! :unsure: Men det är effektivt för uthållighetsträning och fettförbränning när man är skadad... Personligen drömmer jag om ultratrail men går bara sönder och medan jag försöker förstå min ömma höft upptäckte jag att det är väldigt lätt att maffa på spinningcykeln. Jag har också problem att maffa när jag springer eller cyklar på en vanlig cykel ute. Så jag tror jag är med på vad du menar... Men jag tror tyvärr också att din otålighet kommer att sätta käppar i hjulet för dig. Hoppas innerligt att jag har fel.

  5 timmar sedan, Irre sade:

  Ärligt talat har nog brådskan att göra med att jag redan fått så extremt många bakslag inom träningen och mål satta

  Vilken typ av mål är det du haft som du fått bakslag på? Och vad gör du/har du gjort för att möta detta?
  För mig är det höften och så fort jag närmar mig mara-distansen går jag som sagt sönder och det, börjar jag inse, beror i mitt fall på att jag gillar att springa. Jag gillar inte alternativ träning. Styrka är pisstråkigt. Cykla och simma kan kvitta. Men... min kropp försöker nog säga mig något... 
  Vad försöker din kropp säga?

  • Like 3
×
×
 • Create New...