MariaF

Medlem
 • Innehållsantal

  4 537
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  474

Inlägg postad av MariaF


 1. Välkommen till forumet, @Ulle!

  I den salladsmix jag köper från Ica är det 65g sallad i hela påsen. För folatbehovet behöver man 7 amerikanska koppar (2,4dl)/dag men hur mycket det väger vete sjutton? :) 100g huvudsallad innehåller i alla fall bara nåt enstaka gram kolhydrater. Hur mycket sallad det finns utrymme för beror på vad du äter i övrigt, det är totalen man tittar på. Så äter du mejerier får du ta hänsyn till laktosinnehållet i den mängd du äter, liksom om det blir en rotfrukt nån gång eller lite nötter. Tillsammans kan det dra iväg.

  • Gilla 2

 2. 3 timmar sedan, iAnna sade:

  Jag har märk att de spanska olivoljorna är skarpare i smaken. De italienska och grekiska tycker jag är mildare. Sen finns det ju så många olika märken och "smaker" nu förtiden, så man får prova sig fram.

  De grekiska gillar jag bäst och jag gillar inte heller olivolja. Jag var på vin- och oljeprovning i Toscana för många år sedan med skolan där jag pluggade italienska och där hävdade de att de grekiska oliverna är godast att äta medan de italienska är bättre till olja. Jag har aldrig fått nån italiensk olivolja efter det som varit så god och gårdens olja har jag aldrig sett i handeln (Verazzano; samma familj vars medlemmar gett namn åt bron i NYC). Fast... så här nästan 20år senare vete sjutton om det var oljan som var god eller vinet som gjorde den god..? ;) Den serverades kryddad med vitlök även om vi fick smaka den ren också.

  • Gilla 3
  • Haha 1

 3. Har du kollat med måttband, @Helen65? Vissa ser inget på vågen men tappar klädstorlek. När man mäter midjemåttet kan det vara bra att mäta lite högre upp, under revbenen, för där varierar det inte så mycket om man tenderar svullna ibland eller så. 

  • Gilla 4
  • Tack! 1

 4. 55 minuter sedan, Tureborgaren sade:

  Man börjar mer och mer kunna härleda kopplingen mellan tarmfloran och inflammation i kroppen ända in i centrala nervsystemet. Enligt Anders Svenningsson öppnar det för en bredare angreppspunkt än bara läkemedel vid MS.

  Detta skriver Dr David Perlmutter mycket om också. Överhuvudtaget kopplingen mellan tarmflora och hjärnsjukdomar. Hans böcker kan varmt rekommenderas.

  • Gilla 3
  • Tack! 1

 5. Som jag uppfattat det skadar NSAID slemhinnan i magsäcken/tolvfingertarmen och skapar magsår den vägen, inte om det intas på annat sätt? NSAID skadar mycket riktigt också mitokondrierna och skapar läckande tarm genom att mitokondrieskadorna påverkar de täta fogarna, i alla fall på längre sikt. Jag är övertygad om att för min son är den läckande tarmen ett ständigt närvarande problem och jag har som sagt jobbat jättemycket med att stärka hans tarmflora som i sin tur hjälper tarmslemhinnan och hoppas att denna tillfälliga dosering inte ska göra jobbet ogjort. Att skadan blir stor genom mag-tarm-kanalen, ja absolut. Med suppar vet jah som sagt inte. Jag hade gärna tagit nåt annat men jag brydde mig inte ens om att försöka denna gång, sjukhusets personal är inte så lättflirtade; "Det är väl inget konstigt, det är ju bara några ipren?!" (Sa de förra gången han opererades...)

  • Gilla 5

 6. Jo, jag är tacksam att det inte är nån antibiotika inblandad. Det är bara det att det tagit tid att få ordning på magen och jag är lite nojig och vill helst inte börja om. Sen att INTE ge smärtstillande finns förstås inte på kartan. 

  • Gilla 4

 7. On 2019-09-11 at 21:54, Jimmy Lagnestrand sade:

  Då var det bara för vikten och jag kunde inte hålla på många veckor eftersom jag fuskade och åt kolhydrater mellan varven.

  Denna gång finns det mycket mer hjälp att få, så det kommer att gå bra!
  Detta forum t ex när man behöver bolla nåt. Receptsidor och matplaner på t ex Dietdoctor (och eftersom du är medlem får du räknehjälp vid anpassning av dem) men även hos andra. Birgitta Höglund har goda recept och det har även Lanners Köksblandning (där är det dock inte bara LCHF) och Under vårt tak. Sedan finns Smarta diabetiker på facebook.

  • Gilla 4
  • Tack! 1

 8. NSAID-preparat (aspirin, ibuprofen, diklofenak och naproxen) förstör tarmfloran. Paracetamol ger sig främst på levern. På senare år har det framkommit att det gick ut varningar till läkarkåren för flera av preparaten när de introducerades men inte till allmänheten i samma utsträckning när man släppte flera av dem fria. Paracetamol har man börjat varna för på senare år då många knaprar värktabletter som godis och just paracetamol skadar levern. (4health.se har skrivit en del om detta.)

  Kombinationen ibuprofen+paracetamol ger en kraftigare smärtlindring och när inget av preparaten kan tas tillräckligt ofta, som efter en operation t ex, ger man det ena först och det andra några timmar senare för att få en större smärtstillande effekt över tid.

  Min fundering gällde alltså påverkan på tarmfloran - en supp sätts visserligen in direkt i ändtarmen men passerar inte hela tarmkanalen. Blir det skillnad på skadorna liksom eller blir de begränsade till ändtarmen när ämnet inte passerar hela vägen? Dosen är lite högre så här direkt efter operation även om tiden är begränsad till några dagar, kanske en vecka. 

   

  • Gilla 5
  • Tack! 1

 9. Att det egentligen inte finns något bra med NSAID-preparat utöver den smärtdämpande effekten är ingen nyhet men jag funderar på om suppar påverkar tarmen lika illa som en oral tablett?

  Lillebror opererades på Uddevalla sjukhus idag. Ett ganska litet ingrepp i överkäken men precis som vid förra operationen han genomgick fick han alvedon och ipren som smärtstillande. Jag har jobbat mycket med hans tarmflora sista året och är lite tveksam till NSAID på grund av det men som smärtstillande är ju kombinationen alvedon+ipren bättre än bara alvedon som jag ser som det minst dåliga alternativet. Nån som vet om påverkan på tarmen blir densamma oavsett hur man får i sig det?

  • Gilla 2
  • Förvirrad 1

 10. 25 minuter sedan, Borje sade:

  Någon som känner till något fröbröd eller kex i den vanliga handeln som är mera LCHF?

  Birgitta Höglunds recept på frökex bakas av Huså och säljs på åtminstone vårt Ica Maxi. Renee Voltaire har också men det är dyrt. Brukar stå med frön, inte med kex.

  • Gilla 5
  • Tack! 1

 11. Är inne i en... period av nåt slag. I bemärkelsen vara låg, att inte veta vad jag ska säga (mycket ovanligt...) och ofta hoppa över fikat trots goa kollegor. Mycket tankar och en del oro inombords; frågeställningen kring lillebror är åter aktualiserad och storebror har också gått igenom en lite tuff period i sommar som förvisso är en del av att växa upp men som ändå skapar en del känslor hos både barn och mor. I synnerhet när båda är hormonella så det skriker om det... 
  Träningen rullar på, jag har kört en del morgon-MAF det sista. "Bara" 5km men oerhört skönt att komma ut vid 5-snåret. Det svåra är vid kvart i fem, dvs att alls komma iväg... ;) Har efter milrundor som igår t ex lite känningar i olika muskelfästen så posturalträningen behöver fortsätta, fötterna är inte helt raka än, kanske gärna i kombination med POSE-styrka (POSE method of running). Lite squats och så klämmer jag in i alla fall.
  Suget, min kompis (?), håller sig ganska lugn. Jag har börjat lägga lite nötter i blöt på morgonen eller så har jag förberett nåt annat som kan knapras på och så lägger jag det i anslutning till måltid och får på så vis en metod att hänga upp småätandet på utan att bli arg på mig själv för behovet. Jag försöker köra långtids-ALP i botten. Te, mitt livselexir, smakar inte längre. Jag får ont i magen av det så jag har dragit ner kraftigt. Gissar att det kan hänga ihop med känslovågorna kring barnen. Ser dock ett minskat tedrickande som positivt.
  Håller mig viktstabil under 60kg även om den där magen fortsätter envisas med att puta. :P

  • Gilla 7

 12. Välkommen till forumet, @Sofia77!

  Hur mycket frökex du vill, beroende på hur strikt du vill vara. Uttömmande svar, va? :) 
  Skämt åtsido, det finns inga "får" eller "får inte", det finns bara ett ramverk och det måste anpassas till den individ det gäller. Om du primärt vill gå ner i vikt så bör du vara restriktiv med alla kolhydratkällor, dvs tillämpa det som kallas "strikt LCHF". Då finns det knappt utrymme för frökex, dvs helst inte alls. Kan du tänka dig att vara lite liberalare, ja då kan du kanske äta det nån gång, kanske tom nån om dagen. Sedan kommer sådant in som vad äter du i övrigt? Rotfrukter är mer kolhydratrika än ovanjordsgrönsaker. Bakar du fröknäcket själv får du räkna fram kolhydratinnehållet beroende på vilka frön du har i. Köper du så är en bra tumregel att hålla sig till produkter med mindre är 5g kolhydrater/100g vara. Men oavsett måste du se på helheten inom ramen för den nivå du vill tillämpa.

  • Gilla 6
  • Tack! 1

 13. Intressant artikel: https://newfoodeconomy.org/climate-change-eat-less-meat-plant-based-impossible-burger-regenerative-ranching/?fbclid=IwAR2LDPYsM1pM1pLRlaQgSQiVehw37sZi84rNzpM5nIKthoC4djlrB6t59lk

  “Red meat is now under the spotlight as the worst thing we could possibly eat for our health and for the climate,” she says. “It’s completely being scapegoated for what processed food has done to our health and what monoculture, big food ag, chemical ag have done to our environment.”

  "She" är Diana Rodgers, dietist och bonde, tillika en av kritikerna mot Lancet;

  In January, she railed against the Eat Lancet’s Commission’s “diet for planetary health,” which suggested a dramatic reduction to about 1.5 ounces of animal protein per day. https://sustainabledish.com/20-ways-eat-lancets-global-diet-is-wrongfully-vilifying-meat/

  • Gilla 4
  • Tack! 1

 14. Självklart ska man ta en sak i taget om man ska göra en större förändring i sitt liv till förmån för hälsan. Sluta röka/snusa anser jag står högst på listan, därefter kosthållningen och sist, men då absolut inte minst, rörelse. Jag har sett uttrycket "när det gäller viktminskning är kosten kg och träning gram" så många gånger i LCHF-sammanhang och är så less på det! Kanske överreagerar ibland... :unsure: Oavsett, vill verkligen de flesta gå ner i vikt? Eller kan det vara så att de vill bli smala? Man kan vara normalviktig och fläskig och då är man ju ändå inte nöjd?
  Hos kostdoktorn kommer träning först på 15e plats i tips-listan med denna motivering: Varför kommer detta råd först på plats 15? Därför att få saker är så överskattade som effekten av enbart träning för viktnedgång. Detta bygger ju på kalorier in/ut-teorin. Den fungerar inte vad gäller vikten hos en människa så det är helt korrekt men jag tror många läser det som en absolut sanning och missar det kloka lite längre ner i texten: Träning kan inte i längden kompensera andra brister i livet. De bör rättas till först. Med det sagt finns det många andra goda anledningar att träna. Och DET tycker jag borde lyftas betydligt tidigare än på plats 15.... För vilken tjockis kommer ens till de raderna? Jodå, det finns absolut de som läser det också men jag tror de flesta latmaskar gillar att slippa läsa det. 

  • Gilla 5
  • Tack! 1

 15. 9 timmar sedan, morgonsol sade:

  Men när det gäller viktminskning är kosten kg och träning gram.

  Håller inte med fullt ut där. Om man tittar på energibalans, ja, men fysisk aktivitet behövs för att kroppen ska fungera som den ska. Jag har länge själv påstått precis samma sak men kommit fram till att att man kan vara lättviktig men fläskig och att fysisk aktivitet påverkar både suget och hastigheten på viktnedgången eftersom det påverkar hormoner mm.

  Jag tycker du gör helt rätt Hampus som kombinerar mat och rörelse. Och du har fått ett svar från Stefan ovan som kanske är fullträffen?! Lycka till!

  • Gilla 3
  • Tack! 2

 16. 17 minuter sedan, Hampus sade:

  Jag behöver hjälp att hitta en balans i träning och kost så att jag kan gå ner i vikt på ett sunt sätt för just nu går jag bara upp i vikt på grund av hetsätning.

  Såg du inlägget om Mattias som jag lade i MAF-tråden för ett par dagar sedan? Vet inte hur han åt men han har själv gått ner 50kg och har utbildat sig till PT och ger, vad jag förstår, även kostråd. Kanske kolla med honom? "Ge aldrig upp" heter hans nystartade bolag. Han har iofs pasta på hemsidan men man kan ju fråga, han skriver "olika inriktningar". https://www.gealdrigupp.nu/sv/kost/ Känner inte killen men han håller till i mitt närområde och organiserar träning för den som har lust på helgerna så jag har hittat honom på det viset (fast jag har inte varit med än...).

  • Gilla 4
  • Tack! 1

 17. 7 minuter sedan, IML sade:

  Jag har upplevt det som skönt att slippa tänka på vad jag ska äta, "bara följa programmet".

  Så kände jag med... Det svåra var att ha allt hemma när det behövdes... ;)

  -"Vad har du för spännande i din matlåda idag då?"
  -"Smör!" :D:D

  • Gilla 2
  • Haha 3