MariaF

Medlem
 • Innehållsantal

  5 033
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  570

Inlägg postad av MariaF


 1. Rapsolja är den minst dåliga av fröoljorna, solros en riktig värsting. Det man i sammanhanget avser är innehållet av omega 6-fettsyror, något vi får i oss alldeles för mycket av idag. Dessa fettsyror använder kroppen vid inflammation, medan omega 3 läker/dämpar inflammation. Därav kallas omega 6-syrorna inflammationsdrivande, dvs kroppen får en obalans om man äter mer omega 6 än omega 3. Sedan finns det flera olika syror inom omega 6 resp omega 3 som har olika egenskaper. Alla är inte biotillgängliga på ett bra sätt, t ex alfalinolensyran ALA, som är den omega 3 som finns i växter.

  Om du äter rotfrukter, röd paprika, tomat osv så sticker kolhydraterna snabbt iväg. Gröna blad, kål mm har lägre kolhydratinnehåll.

  • Gilla 3

 2. "Sunt förnuft" är ju väldigt subjektivt, det är väl det som är problemet. Och vill man att det ska vara på ett visst sätt så kan man ofta resonera sig fram till en bra förklaring till varför det är just så. Men visst sitter mycket inpräntat i oss "jag borde..." kommer ofta utifrån.
  Jag gillar din tanke om att ta godbitarna ur allt och anpassa till sig själv, @Tr0llet! Jag och Effie följdes åt med ALP och jag tyckte det funkade bra men det gjorde det som sagt inte för Effie. Men visst kan man ta principerna för ALP och köra t ex frukostlöst om man vill. Lätt som en plätt! Det är väl som med alla andra metoder, man testar grundtanken och följer "reglerna" först och efter ett tag när man stöter på problem får man justera.

  • Gilla 5

 3. 39 minuter sedan, Erik 2 sade:

  2 dagar med snabb förbättring. Sen bakslag

  Just de symptomen jag citerade lärde jag mig om i veckan - det är ju förrädiskt värre! Först krasslig, sen bättre och sen jäklar slår det till...! 

  Åh, vad sorgligt att du åkt på det! Låter inget vidare... :( 
  Kryakram!
   

  • Gilla 6

 4. Nämnde för maken att nu är det kris; progesteronkrämen är slut hos leverantören och beräknas komma in först i slutet av april och vem vet om det kommer funka med stängda gränser osv... varpå han vänder sig mot trappan och tjoar upp till barnen -"KIllar! Packa väskorna, vi ska åka på semester!"
  Ja, det är faktiskt kris om min sista burk inte räcker... Dessutom är tydligen alla styrkor på östrogenplåster slut på apoteken (det använder inte jag). Vad är det med bioidentiska hormonersättningar eftersom de tar slut? Ser inte tillverkarna behoven? 
  Enligt progesteronets bruksanvisning ska man ha uppehåll från dagen innan mens och fram till ägglossning och därefter smörja önskad/behövd dos fram till dagen innan nästa beräknande mens. Jag har fått gå ifrån det uppehållet i rent överlevnadssyfte, inte minst överlevnaden för de runt mig som ni säkert förstod av makens kommentar. Jag blir så "moody". Mest arg. Nu, för att dryga ut min sista burk progesteron, testar jag med DHEA så här när man "ska" ha uppehåll med progesteronet. Jag har testat det tidigare utan resultat, märkte ingenting, men nu har det gått nåt år eller kanske tom två, sen sist (har köpt ny burk) och några dagar in i testet verkar det rätt ok... Håller tummarna. DHEA är förstadie till testosteron och östrogen men kan så här i klimakteriefasen höja testot lite för mycket vilket jag lär märka om jag får grövre hår på kroppen och liknande typiskt manliga drag. 
  Jag har haft lite huvudvärk några dagar. Osäker på om det är stressen eller DHEA jag fått den av.

  • Gilla 5

 5. Det är vanlig mat, kött/fisk/ägg/fågel, fett och grönsaker. Grejen är att man blandar dem på ett speciellt sätt vid olika måltider. Man vill t ex inte äta större mängd kolhydrater ihop med fett (namnet kommer sig av leptin, ett ämne som behöver lite socker för att delta i mättnadsregleringen på ett bra sätt). Inte för att det är större mängder kolhydrater men allt är ju relativt.

  • Gilla 2

 6. Jättekul att du vågar prova! Du kommer att ha bra och dåliga dagar men det är bara att resa sig och fortsätta även om det känns som att allt är förstört. Det är det inte. Och ladda upp med tålamod, det är ofta man behöver ha det, det går inte spikrakt neråt för alla (fast du kan ha tur och tillhöra de det blir så för, förstås). Ge det några månader. Glöm inte mäta dig nu, ibland står vågen still medan centimetrarna försvinner.
  Vet du skillnaden på hunger och sug? Det är viktigt att förstå att det är skillnad. Efter en timme brukar det vara suget som kommer, i alla fall bland oss kolhydratomaner. 
  Lycka till!

  • Gilla 5

 7. Ja, jag har testat. Gick från 62 till 58kg. Blev framför allt mer "benig" ovanför bysten men även magen plattade till sig. Tyvärr gick jag på långtidsvarianten (mer äta som vanligt) av det och fick en del stresspåslag med medföljande överätning (om än LCHF) så jag höll inte de kilona borta men det är inte metodens fel. Jag är övertygad om att det är just stress som gör det så förbonkat svårt med vikten när typ keto inte funkar men med en sådan här metod som stöttar lymfa och lever så minskar i alla fall belastningen för de städande organen och kroppen får det lite lugnare, även om stressen är kvar vilket absolut kan påverka. En kropp med icke fungerande avgiftning är ju liksom stressad/belastad i sig.

  • Gilla 2

 8. Förra veckan satt jag på jobbet 3 av 5 dagar. Vi var 6 pers där och alla har egna kontor. Idag håller jag mig hemma för jag har antydan till nästäppa (och barnen får vara hemma också) och märker väl om det bryter ut nåt.

  • Gilla 1

 9. Usch, inte kul...! Kan det vara så att du tillhör de som PF och keto inte funkar för? Det finns sådana (fast det vill inte alla kännas vid ;)). Funderar på om din lever och lymfa fungerar som de ska? Läs hos Anna Hallén och hennes ALP och se om du får nån ledtråd där. ALP handlar om att cykla maten (mer paleo än keto) och vi är många som stått still länge och inget hjälpt på som fått fina resultat av det. 

  • Gilla 3

 10. 32 minuter sedan, Tr0llet sade:

  Finns det månne någon gräns på hur ofta man kan syssla med det här?

  Läste också att varannandagsfasta är den versionen som stöds mest av vetenskapen. Det kunde ju vara något att satsa på, tänker jag. Jag vill inte binda mig till några benfasta rutiner,

  Så länge du får tillräckligt med näring/byggstenar i form av vitaminer, mineraler, aminosyror, fettsyror osv när du äter så kan du fortsätta. Att variera fastepreioderna tycks ju vara ett sätt att lura kroppen att inte fastna i platåer så det torde vara bästa sättet.

  • Gilla 2

 11. Nej, all stress känns inte som stress. Långvarig stress, t ex, märker individen sällan av själv. Inte heller all akut stress, typ som svält utan man upplever sig kanske mer alert (eftersom kroppen måste vara det för att hitta mat). Om man däremot drabbas av att det kör ihop sig, någon närstående blir akut sjuk eller liknande, då blir det en mer påtaglig stress men rent fysiologiskt är det samma hormonpåslag. 

  • Gilla 3

 12. 54 minuter sedan, Tr0llet sade:

  Borde man inte bli stressad av fasta? Jag är också klar i knoppen.

  Den fysiologiska stressen är inte samma sak som att känna sig stressad. Och klar i knoppen blir du av ketoner. ;)

  • Gilla 1
  • Haha 1

 13. Småjoggar en del igen nu. Har inte riktigt fått bukt med muskelfästet som bråkar och inte heller plantar fasciosis:en men det är på gång, jag kör mina posturalövningar om inte varje dag så i alla fall regelbundet. Dessa ska förhoppningsvis lossa på problemen i foten i alla fall. Det är mest efter en lång runda som det gör ont. 
  Idag tog jag bussen strax efter sju på morgonen och hoppade av långt ute på landet där bussen vänder. Sedan strävade jag efter att hålla 75% av maxpuls via gamla banvallen över till nästa lilla samhälle och därefter tillbaka till mitt eget. Hade jag inte åkt buss hade rundan blivit 2,7mil, nu blev den 1,7. Det finns ett ställe där man kan gena lite och jag ska kolla Kartportalen på kommunens hemsida och se vad det blir, kanske kan jag öka på och satsa på den rundan om jag får ner den några kilometrar?
  Ibland är det svårt att komma ihåg vad syftet med träningen är. Just nu är det uthållighet, att orka vara ute länge men det är allt surt att tempot fortfarande är så dåligt. 

  • Gilla 4

 14. 21 timmar sedan, Zepp sade:

  Mm, eller byta Guru mot Besserwisser.. Messerschmit går lika bra, men det funkar nog bara för folk som växt upp med Galenskaparna och After shave?

  Vem av oss ska få det epitetet...? ;)

  • Gilla 3
  • Haha 1
  • Förvirrad 1

 15. 35 minuter sedan, Ulrika Åberg sade:

  Det här är det jag tycker är stressigt VAD är rätt och hur sjutton ska man veta i all denna djungel med mat och kost-råd? Min kollega som är på väg mot att bli helt vegan tycker det är toppen medan jag själv just inhandlat receptböcker för KETO. Även Sanna Edhin (som ju väl får anses vara en inflyteserik och kunnig person - väl?) förespråkar att hjälpa ph:t på traven (med bikarbonatkur bla).

  Att jag frågade vilken "skola" du hört detta av beror på att det finns människor med en väldigt bestämd uppfattning att si är det bästa medan en annan hävdar att så är bättre. Personligen tillhör jag de som kört en basande kur, efter att ha provat ut ett tillskott för det via en kinesiolog. Inte alla tror på den metoden men för mig fungerar det bra. Jag tycker Sanna Ehdin är oerhört kunnig och ja, jag hävdar att hon är nåt på spåren men - jag tror inte att försurningen kommer från köttet primärt utan sockret. Så genom att äta LCHF och ännu hellre keto som du är inne på, så behöver vi inte basa oss på samma sätt.

  Att din nästan vegan-vän fått goda resultat tror jag Anna Hallén kan svara på (citat från blogg -inlägg):

  **Varför mår de som går över till vegetarisk/vegansk kost så bra?**
  Först och främst är det ångestdämpande på grund av att det är tillåtet att småäta och du kommer åt serotonin genom kolhydraterna. Bara frukt & grönt skapar kontroll, enkelhet och ofta avsaknad av hunger. Perfekt om man vill dämpa och dölja ångest & ätstörning under en period.
  Men kanske, kanske hade det varit smartare att ta hand om grundproblemet i stället för att dölja det?
  Jo, de föder och göder sina bakterier i tjocktarmen. Glad biotika ger en glad hjärna och ett fungerande immunsystem. Och när bakterierna äter fibrerna så “bajsar” de sen ut smörsyra (butyrat) som i sig är antiinflammatorisk.
  De stödjer levern med (nästan) allt den behöver för att avgifta kroppen. De stödjer och hjälper njurarna med sina arbetsuppgifter. De äter en massa vatten vilket är supernyttigt. En glad lever kan nu avgifta kroppen och på det sättet bygga mindre inflammation.
  Kroppen tackar och bugar. Och de mår initialt toppen.
  MEN!
  De överbelastar kroppen med oxalater.
  De saknar byggstenar såsom glycin, kollagen, EPA & DHA.
  Tyvärr är människan ett av de tåligaste djuren på jorden så det tar tid innan kroppen inte orkar kompensera för detta.
  Vad kommer då sen?
  Inflammation, ledvärk, hjärndimma och diffus värk.

  • Gilla 4
  • Tack! 2

 16. 3 timmar sedan, Gemma sade:

  Om "bantasönder" tror jag ungefär så här

  Kan du inte skriva i den tråden istället...? Så håller vi våra befordringar i denna tråd! :)

  • Gilla 5
  • Förvirrad 1

 17. 12 timmar sedan, Gemma sade:

  Ahaa.. du delegerar alltså frågan lite lagom luftigt & lätt, mmm det ante mig, så gör man väl som högdjur på den högre nivån ... jojo 😅

  Självklart! Jag har övat länge på att komma hit, vet du! ;)

  12 timmar sedan, Gemma sade:

  Men ändå intressant att "banta sönder" hamnar här på just detta forum,

  Fenomenet är jättespännande, det var därför jag skapade en egen tråd om det. 

  • Gilla 2

 18. 59 minuter sedan, Tr0llet sade:

  Tänk om jag ena dagen kunde festa, äta pizza och choklad, och sen fasta?

  Många gör så och det funkar. Beroendehjärnor däremot kan triggas igång och börja köpslå med sig själva, typ "Om jag ändå ska fasta i morgon kan jag ju äta det och det idag...!" eller "Hoppsan, nu slank det ner lite sånt, men om jag förlänger fastan i morgon så kompenserar jag det...". Har man den typen av tendenser så vet man ju oftast det själv och får fundera på om det är värt det kämpandet efteråt.

  • Gilla 2

 19. 1 timme sedan, Tr0llet sade:

  Måste ännu fråga, hur lång fasta funderar du på? Och när isf?

  Vet inte... Har ju precis börjat fundera på saken. :) I morgon får vi veta om projektet pausas eller inte iom att kunden stängt sina fabriker. Blir det en lugn period framöver kan jag ju sätta igång när som helst. Eller så gör jag inte det... Det finns experter som t ex Dr Rostenberg och Dr Berg som jag generellt tycker har mycket bra att komma med och båda avråder från fasta när man är stressad och eftersom jag haft mycket stress i livet de senaste åren, så till den milda grad att blodtrycket åkt bergodalbana och ögonbrynen ramlat av så borde jag nog avstå. Samtidigt var det länge sen och jag minns det som välgörande... Fast jag skulle ju kunna sätta igång och avbryta om det inte går? Men en sak vet jag säkert, ska jag köra igen efter alla dessa år blir det med ett koncept jag vet funkat tidigare, dvs med örtte och buljong.

  • Gilla 4
  • Förvirrad 1