Jump to content

Kjell Granelli

Moderator
 • Posts

  3,558
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  76

Kjell Granelli last won the day on November 7 2016

Kjell Granelli had the most liked content!

1 Follower

About Kjell Granelli

 • Birthday 07/16/1958

Profile Information

 • Location
  Hofterup, Skåne

Recent Profile Visitors

3,502 profile views

Kjell Granelli's Achievements

Veteran

Veteran (5/7)

6.5k

Reputation

 1. Enig med punkterna 1 och 2, vilket jag försökte uttrycka med att man endast "bottnar" med sol o mat. Punkt 3 är en nyhet för mig. Jag har alltid tagit D3 och K2 samtidigt, efter fet måltid på kvällen. Har du någon uppfattning om hur mycket av K2-innehållet som försvinner? Vet du varför, alltså vad som sker? En annan "käpphäst" för intag av K2 vid högt intag av D3 är ju att D3 förbättrar upptaget av kalcium, och vid låg tillgång på K2 så ansamlas mer i mjuk vävnad. Men det är en annan sak.
 2. Mycket intressant och tillfredsställande när en så välgjord studie ger det förväntade resultatet! Går det att extrapolera fram något mått på hur mycket D3 och K2 man bör ta för att nå de bästa nivåerna? Jag tänker att man säkerställer nivåerna genom tillskott fast man "bottnar" med att sola hela kroppen när tillfälle ges samt äta mat som kan antas tillföra K2 (exempel gräsbetat kött). Jag tar sedan 2013 5000 IE D3 samt kring 200 mikrogram K2 (i form av mk-7) dagligen och hoppas det är adekvat.
 3. Men då säger vi välkommen tillbaka till Lilla Anna!
 4. Jag skulle sätta på att det går, men har inte provat själv. Hoppas någon annan har!
 5. Eller tomatpesto! Det känns som att umamin blir maxad när parmesan gifter sig med tomat. https://www.ica.se/recept/rod-pesto-723560/
 6. Välkommen till forumet Olle! Här en annan FB-grupp som diskuterar lågkolhydrat, inspirerade av Dr. Bernstein som själv är typ etta och kört lågkolhydrat i många år: https://www.facebook.com/Type1Grit/?ref=page_internal Om du kan få Libre 2 så har du ett kraftfullt verktyg att minska risken för hypoglykemi liksom för höga blodsockervärden. Man kan ställa in den så att mobilen varnar vid både låga och höga värden. Lämpligen ställer man då varningen för lågt värde över den nivå då man normalt får "känning" - antingen du är vaken eller väcks av larmet har man då en chans att ta lite druvsocker innan blodsockret blir för lågt. Sedan min fru fick Libre 2 för ett år sedan har hon knappt haft någon enda allvarlig känning och nätterna är mycket tryggare. Överdödligheten i typ 1 diabetes beror till största delen på just hypoglykemi samt ketoacidos, vilket normalt uppstår vid höga blodsockervärden i kombination med insulinbrist. Sätter man en varning för högt blodsocker kan man även minska risken för ketoacidos. Ett annat tips om du tar både långtidsverkande och snabbinsulin: tar du långtidsverkande till natten så förvara inte snabbinsulinet på samma plats - skulle du ta fel får du en enormt kraftig blodsockersänkning (kanske när du sover). Min fru tar numera långtidsinsulinet på morgonen, vilket jag är glad för.
 7. Gratulerar till bättre värden! Det verkar som de flesta efter övergång till keto/LCHF från "normalkost" får minskade triglycerider (=bra), ökat HDL (=bra), medan LDL ibland går upp och ibland ner. Totalkolesterol kan då gå både upp och ner, men om triglyceriderna är låga, HDL högt och gärna även en låg apo-kvot, så har man säkert förbättrat sin hälsa. Kunde vara intressant att få se dina värden före/efter. Har blodtrycket minskat efter ett halvår på keto? Vikt minskat? God fortsättning!
 8. Ja det var attans fina lampor Peter! God jul till alla!
 9. Här är lite mer matnyttigt om kvoten TG / HDL: https://www.docsopinion.com/2014/07/17/triglyceride-hdl-ratio/ Mäter man med europeiska mått (som vi gör i Sverige), ska kvoten TG/HDL gärna vara väl under 1. På LCHF verkar vi ofta få kring 0,5 eller t.o.m. lägre.
 10. Sven Erik Nordins bok, "Och cancern bara försvann", kan vara en god inspiration. En viktig pusselbit för honom var LCHF-liknande kost. https://www.bokus.com/bok/9789188729293/och-cancern-bara-forsvann-en-sjalvupplevd-historia/
 11. Hade det varit mina värden så hade jag varit nöjd med de låga o fina triglyceriderna, högt o fint HDL samt en låg APO-kvot som signalerar att huvuddelen av LDL-partiklarna är stora o fluffiga dvs troligen ofarliga. Jag hade definitivt inte tagit statiner. För övrigt har jag snarlika värden
 12. Paleo-dieten försöker begränsa mat och dryck till sådant som var tillgängligt för människor som levde före jordbruket, dvs under de 2-3 miljoner år våra förfäder var jägar-samlare. Då faller processad mat, mejerier, spannmål och legymer (ärtor och bönor) från, eftersom de började konsumeras i stor skala först i och med jordbruk och tamboskap. Med detta sagt vill jag understryka att man naturligtvis inte måste följa detta slaviskt. Man bestämmer själv. Vill du tillåta 10% youghurt eller bönor då och då innebär det normalt inte så mycket. En av föregångarna med att studera vad jägar-samlarfolk verkligen åt samt för att definiera paleo är Loren Cordain - han sade att det är bättre att göra 80% rätt + 20% fel än att göra 80% fel + 20% rätt. Första exemplet kan vara paleo med vissa avstag; andra exemplet modern västerländsk kost.
 13. Jo fungerar det med Lio så är det mycket enklare eftersom det inte krävs mer än ett vanligt recept från läkare. För naturligt sköldkörtelhormon (NDT) krävs ett licensförfarande en gång om året. Däremot om det inte fungerar med Lio i tillägg till Levaxin så kan det ju vara värt besväret. En annan idé skulle vara att be att få prova Euterox i stället för Levaxin. Det är också syntetiskt T4 men den del rapporterar förbättring efter byte. Det fås också på vanligt recept.
 14. Detta får som jag förstår det ytterligare stöd. Så här skrev Arne Astrup idag på sin Facebook (översatt av FB till svenska): "Blodtrycksmedicin minskar risken för att bli smittad med COVID19.Corona virus, och vissa influensavirus (typ A) använder en särskild receptor i lungorna för att komma in i kroppens celler, och samma receptor och system används för att reglera blodtryck och hjärtcirkulationsfunktion i kroppen. Drogerna ACE-hämmare och angiotensin-2-antagonister används allmänt för att kontrollera högt blodtryck och ett antal hjärt-kärlsjukdomar, och det var luft som dessa läkemedel kunde öka risken för att bli infekterade och sjuka med korona virus. Nu visar stor noggrann engelsk studie att det förmodligen är tvärtom: dessa droger kommer mycket sannolikt att skydda mot influensavirus, och de kommer sannolikt att minska risken för att bli smittad av COVID19. Då behandlas man med en av dessa förberedelser, då finns det goda skäl att fortsätta med det (Förberedelser som enalapril, ramiApril, benazApril - mest slut i..."- och den andra gruppen är Losartan, candesartan, valsartan och andra som slutar i..."- sartan ")" Se https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2005396?query=RP&fbclid=IwAR35Kh7CKmEGaUxmLeenaTNlpFEl954SDJ99niKGa5FGpUL3qSoYy5VihcE
×
×
 • Create New...