Kjell Granelli

Moderator
 • Innehållsantal

  3 459
 • Gick med

 • Besökte senast

 • Dagar vunna

  76

Kjell Granelli vann senast 7 November 2016

Kjell Granelli hade det mest gillade innehållet!

Anseende bland gemenskapen

6 089 Enastående

1 följare

Om Kjell Granelli

 • Rank
  Veteran
 • Födelsedag 1958-07-16

Profile Information

 • Location
  Hofterup, Skåne

Senaste besökare till profilen

2 033 profilvisningar
 1. Kjell Granelli

  För lite kolhydrater förkortar livet

  Ann Fernholm har skrivit en bra artikel om rapporteringen och artikeln: http://annfernholm.se/category/faktakoll-av-media/
 2. Kjell Granelli

  För lite kolhydrater förkortar livet

  En intressantare frågeställning hade väl varit: Hur mycket längre liv får människor som är insulin-/leptinresistenta och/eller överviktiga av att gå över från HCLF till LCHF? Detta är för de flesta av oss den livsavgörande frågan!
 3. Kjell Granelli

  För lite kolhydrater förkortar livet

  Här är en länk till originalartikeln i The Lancet: https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667(18)30135-X/fulltext Den grupp som enligt självrapporteringen ett par år i slutet av 80-talet åt minst kh hade ett medianintag på 37 energi-%. Rätt långt från LCHF...
 4. En stor del av överdödligheten vid diabetes typ 1 är ketoacidos och hypoglykemi, vilka båda har med blodsocker- och insulinreglering att göra. Kolhydratrestriktion (den behöver inte vara "extrem") hjälper då. På lång sikt torde det även bidra till lägre förekomst av hjärtkärlsjukdom. Den lilla effekt man kan skönja av statiner borde vara försumbar i sammananget. Elefanten i rummet...
 5. Kjell Granelli

  Hur länge äter ni d-vitamin?

  Denna studie är, vad jag vet, den bästa kunskap vi har om var människor bör ligga i D-vitamin: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22264449 De två fritt levande afrikanska populationerna som studerades hade medianvärden på 109 respektive 118 nmol/l, medan spännvidden var 58-171. Dessa två senare värden ligger ju riktigt långt ifrån varandra, vilket kan indikera att hela detta spann kan vara ok. I alla fall kan man nog säga att t.ex. 158 (som du hade Nils) inte är för högt, samt att 125-130 förmodligen är riktigt bra. För säkerhets skull tycker jag man borde sträva efter att ligga mellan 110-170.
 6. Kjell Granelli

  Hur länge äter ni d-vitamin?

  Jag tar sedan fem år 5000 IE D3 varje dag året om. Låg senast på 135. Tar också 2-300 ug K2 samt 900 mg magnesium. Så det känns som att jag behöver ta det även på sommaren.
 7. Kjell Granelli

  Radera inlägg

  Skicka meddelande om vilken post du vill radera!
 8. Denna studie får väl anses som "standardverket" om vår kunskap om uprsprunglig föda: https://academic.oup.com/ajcn/article/71/3/682/4729121 " Our analysis showed that whenever and wherever it was ecologically possible, hunter-gatherers consumed high amounts (45–65% of energy) of animal food." Ingen av de 229 undersökta jägar-samlar-populationerna överlevde på enbart vegetabilier. Alla var således omnivorer, vilket av allt att döma är vår biologiska anpassning.
 9. Kjell Granelli

  Nyttigheten hos Bregott

  Jodå vi har också smöret framme i en liten bytta sedan flera år tillbaka...
 10. Kjell Granelli

  Nyttigheten hos Bregott

  Det hänger säkert också samman med de absoluta mängderna: i olivolja är 90% mättat eller enkelomättat; i rapsolja 70% - i bägge fallen är resten fleromättat.
 11. Kjell Granelli

  Nyttigheten hos Bregott

  Av fröoljorna är väl ändå raps den som är "minst dålig", tänker jag. Solros/majs/soja mm innehåller ännu mycket mer omega-6 i förhållande till omega-3. Så jag tänker att om man ibland köper majonnäs eller kall sås där basen är rapsolja, så må det vara hänt, men jag skulle aldrig steka i den för båda sorternas fleromättat fett oxideras lätt vid upphettning.
 12. Kjell Granelli

  LCHF och diabetes typ-1

  Å andra sidan får man normalt ketonmätare och stickor kostnadsfritt som diabetiker typ 1. Dessutom är man (tyvärr) normalt också van vid att sticka sig. Man kan också använda samma stick till att mäta både blodsocker och ketoner. Fast visst håller jag med om att Ketonixen verkar smidig; har man dessutom CGM så krävs det inga stick alls för en komplett bild så ofta man önskar.
 13. Kjell Granelli

  LCHF och diabetes typ-1

  Ketoacidos uppträder vanligtvis vid högt blodsocker, typ 15 eller mer. Orsaken är insulinbrist. Jag skulle rekommendera att du mäter ketoner i blodet, vilket blir mest exakt. Botemedlet är alltså insulin, och det kan också behövas vätska.
 14. Kjell Granelli

  Högt fasteblodsocker men ok B-HbA1c?

  Här kan du läsa mera om gryningsfenomenet: https://www.dietdoctor.com/se/gryningsfenomenet-varfor-ar-blodsockret-hogt-pa-morgonen
 15. Elektromagnetiska fält? Edit: Det finns mycket skrivet om potentiella risker med dessa, se t.ex. http://www.stralskyddsstiftelsen.se/risker/