Jump to content

Kjell Granelli

Moderator
 • Posts

  3,558
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  76

Kjell Granelli last won the day on November 7 2016

Kjell Granelli had the most liked content!

1 Follower

About Kjell Granelli

 • Birthday 07/16/1958

Profile Information

 • Location
  Hofterup, Skåne

Recent Profile Visitors

3,461 profile views

Kjell Granelli's Achievements

Veteran

Veteran (5/7)

6.5k

Reputation

About Me

Min väg till LCHF:

Det året jag fyllde 51 år, 2009, sändes en miniserie om Charles Darwins liv och gärning. Jag hade naturligtvis hört talas om evolutionsteorin förr, men presentatören Richard Dawkins berättarkonst fick mig att vilja lära mig mer. Så de kommande två åren läste jag bara evolutionsbiologi på lediga stunder. Hösten 2011 började jag intressera mig för människans evolution och spridning över planeten, tills jag kom in på jordbruket, som våra förfäder startade med för uppåt 10.000 år sedan. Jag minns fortfarande hur förvånad jag blev när jag läste en trovärdig referens till att människornas hälsa försämrades i och med jordbruket. Detta startade så den resa som lett mig hit till Kostdoktorns blogg och forum, nämligen att jag studerade allt jag kom över som kan förklara vilken miljö (där kosten är en mycket viktig komponent) vi människor som biologisk art är anpassade till. En dag i mitten av januari 2012 hade jag så förstått vilken man mat ska äta och lade om kosten, vilket förbryllade och rent av störde min fru, tills hon efter några veckor också var med på banan.

Som artegen mat betraktar jag kött, fisk, fågel, skaldjur, ägg, animaliskt fett, grönsaker, nötter; bär och frukt efter säsong. Variationen under den cirka 2,5 miljoner år långa tid som kallas äldre stenåldern (paleolitikum), då våra nuvarande genom finslipades sedan ordningen "primater" uppstod för 60 miljoner år sedan, har varit mycket stor, men den gemensamma nämnaren är att födan bestått av olika andelar av dessa komponenter. Utan undantag har människor under denna tidsepok ätit animalisk föda; aldrig helt vegetabiliskt.

Efter en kort tid upptäckte jag att det fanns något som kallades LCHF. Lusläste hemsidor, bloggar och såg videor med Annika Dahlqvist och Andreas Eenfeldt... tills jag insåg att det var just den dieten som passade mig och min nya kunskap om artegen kost.

Sedan jag var ung hade jag varit överviktig med 10-25 kg. Inte så värst mycket kan man tycka, men tillräckligt för att det varit en viss plåga och att jag sedan 1995 tog blodtrycksmedicin. 2006 tog jag tag i mig själv och började löpträna regelbundet, vilket jag var "säker" på skulle sänka min vikt - för jag hade ju bestämt mig för att äta lika mycket och bara motionera mer... Efter fem år med den melodin (jag sprang mycket!) hade vikten ökat med några kilo... och jag hade givit upp all chans att någonsin bli av med övervikten.

...tills jag efter några veckor med den artegna kosten märkte att jag gått ner några kilo. Efter ytterligare intensivt studium, förstod jag varför. På några månader gick jag ned 12 kilo och kunde ta bort blodtrycksmedicinen. Fortsatt motionera, supplementerar 5000 IE D3 + 200 mikrogram K2 per dag, sover gott... mår bättre än jag kan minnas jag gjort i hela mitt liv. Ett par veckors periodisk fasta i januari 2013 tog några kilo till, så nu ligger jag stabilt på 82 kg vilket känns bra.

Nu studerar jag framför allt evolutionär medicin, näringslära samt fördjupar mig i olika delar av evolutionsbiologin. Arbetar som exportchef på en firma med kontor i Lund, södra Jylland och tyska Speyer. Har under 2013 lärt mig segelflyga, vilket är roligare än jag kunde drömma om.

 

Och mår prima :)

×
×
 • Create New...